Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aplikace kyseliny mravenčí
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Jako začátečník jsem řešil, jak léčit. Vzhledem k tomu, že jsem věděl, jak jsou na tom kolegové, kteří používají klasický postup, rozhodl jsem se pro kyseliny. Dosud jsem tvrdou chemii nepotřeboval. Přestože je na internetu návodů celá řada, odpovědi na některé otázky jsem musel hledat sám. Nechci, aby to musel dělat každý, proto ve stručnosti popíši, jak to dělám já.
U náš užívaná metodika přisuzuje kyselině mravenčí relativně okrajovou roli. Podle toho pak vypadají úhyny. Je to naopak hlavní léčení během roku. Léčení fumigací na podzim je opravdu hodně pozdě. Boj s roztočem začíná nejpozději v červenci před kladením zimní generace. Pokud se včely nerojí, je dobře dát poprvé houbičku už v červnu po vytáčení a zařídit se podle spadu. Odhad napadení podle spadu na podložce mimo léčení mnoho neřekne. Mravenci bývají rychlejší. Kontroluji proto za 24 hodin po aplikaci. Dávku dávám 25 až 30 ml na nástavek 39x24 s 11 rámky. Používám neředěnou 85 procentní kyselinu. Nikdy nebyl problém. Důležité je, aby nebylo přes 25°C a na úly nesvítilo sluníčko. Častá obava je, jestli aplikace není problém pro matku. Nejmladší matka byla v době aplikace kyseliny stará něco přes měsíc a nepozoroval jsem, že by to na ní mělo nějaký vliv. Když je matka stará, může léčení urychlit tichou výměnu, ale zatím se mi to nestalo. V červnu a červenci jsou včely v plné síle. 3 i více beden. Hobrafilt dávám vždy jen nahoru. Páry jsou těžší než vzduch a účinnost ve všech nástavcích je dostatečná. Pruh dělám tak dlouhý, aby byl od prvního rámku po poslední a kyselinu na něj naliji rovnoměrně. Pro dobrou účinnost ošetření je rozhodujících prvních zhruba 10 nebo 12 hodin. Pak už nevadí, když se udělá horko. Stalo se mi nejednou, že po teplé noci nebyl tak chladný den, jak slibovala předpověď. Ani 30° C druhý den nemělo následky. A to dávám kyselinu vždy večer kolem šesté hodiny. Frekvence aplikací je závislá na výskytu roztoče. Minimálně dávám jednou za měsíc od července do října, abych věděl, jestli už se roztoč nezačíná objevovat. Grafy jsou sice pěkná věc, ale pokud má někdo v dosahu souseda, který neléčí, jsou k ničemu. Nanosí si najednou a někdy i dost. V září a říjnu je často problém s teplotou. Řeším to tak, že dávám houbičku kolem poledne. Mám izolované úly. Jednou jsem měřil teploty. Na sluníčku 28 a ve stínu 21. Aplikace v pohodě. Ǔčinnost dobrá. V říjnu dávám aspoň 3 ml na rámek při teplotě přes 20°C, pokud se takový den najde a roztoči padají. Důležité je, aby bylo v době aplikace co nejtepleji.
Za rizikové se považuje použití houbičky v oddělcích v jedné bedně. Dělám to obvykle až v září, protože oddělky nebývají moc napadené. Dávám 30 ml na bednu a problém zatím nebyl. Houbičky nechávám 24 nebo 48 hodin. Matky někdy přerušují zhruba na týden kladení, ale v principu to nevadí. Začátkem prosince kapu kyselinou šťavelovou a neměl jsem problém se zimováním. Úhyn zatím nepřesahuje obvyklých 10 procent. Odpařovače nepoužívám. Houbička je jednodušší a nevyžaduje stálé počasí. Singer se považuje za citlivý na nemoci. V zahraničí jsem to ale nikdy neslyšel. Myslím si, že je to právě díky tomu, že je plodnější a roztoče bývá víc. V srpnu už kolikrát nebývá co léčit.
Formidol 40 nepoužívám. Neosvědčil se. Je to jakýsi pokus o blbovzdorné řešení, ale je to na úkor účinnosti. Houbička funguje mnohem lépe.
Hoj,
diky za prispevek, letos to tak delam na 100% jako ty, vloni jeste 1x Varidol, nez jirka marx provedl korekci meho chovani Smile. Pak uz jsem daval jen KM a v prosinci pokap stavelkou tem co to bylo treba.
Davam teda 65% KM, je to s ni bezpecnejsi.
Chose
65 procent jsem taky zkoušel, ale není to ono. Zvlášť k podzimu. Jsi v nižší poloze a jestli jsem si dobře všiml na fotce, máš Singer. Bývají silnější a déle plodují. To je při léčení výhoda. Víc topí. Kyselina není pro blbce bez citu. Takže jestli ti to funguje tak, jak to děláš, je to v pořádku, ale nic pro mě.
Kapu vždy. Kyselina mravenčí slouží jen k tlumení a dává se v době, kdy se roztoč pořád ještě množí. Zhruba po polovině října už se těžko najde den, kdy se ještě dá použít. Dostat roztoče na 0 jen s její pomocí je složité a nespoléhám na to. Proč taky. Je tu přeci ještě šťavelka. Pokap je něco jako aerosol v zimě. Rozhodující ošetření, u kterého je ta 0 cílem. Ještě se mi nestalo, aby po pokapu nic nespadlo. Každý roztoč, který vydrží do jara, je problém. Proto kapu vždy, i kdyby tam jen jeden byl.
Teď mi tu jeden říkal, že jednomu ze sousedů to po prvním Varidolu pěkně padalo. Minimálně stovky kusů. Předtím dával Gabon. Já jsem zhruba na 30 nebo maximálně 50 kusech. Ta zimní generace musí vypadat. Pak že Singer nic nevydrží. Jestli bude mít aspoň polovinu toho, co zazimoval, je to vyloženě houževnatá včela. Ale co. Hlavně že dal Gabon a včas zakouřil, jak se má. Na schůzi ho ještě pochválí. Kdo tuhle metodiku vymýšlel, byl opravdu génius.
(30.09.2019 21:40)Bergmann napsal(a): [ -> ]Kyselina není pro blbce bez citu.

Tak jsi ze mě udělal blbce. Dík
Kyselinu už nepoužívám a nejsem sám.
Jo,
jsem niz, proto jsem se snazil doresit brouka ted, kdyz je pres den treba 20 stupnu, krome tedy par vyjimek. Ale naplanoval jsem KM aby to pres pekny dny vyslo. Vim ze to s ni nepujde na 0, s nulou nepocitam a ani nechci. At se s tim vcelstvo nauci zit. Vzhledem k velikosti vcelstva je vliv maly a pokap stavelkou kolem vanoc to jisti. Letos tak pojedu druhym rokem.
Vloni bylo vedro touto dobou, letos je podzim jak ma byt, tedy vice podzimovaty nez vloni. Vloni jsem mel plod na konci rijna na 5 ramcich, tak kolem 50% plochy ramku. Krome par vcelstev ted je to o hodne mensi plocha.
Reinvaze asi uz nehrozi, litaji spise za repkou nez za padajicima holkama. Nejdou mi ani po mrzakoj (nejslabsi vcelstvo) na stanovisti, to je na 9 ramcich.
Chose.
Když opravdu chce, zvládne kyselinu každý, kdo prolezl základní školu a má aspoň minimum citu. I ten se dá částečně nahradit zkušenostmi. Asi by nebylo špatné napsat, co konkrétně na kyselině nefungovalo. Jestli Formidol, není se tím třeba zabývat. To je normální. Jestli odpařovače, taky žádný div, protože ty vyžadují nějakou dobu relativně stabilního počasí a řekl bych, že se hodí spíše do nížin. Houbička je asi nejjistější, ale pro optimální účinnost to chce trochu trochu cviku. Letos bylo rojů víc než dost, tak by nemusel být problém vyčlenit pár včelstev na pokusy. První fumigace prozradí, jak si člověk vedl.
Ja osobne na kyselinu (65%) nedam dopustit, ale nepopiram, ze na ni muzu zmenit nazor.
Kdyz jsem si nedal pozor, na prstech se mi svlikla kuze, MOJE, opakuju MOJE blbost. Kazdopadne uz beru s sebou v postrikovaci vodu, kdyz se potrisnim, oplachnu hned vodou a no problem. Aplikaci pouzivam kuchynskou uterku.
Co se ale tyce stavelky, tam si beru rukavice, to je vetsi svinstvo ( tim nerikam ze KM se svata). Ale to je na jiny vlakno.
Letos jsem mel takovyho mrzaka vcelstvo, chtel jsem na nem zkusit aplikaci O3, chtel jsem ale nejdriv na zivych VD urcit jejich (ne)odolnost vuci O3, kritickej cas vcely/vosy/zavijece uz znam. Jen byl problem s zivyma VD, nebyly. A ted uz je to pase.
Chose
Jaký je ideální odpar 85% KM za 24 h? A případně 65% KM?
Např. z návodu na Formidol 40 lze vydedukovat, že to je zpočátku cca 10 ml a pak cca 20 ml za 24 h (pro 85% KM).
Máte někdo jiné názory?
Kyselina je kyselina. Opatrnost je třeba vždycky. Včelařské rukavice mám automaticky. Gumové si neberu. Zatím kožené stačily.
Formidol 40 není dobrý příklad, protože sám o sobě nefunguje. Minimálně ne vždycky. Záleží na době působení. Jiné to bude u odpařovače a jiné u houbičky- Při nárazovém ošetření se odpaří za den nebo ještě dříve všechno, co dal člověk na utěrku a účinek je dobrý. Takže je to asi i ideální dávka. U dlouhodobého působení nevím. Nepoužívám.
Někteří napsali, že kyselinu nepoužívají. Když se člověk zeptá, co nefungovalo, je ticho. Jakmile se přejde od teorie k praxi, je ticho. A to není jen u tohoto tématu. U Buckfastu taky. Samý odborník, ale popsat jednotlivé linie zatím nikdo nezvládl.
Můžeš to prosím vysvětlit - co myslíš tím, že Formidol sám o sobě nefunguje?
Boris nejsem vědec ale myslím, že tvůrci formidolu 40 počítali s tím že se za 4 dny odpari 41 gramů KM, tedy cca 10 g denně. Používal sem ho tři sezony a po použití formidolu 81 jsem zjistil že je účinnější a f40 už používat nebudu. U formidolu 81 je počítáno použití na 12 dní a denně se tedy odpari prumerne 6,75 g KM. Záleží na teplotě to je jasné ale f 40 mi přijde úplně na prd, nikdy mi po nem nic moc nepadalo a pak v říjnu i 1000 ks VD z ulu nebyla vyjimka, možná že to letos bude stejny i po f81 ale tam sem vypozorovat že aspoň funguje protože to padalo a vcely celých 12 dní intenzivně vetraly na cesne. Je ale možná že to je subjektivní názor, ale i dle výkazů lecivava v ZO sem si všiml že ho letos už skoro nikdo neobjednaval.
(09.10.2019 23:54)Jan Voleský napsal(a): [ -> ]... po použití formidolu 81 jsem zjistil že je účinnější a f40 už používat nebudu.
koľko percentná kyselina je vo formidole 81g?
V obou je 85%
Jene, papírově - ano - v praxi - NE. Odpar.......
Za vším je i teplota a množství včel,počet nástavků a období - kdy. F.V.
(09.10.2019 22:44)Bergmann napsal(a): [ -> ]Někteří napsali, že kyselinu nepoužívají. Když se člověk zeptá, co nefungovalo, je ticho.
Kdo tvrdí , že kyselina nefunguje? O tom to není.
Příklad - máme dvě skříně, ve kterých bude kyselina nebo třeba Thymovar. Tebe do jedné skříně zavřeme. Kterou si vybereš? Které "léčivo" ti míň ublíží?
Pane Vochozka,
vy se přece nemůžete srovnávat se včelou nebo s jejich příbuznými - mravenci. Thymol způsobí redukci VD lépe v létě a KM zase lépe na podzim. Toť vše co k tomu mám dodat. Mne oba dva škodí a to dost. Proto používám respirátor.
Jen jsem chtěl říct, že když někdo zapomene na KM, může to být proto, že je ke včelám ohleduplný.
Kdybychom tak věděli, co je pro včely lepší. Nevíme. Jen si to myslíme. Thymovar smrdí taky docela dost. Účinnost sice nevyžaduje tak přesné rozpětí teplot jako kyselina, ale vyloženě v chladu také nefunguje.
Formidol 40 nefunguje. Proč ho někdo vyrobil tak, jak ho udělal, je otázka spíš pro výrobce. Mám několik vysvětlení. Výrobce se snažil o blbovzdornost, ale je to na úkor účinnosti nebo bylo třeba, aby spadlo něco, ale zůstalo dost na Gabon a Varidol nebo to dělal amatér, který s kyselinou začínal. Jen odhaduji. Kdyby někdo pravdu testoval, než to pustí do oběhu, nemohl by projít.
(18.08.2020 20:12)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Nyní je třeba postihnout celou generaci zavíčkovaného plodu, to je od 8. do 21. dne (trubci už se nelíhnou), to jsou dva týdny nepřetržité likvidace VD pomocí KM.

Nemusí to být jen KM, ale cokoliv, co bude ty dva týdny spolehlivě nepřetržitě působit.
Pavel plné súhlasím s oboma tvrdeniami
ale
....kde je tá večne opakovaná svätá mantra, že KM likviduje všetky formy klieštik priamo v zaviečkovanom plode ...Confused
...keď je ptrebné 12 dňové pôsobenie KM tak zasiahne klieštika až ked včela z bunky vylezie...pod viečkom je klieštik pri použití KM relatívne bezpečný....
.... či som niečo zasa nepochopil.?...Blush
Referenční URL's