Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelařsky významné rostliny
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
merkuri, kdy si prosím tě ten ostropestřec zasel? musím se podívat, kdy jsem ho zasel já na zahradě na písecku v těch 425 mnm a zajímalo by mě srovnání, ja krychle roste. Ale u sebe na zahraddě vidím velmi velký rozdíl mezi místem, kde jsem jej zasel. Tam, kde je celý den na slunci, tak roste mnohme rychleji a to fakt o hodně moc, než na místě, kde je velkou část dne ve stínu vysokého listnatého stromu.
To na fotce je mnohokvět nebo také Kleopatřina Jehla
Ostropestrec bol zasiaty vo 4 mesiaci a roľa boka čistá a naraz z role vyrašila vlaňajšia horčica, dako to prerástlo a uvidíme že či to prerastie horčicu. No mne je jedno čo tam bude rásť hlavne aby to bolo pre včely na peľ ktorý potrebujú.
nemáte někdo tip na rostlinu vhodnou na živý plot? aby rychle rostla a byla zajímavá pro včely. nemusí to být nutně stálezelené nebo neopadavé, ale ideální by bylo, aby to od jara, cca od dubna zelené, do podzimu tvořilo zástěnu a oddělilo dva prostory a ještě navíc to dávalo včelám pyl nebo nektar, nejépe obojí, výška do 2 metrů stačí.

díky za tipy.
Psí víno je to ale nezmar.
Ptačí zob.
Pámelník
Konečne sa začal pchať Ostropestrec s Horčice čo ho dusila, a je na tom aj vošky a mravce.

[Obrázky: WP-20210705-12-36-28-Pro.jpg]

[Obrázky: WP-20210705-12-36-03-Pro.jpg]

Kvitne Levandula Ruská..

[Obrázky: WP-20210705-12-27-04-Pro.jpg]
U nás nasadili slunečnici NK Neoma, nevite nekdo jestli dává nektar ?
Na netu to nejsem schopný najít.
Díky
je to hybridna, nie liniova odroda, tak nic moc necakaj.. ale daj vediet potom, ci to bude ako u nas, pel a trocha nektaru do plodiska..
Mám to celkem daleko přes kilometr, ale znamý to ma kousek, končí lípa, tak nevím jestli po vytočení krmit,nebo ne.
cez kilometer nieje daleko vobec..
Tak jsem dnes slyšel že zemědělci budou vysévat řepku která nemá nektar a včely tudíž nezajímá. Máte někdo konkrétnější informace?
Problem s otravami vyresen- castecne.Jeste repku,ktera nebude mit pyl a reseni je uplne..Zdroj info ?
Slnečnica to je dnes lotéria či to bude dávať med a to je taká plodina kde riadne dá na frak včelám. Keď včely nosia tak je to od zavčas rána a až tak hučia. Keď si spomeniem že volakedy bolo normálne že bolo zo včelstva 60 kg medu až 90 tak je to dnes neuveritelné. U nas sa rozkvitá a zatial dáva.Cool
Jestli to bude ta jako předloni, tak to bude bez medu, kolega u ni zaparkoval maringotku a nic.
Gusto projel jsem si okolí a jedno menší políčko je cca 500 metrů, právě začíná kvést,ale moc včel tam není,sbíraly hodně pyl. Když mají hlavičky od pylu tak sají ze slunečnice nektar?
Slunečnice na písku a k tomu sucho, to je skoro bez šance... Slunečnice potřebuje hlinitou půdu a spodní vodu nebo dostatek srážek. A jedno malé políčko je nic...
Zlastobýl kanadský aktuálně na stanovišti v Praze krásně kvete a je obyspaný včelami a jiným hmyzem sbírajícím nektar a pyl. Tak jestli někdo máte v doletu lány zlatobýlu, tak může být snůška i z něj.
My máme na zahradě nově sléz maurský, který teď kvete, a na ten jdou včely jak divé. Od rána do večera obsypaný. A je to pěkná a léčivá kytka Smile
Referenční URL's