Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aplikace kyseliny mravenčí
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Jirko není to moc?.... těch 60ml/80% na denní odpar? Nikdy jsem nedal víc 25 ml/85%.....
Není ještě, Milane, odpařeno všechno. Ale je zjevné, že odpar běží v pořádku, nevážím, vycházím z odhadu, ale myslím jej mám, je to dobře pozorovatelné - pouhým zvednutím vnitřního víka a testem odpařovací desky.
V úlu podmínky jako v létě (tedy pár hodin přes den - tehdy také aplikováno). Takže uvidíme. Původně jsem si naopak myslel, že je to málo ... Wink
Hobrafilty jsem nepřikrýval folií, očka jsem nechal na 1 včelu a česno na minimum. Nikde žádná panická reakce, vše naprosto v klidu. Včely měly i šanci si to nějak zregulovat, nebylo však vidět žádné zvláštní větrání. Jen v č. 5 asi 20 mrtvolek mladušek na podložce. Tam je ale asi větší problém, tipuji nosematózu, ale rozbil se mi mikroskop ...
Váhal jsem jen s koncentrací a 85 % lehce naředil. Zkusím některé spady za 24 hodin odpo nafotit. Kontext a vývoj k tomu je na VMS pro registrované přístupný.
Jiří
Přidávám slíbené fotky spadu po 24 hodinách:
Úl č. 3 (ošetřen naposledy v červnu KM):
[Obrázky: P1100957.jpg]
Úl č. 12 (naposledy efektivně ošetřen v září KM):
[Obrázky: P1100955.jpg]
Viz VMS.
Jiří
Ano Jiří,
já už používám jen 85 %. Tady dávám za pravdu Kamlerovi, že 65 % často jen zasmradí úl a účinnost je ta tam. Ještě jsem nepřišel ani o jedinou matku.

P.

(12.10.2014 11:54)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]K debatě o pozdější aplikaci KM v říjnu a zda spodem nebo horem
(http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Aplika...0#pid89880 - čl 873)
(http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Fumigace?page=37 - č. 734 )
Jsou teplé dny, takže jsem včera dal horem Hobrafilty, 60 ml, vyšší koncentraci (cca 80 %) a funguje v pohodě, roztoči padají, včely v klidu a za den skoro odpařeno. Výsledky dám na VMS cca v úterý.
Jiří
Díky za postřeh, Pavle, já sám ještě stále věřím ve variabilitu podle dané situace, jež má řadu aspektů, které se snažím vyhodnocovat.
Je fakt, že vyšší koncentrace je jiné kafe, nyní už byla volba jasná, ale v létě mi koncentrace 65 - 70 % fungovala velmi dobře. Je to subtilní problém a je třeba tu aplikaci provést dobře. Samozřejmě se může stát, že to někdy nevyjde, ale nezobecňoval bych to.
Mě nyní potěšilo, že i za nynější situace to horem zabralo ...
Jiří
Jak velkou udparnou plochu dáváš u Hobrafiltu v tomto okamžiku ?

P.
Celý - natvrdo.
Jiří
Pěkné Jirko, jsem zvědavý na hodnoty. Také už mám nakoupenou 85% KM, ale asi ještě pár dní počkám.
Aktuální spady jsou do dvou kusů za den a poslední dávku dostaly cca před měsícem. Ve skříni mám zásobu NH, ale houbičky se mi zalíbily víc.

Jinak i Varidol se ke mě samovolně dostal, ale šel do šuplíku a pokud nebudu muset, rád ho nepoužuju.
Data z VMS zde. Dostupné po přihlášení.

Btw. mě napadá, bylo by fajn implementovat do profilu přímý odkaz na VMS. To hledání v mapě docela obtěžuje.Dodgy
Páni, teraz cpať do včelstiev kyselinu? No amen tma teda, im dávate pekne zabraťConfused
patko, čím léčiš ty v tuto dobu?
Zeptám se jinak, proč chceš léčit v tuto dobu???Předpokládám totiž, že máš oddělky a ty mají téměř 100% ještě plod. U mě ho teda mají.
U mně mají letošní oddělky plno plodu na minimálně dvou rámkách, takže zatím jen sleduju. Léčit budu až později.
(15.10.2014 10:02)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Zeptám se jinak, proč chceš léčit v tuto dobu???Předpokládám totiž, že máš oddělky a ty mají téměř 100% ještě plod. U mě ho teda mají.
Já ti to řeknu.
Jednak léčí a jednak potlačují již nežadoucí plodování (zbytečné spotřebovávání tukových tělísek, shánění pylu v chladnějších dnech resp. spotřeba zásob pylu, donáška vody ...). Varidol jen léčí, ale včelstva nebrzdí v plodování, čekání s léčením ani nelikviduje parazity.
Prostě pro zabrždění včelstev v nezvykle teplém podzimu buď KM nebo Thymol - mám na části Formidol a na části Apiguard. Teploty to stále dovolují a nařízení SVS takyWink A to nejdůležitější - krom pár VDček (v nejhorším případě 35/48hod po aplikaci VLP) mi nic nepadá a vesele se hemží a bzučí jak pod strůpkovou fólií tak v podmetu.
Volba je, ale na každém z vás. Nikomu nic nevnucuji. Kdo chce ať je s klidem dorazí předčasným aplikováním dle "metodiky" vnucené nejmenovaným subjektem nebo je přírodním způsobem nechá vyselektovat bez zásahu.
Jirko, mohl bys pak své zkušenosti s aplikací Apiguardu v této době dát do patřičného vlákna? Moc by mě to zajímalo, ač jsem ho letos zase nestihl vyzkoušet. A díky předem ...
Jiří
Já teda spoléhám na to, že včely ví co dělají. Když mi produkční včelstva jedou od července na volnoběh, beru to tak jak to je. U jednoho se teda občas podívám pod folii, jak málo létají Big Grin A pod folií je jich nabito.
Když mi oddělky plodují, tak se nedivím, jen jednou jsem se letos divil, když 12.9. jsem našel při kontrole oddělku na dvou NN nejméně 6 rámků zavíčkovaného plodu a tak kde plod vybíhal byla vajíčka Wink
No tak jsem jim dal třetí nástavek jen s částečnými mezistěnami , krmil je a do konce září byl nástavek postaven a plný včel. A bylo pořád docela hezky, takže to asi věděly.
Myslím si , že používat Formidol jako antikoncepci je blbost a léčebný spad 35 je nula.
léčebný spad 35 je nula - to řekni těm, kteří nařizují fumigace a aerosol, který bez ohledu na napadení je aplikován dle SVS+ČSV interpretace.
Bohužel, když nezaléčím nevím kolik je léčebný spad - pokud umíš věštit tak jen tiše závidím.
Takže budeš ještě fumigovat??
Přesněji Jirka KL psal o léčebném spadu 35/48 hodin ...
Rozumné metodiky pracují primárně s přirozeným spadem, sekundárně pak se spady z různých testů či ošetření.
Sooučasné znění metodik a vyhlášek stran varroózy je třeba nastavit zcela jinak. Akcentovat spíše doporučení a možnost volby z různých alternativ. A k tomu servis informací. Varroózu chápat jako běžnou parazitózu, s níž tu už žijeme 30 let. Tedy nic mimořádného. Plus konsekvence totoho všeho, včetně odpovědnosti chovatele a navázání normálních vztahů mezi chovateli a veterináři ...
Jsou určité snahy o změnu, ale bez podpory zdola mají jen malou šanci vzhledem k protitlakům milovníků neměnnosti. Jakkoli spíše zastávám názor, že to vše je věc odborníků.
Jiří
(15.10.2014 14:17)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Já teda spoléhám na to, že včely ví co dělají. Když mi produkční včelstva jedou od července na volnoběh, beru to tak jak to je. U jednoho se teda občas podívám pod folii, jak málo létají Big Grin A pod folií je jich nabito.
Když mi oddělky plodují, tak se nedivím, jen jednou jsem se letos divil, když 12.9. jsem našel při kontrole oddělku na dvou NN nejméně 6 rámků zavíčkovaného plodu a tak kde plod vybíhal byla vajíčka Wink
No tak jsem jim dal třetí nástavek jen s částečnými mezistěnami , krmil je a do konce září byl nástavek postaven a plný včel. A bylo pořád docela hezky, takže to asi věděly.
Myslím si , že používat Formidol jako antikoncepci je blbost a léčebný spad 35 je nula.

Včely to určitě věděly v době, než se v nich začal hrabat člověk, teď s ohledem na VD, které je u nás nějakých co já vím 30-40 let i ty miliony let vývoje a zkušeností chybí.
Nechat včely na pokoji a jen je hlídat před komisionálními "léčiteli", by bylo přesně co bych rád, ale co dělat, když prostě některé zase naberou vysoký spad. Můžeme přemýšlet proč, špatně provedené ošetření v červenci, reinvaze ...
Samozřejmě, tam kde spad vysoký není, budu jen hlídat ty léčitele, ale pokud mi u třeba 2 včelstev vyroste spad zase k 10-15 VD/den, pak to beru, že bych něco zkusit měl a pořád mi KM přijde jako to něco lepší než Varidol.
Aktuálně, mám letošní velmi pozdní roj ( 20.7.), který je na 2VN a evidentně stále silně ploduje, ale spad má i 100VD týdně včetně světlých. Dával jsem 2 NH s 65% KM začátkem září, ale evidentně špatně. Co tedy v tomto případě? Zajímal by mě i názor Vás jako členů ŠPV, abych nemusel být "chemický dědek s KM". Detaily vývoje spadu na VMS. ( včelstvo Martell )
Pro ty kdo nejsou registrovaní to lze shrnout, že do poloviny září nebyl spad tragický a to ani při KM, pak ale silný nárůst trvající až do teď.
Je zřejmé, že chybu jsem udělal už o hodně dřív a budu se z ní snažit poučit, ale prostě díky tomu je teď situace jaké je a bude to asi nutné řešit. To co mám víceméně v plánu je KM do podmetu i s tím, že doufám bude mít za následek i potlačení plodování.
(15.10.2014 14:52)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Takže budeš ještě fumigovat??
Jelikož Formidol, tak Apiguard nepůsobí kratkodobě tak celkový léčebný spád vyčíslím tak za 14 dnů. Teprve pak budu moci řici zda to byl zásah nebo jen nástřel.
O jedné kontrolní fumigaci, tam kde to nejvíce napadá opravdu uvažuji. To abych zkontroloval účinnost a mohl klidně spát s tím, že jinými zapovězená podzimní alternativa je správná a zdravější.
Referenční URL's