Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Dotace EU
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Neviem kam to zaradiť tak dám sem.
Myslíte, že toto nie je konflikt záujmov, keď minister dá dotáciu svojmu poradcovi ?
Konflikt? U nas v CR by to byl komploooot !!!
A kámpáň.
Najviac sa mi na tom páči že ide o dotáciu na bežné výdavky, čiže na všetko čo si páni zmyslia.
(21.02.2022 19:07)Andrej napsal(a): [ -> ]Neviem kam to zaradiť tak dám sem.
Myslíte, že toto nie je konflikt záujmov, keď minister dá dotáciu svojmu poradcovi ?

nastastie na to kapla transparency int.,a museli tych 20 litrov vratit..ale aj tak uz len ta drzost,vobec o nieco take poziadat z pozicie v ktorej sa nachadzali ,je do neba volajuca..
Prosím kdo má zkušenost....když teď koupím něco, můžu zažádat v tomto přechodném období (do 12/22)? Nebo nechám účet na příští rok 2023? Nebo v tomto období (9- 12/22) nakoupené věci na dotaci nemají nárok,protože nejsou koupený v r.2023? Nějak jsem se v tom ztratil... děkuji
Ahoj, lze uplatnit na příští rok faktury s datumem od letošního srpna.
Děkuju, částečně dobrá odpověď...další otázka tedy je: částka na dotace r.22 je stejná jako na 23? Nebo je to alikvotne rozděleno na 12 a 17 měsíců? Jestli jsem tedy dobře tu otázku položil....jestli je stejná šance v "dlouhém období" srpen 22 až 12/23 a krátkém období srpen 21 až červenec 22.Nebo jsou ty částky stejný a jednou se to rozděluje za 12 měsíců a jednou za 17?
(11.09.2022 13:23)TomasoFernando napsal(a): [ -> ]Ahoj, lze uplatnit na příští rok faktury s datumem od letošního srpna.

Nemáš pravdu. Od roku 2023 bude dotační rok shodný s kalendářním. Nyní je krátké přechodné období do konce roku. Proto je potřeba žádat ještě do konce roku.
Psal jsem o tom už před časem zde:
(06.08.2022 9:23)#beekeeper napsal(a): [ -> ]Letošní rok je přelomový, co se dotačního období týče - končí dotační rok srpen-červenec a přechází se na rok kalendářní, tedy leden-prosinec. Nyní nastane krátké mezidobí srpen-prosinec. Finanční prostředky byly přealokovány podle alikvotního podílu. Takže máš celkem velkou šanci získat plnou podporu, protože moc lidí o tom neví a tudíž nebudou podávat žádosti.
Děkuji , zítra zavolám na svaz a dám vědět, já se tedy více přikláním k názoru Tomaso..., ale uvidíme.
V tom případě se omlouvám. Čerpám dotace poměrně často, resp. každoročně, ale přechod na nové dotační období jsem zatím nezažil.
(11.09.2022 16:08)karelretik napsal(a): [ -> ]Děkuji , zítra zavolám na svaz a dám vědět, já se tedy více přikláním k názoru Tomaso..., ale uvidíme.

Klonit se můžeš k čemu chceš, pokud ale chceš dotace na zařízení zakoupené po 31. 7. 2022, tak doporučuju postupovat podle pokynů níže. Samozřejmě se můžeš rozhodnou jinak, třeba jak ti radí TomasoFernando - v tom ti nikdo nebrání...

https://www.vcelarstvi.cz/dotace/

Včelařské eurodotace krok za krokem pro přechodné období od 1.8. do 31.12.2022

Organizační pokyny k podmínkám poskytování unijní dotace podle nařízení vlády č. 148/2019 Sb. pro tzv. přechodné období od 1.8.2022 do 31.12.2022

(11.09.2022 16:10)TomasoFernando napsal(a): [ -> ]V tom případě se omlouvám. Čerpám dotace poměrně často, resp. každoročně, ale přechod na nové dotační období jsem zatím nezažil.

No zažít si ho nemohl, protože to nebylo. Ale už je. a od 1. 1. 2023 už to zase nebude, protože už to pomine. To se tak prostě někdy stane, že člověk zažije něco, co ještě nezažil a podruhé už to nezažije, protože už to pominulo...
Děkuji za odkazy....je to poučné.prosim vysvětlíš mi bod 2.7.? Z prvního odkazu
Co na tom chceš vysvětlovat? Přečti si předchozí bod 2.6 a snad pochopíš, kdo je to žadatel. Napovím, že ty ne - ty uplatňuješ svůj nárok prostřednictvím žadatele. Když si pročteš i ten druhý dokument, tak tam najdeš kde a do kdy co máš poslat.
Tak asi ano, máš pravdu.... děkuju
Není zač - stačilo asi 30 sekund hledání a 5 minut čtení... Dotace nečerpám, takže pod kůží to nemám.
(11.09.2022 9:01)karelretik napsal(a): [ -> ]Prosím kdo má zkušenost....když teď koupím něco, můžu zažádat v tomto přechodném období (do 12/22)? Nebo nechám účet na příští rok 2023? Nebo v tomto období (9- 12/22) nakoupené věci na dotaci nemají nárok,protože nejsou koupený v r.2023? Nějak jsem se v tom ztratil... děkuji

Dnes jsem se konečně dostal k rozbalení časopisu Včelařství a mimo jiné je tam povídání o přechodném období a čerpání.

Cituji: Všechny doklady musí pocházet z tzv. přechodného období od 1.8.2022 do 31.12.2022.
doložení dokladů do 15.12.2022

....ale teď koukám, že už se to tu 11.9. dořešilo
Rumunsko: Evropská komise odhaduje, že zemědělci z Polska, Rumunska, Maďarska, Bulharska a Slovenska přišli kvůli přílivu levnějšího ukrajinského obilí celkově o 417 milionů eur (9,7 miliardy Kč). Rozhodla také, že polským, bulharským a rumunským zemědělcům vyplatí kompenzace v objemu 56,3 milionu eur (1,3 miliardy Kč), přičemž další náhrady mají následovat.
Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicn...anicni_tty


Bude EU kompenzovat i dovoz levného Ukrajinského medu včelařům?

V den příjezdu Zelenského rezignoval polský ministr zemědělství
“Odstoupil jsem z funkce ministra zemědělství a rozvoje venkova, protože nebude splněn základní princip Evropské komise týkající se zemědělců.”

Polsko zastaví dovoz ukrajinského obilí


Dovoz většiny zemědělských komodit z Ukrajiny (celého světa obchodujícího s Ukrajinou) je až do června 2024 osvobozen od celních poplatků EU.
Nevím přesně kolik je clo na med, 9,3 % ? jak velkou částku to dělá v ceně medu ? 10 Kč, nevím jestli zrovna toto je nějak významná položka která by zabránila dovozu medu z Ukrajiny.
Referenční URL's