Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Dotace EU
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Poslední příspěvky, které se výrazně odklonily od tématu jsem přesunul do tématu Problematika dotací.
Dotace jsou zlo, devastují lidský kapitál, nečerpat je by se nám vyplatilo
https://video.aktualne.cz/dvtv/zambersky...f6b220ee8/
na dotacích je celý systém postavený,bez nich si nelze ani koupit rohlík....
To je ale pekna hloupost Znam dost lidi z ruznych oboru vcetne zemedelce ktery(snad jen krom narodnich co tu byly uz driv-tem dobytcim moc nerozumim) ktere uz davno to papirovani a buzeracni metody kuly kterym nakonec ztrati kopu casu, davno presly jedou bez dotaci a zijou.To ze tu urcita podpora ze strany statu byla vzdy je jasne ale je smutne co se za par let stalo.A ze by se zhroutil trh pokud dotace prestanou existovat tak to asi tezko.Je uz spousta lidi co by chtely dotaci i na zubni kartacek a praci prasek a vybec nechapou o co tem hodnym co dotace davaji vlastne jde.A stacily jim na to pouhe dve desitky let.
vždycky jde o to,co všechno považuješ za dotace,jestli i třeba tzv."investiční pobídky",úlevy na daních a nebo i jen snížení nájmu v obecní prodejně potravin,aby tam vůbec někdo ty rohlíky prodával..
a pohádku o zemědělci,který bere jen národní dotace a jinak jede bez nich,si nech pro sebe!možná,když to má jako vedlejšák k zaměstnání.....


to,že dotace zkurvily včelařství u nás je ale fakt...
V prvni casti s tebou suhlasim s tou pohadkou to je podobne jako s tim povolenim na stanoviste vcelstev.Jsi holt neponaucitelny.Zrejmne vubec netusis kolik kontrol a casu strati malozemedelec a ve finale je dotace napr.na stroje ze uz na to prdi.Je to jako dotace na medomet.Ve skutecnosti nedostanes vic nez 30% takze pohadky si nech detem rad te opet vyvedu z omylu.Z tveho tvrzeni vypliva ze neexistuje ani jeden zemedelec ktery nebere dotace mysles jsi to tak?
Na tvoji otázku,Martine rád odpovím.

Prvně,ale mi ozřejmi co myslíš pojmem "malozemědělec".
A po druhé konkretizuj svého známého zemědělce,který bere jen národní platby.

k otázce:bez v potaz VELKÁ PÍSMENA,ať se v tom nematláme jako v případě toho povolení.
ANO,myslím si,že neexistuje zemědělec,kterého zemědělství ZE 100% ŽIVÍ,a nebere JAKÉKOLIV dotace.Zemědělat na HPP bez JAKÝCHKOLIV dotací nelze.

Hezký den
Já je pobírám už pátým rokem, jsem mikrozemědělec a vyřídit dotace papírově na SZIFu mi trvá po telefonické domluvě asi 10 minut jednou ročně.
Já jsem je pobíral taktéž,jak píšeš TomasoFernando,ale od loňska neberu žádné.Těch svých pár ha si poseču za svoje peníze...holt to "dotuju" odjinudSmile
Dotácie sú vrátené dane. Problém je, že sa ich hodne stratí u mýtnikov a sofistikovaných poštárov. Preto je lepšie priamo vymeniť med za mlieko, alebo nábytok bez výpalného a úrokov. Zrušme dotácie, ale aj dane.
Dotácie sú vrátené dane. No jo, ale komu? Těm potřebným?
JK
https://www.novinky.cz/zahranicni/clanek...&source=hp
Posílal jsem dotaz na SZIF, jak jako nečlen postupovat v případě žádosti o tech pomoc, prosakovaly informace, že ČSV již nebude administrovat (čl 3, odstavec 1, odkaz níže). Za mě chtěl ČSV postrašit (a může toho využívat na schůzích), ale nechal si zadní dveře (závěrečného ustanovení odkaz níže), že bude administrovat všem. Pokud by zamítnul administraci, nezbývá, než se obrátit přímo na SZIF. Přepis mailů níže, udělejte si obrázek, třeba to někomu dalšímu pomůže:

Dotaz: Dostala se ke mně informace, že Český svaz včelařů již nebude pro nečleny admistrovat dotaci na technickou pomoc pro včelaře. Kam mám tedy jako nečlen žádost zaslat?

Odpověď:
Požadavek můžete i jako nečlen podat na Český včelařský svaz, jiná možnost jak získat dotaci v současné době není.
Dle jejich Pravidel administrace dotace podle NV č. 148/2019 sb. je v čl. VI Závěrečná ustanovení je uvedeno:
V odůvodněných případech může PRV rozhodnout o zprostředkování dotace konečnému příjemci (členovi i nečlenovi svazu), i když konečný příjemce nesplňuje podmínky dle těchto pravidel, a to s přihlédnutím k výši dotace, k osobě konečného příjemce a k formě zajištění pro případ vratky. Vždy však je rozhodující ochrana ekonomického zájmu svazu.
Pravidla administrace : https://www.vcelarstvi.cz/dokumenty-cms/...dle-nv.pdf

Dotaz: A co v případě, když PRV ČSV to nečlenům zamítne? Všichni by měli mít rovný přístup k dotacím.

Odpověď:
S pravidly pro zamítnutí požadavku nečlena ČSV Republikovým výborem ČSV nebyl Fond seznámen a proto se k nim v současné době nemůžeme vyjádřit. Obecně lze předpokládat, že pokud má nečlen se Svazem vyrovnány všechny závazky a Svaz u něj neeviduje žádné pohledávky, není důvod k obavám, že by Svaz požadavek nečlena odmítl.
ČSV je v takovém případě oprávněn požadovat od nečlenů ČSV záruky, že v případě, pokud by případná kontrola na místě u nečlena ČSV zjistila neplnění podmínek pro držení dotace, vrátí bezodkladně nečlen neoprávněně drženou dotaci na ČSV. Formu a způsob této garance má právo ČSV stanovit dle svého uvážení.
Alibismus v podani SZIF.
To by mě zajímalo, jakou garanci poskytuje člen ČSV.
Úplně tu samou, jako u normy "Český med" s logem ČSV, jestli ještě existuje.
garanci každoročního placení příspěvku Smile tam si to mají kde strhnout.....
V čom spočíva DNES biznis eurodotácií ?
Na jednej strane je to DNES dobre motivovaný poskytovateľ, t.j. ten kto poskytuje peniaze.
Na druhej strane je to DNES dobre motivovaný príjemca, t.j. včelár ochotný prijať peniaze.
Čím je motivovaný DNES poskytovateľ ? Ťažko povedať. Možno má (naivnú) predstavu, že si bude takto "združovať" včelárov ku sebe, následne že si ich bude môcť takto efektívnejšie riadiť, tým že im bude poskytovať peniaze. Možno z toho má aj nejakú finančnú maržu, aj keď nepodstatnú... alebo že by práve marža bolo to podstatné ?
Čím je motivovaný DNES príjemca ? Tu by som príjemcov zásadne rozdelil do dvoch kategórií.
1/
Prvá kategória (asi ich bude drvivá väčšina) sú DNES príjemcovia, včelári, ktorí za každú cenu využijú každý jeden dotačný titul.
DNES začínajúci včelár má možnosť zobrať si dotáciu pre začínajúceho včelára, ktorá dneska činí 1000€.
Hej vy mládež ! Nechcete dostať 1000€ a potom ďalšie a ďalšie tisíce €?
Áno ja chcem ! Stačí ak si kúpim niekde 5 úľov a vyskúšam to, však ja ako začínajúci včelár nič nestratím, iba ma to bude stáť (možno) účasť na nejakom kurze (však tam ma to naučia).
Minulý týždeň cca 10 marca sa pri mne pristavil keď som bol pri včelách jeden chlapec. On že, ujo či by som mu nedal nejaký roj, že bol na nejakom školení aby dostal eurodotáciu ako začínajúci včelár. Ja mu na to - ale že roje sú až najskorej v máji. A on že - ahá, tak to už ja budem v zahraničí najskorej. A ja že - kto sa ti bude starať o včely ? A on že - však včely si budú samé lietať , že on ani nepotrebuje ten ich med, že on chce mať včely len tak pre radosť...
Pred chvíľou som obdržal do mailu excel, kde som videl kto a za čo poberá dotácie. Ešteže existuje takáto transparentnosť !
Len jeden príklad za všetko pred dvoma rokmi začínajúci včelár dnes poberá sumárne 3500€ za zariadenia (medomet, nádoby na med , sušička na peľ, ...). Ja mu to všetko doprajem...
2/
Druhá kategória sú príjemcovia, včelári (vrátane niektorých začínajúcich), ktorým sa tento systém nepáči z akéhokoľvek dôvodu, takže ani nemožno hovoriť o príjemcovi, možno tak iba z titulu že poberajú dotáciu za opeľovanie a nič viac. Koľko je takýchto včelárov ? Netrúfam si odhadnúť.
*******
Stále si dávam otázky na včelárov z 1. kategórie:
Čo POTOM vyrastie z DNES takto motivovaných včelárov ?
Aké sa v nich vypestujú POTOM hodnoty ?
Ako si budú POTOM vážiť to čo DNES nadobudli ?
Pri vyjednávaní sa na včelárov zabudlo, alebo sa včelári zabudli. Píšem to dokola, dotácia na užitkové zvieratá je priama - 1 baran=18 €. Chovateľ nemusí nič vyučtovať, ale musí tých baranov mať zaevidovaných v registri fariem.
Včelár dostáva len časť tejto sumy a musí komplikovane dokladovať prostredníctvom vedúcej úlohy včelárskej organizácie podporu, ktorá je neefektívne nalinajkovaná. Každý včelár najlepšie vie, čo potrebuje, ale vyzerá to tak, ako by bol nesvojprávny.
Dotáciu môže odmietnuť aj farmár s baranmi, ale načo by to robil Huh
Přímou dotaci D1 máme v ČR, je cca 80milKč/rok. Pokud by se k této sumě přidala roční suma cca 30mil. Kč/rok,z EU, jde cca o 110mil./rok celkem. Takže ze cca 150Kč/vč/rok by se suma přímé dotace změnila asi na 200Kč a stím jak je systém nastaven, se asi nesmířili trafikanti se zbožím.

Ano kvůli té 50Kč na včelstvo na rok se zdražilo vše o jednou tolik. Kdyby se dala přímo, nikdo by nemohl potom prodávat předražené zboží. Jenže oto v tržním hospodářství jde. Tak se zvyšuje životní úroveň podle západní ideologie trhu a tu jsme po 89 všichni chtěly.

Takže dát nepřímo 50Kč/vč./rok dotací do včelařství více pohne s cenama a ekonomikou ve včelařství než 150Kč/včelstvo v dotaci přímé. Je to prostě o ekonomii státu a EU jejich zájmech a ne až tak o včelařích a včele.
VOLAKEDY bola dotácia definovaná na včelstvo za rok a bol pokoj, lebo panovala istá akceptovateľná spravodlivosť vrámci systému dotácií

DNES je ku tomu pridružených naviac x titulov a panuje :
* nespravodlivosť v systéme:
-- na jednej strane je tu včelár, ktorý má už zabehnutú včelnicu a investoval do nej z vlastných prostriedkov niekolko tisíc eur, tento si príde skrátka
-- na druhej strane je tu iný včelár (začínajúci, mladý alebo neviem z ktorej kategórie) a automaticky obdrží niekoľko tisíc eur z dotácií
* vypočítavosť niektorých jednotlivých poberateľov:
-- na jednej strane je tu včelár, ktorý "vyženie" počty včelstiev (možno aj s pomocou "prehliadkára") len aby sa mu splnil limit a len aby mohol dosiahnuť požadovaný dotačný titul, alebo je tu včelár ktorý len tak z plezíru začne chovať včely pre zábavu alebo zo záujmu , však mu štát prispeje, potom či už príde o včely akýmkoľvek spôsobom je vlastne jedno, lebo už obržal dotáciu, alebo je tu zaujímavý aj iný scenár napr. včelár akože príde na papieri o včely a tieto včely sa zapíšu na (v lepšom prípade) kamaráta a môže sa znova rozbehnúť dotačné koliesko na kamaráta ...
-- na strane druhej je tu včelár, ktorému už zo samotného princípu rozdelovania týchto DNESNYCH dotácii je "na grc" a jednoducho nereflektuje na ne vôbec
* naivná predstava poskytovateľov, že si takto "priviažu" poberateľov (=včelárov)
Referenční URL's