Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kolik jste letos vytočili medu?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stačí když si to zde vše pročteš. Pak ti to bude jasné kdo to dělá.
Agát ma prekvapil. Napriek dažďom, vetru doniesli slušne 500 aj nejaké drobné od cca 30sať rodín.
Aj napriek desiatim rojom, ktore vlastne oslabili kmeňové včelstvá.
Zaujímava je farba medu v prvej konve jeje tak do zelena, v druhom už do červena. Dedukujem že nechodia na jedno miesto.
Repku som všetku vypastoval /cca 450kg/ už je med v poharoch. Aspon som vyskušal pastovacie zar od KOVAŘA.
Ide skvele, nastavim čas miešania, čas statia a teplotu medu. Nemusíš sa o to starať, potroch dnoch stočíš.
A je biely a jemný ako maslo. Taký som miešadlom na maltu nikdy nespravil./no aten uhlíkový motor zobudil aj mrtvého/
Prispejem tiež trochou štatistiky.
Včelnica pri lese - zo 7 produkčných včelstiev vytočené:
13.5. 75 kg
27.5. 50 kg
9.6. 50 kg
17.6. 110 kg
Zatiaľ spolu 285 kg t.j. priemer cca 40 kg na včelstvo.
Včelnica doma na záhrade - z 8 produkčných včelstiev vytočené:
20.5. 75 kg
1.6. 50 kg
Zatiaľ spolu 125 kg t..j. priemer necelých 15 kg na včelstvo.
Takže informácia pre začiatočníkov, všetko je to o stanovišti a jeho znáškových pomeroch. Rovnaká práca neprinesie na rôznych miestach rovnaký výsledok.
Ešte poznámka. Točím vždy len nástavky č. 5, 6, 7 (plodisko je tabu) t.j. to čo je pre včelára. Točiť zaplodované plásty alebo plodisko ako sa tu chválil jeden "pán včelár" je ľudská nenažranosť a je to choré.
Zatial 48 kg/rodinu. Bohuzial repka bola dost daleko a vecsinu agatu preprsalo. Ale este tak 30 kg verim, ze z nich do konca sezony vyzdimam cize mal by to byt celkom dobry rok. Bohuzial najblizsi tyzden hlasia teploty tak do 23 stupnov co je na medovicu malo. Sad
(18.06.2015 9:21)Kohout napsal(a): [ -> ]Prosím tě piš konkrétní jména, adresy a rodná čísla těch některých. Je možné že sem zavítá i některý můj zákazník.

Kohoute, RČ opatrně, to je pak na Igora...
Já tedy zatím ze dvou včelstev s jedním medníkem 20 kg. To bylo minulý týden v sobotu. Teoreticky bych mohl ještě 3.NN pod MM, ale to jim nechám na zimu, med je med.
A teď už mají zase naneseno v medníku, takže myslím ještě není konec. Lípa začíná, lázně rozkvetájí...
Tak u mě bída, ale jak jsem zjistil nejsem na to o tolik hůř než okolní včelaři, jak jsem si myslel. Já mám zatím z první točení průměr pouhých 4 kg / včelstvo. Okolní včelaři 7 kg / včelstvo. U mě to hodně, ale udělalo, že jsem zakládal oddělky (větší počet než včelstev - o jedno Big Grin ) a každému jsem dopřál rámky s medem, ale stejně bych se na průměr okolí nedostal Sad Ale množení má u mě prioritu, nakonec příští rok by měl být medovicový Wink Pokud se umoudří počasí, tak by mohlo být i druhé vytáčení. Maliníky dávají jako divé a letos jich máme hotové plantáže v lese. Všude, kde vytvořily v lese mýtiny, tak jsou porostlé velkými maliníky a lípa je taky ještě před kvetením.
U mě dnes proběhlo letošní druhé točení. První mělo obsah vody 18 + ,dnešní mi refraktometr ukázal 15 +. Vůbec to nešlo přes síta. Používám výkluzy a nižší teplota byla znát. Většina rámků byla komplet zavíčkována. Zítra musím pokračovat, a jak tu někteří psali, vytáčení a hlavně odvíčkování je těžce nezáživná činnost. Bohužel se mi ty psychotesty násobí točením u francouzských dveří obyváku za přítomnosti dvou dětí.
(20.06.2015 16:16)TomasoFernando napsal(a): [ -> ]a jak tu někteří psali, vytáčení a hlavně odvíčkování je těžce nezáživná činnost.

Já tu kdysi psal že právě odvíčkovávání je nejlepší doba pro tvorbu ceny medu.
na tuto nezáživnou práci mám brigádníky Wink
baví je to ...

[Obrázky: SAM_5747.jpg] [Obrázky: SAM_5794.jpg] [Obrázky: SAM_5771.jpg]
Jak dlouho?Wink
to ještě nevím, letos poprvé Wink
A pak, že dětská otročina už u nás není Wink
Tak jsem dnes na podruhé dotočil "první med" .Průměr z cca 60-ti vč.25 kg. Jelikož je v plném květu černý bez a toto období dlouhodobě beru jako polovinu roku z hlediska výnosu tak to docela jde. Při prvním točení 17,5% teď krásných 16,5%.
Skoro vždy to tak vychází tak uvidíme. Mimochodem škoda ,že z toho bezu nic není kvete ho tu požehnaně Smile
Prý už je vyšlechtěný bez který včelám nesmrdí, ještě jsem ho nesehnal, ale pracuje se na tom, tak jak bude tak ho nasázím kam to jen půjde.
(18.06.2015 11:18)Marek O. napsal(a): [ -> ]Točiť zaplodované plásty alebo plodisko ako sa tu chválil jeden "pán včelár" je ľudská nenažranosť a je to choré.

Nesouhlasím s tebou. Já měl v druhém nástavku 5-6 těchto rámků a to jsem tam nechat nemohl. Všechno vystavěné a zanesené mezistěny do kterých matka nestačila nic naklást.

[attachment=3508]
Krásné plásty, asi málo kdo by odolal. Smile
Matka doslova neměla kde klást. Jeden nástavec jsem uvolnil stylem že jsem půlku vytočil a ostatní dal do medníku. Nikde ani larvička jak to bylo zaplněné medem. Nedivil jsem se že se mi skoro vše vyrojilo. Samozřejmě se tomu dalo zabránit přidáním dalšího medníku, ale už jsem neměl nic na rozšiřování.
(17.06.2015 22:36)KaJi napsal(a): [ -> ]Chlapi, vy mě tak navnadíte, že začnu taky točit. Smile

Tam u muziky na sále?
(22.06.2015 22:20)Z.Ch napsal(a): [ -> ]Nesouhlasím s tebou. Já měl v druhém nástavku 5-6 těchto rámků a to jsem tam nechat nemohl. Všechno vystavěné a zanesené mezistěny do kterých matka nestačila nic naklást.

Nádherný plást. Chápem, že si v tomto prípade neodolal. Moja poznámka reagovala na tento príspevok.



(15.06.2015 21:38)Merkuri napsal(a): [ -> ]Dnes som dovytáčal faceliu čo som vytočil temer na sucho plod neplod 18 kg priemer.

[Obrázky: 150620152907.jpg]

Skrátka na mňa to je fakt sila, najmä "vytočil temer na sucho plod neplod " .
Referenční URL's