Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aplikace kyseliny mravenčí
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Já fakt nevím, kde je problém.
Teploty nad 30 stupńů v této době nejsou pravidlem.
Také čekám, až se ochladí - zítra jdu nasadit Thymovar. Možná bude ještě nějaký den kolem 30, nic se neděje.

Mám 3 stanoviště.
Jedno jsem léčil Formidolem - 4 dny, asi před týdnem bylo vhodné počasí.
Druhé stanoviště je ještě teď pod "dlouhodobým" Formidolem (zkouším poprvé, dává se na 12 dní)
A třetí stanoviště zítra - Thymovar.

Ten Optimal je tenkostěný?
Jsou úly ve volném prostoru nebo někde u zdi?
(02.08.2017 12:05)Kamik napsal(a): [ -> ]Rámky jsem zprvu nedrátkoval, protože jsem v nejmenovaném vláknu nabyl přesvědčení, že to na nízký rámek není potřeba. Moje chyba

Nemyslím že je to chyba. Na nízký rámek to i podle mých zkušeností není třeba.

(02.08.2017 12:05)Kamik napsal(a): [ -> ]Udělal jsem v horních loučkách polodrážky, zalil MS voskem, na bocích jsem ji chytl aspoň z jedné strany k boční loučce, když to šlo i k oběma.

Přichycením k bočním loučkám dilataci mezistěny rozhodně nepomůžeš a jestli je navíc z pančovaného vosku ...
Kamík,nerad otravuji,ale nejde mi to do hlavy.
Vím o úlech na slunci ,bez oček,leták 10 x 0,8 cm. Rozměr rámků 39 x 30.A vše OK.
Kolik máš česno - zůžené?
A neber vše co je napsané v letácích doslova - musí se jistit.
To by Thymovar směli používat tak ve Švédsku ..........
Víš proč se dává KM večer a chlazená ? Aby to pro ně nebyl šok - pouze aby si zvykly.
Dal jsem KM 80 % na večer / 21 °C / a druhý den ráno odjel ve 4 hodiny. Přes den 32 °C. Matky dodnes v pořádku.Kladou normál.
Pouze co mělo vydržet 2 dny, tak večer kdy jsem přijel ,suché. Žádný plod v rozmezí 3 - 6 dní.Zlikvidován.Včelstva přežila zimu. F.V.
k M. Vochozkovi - Opakuji, neříkám Thymovaru ne, ale teď není pravá chvíle. Pro mě je momentálně všechno experiment - od výroby úlů, chytání půlky smetence na stromě MS bez drátků, až padající MS a KM.
Ad rámek - cca 80% z 66ks MS nespadlo nebo se nezbortilo. Akorát nas.re, když smetenec vystaví 2 a obě se urvou - to byly začátky. pak padaly tak nějak neočekávaně. 14 dnů zásobní rámek držel a pak jednoho dne vidím, že je v půlce urvaný a drží jen proto, že to vidí přesně svisle, jakýkoliv náklon způsobí kolaps. Fotky asi nemá smysl posílat, urvaných mezistěn jste zažily mraky. Překvapivě v úle, který je první v řadě (modré očka), chvíli jej kryjí ostatní úly a první pak zachází do stínu, tam to padalo nejvíc.
k Vlčkovi - vůbec neotravuješ, já bych tomu taky rád přišel na kloub. Stanoviště je tady zmenšené česno mám teď ještě více zmenšené, tak na 4 včely a očka na ten malý průlez- slídivost. Když to padalo nejvíc, tak byly očka i zmenšené česno naplno.
K Bobkovi - první jsem jen lil do horní loučky, když začaly padat, tak i k bočním - cosi to pomohlo - chytly ale vlnku napodélno kvůli chybějící dilataci. S variantou, že by mohly být za 330 Kč/kg pančované jsem nepočítal, třeba nejsou. To bych jich spadlo víc, ne? Kupoval jsem tyto. Nevím, jak má vypadat kvalitní mezistěna, tyhle byly žluté jak na té fotce, voněly. Překvapila mě ohebnost, byla za pokojové teploty téměř nezlomitelná.
Prosím o zodpovězení mého dotazu
A mám dotaz na spad. Po noci jak jsem psal, spad kleštíka cca 56ks. dobrý - špatný? Ráno jsem vytáhnul podložky. Jak dlouho ještě padají po "léčbě"?
Teplota tani mekeho parafinu je 42°C vceliho vosku 62°C ,sam si rozhodni cim to je ze padaj.cena neni vsechno...bohuzel.Jednou jsem ve sberaku u znameho videl castecne popadane mezisteny to ano nicmene vsechny vcely byly prehratim mrtve zapomel otevrit cesinko a vetrani a byly na primem slunci..
Nepřipadají mi cenově jinde, než jinde. Cena odpovídá i ceně MS ve Stražisku. Akorát, když jsem kupoval, tak tam byl nějaký problém, tak jsem koupil jinde. Že by bratia Slováci měli přebytky parafinu? To by člověk nemohl existovat, kdyby měl automaticky u zboží očekávat aušus, dělat doma tavné zkoušky a já nevím co ještě. Nechci obhajovat MS, ale pokud by byly pančované, pak si myslím, že by byly dole všechny. Nepopírám, že indicie označit je za možný zdroj problémů tady jsou.
Úly nechávám otevřené spíše více než je doporučeno.
Nemůžou nějak včely působit destruktivně? Množství, stavební pud, no já fakt nevím. Až bude čas zkusím tu teplotu tavení. Už jsem je ale rozpouštěl při zalívání do drážky. Když to ztuhlo, byla z toho placka stejné barvy jako výchozí MS. Ten parafín by se z toho vyloučil, ne?
Jak pises mraky popadanych mezisten jsme videli je vsak opak pravdou, ja za svych 15l vcelareni jich videl opravdu malo v radech ks. Mam uly v oblasti kde je opravdu horko, tento tyden az 37C. Mam je na primem slunci stromu nemnoho. Prkna na ulech 18mm. Ramky od velkych po nizke. Mezisteny strazisko a z vlastniho vosku vyrobene. Nic nepada, nic se netrha, max v medometu u nove vystavenych s hustym medem.
Hledej pricinu bud ve spatnych mezistenach, v prilis rychlem krmeni a nebo me napada to mozna nevhodne prilepeni mezisten z boku.

Prosel jsem si stavbu bez dratku - mezistena prilepena nahore, prouzek prilepen nahore. A i mezisteny s dratkem a mam radsi mezisteny s dratkem. Jeste si pamatuji kdyz jsem mel 39x24, tak bylo lepe dratkovat mirne do V protoze se mohla na zacatku mezistena sesout dolu. Pokud byla prichycena vcelami nahore, tak drzela normalne.
Mezistěny jsem nejprve lepil pouze nahoře, padaly, nebo se hodně protahovaly a na dolní loučce faldy. proto jsem to začal lepit i z boku, zlepšilo se to. Krmení u oddělku 0,5kg cukru denně, u smetenců někdy kilo, ne vždy ale braly. To dílo se ale trhlo i třeba za 14 dnů po dokončení a zanesení. A na začátku, když neměl smetenec vůbec nic a celý chumel vicel ve 4 rámcích a budoval, tak se to trhalo už při výrobě. BUde to pro vás asi úsměvné, jako zelenáč jsem měl za to, že těch včel je moc na malé ploše a mezistěnu přetíží a přehřejí. Nepovažoval jsem to za anomálii, posléze jsem vinu přikládal nedrátkování a Slunci..
Vše podstatné ti zodpověděl v předešlém.
Jen shrnutí : Změň dodavatele mezistěn a uber na krmení.Ne že nekrmit ,ale krmit s mírou.
Ještě jedna rada do budousnosti - já nechávám mezistěny uležet.Mívám je i rok a více. F.V.
Ještě jednou stejné otázky.

Optimal je tenkostěnný?
Jsou úly ve volném prostoru nebo někde u zdi?

(jen chci získat zkušenosti)
Optimal je tenkostěnný, úly jsou ve volném prostoru, dával jsem i fotku viz příspěvek 1104. Odpoledne stíněné.
MS jsem právě podrobil zkoušce tavení v troubě, při 45°C začala být hadrovitá a menší pevnost v tahu, při 55°C se začali lehce odrobovat okraje naznačených buněk, při 60°C to samé, při 65°C už to jako MS jen vypadalo, ztrácení kontur, při dotyku konzistence hodně měkkého másla nebo vazelíny. Teplota hlídána navíc i přesným teploměrem, který byl přímo na plechu vedle MS. Měl jsem dva barevné druhy MS (stejný prodejce), u obou stejný průběh.
Co to má společného s kyselinou mravenčí, nejste nějak mimo téma?
Má dost.Když nemůže nasadit nic k léčení /KM/,z důvodu teploty tak je třeba vědět proč? Tebe to nezajímá?
Kamik - nástavky mají výšku ????? 17 cm určitě ne.
Úly máš v rovině?????
Je vidět , že máš 3 včelstva. Soused včelař je vzdálen kolik ?
A jestli píšeš,že plně obsedají ??????? F.V.
Nástavky mají výšku 18 cm, rámek 42x17, vyrobil jsem dle příručky o včelaření v nízkonástavkových úlech K. Čermáka. Úly jsou v rovině i svislici, aby nebyl problém s případnou volnou stavbou. Před nedávnem jsem objevil úly v jedné zahradě cca 700 m, to je ke mně nejblíž.
Nevím, zda bezpečně poznám plně obsednutý nástavek, každopádně když sundám krmítko, jsou ve všech uličkách kromě těch u desky nástavku, tam je sem tam včela , na plodu je černo, na zásobách je jich míň. Plod je na 12 rámcích, staví tempem cca 4 rámky za 6 dnů. Zásob mají dva cca 13kg, a jeden cca 11kg. Provádím zebrování, akorát padající MS mi hatí systém posunu.
Byl tady J.Havelka ten by ti poradil lépe.
Já bych /neznám práci v Optimálech/ bych zavřel očka ,zadělal dno,otevřel česno na celí úl a snížil dávku /píšeš že mají zásoby přes 10 kg/
krmení.
Na to se u nás zimuje.
Vypadá to na to ,že včely nezvládají ventilaci.Nesedí jim.
Nechtěj dělat z oddělku hned včelstvo na 5 nástavků.
Víc z pohledu počítače nevyřešíme.
Ještě by mohl být problém ve stresu /hluk,tlučení do úlů, otřesy ........./ F.V.
Oddělek je zalétaný na očka a málo na česno, smetence převážně na česna. trefí na česno z 2.očka?Každé ráno tu ale poslední dobou krouží slídilky. Četl jsem, že by mělo být cca 8kg cukru na nástavek. Jinak není na 5 nástavcích, dole je vysoké dno, nahoře je v jednom NN krmítko, tzn. teď jsou dva. Když zavřu síto ve dnu, ochladí se v úlu? Jakmile zavřu dno, včely lezou na leták. Jo a mají klid, krmím jakub.krmítkem, lezu do nich kvůli těm očekávaným destrukcím a zebrovaní častěji než bych musel, cca 1x 5-6 dnů.
Víc ti asi neporadím.
Pouze jestli si vzpomenu kde jsem četl a bylo zde názorně předvedeno na nákresu jak probíhá klimatizace v úle tak ti dám vědět.
Ono ,ale si představ logicky - v bytě otevřeš všechna okna a potom pustíš /Klimatizaci nebo větrák/ tak to nefunguje.
I ty včely musí někde nasávat kyslík a odvádět vlhkost ,teplo , kys. uhličitý.
Vem si papír nakresli si svůj úl,otvory a skus si jak mají honit vzduch.Nesmí se to křížit a musí být uzavřený okruh.Jinak to nefunguje.
To je poslední rada. A myslím ,že to je ono.
Já síta ve dně používám, pouze na převoz a pak září - říjen.Očka nepoužívám.Nemám mřížku pod medník - trubci.
Ale každý musí přijít na to své .......... F.V.
Díky za podnět. Zkusím zavřít dna, očka, nechám zmenšená česna. Nic horšího, než že něco spadne, se nestane. Dnes na noc dáno 44ml KM 65% na houbičku do smetence 2NN.
Noční léčebný spad ze smetence 108 kousků. Co na to říct?....
Noční 1.léčebný spad z 2. smetence 20 ks. 2. léčebný spad z oddělku 92 ks.
Referenční URL's