Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aplikace kyseliny mravenčí
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Pokud to funguje, já bych to někdy v podletí a na podzim jako řešení kolapsového včelstva, jehož hodnota se rovná hodnotě díla, viděl celkem reálně.
Všechna jiná známá řešení mají vždy nějakou vadu, přemetení = ztráta části díla, vysíření = ztráta části díla, všechna ostatní ošetřování = líhnutí roztočů, nutnost permanentního trávení roztoče nebo riziko pro okolí.
Takhle se to dá během půlhodiny vyřešit, riziko pro okolí žádné a ztráta díla nehrozí. Když včelstvo přežije, je to bonus.

Ještě vysvětlení, co je kolapsové včelstvo.
U mne to je včelstvo se spadem 10 a více roztočů za den.
gusto zajímavá informace.... co znamená "na deset minut za prepazku"?
jako že natru, nechám deset minut odvetrat a pak to vložím na svoje místo a zavřu?
Děkuji
ano,v predjari mal zuzene vcelstva, a za prepazkou priestor, plod bol vacsinou na jednom, max dvoch plastoch..omietol vcely, natrel a dal odvetrat do priestoru za tou prepazkou.. v podstate, mohol by na to sluzit aj nejaky styrodurovy plemenac.. ide o to, ze v tom obdobi je chladno, aby sa plod nezachladil.. v lete by to mohlo byt aj vonku na odparenie ponechane..
Můj pohled na tuto problematiku ověřený praxí je následující:
Reaguji na příspěvek Pavla Holuba z jiného vlákna. Podávání jablečného octu mne nenapadlo tak se nemohu vyjádřit. V minulosti jsem se zabýval podáváním kyseliny askorbové do napajedla na stanovišti a porovnával výsledky s jinými stanovišti. NEPRŮKAZNÉ. Přidáním 2 – 3 ml 85% kyseliny mravenčí do 1 l roztoku nepřinášelo patřičné výsledky, protože není zabezpečena okamžitá konzumace a dlouhodobý efekt. Proto vyšly až pokusy s kyselinovou clonou. Vážím si uznání některých včelařů a připravuji další příspěvek na svém webu, o to více mne mrzí nepochopení ve vědeckých kruzích. Není KM jako KM - pozor na složení, musí být pro konzum s příměsí. Přínos kyselinové clony pro včelstvo jsem vysvětlil již dříve a relativní neškodnost také.
prosím co je kyselinova clona?
(dal jsem vyhledat a našlo mi to asi miliardu nabídek, nějak jsem se s tímto vyhledáváním neskamaradil....)
dekuji
Podívej se na můj web.
a jaký máš web? ??
Podporné údeje pre Jiřího Vítámvás:
http://www.pv.sk/vcely/varroa_clanky013.asp

Rovnako by sa účinnosť mohla zistiť aj v pôsobení KM na vírusy, MC a iné patogeny. Ak by sa podrilo vyrobiť test pre včelárov. Test by mal 3 čiarky: OK, riziko úhynu, funus...
Jednoduchý študentský postup na určenie titru vírusu vložiť do testovacieho setu a Je to: https://inis.iaea.org/collection/NCLColl...078300.pdf

Vírus- neutralizačný test:
Pripravíme si dvojnásobné riedenie vyšetrovaného inaktivovaného séra (1:2, 1:4, 1:8, 1:16,....1:1024). Použijeme 1000 ID vírusu v 1ml. Zmes vírus- sérum (v rovnakom pomere) inkubujeme 30 min. v termostate pri 37°C s 5% obsahom CO2. Potom odoberieme z každého riedenia 100 µl a prenesieme do príslušných jamiek 96- jamkovej mikrotitračnej platničky, kde sme vopred odstránili pôvodné kultivačné médium(okrem kontrol). Pre kontrolu rozmnoženia vírusu používame retitráciu vírusu. Adsorbujeme 90 min. v termostate pri 37°C s 5% obsahom CO2. Po uplynutí 90. minút odsajeme zostatok zmesi vírus - sérum, ale aj riedenia vírusu a do každej jamky pridáme po 200 µl čerstvého udržiavacieho DMEM 2% FBS. V termostate ich necháme pri 37°C. Posledné riedenie séra, ktoré ešte zabránilo vzniku CPE, predstavuje titer vírus - neutralizačných protilátok.


Výsledky a diskusia Smile
Urobit tento postup by reprezentovalo mat potrebne vybavenie. Mam 3 zazimovane oddielky a planujem do 10 rodin. Aj napriek nevysvetlitelnemu uhynu 1 rodiny (produkcnej) mi tento sposob pride nerentabilny.
Samozrejme, dal som to sem pre inšpiráciu. Testovať včelstvo na titer vírusu nie je utopia. Urobíš test pred liahnutím zimnej generácie a preventívne vyradíš potencionálny zdroj infekcie = selekcia. Súčasné AG testy sú už len za 2 €: https://leekarna.cz/produkt/antigenni-te...leni-50ks/
Nie som odborník, ale mohli by sme si to objednať u tých šikovných študentov Idea
Sedláček má v současném čísle Moderního včelaře dobrý článek o včelích farmách v Itálii.
Zmiňuje aplikaci kyseliny mravenčí ve formě gelu, která by měla být méně náchylná na výkyvy teplot.
Máte s tím někdo zkušenost? Prodává se gel někde? Nebo je nějaký domácí recept?
Před lety (cca 8?) to byla novinka ve Státech. Kromě Tebou zmiňovaných výhod se hodně propagovala i jednodušší logistika (stačí jedna návštěva včelnice, bezúklidová metoda). Šlo o komerční schválený přípravek, měl i obchodní jméno (které si bohužel už nepamatuji). Samozřejmě vyšší cena, než jiné negelové. Dál jsem to nesledoval...

Edit: teď jsem rychle prošel dva e-shopy, už je produktů víc. Komerční názvy jsou Formic Pro a Mite Away Quick Strips. MAQS byly ty, které jsem našel před lety, tedy myslím, že první.
Z gelových liečiv existuje Apiguard a skúšal som amatérsky použiť gel na KM. Ale mohlo by to fungovať aj u KS. Aj Ekopol a Gabon majú kontaktný nosič na rovnakom princípe. U KM je to odparovanie, tak by sa mal gel rýchlejšie odparovať. Pri Ekopole sú to esenciálne oleje v dýhe, ale cez gel by sa dalo liečivo lepšie dávkovať.
Akékoľvek liečenie je osožné pre včelára ale je proti včelám.
Alberte já to mám vyřešeno Formivanem. Můj vyzkoušený a prezentovaný celulózový 15 mm tlustý odpařovač, který je schopen udržet odpar až jeden měsíc na podzim i v zimě. V létě je to až 20 dní. Nehledám alternativy, protože mi vyhovuje. Jednoduše se plní a dá se použít opakovaně.
Ok Jirko, ale odpar sa aj u Teba po prvých dňoch nemerateľne zníži a Formivan nie je komerčne dostupý. Hlavne, že to funguje.
Problém s pravidelným a rovnakým odparom KM je aj u Nasenheidera. V každom včelstve je odpar iný podľa špecifických podmienok vo včelstve. Ale každý si to musí odskúšať sám.
Mám elektrický odpařovač. Na relé se nastaví doba odparu a perioda odparu. Než se včelky zorganizují na odvětrání par, tak páry proniknou všude. Pak to odvětrají a za 10 minut se děj opakuje. U permanentního odparu už mají systém odvětrávání, který se nemění a je efektivní. Proto při el. odparu stačí cca čtvrtina KM ke stejnému efektu.
(02.12.2021 22:14)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Mám elektrický odpařovač. Na relé se nastaví doba odparu a perioda odparu.
To je hodně relátek a topítek. Co včelstvo to jeden odpařovač. A navíc někde kde ho nezasáhne ani vlhkost ani páry KM. Přemýšlím o něčem podobném ale pro zachytávání mnoha veličin a vychází mi to stejně, co včelstvo to jedna deska s napojením na pevnou síť a jeden server na které to ty desky vepisují. No UI se neustále přibližuje a včelstva dnes může po získání techto veličin následně řídit v mnoha směrech robot. Takové ty váhy a vlhkoměry a kdoví co jsou jakousi preverzí. Myslím si a vím že vznikají něco jako autonomní úly a včelíny. Jenže všechny tyto technologie nedokážou ovlivnit životní prostředí vně úlu, takže pro včely jsou tyto věci kničemu. A ty relátka zachvílu budou pouštět KM i do obydlí lidí aby to vypudilo zase lidské viry. Takové vize se nyní velmi patentují pokud už nejsou opatentovaný tak se přihlašují jako užitný vzor, to vím že probíhá a děje se v případě dezinfekce prostor proti koronaviru.
https://www-ncbi-nlm-nih-gov.translate.g..._tr_pto=sc
5. Závery
Hlavným záverom tejto štúdie je, že kontrola varroózy jarným pôsobením aplikovaným na znášku je veľmi účinná pri znižovaní populácie roztočov v lete. Táto liečba by mohla byť dôležitým nástrojom, ktorý by sa mal zahrnúť do ďalších štúdií a stratégií kontroly varroózy prispôsobených miestnym požiadavkám s minimálnymi nákladmi a rizikami a veľkými výhodami pre zdravie včelstiev.

V znáškovej medzere je jednorázový odpar KM brzda VD. Ale kolega ju nepoužíva a včely má OK. Je to mág Smile
Referenční URL's