Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Dotace EU
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Vasile a Radime: dotace tu nejsou pro Vás, ale především pro producenty léčiv na Varoázu (70%). Pokud to máte blízko do Polska, porovnejte ceny tam a u nás, pak zvažte zda se vyplatí cesta např. do Lysoně. Poláci nemají o dotace zvýšené ceny, tudíž po návratu pak těch 34% procent dotací na které máte nárok, uplatněte na levnější polské zboží. Je mi líto.
Kolegovia, kde nájdem nejakú štatistiku čerpania dotácii D2? podľa NV 197/2005 za podporný rok 2015/2016 za celú ČR ?
Dobrý den, jsem začínající včelař a uvažuji, jestli má smysl snažit se o získání eurodotací na pořízení medometu. Nikde se mi bohužel nepodařilo najít, jaká byla v minulých letech procentuální výše dotací v rámci opatření technická pomoc. Podělíte se se mnou o prosím tuto informaci?
Předem díky


V roce 2016 pořízen medomet za 38 000 kč.Dotace byla 11 000 kč.
Zdravím, poradí někdo jakým způsobem žádat o dotaci EU na rok 2017 (medomet, zařízení...), když nejsem člen ČSV? Např. kam se posílají žádosti, kde je najdu, co všechno musím doložit apod. Díky za rady.
http://www.vcelarstvi.cz- vcelarske dotace krok za krokem.
Hele, všichni v tomto státě (kontinentě) něco ojeb...jí. Politici voliče, jejich lobysti dotace, lidi na dávkách Úřad práce a tak dále.. Ten kdo křičí chyťe zloděje, bývá většinou sám zlodějem.. Jediná podpora včelařství, kterou nám tento stát dává je 1.D a to je mizerná podpora. Těch 34% co dostáváme v rámci evropských dotací, jde na na zvýšené marže prodejců včelařského zboží. Na rozdíl od klasických zemědělců děláme rizikovou činnost, které se většina populace bojí. Tato činnost je bohulibá a přináší užitek především našemu okolí a celkově tomuto státu, kterému zvyšuje HDP. Současní zástupci vlády, by naopak měli včelařství intenzivněji podporovat, tak jako všechny přechozí systémy které na tomto kontinentě vládly.

To, že APV a všeobecně velké včelí farmy krachují jak na běžícím páse, nevyřeší sankční odstranění úlev na daních pro malovčelaře, ale naopak státní podpora v zavedení správně klasifikovaného poměru 1 dobytčí jednotky ku X včelstvům, které farmám pomůže dosáhnout na dotace, které běžně čerpají klasičtí zemědělci se stejným či mnohem menším hospodářstvím. Chápu, že jim vadí nespravedlnost, ale včelařská obec není viníkem jejich ztrát, nýbrž Systém.
Pro Kohouta,dík za vyhledání a potvrzení mých slov. Co se týče Toma,jeho včerejší reakce mi též dává za pravdu.
Pro Freye,myslím,že žádný přepočty včelstev na dobytččí jednotku a dotace,nás nespasí.
(28.02.2017 9:10)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]Pro Freye,myslím,že žádný přepočty včelstev na dobytččí jednotku a dotace,nás nespasí.

Když vidím ty traktory s GPS za několik milionů, které má kdejaký sedlák co si pronajímá x ha zemědělské půdy. Když vidíš kolik tisíc mají z dotaci na ha (neřeším zda trávy či obhospodařované pole), dotace na zelenou naftu. 90% dotace na modernizace, rozvoj či dokonce start podnikání... tak si myslím, že to jsou právě dotace co drží zemědělce nad vodou.

Systém zneužívá zavčelenosti a počtu hobby včelařů a brání včelařům v přístupu ke klasickým zemědělským dotacím. Mohou farmy v porovnání s klasickými zemdělci čerpat prachy na linky, palety, renovace? Asi ne.. Škoda, že Svaz nemá zájem podporovat svoji sekci komerčních včelařů a toto napravit.. Ale to by zase asi ubralo peněz jinde (technická pomoc - léčiva).

Pokaždé když se bavím s projektovými managery o dotacích pro zemědělce, řeknou mi. Vždyť vy včelaři máte svoje vlastní včelařské dotace. Pak se musím jen hořce pousmát a vybavit si ten poměr 34% (zemědělci - včelaři) ku 90% (zemědělci).
(28.02.2017 12:01)Frey napsal(a): [ -> ]90% dotace na modernizace, rozvoj či dokonce start podnikání... Pak se musím jen hořce pousmát a vybavit si ten poměr 34% (zemědělci - včelaři) ku 90% (zemědělci).

Kde jste přišel na těch 90%? Promiňte, ale to je nesmysl.
Průměrná výše dotace na 1ha (mimo tzv. LFA oblasti) je něco málo přes 8 tis.Kč.
Skutečná výše dotace na ha záleží na tom, zda jsou pobírány tzv. TOP UP platby či nikoli. Můj názor je, že zájmové včelařství je dotováno dostatečně. Pokud jde o včelaření provozované jako podnikání, potom při současném (nesmyslném) způsobu dotování zemědělství jako celku, jsem pro, aby včelaři - podnikatelé byli dotováni více, včetně dotací na vybavení.
Podotýkám, že jsem malý včelař a zastávám názor, že současný způsob dotování (nejen) zemědělství je špatný protože umožňuje přežít i neschopným a v konečném důsledku potraviny zdražuje.
Jáchyme, já ale hovořím o včelařích podnikatelích..!

Dobře, když je to nesmysl, vezmu jenom štědré dotační tituly vypsané pro Program rozvoje venkova 2014-2020:
100% podpory - 6.1.1 Zahájení činnosti mladých zemědělců
100% podpory - 19.2.1 Podpora provádění operací v rámci strategie komunitně vedeného místního rozvoje (SCLLD) - na tom dělají hodně linky na zpracování masa

Jsou i jiné, dokonce i v tomto programovém období aktuální, dotační programy s platbami pro zemědělce nad 90%, ale když je tu tolik odborníků na všechno, tak si je jistě vyhledáte sami. Ostatní prominou.
Dobrý den, děkuji za doporučení a krokarovi za sdílené informace. Pomohlo mi to při rozhodování Wink
Kolem dotací bude ještě veselo:
Zkrachoval jsem kvůli dotacím, tvrdí majitel tiskárny. Teď žaluje stát o 100 miliónů
https://www.novinky.cz/ekonomika/430109-...lionu.html
Dotace v podnikání jsou nesystémové opatření a křiví trh.
(28.02.2017 13:48)Jan Jáchymstál napsal(a): [ -> ]Průměrná výše dotace na 1ha (mimo tzv. LFA oblasti) je něco málo přes 8 tis.Kč.

Pobírám 6.500,-/ha jako mladý zemědělec. Od příštího roku se mi dotace zkrátí o 25%. Nemám dobytčí jednotky. To je ale zase jiná podpora.
Čo se týče technické podpory, myslím si, že méně komplikovaná je naše EU včelařská podpora. Ono je hezké, když si můžete sáhnout na dotaci na traktor ve výši třeba 40%, ale i těch zbývajících 60% znamená mít svůj milion.
Když už máte zajeté zemědělství, je to samozřejmě pro dotyčného daleko jednodušší, já začínám od nuly. Hold si nekupuju sečku za 300 tis., koupil jsem jetou za 40 tis.
Nebýt EU dotací, nevím nevím co bychom si počali Sad
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/dot...1491410217
Nojo... dřív tam pásli - krávy, zrekonstruovali a už zase pasou...
(21.02.2017 22:51)krokar napsal(a): [ -> ]Dobrý den, jsem začínající včelař a uvažuji, jestli má smysl snažit se o získání eurodotací na pořízení medometu. Nikde se mi bohužel nepodařilo najít, jaká byla v minulých letech procentuální výše dotací v rámci opatření technická pomoc. Podělíte se se mnou o prosím tuto informaci?
Předem díky


V roce 2016 pořízen medomet za 38 000 kč.Dotace byla 11 000 kč.

Zdravim,
mam rovnez podobny dotaz. Kdyz koupim elektricky medomet za 25k a pozadam o dotaci, je mozne ze mi bude cely proplacen?
Diky
V žádném případě nedostaneš 100 %. Dotační podmínky umožňují max 50 %, tuším, že max. 100.000,-
Ale i tak se nyní výše úhrady z EU pohybuje tuším kolem 30 %. Je to tak, že se sečtou požadavky z žádostí, pošlou do Bruselu, zpět přijde nějaký objem peněz a ten se pak rozpoičítá mezi žadatele. takže každý, kdo splní podmínky dostane kousek toho balíku. Ty procenta jsou každý rok jiné, podle objemu peněz a objemu požadavků.
Honzo loni došlo ke změnám a vzniknul určitý seznam zařízení a jejich velikost podpory. Na medomet je tam hranice 30 tis.
Já už pár let nežádal, vidím, že mi unikají informace. Díky za upřesnění. Ale i tak předpokládám, že tam pořád zůstala spoluúčast investora a ta celková částka klesá s počtem žadatelů.
Referenční URL's