Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kolik jste letos vytočili medu?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(23.07.2015 6:05)Merkuri napsal(a): [ -> ]A čo tak si prenajať role takích 150ha a dat tam buď koriander, bôb, špárgu, faceliu. Potom môžete mať mega oslavu.
Možná by bola vyhodnejšia lucerka lebo 2 x do roka bude z nej znáška.

Ahoj Merkuri,co je to špárga?
Vychádza to cca 30 kg na prezimované včelstvo a je to najlepší rok za tých 8 rokov včelárenia. Už tri roky som v pluse a môžem zainvestovať. Aj manželke sa to začína páčiť Wink.
hádám, že manželka nebude na peníze Smile
(24.07.2015 17:10)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Vychádza to cca 30 kg na prezimované včelstvo a je to najlepší rok za tých 8 rokov včelárenia. Už tri roky som v pluse a môžem zainvestovať. Aj manželke sa to začína páčiť Wink.

Ja mám 25kg na prezimované a taký priemer už zostane. Dnes posledné točenie, hoci som pôvodne plánoval točiť až budúci týždeň. Človek mieni, manželka mení... Na to, že som mal 80% rojivosť som nadmieru s týmto rokom a medným výnosom spokojný.
27 kg na 1 vcelstvo zatial. Dobry rok. Este vytocim tak 5 kg z kazdeho, len som mal VN NN VN bez mriekzy, matky mi vybehli uplne hore kde bol do pol ramika med, takze musim pockat kym vybehne plod mozem dotocit.

M.
Tak já dneska nastoupil dovolenou a čekal, že to rychle zmáknu, neboť toho moc nebude. Ale naštěstí to tak nevypadá po prvním dni loupení. Je tam toho dost a naděje ještě neumřela. U řeky stále létají a jestli bude nějaký deštík, mohlo by to ještě něco dát.
A ke všemu teď večer létají a na javoru se objevily zase létající breberky.
Oproti situaci před týdnem, kdy jsem točil, tak tam toho dost přibylo, přestože po těch vedrech začala jít váha dolů.
(23.07.2015 19:27)radyne napsal(a): [ -> ]
(23.07.2015 6:05)Merkuri napsal(a): [ -> ]A čo tak si prenajať role takích 150ha a dat tam buď koriander, bôb, špárgu, faceliu. Potom môžete mať mega oslavu.
Možná by bola vyhodnejšia lucerka lebo 2 x do roka bude z nej znáška.

Naše nadmořská výška je 624 m . Většinu pozemků kolem asi 10 000 ha má jeden majitel takže smůla. Tady jdou brambory, obilí a nic jiného je tu zima. Příští rok chci dát na 1 ha svazenku osivo už mám zajištěný.
Treba ju zasiať tak aby už v máji kvitla lebo vtedy dobre meduje pre dobrú vlahu
Loni jsem ji vyzkoušel na ploše cca 1200 m2 pole přilákalo včelky, čmeláky lidi koukali co to pěstuji, že to neznají. A to někteří jsou zemědělci 20 a více let. Letos jsem osel stejnou plochu jinde, ale nevyšlo mi téměř nic. Pokud mohu svazenku hodnotit tak perfektně meduje. Je to způsob jak si zvednout výnos medu v tak nepříznivých podmínkách jako máme u nás. A to jsme na tom ještě dobře. Co jsem slyšel z výboru tak Nejdek a okolí loni výnos 5 - 10 kg. Jestli je na fóru někdo z Nejdku tak se k tomu může vyjádřit jestli je pravda.
Moje letošní průměrné výnosy ze stanovišť:
1 - 77 kg/včelstvo
2 - 71 kg/včelstvo
3 - 48 kg/včelstvo
a jaká jsou to stanoviště ? - lesní, louky apod . ? čím to že jedno je na dvou třetinách ?
Tak mam vytoceno. Prerovnane a pripravene plodiste na zimu. A kazde vcelstvo dostalo jako bolistku 5l kbelik s cukrovym roztokem. Med je cerny jak bota. Na par plastech bylo videt, ze uz na dne bunek zustava pisek. Chut medu je silna, plna, vyborna. Trosku je citit lipa pak neco co nedokazu identifikovat a nakonci se to jakoby rozpliva do mentolova. Ze by smrky? Opravdu zajimava chut.
Sušice na Šumavě průměr na vyzimované 28kg vytočené + cca 10kg už nechávám na zimu. Dole sucho a nic, na kopci ještě nosí.
Nejlepší průměr z roku 2011, kdy měli 35 průměr a některé přes metrák to nebude, díky velkému letnímu suchu.
Ale zlý to nejni a ceny jednou takové.
Vše stabilní stanoviště + jeden, dva oddělky ze včelstva.
Nejlepší je letos lesní med - takovou kvalitu jsem zatím neměl.
(25.07.2015 13:54)Marec napsal(a): [ -> ]a jaká jsou to stanoviště ? - lesní, louky apod . ? čím to že jedno je na dvou třetinách ?

1 a 2: stanoviště v lese a u lesa, cca 700 m od sebe. V okolí bývá řepka (ale celkový výsledek neovlivnila). Jinak lesy, louky.
3 - včelín doma. Řepka v okolí málokdy, les, louky. Tady je to roky slabší. Taky jsem bojoval s osiřelcem, pak trubčicí, 2 loni koupený matky stály za prd.
Kdybych to spočítal trochu jinak, vycházel by průměrný výnos 56 kg. I tak je to pořáď míň.

Oproti tragickému roku 2012 je to hodování (2012 - žádné úhyny, jen nebyl med).
Tak já stále točím. To bude dovolená. Smile
Peru to rovnou do sklenic, ať je to při jednom binci bez rozehřívání.
Pokud už by nenosily, tak budu za pár dní hotov, ale doufám, že se ještě rozjedou, tady u nás mnoho včelařů ruší medníky až na konci srpna. Svazenka ještě kvete, jen ten deštík dneska nevyšel podle prognozy.

Plodiště mají narvaný medem a pylem, tak je zatím nemusím krmit a medníky nechám.
Podle té melecitozy musí být v okolí dost mšic, třeba se to ještě rozjede.
Takže já účet ještě nezavírám, jen neposloužím tak přesnými čísly, já to beru odhadem. Smile
Dnes som vytočil doma jedno včelstvo 32kg ale zobral som z plodiska temer do sucha voda 17% jak to bolo teplé, počítam že to klesne o 0.5%. med nie je žltý ale tmavší lebo je tam aj dačo medovice z líp a zeliny aspoň sa to bude lepšie predávať. môžem ďakovať jedine bohu za dobré počasie a že to medovalo tak dobre počas roka.
Tak u mě dnes prohlídka před zítřejším točením,abych věděl ,co mne čeká. Ze sedmi včelstev očekávám cca 100kg,čimž se dostanu na cirka 300kg. Zazimováno bylo 7 včelstev,vyzimováno 6 . Já jsem naprosto spokojen. Co mne překvapilo je fakt,že před předpokládaným posledním točení byly včely naprosto v pohodě,jak kdyby byl konec května. Jiné roky to bývá slušný masakr. Že by ještě tušily slušnou snůšku?
V práci jsem vytočil 24 kg na včelstvo Sad
(24.07.2015 17:21)Louky napsal(a): [ -> ]hádám, že manželka nebude na peníze Smile
Určite nie, ale konečne som jej prestal "ulívat" z rodinného rozpočtu a jej snov.
Tak se taky přidám, dnes jsem potřetí a letos naposledy vytáčel. Od čtyř včelstev 60kg krásný hustý a tmavý med, při dnuhém vytáčení to bylo také 60kg a při prvním 40kg, takže to vychzí 40 kg na včelstvo, a to se mi ještě jedny vyrojily.
(19.07.2015 20:14)lubsus68 napsal(a): [ -> ]
(18.07.2015 20:56)papipapi napsal(a): [ -> ]Celkem vytočeno k dnešku 570kg z 10 včelstev, tři včelstva se v květnu odrojila, jedno bylo osiřelé, takže na jaře jsme točili ze 6 včelstev, teď v létě ze 13 ( roje jsme usadili do nových úlů a odrojená včelstva se znovu rozjela ), dnes vytočen lipový med, včely zatím nosí dál, takže velká spokojenost - co víc si přát na první sezónu.

Ten výnos je naprosto úžasný!
Na kolika nástavcích je máte a jaký kmen chováte? Singer nebo Vigor?

Pět včelstev Singer, na jaře startovaly ze dvou nástavků, končí na šesti, rozšiřování pouze mezistěnami, žádná rotace nástavků, žádný roj, řekl bych vzorné včely.
Pět včelstev linie Dol, na jaře startovaly ze třech nástavků ( byly to dřívější oddělky ), z těchto se tři včelstva vyrojily, nechali jsem je na jaře moc dlouho beze změny - pouze odebrány přebytečné cukrové zásoby.
Výnos si myslím je především výsledek dobrého stanoviště a ideálního průběhu počasí alespoň u nás, snůška začínala vrbami, přes ovocné stromy, pampelišky, hlohy, maliny a ostružiny v lese a vrcholila lípou, v těchto podmínkách pokud jsou včelstva v síle a dobrém zdravotním stavu, prostě nanosit musí, protože vlastně nic jiného ani neumí.
Myslím že je důležité oslunění stanoviště, naše včelstva jsou od rána do dvou odpoledne na sluníčku , potom ve stínu, takže letová aktivita od ráno, odpoledne nemusí ve vedrech tolik chladit a můžou se věnovat snůšce.
Referenční URL's