Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aplikace kyseliny mravenčí
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Nestačilo by to, co je v příspěvku 21?
Doma me zbyly molitanove desky 1.5cm silne. Daji se pouzit jako odparovac KM?
Teoreticky ano, ale pokud je položíš na loučky, tak musíš zajistit, aby se na ně nepřimáčklo víko a KM nevyždímalo přímo do včel. Vhodnější mi připadá utěrka na nádobí, kterou bez potíží přikryješ strůpkovou folií a následně víkem.
Zkoušel někdo i jiné koncentrace než 65% a 85%, třeba něco mezi?
Pokud vím, tak ano. Zkoušeli to a právě u koncentrace 65 % byl dobrý poměr účinnost / nebezpečí pro včely. Zvláště v dlouhodobých odpařovačích.
koukal jsem do katalogu od LYSOŇe na rok 11-12 a na stránce č. 20 je zásobník na odpařování KM. Podle fotky to vypadá dobře - plnění zezadu, možnost uzavření odpařovače a v neposlední řadě i cena je dost dobrá. Měl už někdo tyto odpařopvače v ruce aby mohl posoudit jestli info z letáku odpovídá realitě?
Viz výše příspěvek číslo 148, ale i okolo na obě strany ...
Jiří díky - přestože jsem toto téma prolezl celé nějak se mě to zašmodrchalo v hlavě a neuvědoml jsme si, že už to tu je. Takže pro sebe si je objednám - přijde mi, že by s tím mohla být jedndušší práce než s namáčením houbičky a položení na horní loučku (home made GM). Toto lze podle mě položit i dolů do vysokého podmetu a mohlo by to fungovat. No nezbývá než si to ověřit , protože jak většina ví to co funguje sousedovi NEMUSÍ fungovat i u mě.
No, Ludvíku, já o tom taky uvažuju. Jednak to jde regulovat (to je dobré!), jednak zavřít. Jak se zdá, tak u německy mluvících sousedů se to běžně užívá. Zkusme tam pohledat ještě další zkušenosti ...
Je to zajímavé. Musíme se naučit vnímat vlastní včelstva v souvislosti s nasazením KM, je to hodně subtilní, ale nelze jinak, než to zkoušet, sledovat, zaznamenávat a vyhodnocovat ... Wink
Jiří
Tak s dohledáváním u něměcky mluvících kolegů bude u mě problém neb se bídně dorozumím anglicky, ale německy umím pouze jest a pit Wink

Zase za použití strýčka googleho a translátoru s toho člověk něco vybagruje

alespoň ty informace nebudou zadarmo a člověk si jich pak více váží a i míň zapomíná. Saomzřejmě je to i tom že je potřeba pozorovat, pozorovat a pozorovat
(06.11.2011 12:55)Bobr napsal(a): [ -> ]Jiří díky - přestože jsem toto téma prolezl celé nějak se mě to zašmodrchalo v hlavě a neuvědoml jsme si, že už to tu je. Takže pro sebe si je objednám - přijde mi, že by s tím mohla být jedndušší práce než s namáčením houbičky a položení na horní loučku (home made GM). Toto lze podle mě položit i dolů do vysokého podmetu a mohlo by to fungovat. No nezbývá než si to ověřit , protože jak většina ví to co funguje sousedovi NEMUSÍ fungovat i u mě.

Výpary kyseliny sú 5ažšie ako vzduch, preto klesajú ku dnu, preto originálne miesto odparovačov je na najvyššom mieste, teda nad včelami. Aj ja som niekedy kládol KM do úľového dna, ale nebol to dobrý nápad, včely kyselinu odparili cez letáč do vonkajšieho prostredia. Anton
Myslím, že jakákoliv aplikace KM je nejúčinnější nad plodovým tělesem.
  1. Teplo od plodu zlepšuje odpařování a jeho kontinuitu
  2. Páry KM klesající ke dnu procházejí právě tím nejdůležitějším místem - plodovým tělesem
Sám jsem si letos ověřil, že umístění mimo zhoršuje odpar a tedy i účinnost. Nakonec jsem vyndaval plně neodpařené desky MiteGone.
To je právě ten problém: umístit odpařovač dobře, aby byl odpar efektivní, navíc ale s patřičnou jemnou distancí, aby nebyl úplně přímo u plodu. A pak to pravidelně hlídat, odpar, umístění, reakce včel ... A postupně se snad dopracujeme k jakési provozní zkušenosti ...
Jiří
(25.02.2010 12:33)PetrM napsal(a): [ -> ]Pěkný on-line výpočet koncentrací – http://www.labo.cz/mft/koncentrace.php

Na srazu VMS v Brně jsem slyšel dva pěkné způsoby odpařování KM. Oba mají výhodu, že není třeba vyndavat z úlu žádný rámek, jako např. při použití Nassenheideru.
1) Houbovou utěrku namočenou do KM položit přímo na rámky. Tento způsob má velkou výhodu, že není třeba rozšiřovat úl o další prázdný nástavek.


2) Houbičku na nádobí namočenou do KM položit na sítko do otvoru pro krmítko a přiklopit miskou. Tento způsob vyžaduje volný horní nástavek jako při krmení.

Nemohly byste sem dát více podrobností o aplikacích nejlépe fotky jak na to pro nás začátečníky co máme zájem o léčení
A proč bychom dělali opakovaně něco, co tu už dávno je? Jen člověk nesmí být pohodlný si to najít a přečíst.
Tak to se omlouvám,zřejmě jsem to špatně podal ja už to četl několikrát celé.Měl sem na mysli, třeba dát dohromady ruzné aplikátory je to takové rozházené po celém vláknu.A více fotek jak už jsem psal,ale pokud je to problem tak se ještě jednou omlouvám. díky M
Na srovnání odpařovačů i s fotkami je odkazováno v příspěvku 21. Ostatně odkaz na ten příspěvek je i zde na začátku stránky. Co chtít víc?
No a pokud by ty odkazy v příspěvku 21 nestačily tak nahlédni ještě tady : Klieštik včelí ekologicky pod kontrolou
Skvělá stránka, Jiří, díky!
JiříBig Grin
(24.11.2011 23:00)PetrM napsal(a): [ -> ]Na srovnání odpařovačů i s fotkami je odkazováno v příspěvku 21. Ostatně odkaz na ten příspěvek je i zde na začátku stránky. Co chtít víc?

Děkuji
Referenční URL's