Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kolik jste letos vytočili medu?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Dnes dom dotočil slnečnicu zatiaľ 15 kg na včelstvo. Vlhkosť od 16 do 18%. Jeden plný zaviečkovaný medník som nechal a pod neho som podložil prázdny na tú medovicu z kukurice. Nakoľko som už raz takúto medovicu vytáčal to myslím vážne, idem dnes pozrieť či niečo začalo.
Vošky na kukurici som si všimol asi pred tromi týždňami tak že uvidíme. Posledný augustový týždeň stočím zbytok slnečnice a ak niečo bude iné aj to.
Já "vytočil" celkem 15kg z 10 včelstev a to je to řízlý cukrem co jsem dokrmoval v létě. Prostě tragédie. A to jsem loni zakrmil na 20-25kg každý včelstvo, na jaře byly silný no a pak ... nic. Aspoň mi nekapaly hladem jako kamarádovi. U nás v ZO jsou bez medu prý všichni. Rád bych něco zlepšil/změnil, ale nevím co. Tak zase za rok.
Točím o stošest, to co bych tamjindy nechával nyní doslova vylizuji v medometu, co je ztuhlé a je ve světlém, jde oškrábnuto do medoviny - ještě že je ten plast Smile

Právě jsem se přehoupl přes jedno kilo průměr Smile, dva dny jsem urovnával asi padesátku včelstev, až s tím skončím, možná bude i druhá konev, takže třeba i 2 kila průměr.

Snad tu svazenku neposekají a nechají ještě pár dnů, když začala dávat.

Venku pěkně hnusně (vlhko, teplo), doma u lesa holky létají a v pondělí při bouřce ani neslídily a nechaly se ode mě okrást. I když nebylo o co. Možná pro to. Smile

Takže naděje umírá poslední, možná by to nějaké dotočení mohlo ještě hodit.

Ale zase jsme si pěkně zavčelařili, med nezdržoval, jen škoda že nestavěly. Smile
Ale ještě není všem dnům konec.
A když, tak za rok si zase zavčelaříme.


Pamatuji roky, kdy cedník přetékal, z medometu se to valilo, nebylo to do čeho dávat, nikdo to nechtěl kupovat, ....
A taky jsme nadávali. Smile
(30.07.2014 15:54)KaJi napsal(a): [ -> ]Ale ještě není všem dnům konec.

U mě už jo. Dostaly 22 kg cukru ve dvou dávkách za sebou.
Vytočeno 26 kg. Na včelstvo.

Loni jsem měl průměr 38 kg a na zimu dostaly paušálně po šesti kilech cukru.
Nevzdávám to.Ani nemůžu .Těch pár kilo co mám v mednících má kolem 19 % vody.Čekám a doufám,že něco přibude.Když ne, bude průměr + -21 kg na včelstvo.
Byl jsem na Horním Hradě a všichni brečí,takže vlastně můžu být spokojen.
Tak za 10 dní to dotočím,začnu krmit a letos to bude 20 kg na včelstvo.
Zima bude pořádná a příští rok bude platit úsloví "kolik sněhu ,tolik medu"-tedy doufám.....Smile
Už mám vytočeních 50 rodín, momentálne je to 773 kg. Došli mi konvy a plastové nádoby na med, dávam do 50L bandasiek. Ešte tích 400 kg by som mal natočit.
Veď si kupoval konvy od Baraníka,to koľko si ich nakúpil,keď Ti došli?
Merkuri ja neviem čo si ti za včelára máš cca 100 rodín a nemáš nádoby na med na 5000 kg ? Ja mám tiež 100 až 120 rodín ale na 5 ton medu nádoby mám a ešte aj na viac, ale ty žiješ vo včelárskom eldorade a ty nemáš nádoby na med no to niečim srdím, asi len samochválov.
Ale poďme k téme, na včelniciach ráno a podvečer aktivita cez deň ticho kukurica je po krajoch presušená, ale vo vnútri poľa je kukurica svieža. Celkovo si myslím, že medovica z kukurice tento rok nebude kontroloval som aj listy kde som našiel vošky, boli tam len ojedinele. Tak že keď sa vrátim o dva týždne z dovolenky začnem točiť zbytky a ideme kŕmiť.
Jožko58 naposledy som vzal od Baraníka 10, to som nerátal že tak dlho nechajú lucerku ked nebola určená na semeno . Mám ešte 50 nádob, ale to sú len na agátový med, žiaden kvetový med do nich nepôjde. Tak isto mám aj na medovicu nádoby.

Dnes so kúpil 220L potravinárske sudy 5 Ks, do nich pôjde lucerkový med, takže sudy budú plné bez problémov. Ešte špeulujem namiešat do lucerky agátový med.
Tu mám aj blok keby dačo už.


[Obrázky: scan0003.jpg]
(30.07.2014 18:11)M+M napsal(a): [ -> ]Zima bude pořádná a příští rok bude platit úsloví "kolik sněhu ,tolik medu"-tedy doufám.....Smile

Jak to víš?
To tady u nás na slánsku,pokud by to platilo,tak by jsme byli téměř bez medu,protože sněhu je tady málo,ale není to tak.
Jistě,zimní vláha je hodně potřeba,ale letos jí bylo minimálně,a přesto bylo jarního medu o dost víc,než loni,kdy bylo naopak v zimě sněhu x krát víc.
Možná to platí pro určité oblasti,ale tady u nás ne.Spíš záleží,jak moc na jaře prší a jaké jsou při tom teploty.

S pozdravem Pavel
Já bych to zobecnil. Podstatná je dostatečná vláha. Třeba dnes jsem to chtěl zapíchnout, dotočit a krmit. Bohuželdík po té vydatné zálivce předevčírem 55mm dnes snůška a z plástů to stříká přinesenou sladinou.
Studená, teplá, krátká, dlouhá zima je včelám šumafuk. Základem je nektar a jeho tvorba, která je podstatně závislá na vlhkosti a větru.
Aj,keď s tebou súhlasím ,nie je to celkom tak! Medovica má iné zákony....
Je to pravda , pred včreom 27 mm a včera 35 mm vlahy-dažďa na m2, a dnes premávka jak na letisku, darmo, kde nieje vody , nieje života.
Celkem letos 23kg/včelstvo. Na to co jsem všechno podělal a že startovaly do sezóny po přezimování ze dvou nástavků, tak nakonec za první rok včelaření spokojenost Smile
Zdravím,
s tím sněhem a medem je to úsloví,které se zde dlouhodobě traduje.Ne že bych tomu věřil a samozřejmně vím,že jde o vlhkost ,teplotu a nektar Smile
Jen je u člověka normální,že v dobách kdy se ne úplně vše daří upíná se k něčemu .Ta zima je berlička a když nebude sníh tak se můžu vymlouvat.Když bude tak taky ,ale na něco jiného.Ono se vždy něco najde.
Ale vážně,spodní voda je spodní voda a její nedostatek a suchá zima v červnu je ten 50% propad proti loňsku.
Vše má i výhody vždy mám dokrmeno 10 září +- ,ale letos už krmím teď. Smile
Ahoj všem
Jarní med - 46 kg od 5 ti včelstev
Akát - 24 kg od 3 včelstev - 2 se mi totiž vyrojily
Slunečnice -37 kg od 5 ale v těch vyrojených nic moc.
Výnos nic moc v jiném vlákně by se dalo říct tak na zadní kolo z horskýho kola. ALE.
Ta radost ze včel k nezaplacení. Dnes jsem se synem zrušil medníky , vytočil a začal krmit. Současně s poslední třílitrovkou začalo pršet, tak mi třeba vzejde ta svazenka co jsem zasel začátkem červnaWink . Jara
Ukončil som vytáčanie slnečnice.Priemer mi vyšiel na prazimované včelstvo 12kg, čo nie je žiadna sláva,ale zase na druhú stranu som rád,že plodiská sú plné medu a nie je potrebné po vytáčaní zakrmovať.Suma sumárum je na včelstvo vytočených 37 kg,čo je podobná hodnota ako v minuloročnej biednej sezóne.Dúfam,že sa to na rok zlomí k lepšiemu.Medníky som nesťahoval a ponechávam ich na plodiskách,ak si do nich niečo prinesú,tak začiatkom 9 mesiaca ak začnem v prípade potreby zakrmovať, budú podstavené pod plodisko.Gabon som vkladal dnes,matky kladú vo všetkých včelstvách,takže na včelnicu budem teraz mesiac chodiť len ako pozorovateľ.
Tak zítra jdu letos naposledy točit,tak sem hodím aktuální čísla. Merkuri,těš se.Big Grin
Tak asi takhle. Zazimováno 6 včelstev,na jaře jedno zrušeno(trubcokladné). První točení 70kg,druhé 15kg,třetí a poslední 11kg. K tomu jeden oddělek a dva roje. Celkem 16kg na zazimované včelstvo. Z jara jsem to čekal lepší,ale pořád lepší než loni.Smile
to je celkem bída Sad to by mě to včelaření moc nebavilo, kdybych za tolik práce měl tak malonko medu
Referenční URL's