Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aplikace kyseliny mravenčí
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ak by sme použili odparovací knot z vlákna ľanu, konope, bavlny, vlny, celulozy/buničiny/, tak môžeme mať čisté svedomie aj bez atestu.
Nesmieme však použiť kyselinu dusičnúBig GrinAngel
Dobré nedělní odpoledne vážení kolegové včelaři.
Chci vám sdělit, že mám ještě jeden návrh pro vás. Na podzim jsem mimo jiné zkoušel, savý papír z rolí záchodového papíru (prosím nekamenujte mne), proto, že ne všechny hobry nejsou dobře nasákavé což jsem neuvedl v MV a tak jsem hledal další možnosti. Krátkovláknitou celulózu jsem nemohl nikde sehnat a ani nevím kde ji shání Dol. Nevadí. Začal jsem si tedy pohrávat s myšlenkou, že bych mohl použít surovinu z formidolu, tuto rozmixovat ve vodě, nadávkovat vložit do formy a vylisovat patřičný rozměr. To se podařilo. Je sice zranitelnější v nasátém stavu (myslím nasátý kyselinou), ale doba odpařování a i množství za den je v pořádku. Je to však tak trochu proti mé filozofii (jednoduché dostupné široké veřejnosti). Teď tedy k tomu záchodovému papíru. Tam ta celulóza je a je k dostání v obchodech. Postupuji stejným způsobem jako v předešlém případě, zapoměl jsem zdůraznit, že dávka na jeden můj aplikátor je 45g suché suroviny rozměr formy 80x120x12 ve vylisovaném stavu. Tam tedy není nic jiného než ta hledaná celulóza. Možná by se měl i Dol zamyslet a něco s tou tlouš´tkou a rozměrem formidolu udělat. Menší plocha v mém provedení zaručí, že se nepředávkuje v počátku a tlouš´tka materiálu zase garantuje délku aplikace přípravku. Mám to ověřeno a tady jim to nabízím. Netrvám na žádných podmínkách. Jen kdyby se to dostalo až k včelařům. A hlavně brzy. Kdo dnes ví co nás čeká na podzim.
Dol se zamyslel a vyslyšel. Formidol forte se Tvým rozměrům velmi přiblížil. Měl jsem jej před chvílí v ruce na dnešní přednášce. Účinnost cca 9 dní.
Karle, vydrží 80 ml fakt 9 dní? Nebo je tam víc KM?
Jiří
To se mě neptej, já to nezkoušel. Ale logiku to má - výrazně menší plocha, dvojnásobná dávka. Další faktory ovlivňující odpar už v tomto tématu zazněly. Přesné porovnání může být pouze za stejných podmínek.
Řekl už někdo, kdy to má přijít na trh?
(29.01.2012 13:06)Vojtech Langer napsal(a): [ -> ]Myslím si, že Gusto hľadá "glejt", kde je potvrdenie o ateste, že je všetko OK pre potravinársky priemysel. To je to, čo sa chce aj po B. Ružičkovi.... schválenie spôsobilosti skúšobňou, nie tvrdením výrobcu.

Pokud jde o o blato nebo papír, jsem klidný. Díky za odkazy_gp_
(21.01.2012 22:59)Petr Machoň napsal(a): [ -> ]Můj odpařovač kyseliny mravenčí, doba odpařování 12-14 dnů.
Vše je ve vývojiTongue
[Obrázky: SDC11857.jpg]

Táto hubka zanecháva farbu vo vosku... Liebichová klasika je vhodnejšia s vláknitým nezávadným knotom.
Regulácia odparu pri rozdielnych teplotách a jeho aktuálna kontrola je zásadný problém použitia KM. Je to výzva na jednoduché technické riešenie...

Tajomný "Královský odparovač" je to samé...
Další z řady odpařovačů KM. Docela zajímavý kousek.
http://www.ickowicz-apiculture.com/modul...e6818d8a6a
Tento odpařovač prodává včelařská prodejna v Karviné za cca 40Kč
Pán doktor, tento odparovač umožňuje primárnu reguláciu, ale je krátkodobý. Jednoduchá je na ňom však clonová regulácia odparu - predlžiť páčku a nemusíte otvárať vrchnák úľa. Vyriešiť dopĺňanie mimo víka a je to zrelé na patent...Heart
No a tady je další typ - pěkný popis plikace (závislost oparné plochy teploty velikosti úlu, koncentrace) :

http://ohib.de/contents/media/i720221-ap...kator2.jpg

http://ohib.de/contents/media/i720221-ap...kator1.jpg
mozem sa spytat s takymto odparovacom ma niekto skusenosti?
http://bee.nassenheider.com/artikels/view/1/1/4
Zkusil jsi si projít celé toto téma, zkusil jsi vyhledat slovo Nassenheider nebo se hned ptáš?
(30.01.2012 12:15)JKL napsal(a): [ -> ]No a tady je další typ - pěkný popis plikace (závislost oparné plochy teploty velikosti úlu, koncentrace) :

http://ohib.de/contents/media/i720221-ap...kator2.jpg

http://ohib.de/contents/media/i720221-ap...kator1.jpg

Vinikajúca pomôcka - ušetrí nám amatérske pokusy. Je prístupná na trhu ?
(27.01.2012 18:53)Zdeněk Klíma napsal(a): [ -> ]Ahoj nachystám článek do MV, houbičky z drogerií jsou slepá cesta. Je jich celá řada, jsou drahé a jakmile jsem objevil dobré, přestaly ten typ vyrábět.
Výborné jsou celulozové desky Hobrafilt české výroby, už jsem to tu někde psal v létě tuším. Jsou určeny proc chemii a potravinářství - využívají se na filtraci vína. Je jich celá řada včetně desek jen z celulozy, které mám vyzkoušené. Mají označení N - 100. Cena je kolem 5,- desku 20x20. Aby nedošlo k mýlce - není to hobra, i když se tak firma jmenuje (http://www.hobra.cz) ale deska místo houbiček. Dá se použít i jako nosič pro odpařovače typu Liebig, s tím si zatím hraju a zkouším. Zdají se mi velmi dobré i co do odolnosti - např. v porovnání s deskou u Formidolu mnohem lepší

Chtěl bych poděkovat dr. Klímovi za dobrý tip. Sám za sebe jsem do firmy napsal pár praktických otázek a podělím se o odpovědi na ně, které jsem obdržel:
Pro účel, který jsem uvedl (tedy desky co odpařovač KM pro léčení včel), mi zástupce firmy opravdu doporučil čistě celulózovou desku S100N. Základní rozměry. které firma vyrábí:
- 200x200 mm - balení po 20 ks balíček, 400 ks karton, cena Kč 6,50 za kus bez DPH
- 400x400 mm - balení po 25 ks balíček, 100 ks karton, cena Kč 22,60 za kus bez DPH
- 600x614 mm - balení po 25 ks balíček, 50 ks karton, cena Kč 53,60 za kus bez DPH
Podle mne dobrý tip, ještě zvážit, jaký rozměr, aby se to dalo ev. efektivně řezat a vrstvit a tak ...
Jiří
(30.01.2012 15:44)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Vinikajúca pomôcka - ušetrí nám amatérske pokusy. Je prístupná na trhu ?

V Německu je na http://ohib.de/contents/de/d142_Schaedli...pfung.html
Skvělá adresa, jeden lepší tip než druhý! Díky! Třeba se i čeští obchodníci nechají inspirovat a začnou dovážet, abychom to nemuseli dělat my ...
Jiří
Jak je vidět, tak jinde jsou dále, ale chtělo by to opravdu tlustší papír vidím to tak na tu tloušt´ku 2x až 3x po 5mm celkově a jeden problém je za námi zkusme to najít a nepotřebujeme čekak na....
Referenční URL's