Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Plastové rámky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Máte někdo zkušenost s použitím plastových rámků, nebo plastových bočnic rámků? Výhody, nevýhody, cena, práce s nimi, trvanlivost, ... .
Nejdříve jsem byl zvědavý a až nekriticky nadšený představou plastového rámku s mezistěnou. Na úly langstroth je vyrábí z potravinářsky vhodného plastu pan Žák z Jablonce nad Nisou. Jsou vyrobeny vcelku s mezistěnou z bílého plastu. Představuji si, že je lze v horké vodě krásně zbavit vosku a nečistot.
Nedávno jsem četl na netu článek. V něm byla popsána zajímavá myšlenka. Včely si prý staví plásty lehké a znějící jak hudební nástroj. Dorozumívají se na něm pohybem, tancem, podupáváním a vibrace se šíří jako dorozumívací prostředek po plástech. Jsem amatérský muzikant. Myšlenka je zajímavá. Zkusil jsem si vzít desku ze dřeva (přírodní materiál) a stejně velké plastové prkénko. Zaťukat na na plast a na dřevo to je ohromný rozdíl. Plast tlumí vibrace, je hluchý. Škoda, že včely neumí mluvit jestli jim je plast fuk, nebo je štve.
Nakoupil jsem klasické dřevěné rámky a s plastovými to zkusím také. Budu pozorovat a srovnávat jestli umělá hmota v plástu není pro včely nepřirozený prvek.
Honza F.
Myšlenka o muzicirovani včel je zajimava - ovšem pokud bych porovnaval akusticke vlastnosti ramku spise bych se zameril na rozdil pastove a voskove mezistěny - samotny ram vzhledem k jeho ploše nebude mit na zvuk takovy vliv. A kdyz uz tak bych porovnaval primo ramek dreveny a ramek plastovy - prekliska a kus plastu - to by mohlo byt dost zavadejici. A tak jak tak - oba druhy ramku budou vystaveny stejnym voskem a zaneseny stejnym medem - coz vlastnosti obou vyslednych ramku dosti priblizi. Sazim kapra proti candatovi, ze to bude vcelam fukBig Grin hezky den F+
Já si myslím, že o rámek (plastový nebo dřevěný) v tomto případě vůbec nejde. Jedná se hlavně o tu plastovou mezistěnu.
Včeličky při objevení zdroje snůšky přiletí do úlu a provádí tanečky, aby ostatním včelám sdělily kam mají letět. Při těchto tanečních rozhoduje jak směr pomyslné osmičky tanečku tak i otřesy které včelka nárazově vyvolává. Tím, že otřesy na plastové mezistěně nepřechází do celé plochy plástu, včelka sdělí informaci na plastové mez. pouze včelkám v jejím okolí, namísto při voskové mezistěně se otřesy rozléhají po celém plástu.
Toto je podle mého názoru nedostatek plastového rámku, ikdyž nápad je to skvělej!
Článek na toto téma na stránkách př. Čermáka:

PLASTOVÉ MEZISTĚNY MOHOU BRZDIT STAVBU PLÁSTŮ A PRODUKCI MEDU
http://vigorbee.cz/clanky/#plastovyplast
Rozšířil jsem anketu o další čtyři položky - dřevěné rámky s plastovými bočnicemi a dřevěné rámky s plastovou mezistěnou.

Má někdo zkušenosti s dřevěnými rámky s plastovými bočnicemi?
Já plastové mizistěny od pana Žáka mám. Mám záměrne dvě včelstva umístěné vedle sebe, jedny včelky mám na plastu, druhé na kalsice, dřev. rámek. Pozoruji to, že včelky na plastu mají o dost lepší rozvoj jak na dřevu a o medu nemluvě. Před týdnem jsem vytáčel a na plastu byl lepší výnos medu! A ta paráda při vytáčení plastového rámku v medometu!! Nemusím dávat pozor na rychlost vytáčení, čistota medu je lepší, nerhají se tolik buňky. Matka s kladením nemá žádný problém, vždy je krásně plást zakladen a vystavěn (pokud není vadná matka). Natírání mezistěn je rychleší oproti stloukání drátkování a natavování mezistěn. Plastovou mezistěnu mám natřenou za 50 sekund, dřevěný rámek neudělám kompletně nikdy tak rychle. Další věc je ta, že molice nemá ráda plast, tudíž trvanlivost rámku bude odost větší jak u dřeva. Jediná záporná zkušenost plastu je cena a to jest 42Kč s DPH. Ale pokud plast včelky zanesou jen jedinkrát medem, tak ho máte doma cca 1,5kg medu poku ho prodáte do výkupu u nás je cena cca 75Kč, kg, tak to máte doma.... Ale výkup je ta nejhorší varianta. To je má zkušenost, možná má někdo jinou.
Zdravím PetrMa
(18.06.2010 14:44)Petr Ma napsal(a): [ -> ]Pozoruji to, že včelky na plastu mají o dost lepší rozvoj jak na dřevu a o medu nemluvě.
Zdravím PetrMa

Možná by bylo dobré přidávat do obou včelstev plastové i voskové mezistěny. Pak by to bylo více vypovídající. Takto může být jedno včelstvo v lepší formě nebo v lepší stavební náladě. Asi to vyzkouším také.
Výhodou plastu by byla možnost nedávat si do úlu mezistěny z cizího kontaminovaného vosku.
Ale jak dlouho plastový rámek vydrží, nebude se časem kroutit? Lze ho vyvařit? To chce vyzkoušet. Pokud vydrží, není cena tak špatná.
Nepoužíváte někdo plastové mezistěny od p. Mately?
Vyvařit ho nelze.. Plast není odolný proti varu, ale p Žák je schopen vyrobit, je to však opět o ceně.... Na plastu mám i oddělky a též mám velmi dobrou zkušenost. Od pana Mately budou asi též plast. mezistěny dobré, ale obávám se, že se molice se do rámku ze dřeva zakousne... Další věc je ta, jak pak tu mezistěnu vyndat z rámku po delší době? Půjde to, když ji včelky zatmelí, nezlomí se mezistěna?? Jsou to jen mé doměnky..
petrMa
Právě jsem, "chca nechca", objednal rámky s plastovými bočnicemi. Ctěl jsem je zkusit, a život přinesl situaci, kdy potřebuji rychle nějaké rámky a dostupné jsou jen s plastovými bočnicemi. Asi to se mnou jinak nešlo, prostě mě k tomu dokopal. Uvidíme, zda to v budoucnu budu moci nazývat šťastnou prozřetelností. Tongue
Určitě poreferuji, jak se mi zamlouvají.
Tak to jsem na tebe zvědavý. Už se těším na tvé zkušenosti. Doufám, že to vrzneš do medníku a budeš to tedy letos vytáčet.
No... možná po jednom... uvidíme Angel
hlavně to dostanou oddělky
(23.06.2010 15:21)PavelN napsal(a): [ -> ]Právě jsem, "chca nechca", objednal rámky s plastovými bočnicemi. Ctěl jsem je zkusit, a život přinesl situaci, kdy potřebuji rychle nějaké rámky a dostupné jsou jen s plastovými bočnicemi. Asi to se mnou jinak nešlo, prostě mě k tomu dokopal. Uvidíme, zda to v budoucnu budu moci nazývat šťastnou prozřetelností. Tongue
Určitě poreferuji, jak se mi zamlouvají.

Půjdou dát vyvařit nebo se bude muset voští vyřezávat...?
Počítám stím, že půjdou. Hned jak zásilka dorazí, půjde jedna bočnice do hrnce na sporák a budou pokusy. Doufám, že neobjevím recept na rámkovou polívku.
První dojmy z plastových bočnic.
Jak jsem slíbil, z jedné bočnice jsem hned zkusil uvařit kašičku. Po chvíli přetahování s manželkou o hrnec jsem zvítězil, nalil vodu, vhodil bočnici a vařil. Po 5 minutách prudkého varu, kdy jsem do bočnice dloubal příborovým nožem ve snaze otestovat zda materiál neměkne, mě to přestalo bavit. Bočnice vydržela a i po schladnutí se zdá, že materiál má původní vlastnosti. Takže hlásím, že vyhlídky plastové bočnice na přežití ve vařáku na vosk jsou celkem dobré.
Složení rámku jde velmi rychle i bez nářadí, stačí najít vhodnou hranu (třeba čelist svěráku), o kterou se bočnice zatlačí na horní loučku. Spodní loučka se zacvakne nakonec v ruce.
Trochu nefunkční se mi jeví háčky na drátky. Hned jsem 2 ohnul. Možná to bylo tím, že používám silnější nerezový drátek, za který se při napínání musí trochu zabrat - zato ale vydrží. Je pravda, že háčky se nemusí použít a drátek se může klasicky provléknout dírkami. Ty jsou ale cca 3 mm velké, takže může být problém s vystředěním. Kdo chce mezistěny zalévat voskem do drážky bez drátku, nebo nechat stavět volnou stavbu, nemusí tento problém řešit. I já jsem to vyřešil odložením drátku.
Zatím jsem pár nových rámků umístil do oddělků. Mají zrovna stavební mánii, tak se těším, jak je vystaví.
Dva z oddělků mají prosklenou zadní stěnu nástavku, a tady jsem plastovými bočnicemi zklamán - nic není vidět. Až jich tam bude celá řada, vytvoří neprůhlednou stěnu a bude po... Plastové bočnice se totiž zužují až těsně nad dolní loučkou. Škoda.
Dnes jsem poprvé naplnil nástavek pouze rámky s plastovými bočnicemi a překvapila mě velká manipulační mezera. Plastové bočnice jsou široké jen 34 mm, o 1 mm méně než bočnice Hofmanových rámků, takže manipulační mezera se zvětší o celý centimetr. Nějak jsem nepochopil, proč jsou užší. Tušíte někdo?
Že tys je pral na 90°C a ony se ti srazily? Big Grin
že mě to nenapadlo, vyperu ještě nástavky a je po problému IdeaTongue
Nemám rád plasty, ale než začnu odsuzovat, rozhodl jsem se vyzkoušet celoplastové rámky s mezistěnou od Zdeňka Žáka. Koupil jsem jich dvacet. Jsou velmi solidně provedené. Jsou velmi pevné, protože jsou lité v kuse i z mezistěnou.
Ještě než roztavím vosk a začnu vosk nanášet válečkem na plastové mezistěny, rozhodl jsem se plochy rámku zdrsnit jemným šmirglem. Jedinou výhradu mám k plochám rámku. Zdají se mi oproti dřevěným být hodně hladké.

Na zahradě mám jeden úl s oddělkem podložený převrácenou vysokou plastovou přepravkou. Pozoroval jsem, jak se po hladkém plastu snažila vyšplhat včelka spadlá do trávy před úlem. Když si představím, jak moc se včely naběhají po rámcích, mohl bych jim zdrsněním nových plastových rámků pomoci.
Vyzkouším je a napíšu, jak jsem dopadl.
Referenční URL's