Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kolik jste letos vytočili medu?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Blush Omlouvám se za ten hecovní příspěvek ale nedalo mě to.Wink Třeba můj i Merkuriho příspěvky pomohou rozšířit naše řady a omladina omámená vidinou snadného zisku podlehne.
Jinak zítra už bych měl mít jasno jak to letos dopadlo ale špatné to není.I přes ten úhyn čtyřiceti včelstev jsem na tom dobře a stav se mi povedlo zvednout o 100%.Takže za letošek maximální spokojenost.
Jen kdyby ty IBC-čka byly plný.Smile
Hmm, priemer na zazimovanu a prezimovanu rodinu je predsa to iste. Huh
Zazimujem 10 rodin, z coho prezimuje 5, z ktorych nasledne vytocim 100kg medu - priemer na zazimovane rodiny je 10kg, na prezimovane 20kg. Trosku rozdielu tam je, ci? Wink
Doma točím B 11 z medníka 11 a z plodiska 6 temer do sucha. Každé vytočené včelstvo má nazad svoje rámiky z plodom ako aj peľom pekne sa robí a nič nedoráža.
[Obrázky: skbk6xceqo5xc7y87rwk_thumb.jpg]

[Obrázky: 7uld5f645r1afn2k97s5_thumb.jpg]
(29.07.2015 15:21)Scipio napsal(a): [ -> ]Hmm, priemer na zazimovanu a prezimovanu rodinu je predsa to iste. Huh

Ano, za predpokladu, že všetky rodiny sa dožijú jari Shy

(29.07.2015 20:42)Merkuri napsal(a): [ -> ]Doma točím B 11 z medníka 11 a z plodiska 6 temer do sucha. Každé vytočené včelstvo má nazad svoje rámiky z plodom ako aj peľom pekne sa robí a nič nedoráža.
[Obrázky: skbk6xceqo5xc7y87rwk_thumb.jpg]

[Obrázky: 7uld5f645r1afn2k97s5_thumb.jpg]

Za predpokladu , že majú čo Shy, vyzerá to na stabilné stanovište .

Inak to Merkuriho vychvalovanie mi pripomína zlatokopeckú horúčku Rolleyes
Asi sa včelárstvom aj živí. Neverím, že by stíhal popri tom chodiť aj do roboty.
Ja do práce nechodím. Je to pevné stanovisko a slnečnica bola vzdialená 3.5km ale to čo točím nie je čistá slnečnica čo 1/3 je tam med z facelie, bodliak, lipa a medovica z bodliakov to čo som nevytočil lebo sa už nedalo. Vytáčam len povýčkované a také čo netečú plásty lebo je nový prínos čo včera bolo 1.25kg.
Ja ti v podstate držím palce , lebo tento rok je dobrý a včelárenie je veľmi závislé o počasia.
Ja mám stabilný príjem a včelárenie je pre mňa iba hobby, ľuďom čo sa tým živia nezávidím, lebo kto vie . Možno príde 7 suchých liet.Sad
Letošní rok byl dobrej, ale když se na to podívám detailně....tak to kopíruje loňskou sezonu s odstupem čtyř týdnů...a díky Bohu, bez VD.....Vloni bez snůšky od začátku června, letos od začátku července. Letos stejná absence lip jako vloni a ještě kevšemu tu není slunečnice. Svazenka co byla, tak letos uschnula "na stojato"! Hlavní příčina nejsou po loňsku slabší včelstva, ale neskutečné sucho. Tady v podstatě 5 týdnů bez srážek, které by měly nějaký význam. Kdo byl u mě na včelnici, tak si určitě všiml retenčky, která slouží jako napajedlo.....tak ta je suchá a vodu musím točit z kohoutku do napáječek...Sad. ...Každopádně....snůška do konce května o 40% lepší než vloni (i přes absenci snůšky z ovocných stromů na mém stanovišti)....celkem o 22% horší výnos než vloni...takže +- 68 kg na zazimované včelstvo...bez ohledu na to, že pár (6) včelstev překročilo hranici 100kg.
Milane ta retenčka vyschla?? Je fakt že sucho je obrovské Sad Do konce týdne vytočim zbytek a krmím. Ale jde to blbě, jak kolomaz a vidlička jde strašně blbě odtrhnout do plastu. A na mym starym medometu se to škube jak blázen Sad
OT: mam přístí týden volno, dělam doma chůvu-zastavím se, ju? Wink
Jo, jo Zděndo... zastav se. Mám pro tebe matku.....za tu moji, co ti letos ukradli.Smile
Jo chlapi, jak vám závidím a rád bych viděl taky závěrečný účet.

Ale obejvili se v neděli dlouho objednávaní chlapi co bagrují. Takže v PO příprava, v úterý bagr, ve středu mix, včera dvě fůry ztracenýho bednění a od odpoledne zakládám dolní řadu aby se to v PO snad zaházelo betonem pokud nepřijdou už vedra, a pak s dětmi na koupaiště s kempem přežít vedra. Ale bude rovinka na skládání palet se sklenicemiSmile .
Vykopané odvodnění ale odvádí už čůrek vody, u včel pod lesem mám vlhký povrch půdy, tady dolů se stahuje voda, ani jsem nekontroloval kaliště nad barákem. Ale asi se tam mají v čem válet.
Les hučí breberkama, včely celkem létají, takže doufám že účet uzavřu začátkem září. Smile
A já jdu rovnat další 4m úsek. Smile
Karle,info určitě zajímavé,ale proboha proč tady. Co takhle vlákno "Jen tak",nebo si založ"Co se děje u Karla teď". Zvláštní,že druhým radíš využívat adekvátní témata,viz "Výhodné ceny cukru".Dodgy
Tak jsem dnes sebral část medníků. Mají to nafedrovaný až k prasknutí. Opravdu krása. Ale je to tak hustý tmavý med, že to nejde skoro vytočit. Většina rámků se zbortí. Je na to nějaký fígl? Díky za rady. Zkoušel jsem i přihřívat vzduch v medometu, to sice vytáčet jde, ale bortí se to stejně.
Zkus menší otáčky a delší čas.Wink
Mám to taky hustý jak dehet. Neteče to ani přez hrubé síto jak se jen trochu zanese.Je to strašná pakárna to točení.Sto metráků asi bude ale už se vůbec netěším na to až zas bude hodně medu. Ještě mne čeká 240 nízkých nástavků. Počty včelstev omezím, člověk nemá žádný léto jenom samá práce.
Podtrženo, sečteno. Včera 70kg tmavýho z pololoprázdných medníků. Melicitoza žádná. Celkem letos 270kg ze 4.
Tak já jsem pro letošek také spokojený. Zimoval jsem 39 včelstev (nevyzimovala zrovna moc silná), odchoval 10 oddělků, vyprodukoval 20 neoplodněných matek (z toho 10 oplodněných v těch oddělcích) odchytil 10 rojů (5 jsem věnoval tátovi) a vytočil něco málo přes 1600 kg medu. Moje nádherná čtvrtá včelařská sezóna. A co je nejlepší ti malí zmetci co loni otravovali život mě i mým včelám (VD Dodgy), letos zatím ani nepadají a ani nejsou na trubčím plodu. Big Grin
(02.08.2015 6:35)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Mám to taky hustý jak dehet. Neteče to ani přez hrubé síto jak se jen trochu zanese.Je to strašná pakárna to točení.Sto metráků asi bude ale už se vůbec netěším na to až zas bude hodně medu. Ještě mne čeká 240 nízkých nástavků. Počty včelstev omezím, člověk nemá žádný léto jenom samá práce.

Když vynecháš to síto, kolik toho vytočíš za nějaký čas? Jde mi jen o medárnu. Díky.

Já síto vynechávám, stočím do "konve", pak z toho hustého seberu vidličkou binec z hladiny,strčím do ní spirálu, a pak když to teče - čerpadlo mi to jinak nebere - to házím do filtru 50kg na stole, kde je výkonější spirála s termostatem. Z té rovnou stáčím do sklenic, velké nerez síto oškrabávám a udělám na něm bez mytí ten metrák a něco. Pak vyklopím do konve na medovinu, vymeji - vodu dodám k medovině - zákvasu, a může se stáčet dál.
dneska mě čeká poslední část medování, tak večer hodím konečnou cifru ale nemůžu se vykopat z postele.....jak mě se do toho nechce Sad
Na jaře jsem vytočil tak 1000kg za den. Nyní je to strašně zavíčkovaný a hustý tak vytočím jen tak 650-700kg za 10hodin s pomocníkem. Med cedím na hrubo tak že na vaničce pod medometem mám velké síto na celou vaničku hodně prohnuté dovnitř.Cedím to na hrubo hlavně kvůli čerpadlu aby se tam někde nevcucnul kus rozpadlého plástu.
Referenční URL's