Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Dotace EU
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Nejsem ekonom, ale co výrobní náklady? A zase mimo téma, schvalně kvůli komu?
(24.10.2016 22:37)tom.50 napsal(a): [ -> ]....
Není náhodou už jen ten fakt, že je nějaký med lacinější než český důkazem toho, že český je dobrý, přesněji lepší než ten z EU a odjinud?
Tome není.
Na ceně medu se podílí více faktorů a proto není přímá úměra mezi kvalitou a cenou (tedy určitá je, ale jen za podmínky, že hodnotíme jen určitý omezený region se stejnou úrovní včelařství a stejnými snůškovými podmínkami).
Ty faktory:
  • cena práce včelaře (jenž je odvislá od ekonomické vyspělosti regionu)
  • snůškové podmínky v regionu
  • klimatické podmínky v regionu
  • cenová hladina zařízení používaných při včelaření
  • velikost farem a automatizace zpracování
a možná některé další co jsem dozajista opomenul.
Kombinací těch faktorů můžeš ke stejně kvalitnímu medu dospět za nižší peníz (produkční cenu). Navíc pak hodně záleží na schopnosti obchodníka pochválit a prodat a schopnosti kupujícího pochopit a rozeznat kvalitu.
trochu to tu pletete,pokud se zakon nevymezi a neodmitne schvalene prostredky v EU tak je tu musi uznat,trochu se tu perou zakony ale finale je takove ze v pripade problemu by jste spor vyhraly,nikde jsem nenasel ze by SVS potazmo stat odmital v EU schvalene prostredky,protoze i kdyz to vetsina nechce slyset zakony EU (pokud se vyslovene neodmitnou jako v pripade strelnych zbrani nyni)jsou nadrazeny nasim protoze jsme spolecne v EU a ani zakaz sem je dovazet by neprosel at si tvrdi moloch co chce,odporovalo by to volnemu pohybu zbozi atd....me na vysvetleni stacil 10 minutovy tel.na SVS ale uz je to zase mimo tema...
Dnes vláda schválila dotace na naftu pro živočišnou výrobu:

Dotace na zelenou naftu se rozšíří i na živočišnou výrobu...

Zemědělci v rostlinné výrobě by podle jejich návrhu nejprve dostávali zpět 40 procent daně a v živočišné výrobě 90 procent daně. Tento princip by měl fungovat do konce června 2017, od 1. července 2017 se pak vratka bude odvíjet od intenzity chovu zvířat.

Otázka do pranice, týká se to nyní i nás včelařů?
Profíků určitě
Ještě dotaz - je to EU dotace nebo národní dotace?
IMHO je to spíš vratka daně, takže asi z vybrané daně tedy státního rozpočtu.
(23.11.2016 11:04)JKL napsal(a): [ -> ]Profíků určitě

Asi ne, protože v ČR není vyřešen přepočet včelstev na VDJ (velkou dobytčí jednotku). To v Polsku mají a tak tam mohou včelaři - podnikatelé přímo žádat o zemědělské dotace. Ne jako u nás, že škemrají a obíhají základní organizace ČSV a potřebují Potvrzení o potvrzení (Potvrzení o umístění včelstev...) z vícero základek, že nelžou. Když něco "prohlašuji na svou čest", že ty včelstva mám, tak nevím na co další potvrzení. Je to jen asi kvůli tomu, aby se ukázala cesta k nepostradatelnosti Svazu a zdůraznila se moc jednatelů a předsedů ZO ČSV. A MZe k tomu nahrává, protože pro příští rok se nic nemá změnit a proto sekce, která rozděluje dotace jde Svazu na ruku a zavírá oči před měnící se realitou. Angry
VDJednotu nemáme, nahrazuje ji jakýsi obtížně počitatelný koeficient, který pokud si dobře pamatuji za 1 dobytčí jednotku považuje snad 60 včelstev? Přičemž pokud srovnáme nesrovnatelé v náročnosti chovu 1 krávy a náročnosti chovu 60 včelstev. Pokud se to někdy změní, tak už nyní je systém vůči včelařům přednastaven diskriminačně...
Obezita má globální ekonomický dopad. Na vině jsou i zemědělské dotace
http://ekonomika.idnes.cz/ekonomicke-dop...anicni_nio
Vypadá to, že soudruhům z Brusele již docházejí peníze těch druhých (daňových poplatníků)
Evropské dotace vyschnou, varuje banka. Z řady z nich bude jen půjčka
http://ekonomika.idnes.cz/stat-chysta-pu...nomika_fih
Prosím nemá někdo zkušenost s doložením dokladů k dotaci na technickou pomoc u zařízení pořízených v jiném členském státě EU. Jsou tyto doklady ze zahraničí uznávány k vyplacení dotace.

Děkuji
Ano, jsou - resp. byly. Ale predpokladam, ze se situace nezmenila.
Zavolej nebo napis na SZIF a dozvis se to uplne presne...
Nedohledával jsem aktuální informace, ale fungovalo to tak, že k dokladům se doložila faktura z cizího státu a v cizí měně a a soupisu položek se cena přepočítala podle kurzu ČNB v den zdanitelného plnění. Dokladoval jsem to takto pouze 1x, částku mi drobně upravili (v řádu korun), zřejmě s ohledem na kurz, možná jsem použil pro výpočet chybnou hodnotu. Na SZIFu jsou velmi ochotní, určitě poradí.
Děkuji za reakci, je to tak doklady uznají, přepočet kurzu ČNB k datu nákupu
neco málo k dotacím
Minulý týden jsem volal na SZIF a ptal jsem se na tyto otázky a paní mi slibovala, že od 16.1. bude na stránkách manuál "Jak na dotace z EU" podle které se vyplní žádost atd...
Zatím tam žádný manuál není, ale paní mi řekla, že pokud včelař nakoupí v EU, tak stím není žádný problém. Hodnotu medometu si SZIF přepočítá podle aktuálního kurzu na Kč.
A pro snadnější zpracování papírů mi poradila, at pošlu žádost a faktury najednou.
Zatím je to v jednání na Mze to si budeš muset ještě počkat.
Dobrý den,
rád bych letos využil dotací EU a pořídil pár věcí. Vím že v pravidlech pro technickou pomoc je několik změn.

Je možné dostat dotaci na odvíčkovací talíř, např. jako je zde:odkaz?

popř. je možné dostat dotaci na stáčecí nerez nádobu: odkaz?

Děkuji
Nebudu kvůli tobě pročítat upravenou vyhlášku, ale z praxe . . . je to o slovíčkaření, takže pod Zařízení k odvíčování plástů (či jak to tam mají pojmenované) jsem bez potíží dostal na míru dělaný nerezový stůl s dřezem, odvíčkovacím hrotem a prostorem na odkládání rámků. Stačilo mít ve faktuře odvíčkovací stůl (není to podvod, je to odvíčkovací stůl, ale výrobce mi původně vystavil s pojmenováním "pracovní stůl"). Stejně tak odvíčkovací zařízení je vidlička. Stáčecí nádoba je také bez potíží, jen si pohlídat, co je na dokladu a zařadit to do správné kategorie.
Referenční URL's