Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aplikace kyseliny mravenčí
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Co říkáte systému: Hobra v ZIP sáčku, jak ho Jiří V. popisuje v Moderním včelaři 5/2011 ?
Desky od Formidolu napouštím opakovaně bez problémů, odpar je v podstatě stejný jako u houbiček. Ta hobra vypadá super. V jednoduchosti je krása ... Jen laický dotaz: nemůžou tam nějak s KM reagovat ta pojidla?
Jiří
jednoduché, ale měl bych trochu obavy co s ní udělají včely pokud zustane déle ve včelstvu Sad

to už by podle mě byla lepší varianta tu houbičku na nádobí (takovou tu pěnovou) do toho sáčku a postup jako u hobry

Jirko s těma látkama obsaženýma v té hobře by mě taky zajímalo
Bobr napsal(a):to už by podle mě byla lepší varianta tu houbičku na nádobí (takovou tu pěnovou) do toho sáčku a postup jako u hobry

Trochu bych se bál příliš rychlého odparu z houbičky a netroufl si tam dát najednou 150 ml 85%. Ale je to lákavé. Asi to přes zimu vyzkouším jen tak ve vytápěném prázdném nástavku
záležet pak bude hodně na tom jak moc velká díra/díry se do pytlíku udělá/udělají - to bude asi potřeba nejvíce otestovat
Jestli někdo otestujete ten pytlík s hobrou, nebo houbičkou, dejte to pak sem do Fora k dobru.
Je mi jasné, že první zprávy se dají očekávat až po jarním útoku na zbylé roztoče.
Vítána je i jakákoliv jiná zkušenost s aplikací KM.
(29.11.2011 19:50)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Ta hobra vypadá super. Jen laický dotaz: nemůžou tam nějak s KM reagovat ta pojidla?Jiří

Pokud vím, tak hobra = dřevovláknitá deska měkká, by měla být lisována bez přídavných pojidel, deska drží po hromadě jenom tak, jak se (laicky řečeno) ta rozvlákněná dřevní hmota zacuchá do sebe. Pro zvýšení hydrofobnosti se může přidávat přírodní pryskyřice - Kalafuna.

Co se týká těch pytlíků, napadlo mě místo hobry použít florex, je to asi podobný materiál jako MiteGone, kostka za 27kč, z toho se dá nařezat 6 ks asi 8x12x3 cm, zkusím vyzkoušet, kolik se do toho nacucá kyseliny. Výhodu vidím v tom, že není potřeba otvírat kvůli ošetření včelstvo, nebo chystat prázdný rámek jako v případě Nassenheidru.
Přátelé, každý výkum by měl začít rešreší:

Tady je jeden zajímavý tip, myslím i s velikostmi otvorů.

http://ovcsvpardubice.blog.cz/0712/testo...te-away-ii

A odtamtuď se dá proklikat na mírnou aktualitu

http://miteaway.com/PR_Nod_Apiary_EcoFle..._FINAL.pdf

A bude to zajímavé:
In Europe, NOD and BASF have been actively working together with registration authorities in Europe to extend this product to other beekeeping communities by 2012.

Už vydím vyhlášku SVS jak píše, že na tlumení VD je možné použít BASF, APIGUARD atd. Smile
(29.11.2011 23:25)Petr L napsal(a): [ -> ]Co se týká těch pytlíků, napadlo mě místo hobry použít florex, je to asi podobný materiál jako MiteGone, kostka za 27kč, z toho se dá nařezat 6 ks asi 8x12x3 cm, zkusím vyzkoušet, kolik se do toho nacucá kyseliny. Výhodu vidím v tom, že není potřeba otvírat kvůli ošetření včelstvo, nebo chystat prázdný rámek jako v případě Nassenheidru.

A co takhle ten pytlík s clip uzávěrem trošku větší dovnitř celulozovou desku a do pytlíku pět otvorů prům. 2cm a 40ml 85%KM. Sakra já jsem vymyslel formidolSmile.
Ono vše podstatné už bylo vymyšleno do toho pylíku se dá nacpat v podstatě cokoliv co už známe.
Máš v podstatě pravdu, jen je potřeba odzkoušet, co komu bude nejvíc vyhovovat a jaká bude účinnost.
(29.11.2011 23:25)Petr L napsal(a): [ -> ]Co se týká těch pytlíků, napadlo mě místo hobry použít florex, je to asi podobný materiál jako MiteGone, kostka za 27kč, z toho se dá nařezat 6 ks asi 8x12x3 cm, zkusím vyzkoušet, kolik se do toho nacucá kyseliny. Výhodu vidím v tom, že není potřeba otvírat kvůli ošetření včelstvo, nebo chystat prázdný rámek jako v případě Nassenheidru.

Tak myslim, že pan Růžička v kanade, taky neprovadel cileny vyzkum jakou umělou hmotu, ale proste chytnul co měl, třeba to je florex...

v jednoduchosti je krasa...



Guliver: a co tam dát 65% kyselinu...
Dobrý den,
jsem naprostý nováček na tomto fóru a tak velmi nesměle chci odpovědět na některé vznesené dotazy co se týká toho mého aplikátoru s hobrou. Co se týká jejího osudu po odpaření KM tak včely ji po včasném neodstranění částečně propolisují což není dobré pro další použití. Dále v ZIP pytlíku se dá použít i odvětraný formidol, který se rozřeže na 6 dílů a vloží dovnitř a zaleje KM. Je to však jen asi na čtyřdenní kůru. V odpařovačích nevidím až takový problém jako právě ve správném umístění vůči plodu. Florex jsem zkoušel taky je velmi křehký na dotyk a včely ho vykusují. Hobra mi přišla levnější.
Na zapropolisovanú hobru je jednoduchý recept:

Vložiť do mraziaku na 10 minút a potom hrubým šmirglom (20 zrno) strhnúť propolis. A hobra funguje ďalej.... Big Grin
(30.11.2011 13:25)Madra napsal(a): [ -> ]Tak myslim, že pan Růžička v kanade, taky neprovadel cileny vyzkum jakou umělou hmotu, ale proste chytnul co měl, třeba to je florex...

v jednoduchosti je krasa...



Guliver: a co tam dát 65% kyselinu...

Někde jsem od někoho četl, že jedna deska Formidolu nenasaje víc jak 100ml tak snad do toho pylíku dát 4 desky a je to na celou dávku dlouhodobého odpařovače s 65%KM. Ale to je jen teď moje momentální teorie.
Dávkou ano, ale odpar bude tím rychlejší čím je větší plocha. Několik pivních tácků nasákne stejný objem, ale odpar bude pomalejší. Proto se např. u MG nechává odpařovat nejužší plochou na řezu (takže myslím, že tam cílený výzkum byl). Je nenáročné si udělat přes zimu srovnávací pokusy doma s vodou. Bude mi sice chybět úlová vlhkost, ale získám rozdíly v rychlosti odparu v různých materiálech.
Ono to vypařování není závislé až tak na materiálu (krom struktury jeho povrchu) ale spíše na tlaku nasycených par nad povrchem a prouděním vzduchu nad povrchem: viz http://cs.wikipedia.org/wiki/Vypa%C5%99ov%C3%A1n%C3%AD
Odpar snad by měl být regulovaný počtem otvorů v tom pytlíku? A při teplém počasí jde počet otvorů zalepit, teoreticky nezkoušel jsem to. NA má také dva knoty.
Takže jsme zase u plochy. Ovšem zalepovat a odlepovat, mě se to jeví pracné. Kdybych tedy chtěl vlákninu z Formidolu využít na dlouhodobý odpařovač (12 a více dnů) vezmu 3-4 použité, přeložím je napůl nebo na třetiny abych zmenšil odparnou plochu, zašiju do hmyzí síťoviny a mám je na roky. Ponořím do KM, po nasáknutí nechám okapat a oschnout - bezproblémová manipulace. Po umístění do úlu sledovat váhový úbytek a dovím se jak dlouhodobý odpařovač jsem si udělal. A jediný problém vidím v tom, jak přesvědčit kolegy v ZO aby se další rok koupila už jen KM ve velkém balení. Úspora pro celou ZO podle velikosti v řádu tisícovek. Další výhodou je koupě 85%, čili můžeš podle situace použít i nižší koncentraci. A nejlepší nakonec - používáš "formidol" - schválené léčivo!
Pan Dvorský má na svém webu popsán další zajímavý odpařovač kyseliny mravenčí - Královský odpařovač
Zajímavé, jednoduché, určitě pro KM, místo knotu z petrolejky by snad šel použít proužek buničiny z Formidolu nebo silnější tkanina (třeba riflovina) ale při použití na fumigaci bych byl opatrný. V tu dobu je již chladno a tak se prý může část léčiva vysrážet na studené sklenici a do včelstva se ho nemusí dostat potřebné množství (Kamler).
Referenční URL's