Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Dotace EU
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Miroslave omlouvám se ale asi jsem použil nevhodné slovo "chemici". Mělo tam být spíše "svazáci". Tak nějak jsem to všechno svalil na Varidol, ale je pravda, že do toho je brán i formidol a varroamed apod....Nicméně trdoufám si říct, že drtivá většina nesvazáků co si za rok koupí 1-2 lahvičky u veterináře žádá o nějakou dotaci, to samé u KM apod.......protože jsou to zanedbatelné částky, ale naopak na medomet by rádi dostali slušnou dotaci. Jenže když to svaz za všechny své ovečky vyřídí, tak proč nezažádat. Chápu že cílem téhle dotace je aby každý léčil, aby někdo kvůli úspoře financí nekašlal na léčení, ale mám pocit, že dneska je taková doba, že tohle by měl být především zájem včelaře léčit a starat se aby včelstva fungovala a né na to kašlat, protože takový včelař dlouho včelařit nebude. Takže jednak je nesmyslné to že se tahle dotace nekrátí a jednak to, že vůbec je.

Nevim přesně kolik stojí jedna deska formidolu, ale já koupim 1L KM za 117,- a ošetřím s ním 25 včelstev a vy maximálně 2 včelstva v podobě formidolu. Dotace by měly být pro včelaře a né pro DOL. CHápu že ve svazu nikdo nebude za tohle lobovat, protože ta propojenost s Dolem je velká.

Nevim jestli se dá někde dohledat údaj o tom kolik peněz z té dotace šlo na jaké léčivo, ale vsadim se, že za Formidol a Varidol to bude kolem 90% prostředků.

A to dělení na měkkou a tvrdou chemii......chápu, že když někdo používá tu tvrdou, tak bude říkat, že to druhý je pořád chemie, ale důležitý jsou fakta, ta měkká je látka, která se běžně vyskytuje v přírodě, v potravinách atd.........což asi u varidolu nebude že?......ale chápu, že pro to vaše obhajování svého konání je potřeba něco vymyslet.
V podstatě máte pravdu, že včelaři mimo svaz si většinou dotaci nevyřizují a největší zátěž leží na tzv. svazácích. Ovšem domnívám se, že většina z nich ani netuší, že to mají dotované, jak tady také již někdo psal. Prostě je pro ně včelaření jednou ze zálib a takhle do hloubky nejdou, ani to nepotřebují řešit. Podle všeho je to s dotacemi prašť jak uhoď, buď na nich profituje Dol, nebo třeba ten výrobce medometu. Včelař utře tak, jako tak. Je dobrý pouze k tomu, aby výrobci poskytl nárok na dotaci. Přerozdělení ve prospěch Dolu je zřejmé. Sám jsem první kupovaný medomet pořídil bez dotace, protože min. pořizovací cena tehdy byla 50 000 Kč.
O to mi primárně nešlo. Chtěl jsem pouze napsat, že rostoucí podíl peněz na léčiva nesouvisí nutně s jejich množstvím (počtem dávek), ale přechodem na přípravky, která jsou na přírodní bázi. Jen nerozumím tomu, proč by KM použitá ve Formidolu svazákem, měla být škodlivější, než kyselina aplikovaná třeba na houbičky. Přece na to, jak kdo ošetřuje, nemá členství kdekoli, nebo nikde žádný vliv. Možná má někdo jiné zkušenosti, ale já si nepamatuji, že by mi za 30 let včelaření někdo ošetřoval včely. Rovněž aerosol nikdy nikým nařízený nebyl. Třeba u nás s pestrostí opravdu problém nemáme, zkouší se tu leccos, od Gabonu přes sublimaci až po Ekopol. Naprosto souhlasím s Pavlem Holubem v jiném vlákně, že pro něho není podstatné, jak si kdo zasviní vosk, hlavně ať si své roztoče nechá u sebe doma.
Samozřejmě, že přípravky na přírodní bázi jsou jistě menším rizikem, nejen z hlediska kontaminace, ale zřejmě mají i menší dopad na kondici včel. Problém vidím jinde. KŠ je z hlediska aplikace poměrně jednoduchá a rychlá u pokapu, sublimace vyžaduje už ochranu obdobně jako aerosol, ale jinak lze provést vlastně snadněji, než fumigace. Naopak s KM se už musí umět dobře pracovat, ohlídat teploty, zabránit poředění vodní parou, vhodné umístění. Je poměrně dobře pochopitelné, že ne všichni včelaři, zejména starší ročníky, to mohou zvládnout. Prostě už třeba ani nemají potřebu něco měnit, stejně jako jim nebude vadit, když jim ty včely s morem nakonec někdo spálí a dá odškodné. Jenže to je život, budeme jednou stejní. I proto jsem za Formidol rád a není vyjímkou, že si ho objednávají i včelaři 70+, stejně jako někteří z nich šli letos do Warromedu. Třeba někde slyšeli, že jsou chemici Smile, takže toho budou brát víc a víc, až nakonec opravdu už na ty medomety nezbude ani těch 30%. Z tohoto úhlu pohledu bude konečným vítězem Dol, ačkoli naskočil do ujíždějícího vlaku tak nějak na poslední chvíli. Ale těch úhlů pohledu je víc.
JosPr máte pravdu, že by se dalo nějakým rozléváním, nebo předáním mezi včelaři Varidol pošetřit, ale ten je zrovna nejlevnější. Nejdříve se kritizovala manipulace s léčivy, pak zase množství lahviček - vždycky něco. Formidol je teď pořešen celkem dobře.
Jsou organizace a organizace......já byl v takové, kde jsou důvěrníci, který maji na starosti x včelařů a ty dostanou befel, tenhle víkend se fumiguje a prostě on objel všechny své včelaře a fumigoval, já jen otvíral včelstva. Takto 3x fumigace, pak ještě aerosol a případně nátěr plodu. Ani mě nenapadlo někdy říct, že ne. Protože jsem žil v nevědomí, v té době nebyl internet a nebylo možné zjistit že se to dá dělat jinak a takhle si troufnu říct, že to má většina starších včelařů dodnes, nebo těch co se tomu až tak nevěnují a prostě jen mají doma 5 včely pro radost a nesnaží se nějak extrémě včelařsky vzdělávat. A co tak slýchám tak takových organizací není málo. Jinak s tebou v zásadě souhlasím.

A co se týče KM já nepsal, že formidol je horší než KM na houbičku, jen jsem psal, že je asi 10x dražší a řekl bych že ten spolkne té dotace nejvíce.
Sice to patří do jiného vlákna, ale dlužím Loukimu odpověď, tedy stručně.
Ano, jsou takové organizace a jeden nechápe, že je to vůbec možné (i jako technicky). Jeden kamarád včelař byl také takto ošetřován důvěrníkem, sotva vyhořel knot, otevřel to, sebral háčky a mazal za dalším včelařem. Nejdříve jsem si myslel, že si dělá srandu. Mám včely na území čtyř ZO ve dvou okresech, z toho pouze jedna nabízí aerosol dobrovolně jako službu za nějaké směšné peníze, další tři vyvíječem ani nedisponují, včetně té naší (snad nějaký starý typ, stejně nepoužitelný). Občas se někdo ozve, že by o to stál, pak říkám, klidně ho pořídíme, ale vemte si to na starost a u toho to vždycky skončí. Jen na okraj k vyvíječi: prý se vyrábí do Švýcarska za účelem ošetření kys. mléčnou. Narazil jsem na to i na nějakých jejich včelařských stránkách, ale nic konkrétního kolem aplikace tam nebylo. To by byl spíš úkol pro Ing. Jindru.
Neber to tedy nějak špatně, prostě mi jen vadí paušalizování. Co se týče dotací, jak jsem již psal, je pro mě, stejně jako pro tebe, i ten dotovaný Formidol drahý. Až včelaři zjistí, že aplikace Warromedu je poměrně snadná, bude to další odsávačka na peníze. Podle mě to teda není o moc jiné než běžný pokap šťavelkou, ale nemám zatím žádné srovnání. Jinak proti ní nic nemám, sám jsem tu nedávno psal, že jsem u včelstev ošetřených KŠ zjistil výrazně menší mnočství spor N.A (letos třeba bude čas opakovat mixování včel) Jen jsem prostě psal, že ne všichni jsou o ní přesvědčeni, což zaznívalo i zde na fóru.
Rozdil je v tom,ze varromed je registrovany pripravek,kdezto cukerny roztok kys.stavelove na pokap registrovany neni,ac je urcite levnejsi a priprava neni slozita.Stejne tak formidol versus kyselina mravenci ve flasce.Bohuzel si to nekdo tam,kde navrhuji co dotovat asi nedokaze predstavit.Proc delat veci jednoduse,kdyz jdou slozite a jeste sloziteji.Mozna,az zacnou ouradi pouzivat obycejny selsky rozum,tak to nekomu docvakne.
(29.10.2018 17:51)Miroslav Šubrt napsal(a): [ -> ]... To by byl spíš úkol pro Ing. Jindru...

Proč pro pana Jindru? On má snad svých starostí málo? Od čeho tedy existuje VÝZKUMNÝ ústav včelařský v Dole? - který to mimo jiné vyrábí, distribuuje a měl by mít největší zájem o ještě větší možnost využití a tím i získání nových možností odbytu

Proč se neptáte svých zástupců? Proč nechcete aktivitu od nich? Proč to musí vždy řešit někdo jiný?
Ano, mohl jste i napsat proč si to nevyřeším sám. Nevím, jestli ten přístroj nepotřebuje třeba nějakou technickou úpravu vzhledem k jiné agresivní látce, než je aceton a sám nejsem takový koumák, abych to pořešil. Přišlo mi to jen jako zajímavá alternativa využití přístroje, třeba to někoho inspiruje.
Jestli by to bylo pro výzkumák z hlediska vytváření zisku lukrativní, by byla z mé strany pouhá spekulace, musí si to posoudit sami. Je to firma a chová se jako ostatní firmy.
Svých zástupců se samozřejmě ptáme na kdeco, ale děkuji za radu. Např. na dopis ohledně Včelpa odpověděla stručně jako jediná pouze předsedkyně. Já jsem pro tyto zástupce nehlasoval. Je to podobné, jako bych se ptal zástupců parlamentní strany, kterou jsem volil, proč ten, či onen zákon neprošel. Asi proto, že pro bylo méně hlasů, ne? Stejně tak bych mohl cítit zodpovědnost třeba za to, že máme za prezidenta jednoho kandidáta a ne toho druhého. Zaslat protest na svaz může ostatně kdokoli, pokud se domnívá, že to k něčemu bude. Pokud je nespokojen ve více ohledech, může vystoupit, co je na tom? Rozhodně snazší než emigrovat.
spousta prázdných slov o ničem...

Vúv DOL je z (jestli se nepletu) 20% majetkem svazu, svaz "je majetkem" členů a měl by "sloužit" členům - každý se může snažit přes svého zástupce v republikovém výboru "určovat směr svazu" a ten následně ovlivňovat činnost Vúv Dol - že to tak nefunguje? tak to je potom asi něco špatně a někdo neplní to, k čemu se zavázal... a věřím, že se můžete obrátit i přímo na Vúv Dol - tam by Vám k tomu podali určitě nejvíc informací ...ale raději se obrátíte na p. Jindru...

Jsme už hodně daleko od témata vlákna, ale je tu ukázkový příklad fungování svazu pro členy... než po nich něco chtít, raději zaúkoluji druhé, nebo to nechám plavat

/berte to jen jako takový můj povzdych.../
Takhle, ale myslím obecně funguje ve společnosti ta demokracie, ne?!
Ahoj, prosím o radu, či informaci, jesli to chápu dobře a možná i pro ostatní uporornění. Pročítám nejnovější pokyny k čerpání a požadavkům o dotaci na opatření boje proti varroáze r. 2018/2019 (tedy léčiva). v Minulosti jsem na léčiva posílal požadavek a fakturu do konce července a bylo to i v pokynech uvedeno. V současné době už to tam není a je uvedeno "nejpozději do 15. května 2019." Tak že, dle mého požadavek do 15. května 2019 a doklady do 15.července 2019 i na léčiva. Smile
Tvůj závěr je správný.
Zdravím, můžete mi prosím potvrdit nebo vyvrátit informaci, kterou jsem dostal na svazu?

V pokynech pro dotaci na technickou pomoc - nákup medometu - stojí, že maximální výše dotace je 30.000 Kč. Z toho jsem usoudil, že při pořízení medometu za 50 000 Kč dostanu cca 35% z ceny, čili cca 17500 Kč.

Na svazu mi ovšem řekli, že 30.000 Kč není maximální výše dotace, nýbrž zastropovaná základna pro pořízení medometu. Čili když nakoupím medomet za 50 tisíc, stejně mi spočítají dotaci pouze z částky 30.000 Kč. Tak bylo řečeno..

Je to tak správně, pán se spletl, já chybně pochopil??

Předem díky, jestli máte někdo zkušenost z loňska / letoška.

Michal
bude to někde v dalších dokumentech-v samotné žádosti
výše dotace je výše dotace-to je max. co vám dají...nekoukal jsem se do toho,ale je tam max 50% z pořizovacích nákladů a max. 30tis?
takže 60tis. pořiz.nákl. a tím pádem 30tis max dotace ?
takhle to bylo......Smile
info ze svazu je správná 30000 je max. částka kterou lze na el. medomet nárokovat.
Ok, mužů si říct o 30000 ale dostanu jen cca 30-40 procent z této částky? Paráda, člověk chce lepší medomet a má Smolíka..
Procenta dostaneš z max. 30 000 Kč ostatní jde za výrobcem, proto platíš za kvalitu tolik.
(09.04.2019 11:03)Jiran napsal(a): [ -> ]info ze svazu je správná 30000 je max. částka kterou lze na el. medomet nárokovat.
klasická ukázka jak dotace křiví trh.....koupím si přeci to na co vydělám a ne to na co někde dostanu možná dotaci....
Moje rec,chci medomet,koupim si medomet.Cela dotace mi muze polibit .....
Společnost očekává od zemědělce určité funkce, to že bude produkovat potraviny, ale že bude i správcem krajiny.
Jablko sváru - kácení sadů z dotačních peněz
(09.04.2019 10:48)Michal Vejvoda napsal(a): [ -> ]Zdravím, můžete mi prosím potvrdit nebo vyvrátit informaci, kterou jsem dostal na svazu?

V pokynech pro dotaci na technickou pomoc - nákup medometu - stojí, že maximální výše dotace je 30.000 Kč. Z toho jsem usoudil, že při pořízení medometu za 50 000 Kč dostanu cca 35% z ceny, čili cca 17500 Kč.

Na svazu mi ovšem řekli, že 30.000 Kč není maximální výše dotace, nýbrž zastropovaná základna pro pořízení medometu. Čili když nakoupím medomet za 50 tisíc, stejně mi spočítají dotaci pouze z částky 30.000 Kč. Tak bylo řečeno..

Je to tak správně, pán se spletl, já chybně pochopil??

Předem díky, jestli máte někdo zkušenost z loňska / letoška.

Těch 30 tisíc je ale něco jiného.

Michal

Když jsem před šesti lety kupoval medomet já bylo to takto. Na Svazu mi do fonu řekla nějaká teta, že dotace je daná a dle zájmu se dělí a že to vypadá, že bude tak 55%. Když bude zájem menší že třeba 60 a víc %, to je ale prý nepravděpodobné a že může být i výrazně méně než předopkládaných 55%. Dotace nakonec byla tuším 45%. Já koupil medomet za 28.000 a tak mi vrátili 12.600 + - pár stovek, přesně si to už nepamatuju. Kdybyste si ale vy koupil stroj za třeba 100.000 a dotace by ten rok byla taky 45%, nedostal byste ale 45.000, nýbrž jen ten strop a tudíž 30.000 jasné? Tím asi chtějí eliminovat vychcané profíky, kteří by si takto nakupovali profi vybavení.

A ještě dodám. Dotace jsou zhouba a křiví všechno. Ale nejde ovlivnit jejich přidělování či nepřidělování a tak je pošetilé dotaci, pokud na ní mám zákonný nárok, nevyužít. Každý může vidět, například, kam až to lze dotáhnout využíváním dotací na přivandrovaci ze Slovenska, kterého za to ještě národ hromadně volí...
(místo aby ho hnal vepřovým krokem)
Referenční URL's