Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kolik jste letos vytočili medu?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Tak u mě je plodiště posvátné a nic z něj neberu, a jak ho definovat, když zásadně nepoužívám mřížku? U včelstev, kde už mám plodiště 39x35 je to jasné, ale stejně jim na zimu nechávám jeden nízký medník 39x17, do kterého dám medníkové rámky, kde je jen troška medu a doplním o vytočené po hustém medu, kde taky dost zůstalo a do toho nakrmím. Tam kde je ještě vše 39x24 je plodiště a medník pro mě daný podle plodu, dva dolní nástavky, do těch nesahám vubec a třetí je podle umístění plodu po snůšce většinou taky plodiště, které mi ty lepší zanesly komplet medem a udělaly z něj medník, pokud jsou v tomto dva a až tři rámky s trochou plodu a zbytek plně zavíčkovaný med, beru jen plně zavřené podle situace. výš už jsou jen nízké medníky, tam už je nenechávám a zimuju na 3 bednách 39x24.
vydím že se po mé poznámce rozproudila debata o vytáčení z plodiště.
z plodiště nevytáčím i z důvodu že horní dva medníky nasadím na jaro a na podletí je zazimuji tedy plásty nepoznaly léčení chemií
tedy nyní když už jsem vše nahradil organickými kyselinami ani kyselinu mravenčí či šťavelovou
(20.08.2023 20:23)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]
(19.08.2023 11:54)Ivosh napsal(a): [ -> ]Letos je nějak zanedbané toto téma Smile Zajimavé bude jaky byl pruměr na včelstvo, když by člověk počítal včelstva s kterými šel do zimy a nebo by do průměru počítal jen ty co vyzimoval.

Nejdřív je slušnost napsat, jak jsi na tom ty
Já počítám včelstva, která přežila zimu.
Ale, mám dát průměr ze všech stanovišť nebo každé zvlášť? Taky důležité.
Stanoviště u vesnice - 10 kg průměr na včelstvo.
Stanoviště o 2,5 km dále, čistě v lese - nula.

Jen náklady na cukr budou nad 70 Kč na 1 kg získaného medu.
Počty včelstev snižuji a další sezona rozhodne, jestli si nenechám jen pár kousků pro radost. Makat přes léto bez užitku je celkem zbytečné. Už 3 roky bída.

U mě to bylo v pohodě, takový průměrný rok a navíc jsou to pěkné medy. Loni bylo medu ještě víc, ale samá řepka.
Čtvrtý úl z osmi v řadě. Vloni po prvním vytáčení považovaly včely mateří mřížku za provizorní strůpek a přetahaly nevytočené zásoby do plodiště, takže druhé vytáčení z medníků byla nula. Dokrmil jsem asi 8 kg cukru, na jaře jsem odebral několik zavíčkovaných plástů zásob pro oddělky. Včelstvo se mi jevilo jako mírně lepší než ostatní, bral jsem z něho larvičky pro chov nových matek. První vytáčení začátkem června nevybočovalo z průměru, +-20kg medu v každém úlu. Během snůšky proběhla v tomto úlu TV. Po loňské zkušenosti jsem již mateří mřížku pro druhou snůšku nevkládal. Druhé vytáčení po 20. červenci bylo obecně slabé - od 1 do 7 kg na úl, zhruba z poloviny zavíčkované. Čtvrtý úl měl ale ve dvou medníkách 20 plně! zavíčkovaných plástů, stejně tak v horním nástavku plodiště krajní plásty, s kterými počítám na med, samozřejmě i bohatě dotovaný ostatní prostor plodiště(to je ale jejich). Odhaduji, že jsem z tohoto úlu získal asi 35 kg medu, víc než z ostatních sedmi dohromady. V současné době je toto včelstvo viditelně nejsilnější. Při váhové kontrole po nakrmení sice vede, ale jen o 2 kg váhy úlu před druhým. A tak uvažuji: uvědomily si včely konečně, jak se odvděčit svému včelaři, nebo došlo k obrovské tiché loupeži? Že by v okolí našly jen pro sebe Eldorádo docela vylučuji. Během snůšky jsem se ani na česnech, ani na podložkách, které pravidelně kontroluji, nesetkal z žádnou vyjímečností, ani nyní v přirozeném spadu VD, který začal prakticky tento týden. Překvapení po třinácti letech včelaření.
(30.08.2023 21:35)Pavel Anděl napsal(a): [ -> ]Odhaduji, že jsem z tohoto úlu získal asi 35 kg medu, víc než z ostatních sedmi dohromady. V současné době je toto včelstvo viditelně nejsilnější. Při váhové kontrole po nakrmení sice vede, ale jen o 2 kg váhy úlu před druhým. A tak uvažuji: uvědomily si včely konečně, jak se odvděčit svému včelaři, nebo došlo k obrovské tiché loupeži?

Asi by som to zhodil na genetiku. Tento rok som mal väčšinu včelstiev vyrovnaných keďže idem OP a mali po 6 ramikov v plodisku celé leto. Zhruba polovica včelsiev mala aj polovičné výnosy oproti tým lepším. Takže som celé leto menil matky tým horším včelstvám a čakám že o rok uvidím aj nejaké dobré výsledky. Verím že áno ale som zvedavý aké, keďže neverím že každá matka ktorú som vymenil je kvalitná.
Zatim to nemam v excelu ale po dnesku vim, ze to bude kvuli vlastnim chybam mene nez loni. Coz me dost stve, protoze se mi blbe budou srovnavat jednotliva vcelstva/matky vq rade nekolika let po sobe pro ucely vyberu plemenneho materialu prp chov matek v pristim roce.
Podstatne mam zkreselene vysledky lupove a pozdejsi snusky, protoze jsem vytacel hodne pozde a vcely mezitim hodne zasob spotrebivaly a jedno vcelstvo v praze na tom bylo tak dobre, ze se nepozorovane vyrojilo do posledni vcely a v ule zbyl jen zavijec a sucho....k me smule to bylo jedno z nejlepsich vcelstev na stanovisti.....takze uz nerozchovam.
příklad...jedno včelstvo, bílá matka, loňský vlastní roj usazený, letos vytočeno 35 kg, přičemž se letos vyrojily taky...
Tomáš...
"Včas" vyrojené včelstvo dokáže na dobrom stanovišti doniesť med aj pre včelára , hoci je ho menej ako keby sa nevyrojilo...
Ale menej medu môžeš mať v priemere aj preto, že tento rok máloktorý včelár dosiahol výnosy k svojej spokojnosti...
nenapadlo vás, že jste vytočili (letos, loni, předloni, předpřed....) "málo" medu, protože v doletu vašich včel je bohatá pastvaWink?
Referenční URL's