Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kolik jste letos vytočili medu?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Včera som vytáčal agátový med. Pri vyberaní plástov som bol spokojný, že mi z agátu pekne priniesli. Až doma som zistil, že med,ktorý tečie z medometu má hnedú farbu. Tento rok agátový med nemám.
Mať tak tvoje starostiWink
Tak k tomu se připojím!Big Grin
Poprvé v životě jsem točil. Ze 4 loňských oddělků skoro 21 kg. Osobně se domnívám, že je to hlavně malina, trochu javor, hloh a les. Med je především ze dvou silných včelstev, slabé přidaly pouze 2-3 kila. V úlech, jsem ještě nechal docela dost nezavíčkovaného medu, tak pokud počasí vydrží, tak bude další kolo. Ještě jsem vytvořil dva oddělky na staré matce.
Mě se stalo to stejné - těšil jsem se na akátový med, ale nakonec to byl tmavší květový. Byť výbornýSmile
pro pobavení, a možná jako útěchu těm co se letos nedařilo Smile
těsně před lípou jsem vytočil..... bral jsem jenom z medníků a jenom plně zavíčkované, a když to dám do průměru tak to je 0,5 kg na zazimované včelstvo. Nevyplatilo se špinit medomet. Včelky co přinesou to vždy v pauze kdy není snůška proplodují. Má to však jednu výhodu, nikdy jsem nemel lepší květový med, a hodně si ho vážím Smile)
PS: aby si někdo nemyslel, že jsem je vyždímal ze všeho... to né, prostě jsem točil jen ze dvou včelstev. Ostatní slabota, případně i některé krmím... z těch už ale letos točit nebudu.
Tak pro pobavení to moc není, a nejsi v tom sám.
Tchán už teď na jaře přišel o dvě včelstva, protože ačkoliv krásně vyzimovaly, tak během toho proměnlivého počasí všechno co si holky donesly, tak stačili spotřebovat a padly hlady. Dalších asi 5 včelstev zachránil jen včasným nakrmením a ostatní jsou jen na tom o maličko líp, o tom že by něco točil může zatím jen snít.
tak já zatim letos 360kg z 9 včelstev.......a ve všech toho je ještě spousta, ale počkám až to pořádně zavíčkujou....
A odkud jsi ?
vysočina
Tak nevím,jestli tím šlechtěním včelstev jim neděláme medvědí službu. Včelstva,která při letošním průběhu jara potřebují už nyní přikrmovat,by v přírodě nebyla životaschopná. Normální včelstvo při výpadku snůšky přece omezí plodování a ne že proploduje všechno "cu grunt" a pak padne hlady. Tohle chování je spíš typické pro moderního člověka než pro zdravé včely.Dodgy
tak tak......nikdy sem behěm roku nedal včelám ani deko cukru......
Blábolíte nesmysly .Včelstva vždy přežila špatné roky plodováním a silou. Vyzrálé včelstvo žilo na starém díle v obrovské dutině a za ty roky mnělo nad sebou třeba 100 a více kg medu. Když přišel špatný rok no tak holt z toho 40-50kg prožraly ale zůstali v perfektní kondici.Med dělá včely a včely dělají med. A kdo by pak ten med nanosil kdyby tam byla na jaře troska?? Omezit plodování v červnu a červenci znamená že nepřežijí zimu nebo se zhroutí na jaře. Proto jsou tak chamtivé po medu a stále mají málo i kdyby mněli 300kg budou hamtit stále dokud bude místo. No a proč asi??? Aby přežily i 3 špatné roky za sebou!!!.To je ten důvod neutuchající píle. Omezení plodování je cesta do pekel. Jen kdyby jsme jim v dobrých letech nesebrali med. Váš názor je scestný.
Takže Merkuri vytáčí jednou za 10 let, scipio za osm. Tak to pak jo.
Jakmile naplněj danou dutinu tak se vyrojej. V dobrých (Merkuriho) podmínkách každý rok. To je snad logické ,ale vždy musejí mít nahamtíno. Proto že jim med průběžně odebíráme ,nemají velké zálohy na špatný rok. A to se může stát i u Merkuriho.
Zdravím pánové,
já budu na holky zlej a v sobotu jim seberu všechno co je nad mřížkou.Poslední dny to vypadá tak,že když to neudělám tak nevyletí.Kvetou maliny ,pámelník atd.a létají jen ty ,které jsem "vyraboval".Ty,které mají dva nástavky medu nekoukají ani z oček Smile .
Když je 17 stupňů v dubnu je to hukot.Teď zevlují po úle a čekají Smile asi až bude srpen a cukr.... jinak zatím průměr z prvního točení cca 15 kg.
Zdravím vás přátelé.U nás na Šumavě,kde byla řepka tak včelaři něco měli,ale kde nabyla,tak to je zatím bída.Příroda nám opět ukazuje,kdo je zde pánem,ale jinak přeji všem bohaté medobraníSmile
V pátek točeno - hustá tmavá medovice, ani se jí nechtělo z medometu, nádhera. Letos již 3 vytáčení, a včely pořád nosí, pořád z lesa.
Kdyby jsi si do profilu doplnil oblast kde včelaříš...
Zlínsko, 330 m.n.m, okraj vesnice
Referenční URL's