Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kolik jste letos vytočili medu?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Zdravím,teprve začínam ale mám pomocníka vcelare, a dva vcelastva(lonske oddelky).18.5 dva včelstva 26kg, dnes 13.6 dva včelstva 15kg a vidím to ze stanoviště které jsem vybral je zatím úspěšně a jestli dobře tuším ještě bude třetí točení,u nás bude medu dost.
Pro mě letos asi nejlepší rok. Zazimoval jsem sedmery a Řepka dala 210 Kg a Akát 190. Perfektní je i vlhkost. Vloni velké problémy a letos kolem 17%. Musel jsem jít ale i do plodiště. Všechny měli v druhém nástavku minimálně 5 plástů z 80-90% zavíčkované. Všechno to byli vystavené mezistěny ke kterým se matka nedostala.
Tak já mnohé uklidním, ještě jsem nezačal vytáčet. Květový (jen málo zákazníků jej ocení) doufám naředila medovice a ta zatím netuhne, medníků dost, takže dneska snad dokončím rozšiřování oddělků , možná ještě rozdám pár medníků a pak když PánBůh dá, se do toho pustím.
Karle, uklidnil jsi mě, díky... já už myslel, že jsem poslední Wink
Včelárim v ¾ Lang. Zimoval som 24 včelstiev, ale z deviatich včelstiev som robil odložence (oddelky) v počte šestnásť odložencov (oddelkov), takže som vytáčal med z pätnásť rodín.
22.5. som prvýkrát vytočil 150 kg medu, druhé točenie 6.6. 85 kg medu a dnes 14.6. 170 kg medu, takže som spokojný. Med je 16-17% a včelárim na stálom stanovisku.
Po minulé roky sa to pohybovalo medzi 20-25 kg za rok a tohto roku je to 27 kg na včelstvo a ešte nieje koniec Wink .
[attachment=3487]
Také ještě netočím, zatím to nemají až tak nabouchané, ještě moc nevíčkujií a pořád něco nosí, nejspíš lípu.
1 točení cca 14 dní na zpět 33 kg ze 2 včelstev.
tak já zatim z 11 včelstev 450kg......zatim holky plní co sme si před sezonou řekli Smile
(14.06.2015 8:25)KaJi napsal(a): [ -> ]Tak já mnohé uklidním, ještě jsem nezačal vytáčet. Květový (jen málo zákazníků jej ocení) doufám naředila medovice a ta zatím netuhne, medníků dost, takže dneska snad dokončím rozšiřování oddělků , možná ještě rozdám pár medníků a pak když PánBůh dá, se do toho pustím.
I mě si uklidnil. Já letos ještě netočil. Je to všechno řídké. Mám někde už i dva medníky a všechno teče jak voda. Už zcela reálně přemýšlím nad sušičkou. Nevím, kde dělám chybu. Letos co nebude s vodou pod 18 % půjde na medovinuSmile)
Letos 12 kg na včelstvo.
3x Lang 2/3, 236 m.n.m. Točeno 31.5. a 14.6. Celkem 26 plástů = 35kg. Med je řidčí. Ještě jsem jim nechal hodně okolo plodiště a v medníku. Myslím, že jsem vzal tak půlku. Naší rodině ale 30 kg na rok stačí, tak zbytek už mají včely pro sebe.
Musim točit průběžně. Letos mám včely prvně a holky asi neznají termíny co mám v metodice a tak točím co 14 dní, jinak by neměly kam zanášet. Strašně rychle mi jedny zavíčkovali a musel jsme točit už v polovině května cca 13 kilo medu z 10 rámků 37x17, o 14 dní později 76 kilo medu ze 4 nástavků po 14 rámcích, takže cca 90 kilo květového. Tento víkend jsme točil 2,5 nástavku a vypadá to na cca 40-50 kilo medu ale už je to medovicové. Musle jsme vybírat, jen to co měly zahuštěno. Na to že to je první rok si nestěžuji.
Letos cca25 jedno včelstvo (začátek května 11r cca15kg a včera 7r cca10kg) - dalších 11r mají dost zaplněné a to má lípa těsně před květem. Budu muset hlidat, aby měla M kam klást.
Včera jsem provedl druhé vytáčení, zbytek květového s příměsí medovice. Opět pouze dvě včelstva a každá po cca 15 kg stejně jako květového při prvním točení. Byl jsem mile překvapen, že včelstvo, které mělo měsíční pauzu v plodování (přišel jsem o matku) , tak nanosilo stejně jako první. A ještě je šance na pokračování medovice a lípy je okolo také dost. Letos jsem nadmíru spokojený Smile po loňském 0,0 kg.
Letošní druhé točení dnes - 110 kg ze 4. Celkem zatím 200 kg ze 4. Ruce mám jak orangután. Večer na pivě jem prodal obratem 20 do Zeleniny. Voda 18%. Směska květový/medovice. Spokojenost.
Chlapi, vy mě tak navnadíte, že začnu taky točit. Smile
:heart:Letos je to pěkný 46kg květového medu 40kg smíšeného medu a 35kg medovicového medu k tomu 4 roje . A to ještě točení nekončí mám sedmery včely úly budečáky a jeden klát ten netočím.Heart
Čtu si zde, kolik, kdo a kde a říkám si - nestálo by za to nějakým způsobem to podchytit, aby z toho byly výsledky, na které se dá podívat za rok a přehledně? T.z. např. pomocí ankety a téma otevřít vždy na každý rok samostatně? Napadá někoho vhodné řešení v rámci VF?
(17.06.2015 22:36)KaJi napsal(a): [ -> ]Chlapi, vy mě tak navnadíte, že začnu taky točit. Smile

A nezabudni vytočiť aj plodisko dosucha...
A pak je týden pořádně krmit cukrem a můžeš točit znovu, jak to tu někteří dělají Smile
Prosím tě piš konkrétní jména, adresy a rodná čísla těch některých. Je možné že sem zavítá i některý můj zákazník.
Referenční URL's