Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aplikace kyseliny mravenčí
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
máte někdo prosím zkušenost s aplikací kys. mravenčí / formidolu dvakrát po sobě? myslím tím ty dva cykly (v obale, bez obalu a pak znovu novou desku v obale a pak bez obalu). po prvním cyklu sleduji spad kleštíků a denní spad je u všech včelstev v nižších jednotkách kleštíků, ale u jednoho včelstva se to pohybuje i přes 10, mezi 10 a 20 denně. Tak bych chtěl zkusit ještě jeden cyklus, píší v návodu u formidolu, že je možné to po 5 dnech opakovat, ale raději se chci zeptat, jestli jste to již někdo zkoušel a nenastala nějaká katastrofa.
díky za reakce.
Myslím, že by to neměl být problém. Jak dlouho si po aplikaci toho formidolu, není to ještě léčebný spad?

Přečti stránky https://www.vcelarstvi-vitamvas.cz/ - tam je toho o problematice KM fakt hodně a je to uchopitelný!

Možná v druhém kole u těch co to hodně padá udělej kůru houbičky na nádobí+KM. Mě se u některých letos formidol 80 taky nějak nepovedl, tak dolaďuju houbičkama. Mezeru jsem měl ale větší, tak vím, že to nebyl léčebný spad po formidolu, ale (mnou) nepovedený formidol.

Bob
Osobní zkušenost s Formidolem 40 mám takovou, že roztoči po něm padají v řádu desítek.
Po aplikaci 65% KM na houbičce to jsou stovky.
Vyšší účinnost houbičky (tzn. bez fáze s regulačními otvory?) je podle mě za cenu většího rizika ztráty matky.
díky za reakce a postřehy / zkušenosti.
právě dost často čtu o spadu v řádech desítek kleštíků, ale já když to počítal na dvou stanovištích u všech včelstev (jednotlivě), tak při nasazení gabonu jsem měl hodnoty u těch vyšších spadů kolem 20-30 za den, 2 dny u jednoho včelstva byl extrém mezi 50-60, jinak byly spady do 20 a s blížícím se koncem toho gabonového cyklu se snižovaly (asi díky snižující se účinnosti gabonu/vyprchání látky z něj).

no a pak po vložení formidolu byly ty spady za přítomnosti formidolových desek po dobu těch 4-5 dnů stále v řádu jednotek.
A po odstranění formidolu jsou stále v řádu nižších jednotek, jen to jedno včelstvo má spad mezi 10-20 brouky.

Ten formidol smrděl i přes dva igelitové obaly dobře, tak vyčichlý podle mne nebyl.

Zaráží mne právě ten nízký spad, když čtu tady na foru některé příspěvky, ve kterých se uvádí spad v řádech 10, někdo i stovek brouků.
(10.09.2020 19:44)Boris napsal(a): [ -> ]Je běžné, aby 10 dní po ukončení aplikace 65% KM (na houbičku) byl v úle pouze vybíhající plod a vajíčka? Tedy více než týdenní pauza v kladení matky?

Takže update: Je běžné, aby 20 dní po ukončení aplikace 65% KM (na houbičku) nebyl v úle vůbec žádný plod? Matka nalezena, ale neklade. A to ve dvou úlech Sad
Je šance na opětovné rozkladení? Pokud se už matka nerozklade, je dobré ji nechat přes zimu a na jaře shánět novou?
Zájemci o problematice léčení KM u mne viz: https://www.vcelarstvi-vitamvas.cz/km-a-...schopnost/
Letos už jedu KM a KŠ+G. Objednávka pro Dol = 0. Doufám, že dělám pro své včely to nejlepší, co jen mohu. Snad se to projeví.
PS: Cena není prioritou.
Jestli smím radit, tak ještě jednou před vánoci dej Varidol, pro kontrolu, jak jsi byl úspěšný.
Ahoj,
máte někdo informace o tom, jaký je limitní odpar pro poškození včelstva KM?
Používám normál pěnové houbičky 20x20 nebo kolik to má, 60ml 85% na horní loučky medníku 2/3, očka zavřená, plodiště Jumbo a pak ještě polštář, česno plně otevřené. Odpaří se to tak za 24h při současném počasí, dávám to tam večer ve 22:00.
Včely se sice vyvalej ven, není to asi příjemné, ale furt se někde píše o ztrátě matek, ale nenašel jsem nikoho, kdo by prokazatelně přišel o matku aplikací KM. Na druhou stranu to tomu kleštíkovi pořádně zavaří.
Tak už si našiel, ja vlani z 54 rodín behom troch dní o 12 matiek. Moja blbosť, niektoré som dokonca našiel v podmete.
Teď v létě vždy dávám 65% KM a nikdy jsem neměl problém. V průběhu září teprve dám 85% KM . Takto se mi to po několik let osvědčilo.
PN.
Ja som tiež do vlaňajška nemal nikdy problém a to dávam 85% aj v lete. Vlani som však dal v nesprávny čas, vonku boli nasledujúce tri dni nad 33°. Ako vravím, moja blbosť
Tak teplotu ohlídám, úly nejsou na přímém slunci. A když to dám večer, ráno je již polovina odpařená. Jen je s podivem, že takovej formidol 81 je dlouhodobý odpařovač a já tam naperu 60/24h a nic se nestane, jakou to pak má asi účinnost na kleštíka. Jedno včelstvo mám teda výstavně zavšivený, takže pokud ztratím matku ok, stejně by na jaře bylo k ničemu, ale skutečně by mě zajímal nějaký výzkum stanovující skutečně ohrožující dávku. Třeba 80/24h/30C je to samozřejmě otázka i stovky dalších faktorů, ale orientačně. Apiguard mám jako sekundární léčivo, ale to tak nesmrdí, takže to vyvolává pocit, že to za moc nestojí, hlavně tam má být 14 dní a za tři je už reálné prázdnej a někde v úle koluje.
Michale a jakou účinost to má, když se ti to vypaří za 24h.....já ti odpovím....prakticky nulovou....zkus si do jednoho včelstva kontrolně dát po aplikaci varidol a uvidíš že KM je uplně k.....
Louky to že se ti nedaří pracovat s KM neznamená, že nefunguje. Znám několik lidí, co používají jenom KM a problémy nemají.
Osobně KM kombinuji s KŠ, ale ne vždy stejně. Hlavní je začít včas, zbytečně nečekat, v tomto čase se to nevyplatí.
PN.
Já ale nepíšu, že KM nefunguje....já píšu že nefunguje tak jak popisuje, že jí aplikuje.....
po rumunsko francuzsko ruskej liini som narazil na novinku v aplikacii km.. v predjarnom obdobi, v podstate ako sa robi/l nater plodu fluvalinatom, tak nater 75% kyselinou mravcou.. natierali skolskym stetcom, prebytok odkvapnut bokom a plast zavesili na desat minut do ula za prepazku.. a potom po odpareni naspat na povodne miesto.. pokusnou preparaciou plodu po desat minutach, bolo 75 % kliesta uplne kaput, zvysok sa hybal, ale bolo vidiet ze je zasiahnuty.. plod poskodeny nebol.. Za vyskusanie si myslim ze to stoji..
Pak to tedy lze provést kdykoliv, například při jednorázové aplikaci v srpnu nebo i teď. Natřený plod odložím do nástavku a pak zase vrátím a do úlu dám "formidol". Akorát to bude chtít plynovou masku, někde ještě mám vojenskou funglovku.
Dobrá správa. Ak by aj plod bol poškodený, tak ho včely na jar doplnia intenzívnym plodovaním na rozdiel od jesene.
Pavle, zbytocne to hrotíš a miesas hrusky s jablkami.. je rozdiel natriet kolecko plodu v predjari, a natierat v auguste ked su bezne zaplodovane cele plásty.. ale to ty dobre vies..
Referenční URL's