Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kolik jste letos vytočili medu?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Martine, nic si z toho nedělej, my na tom také nejsme slavně. Část medných zásob jsme rozhodili do nových oddělků. Příští týden uvidíme, zda budeme něco vytáčet. Ale raději jsem to obětoval do rozšíření. Koukám, že máš jedno včelstvo. Raději dnes "investuj" do rozšíření na tři včelstva ne?

Jestli to byl nástavek plný souší, tam prostřední vytáhni a dej místo ní jednu se zásobami. Na druhou stranu, pokud to necháš tak, tak to také může být dobrý impulz pro ně, aby narazily matečník(y).
Zatím nic, ale asi už konečně to musím začít chystat. Medníky dochází, a kdyby se udělalo na pár dnů teplo . . . Smile
(24.05.2015 19:41)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]
(24.05.2015 9:56)František Němec napsal(a): [ -> ]Nic. A je nás takových u nás víc. Jen se to těžko přiznává.


Franto prohlédni si moje staré příspěvky.Za krytiku tvých fotek s nízkonástavkvým včelstvem jsem obdržel mnoho červených negativních hodnocení.Na podzim jsi to mněl na hladovo a nyní se to projevuje.Já v tvých teplých podmínkách bych mněl nyní plné sudy. Mněl jsi to na hladovo a bez plodu. Ten pomyslný setrvačník se nemohl roztočit a nyní vše co donesou tak proplodují aby to mohli konečně roztočit,

Když řeč, tak asi takto: To video bylo bez kamufláže. 1 úl z 9. A to 1/7/14 po medobraní a před podzimním krmením. Loni o tomto čase jsem měl 117 kg vytočeno. Letos je nás tady víc prozatím bez medobraní. A bohužel teplé podmínky je jedna věc a okolní nabídka druhá. Letos z poždění kvetení meruněk o 24 dní oproti loňsku. Letos před domem lán 30 ha řepky a za dobu kvetení, jak jsem psal na několika vláknech, bez jediné včely nebo hmyzu. Několikaletý (47 let) průměr od 1 úlu u nás maximálně 30 kg medu. Něco tam je, ale čekám na zavíčkování. Uvidím.... Ale já brtník ani nevím co bych s plnými sudy dělal.
Tak mam za dnesek zatim cast vytocenou. Vyslo to na cca 7,3 Kg na vcelstvo. A zhruba vice nez dalsi pulka zustala holkam nezavickovana a pripadne zasoby pro strycka prihodu. Dokveta repka a mohlo by to byt jako loni, kdy jsem cerven-cervenec obcas i pokrmil. Treba holky a pocasi prekvapi a jeste neco letos bude......


LPS
Moje holky my daly průměr 17 kg na včelstvo. V prostředních plodištích jim zbylo kolem 5ti plně zavíčkovaných rámků. U mě nástup jara velmi dobrý, nyní se spíš obavám jako Pepa Křapka extrémního sucha. Snad nedojde na M.Havelkovo věštbu, že to může být točení první a poslední.
Ja som ešte netočil, plásty sú síce plné ale nezavíčkované, agát začal medovať, denný prínos okolo 8kg,ak bude takéto počasie tak to bude paráda.
Mam objednane tri oddelky a mozna jeste vemu par smetencu. Chci zimovat 7 vcelstev Big Grin Ale chtel jsem nejaky med pro kamarady Big Grin a pripadne i neco profinancovat, protoze ten zacatek je vazne narocny.

Jinak ten nastavek nebyl se sousemi, ale byly to mezisteny a jeste ne uplne cele... nekde prouzek, nekde pulka. Vubec se jim nechce stavet... Ale asi to bude tim pocasim...
(25.05.2015 7:43)Rasťo 71 napsal(a): [ -> ]Ja som ešte netočil, plásty sú síce plné ale nezavíčkované, agát začal medovať, denný prínos okolo 8kg,ak bude takéto počasie tak to bude paráda.
Rasťo já som tiež od Trnavy,ale nevidím to z agátom nádejne.Včera síce bola pekná znáška,ale po tom ochladení zrejme spotrebovali zásoby v plodisku a tak v medníkoch veľa toho nepribudlo.Stále sú pomerne nízke teploty,fúka vietor a ak sa už oteplí tak začne pršať.Šanca je tak do konca týždňa,následne agát končí a z vyhľadom na predpoved počasia to vidím tak maximálne na jeden NN medník,aspoň to by ma potešilo.
Repku som už vytočil,voda 17.5 a 16kg na včelstvo,čo nie je najlepší výsledok,ale počasie a niektoré nevyzretejšie včelstvá mi priemer do určitej mieri znížili,za čo si sčasti môžem aj sám.
Ešte doplním čo mi vŕta hlavou.Doma v záhrade mám 6 včelstiev,tieto včelstvá prezimovali dá sa povedať priemerné,dve slabšie,ale napriek tomu práve tieto včelstvá mali tak po 30kg repky v medníkoch.Od mojej záhrady mám včelnicu vzdialenú presne 1km a je tam na jednom mieste viac ako 50 včelstiev.Na tejto včelnici relatívne silnejšie včelstvá,dali len polovičný výsledok v mednej produkcii a pritom z oboch stanovísk majú včely pomerne rovnakú vzdialenosť k repke,vysunutá včelnica má navyše další lán repky priamo za chrbtom.Neviem prečo takéto rozdieli,lány repky by dokázali uživiť aj 100 rodín aspoň si myslím,nejak samotnému mi to logiku nedáva,z čoho pramenia tie rozdieli,pretože včelstvá na tom zo silou boli podobne a vzdialenosť stanovísk je dosť malá.
Jaj Jozef,ty by si chcel logiku u včiel?(bez hanenia) Ono je to možno tak,ako sa včelstvo zalieta a kam! Raz som uviedol,ako sa kočujúce včelstvá po prevoze zalietali na medovicu na smreku ,no tri rodiny mi doniesli lipovú medovicu! No prosto rebeli!
Pro Josef 333
Příčin může být více, ale snad nejpravděpodobnější si myslím je v blízkosti pole, které bylo ošetřeno přípravkem po němž jsi přišel o létavky nebo včely zeslábly vlivem relativně neškodného přípravku pro včely (mám zkušenost).
Takto som uvažoval tiež,nakoľko pole za včelnicou z viacerými včelstvami patrí inému agronómovi a včely ktoré mám doma lietali na pole v dedine ktoré je tak 600m od úľov,teda lietali na na bližší zrejme inak ošetrený porast.Jedno som si všimol tiež,že včelstvá doma prezimovali relatívne slabšie,ale v repke už mali plné medníky včiel a išli raketovo do sili a včelstvá na vzdialenejšej včelnici sa napriek tomu že niektoré boli excelentné,tak stále im chýbala tá znášková iskra,v medníkoch boli včely poredšie a napriek pekným rozlohám plodu,nejak stále včely chýbali.Teraz už včelstvám znášková iskra nechýba,ale zase blbne počasie.
Dnes som vytáčal po 3 rokoch zase jarný med. Zmes od vrb cez ovocné stromy po púpavu dal 9,26 kg. Ak vyjde aj malina, tak zase mi asi kúpia foťák s mobilom Smile.

(25.05.2015 7:43)Rasťo 71 napsal(a): [ -> ]Ja som ešte netočil, plásty sú síce plné ale nezavíčkované, agát začal medovať, denný prínos okolo 8kg,ak bude takéto počasie tak to bude paráda.
U vás ešte stále kvitne? Už by mala kvitnúť len 3 okolo Detvy a Topolčian.
Vytočil jsem zhruba tolik, kolik jsem očekával. Odhadem 1/3 tohoto množství ještě zůstala v mednících, buď nebyla zavíčkovaná a měla cca 19 % vody (na pastování se mi zdá moc), nebo se matka podívala do medníku a neměl jsem to srdce plod likvidovat.
U nás podobné jako u Franty Němce, na jednom stanovišti téměř nic, doma ve 3 včelstvech na chov a na hraní vůbec nic a na posledním něco přes 10 kg bude. Viníkem je opravdu síla včelstev, loni jsem silně podcenil situaci VD a podle toho to vypadá - většina se dostala do běžné síly teď, když skončila řepka.
Těší mě, že se z krize včelstva dostala, letos jsem aspoň bez obvyklé rojovky a na lípy už to bude OK.
Já začnu vybírat a vytáčet jak se vyčasí ,asi v neděli nebo pondělí. 10kg průmněr bude určitě. Opozdilci mají 6-8kg a apsolutní většina má 13-20kg odhadem. Plodiště jsou výborně zásobena a nyní může začít ten les.Big Grin
já zatím 176kg z 10......ale bral sem jen jeden medník ze 2......druhej vytočím o víkendu nebo až ten další.....
2.den bez přínosu....Jdu na to.
Letošní jarní- květovej , ale cca 1 km bylo pole s řepkou , tak asi něco taky přinesly odtud. Zdar a sílu všem . Leoš
[Obrázky: vyt_en_medu_23_5_2015_20.jpg]
Leoši, točím ve stejném, ale ty máš originál modrou barvu ? Wink Já točil u lesa trošku tmavší, ale třebas mě jen šálilo oko.
Tož já mám podobný nebo asi stejný, značky Koleč, taky orginál modrou barvu. Stál v roce 1968 asi 400 Kč. Nemám jej napevno k zemi, ale jen dole propojené nožky k sobě na pevno, aby moc nejančil. Jen mě ještě letos z něj nic neteklo.
Referenční URL's