Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Získávání vosku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Podle zákona stačí mít jednoho svědka, který dosvědčí že jsi to tam kupoval.
https://www.novinky.cz/finance/300297-va...-uctu.html
Bude to mít výrobní štítek, podle toho dohledaj kdy to bylo prodaný. Problém je, že se v tom už vrtal....
Majitele toho kotle můžeme asi už jen politovat. A poděkovat mu za info, jakou asi kvalitu má i zbytek zboží od stejné firmy. Přesně na tohle by VF mělo být. Za sebe děkuju mockrát.
Mockrát jsem už četl nespokojený příspěvky na téma Lyson a přesto to lidi kupoujou, protože je to cenově jedno z nejvýhodnějších. Tak to prostě je a bude. Zdenda neni první ani poslední, komu se to vymstilo, ale zase mraky lidí je spokojených, protože mají ten standard někde jinde a spokojí se s málem. Já bych si už od nikoho jinýho než od Kováře nic nekoupil.
(07.03.2017 10:54)Kohout napsal(a): [ -> ]
(07.03.2017 9:17)ZdenekM napsal(a): [ -> ]Bohužel sem to kupoval když sem jel kolem.

Platils kartou nebo hotově? Lepší je takové věci platit kartou, při reklamaci bez účtenky můžeš koupi doložit výpisem z účtu.
Kartou, určitě. žel bohu, vypis lze dohledat jen 13měsíců zpětně-ČS...

(07.03.2017 20:27)richard1 napsal(a): [ -> ]Bude to mít výrobní štítek, podle toho dohledaj kdy to bylo prodaný. Problém je, že se v tom už vrtal....
začlo to, sakra díra, to je v prd.. učet neni. co dělat, zaletuju a jedeme dál. pak další díra další...
No včera sem vytavoval, zaletované díry drží.
Přesto napíšu prodejci, ale nedávám tomu pražádnou šanci.. Prostě sem poučenej, a lysoňě doma ani náhodou..
Zásada dobrého obchodníka je nenasrat zákazníka a vyjít mu vstříc. Přesto bych raději zavolal. Máš tak víc možností okamžitou reakcí na jeho argumenty ovlivnit výsledek reklamace.
Víš kdy jsi kupoval, banka ti výpis na požádání pošle, ale pro prodejce není problém si to ve své evidenci vyhledat když mu řekneš i jen přibližné datum prodeje.
v ČS konkretně - na přepážce lze výpis i déle než 13 měsíců. Těch 13 měsíců je jen v Servis24
Včera jsem tavil přesně 80 souší 39x24. Používám parní vyvíječ s plastovou nádobou. Bylo toho 7 várek, každá trvala hodinu. Dolevam vždy ještě jednou vodu, podle mě půlhodina nestačí. Získal jsem 6.1 kg vosku, po vyčištění 6 kg. Pro mě s cca 20-30 kg za rok optimální, kdybych parafínoval a dělal 50 kg a víc tak bych si pořídil kotel.
to je docela slabá výtěžnost, bejvá z 10 rámků tak 1,2-1,4kg
Taky jsem před 14 dny tavil pomocí parního vyvíječe a z obdobného počtu rámků ale Langa 2/3 získal obdobné množství vosku. Po vytavení jsem ještě zkoušel nandat zbylé košilky do hrnce, rozvařit a pak scedit přes starou punčochu. Je to sice trochu náročný na prostor (hlavně z hlediska znečistění okolí), ale ještě se mi povedlo získat další vosk. Strašně záleží na tom jak starý souše se v tom parním tavidle taví. Pokud jsou hodně tmavé, tak v košilkách je toho vosku ještě docela dost.
Potvrzuje se mi, že v parním tavidle se získá tak max. 50 - 60% vosku a zbytek je v košilkách. Na druhou stranu oproti jinému způsobu je to docela pohodové. Takže pokud se spokojím s takovýmito ztrátami, pak za mne nejjednodušší způsob co jsem zatím vyzkoušel.
Jasně nejlepší by asi bylo prodat souše rovnou nebo vyměnit za mezistěny, ale to bych musel mít někde poblíž výkup. Poštou nebo nějakým dopravcem se mi to posílat nechce.
Tavil sem parním vyvíječem v zateplených nástavcích a 10x rámek 39x24 to dá za půl hodiny. Pak ještě 10minut nechám na sítě košilky a napařím. Dělá to tak z 50-ti rámků cca 4 kg vosku.
Dobry den, chtel jsem se zeptat, jestli mate nekdo zkusenost se ziskavanim vosku v hrnci na odstavnovani.... mam velky parak s lisem, ale ten vytahuju jednou za sezonu a napadlo me, ze kdyz budu mit neco mensiho.. tak bych mohl zkusit hrnec. Nema nekdo zkusenost? Napadl me treba tento hrnec https://hrnce.heureka.cz/orion-hrnec-ner...novani-8l/
presne taký používam na viečkovance a trúdie rámiky, keď sa voda rozvarí a ide para, môžeš vosk ešte 2x dodávkovať, prípadne odpustiť do formy...
vosk stačí zo spodnej strany oškrabať, prípadne pedant môže prevariť v dažďovej vode...Wink
Také jsme o tom uvažoval, ale zjistil jsme že 8 l je pro mne málo. Vosk vytavím ve slunečním tavidle a následně jej "překulím" v hrnci a nechám odstát. To je takový nejhezší vosk.
O víkendu jsme vyzkoušel parní tavidlo z 80l boleru. Do bedny 1x1x0,5 jsem naskladal nějaké špatné rámky a cca za 20 minut bylo vyvařeno. ale je to děsně špinavá práce. To sluníčko je hezčí práce jenže zase pomalá Smile Člověk pořád remcá Smile
A hlavne pri suchom získavaní vosku sa nedostávajú spóry do vosku ! A vosk je nádherne žltý !
(10.04.2017 22:48)Rasťo 71 napsal(a): [ -> ]A hlavne pri suchom získavaní vosku sa nedostávajú spóry do vosku !

Tuto větu jsem absolutně nepochopil. Můžeš mi to upřesnit, asi mám dlouhé vedení.
Jednoducho , varom vo vode sa uvoľňujú nečistoty , vrátane spór, a dupľovane ak ešte niekto lisuje košielky .
Rozhodne vytavený vosk samotiažou a teplom je čistejší než ten získaný varom v kotli . Pravda je , že rozbor som nerobil .
Díky za dovysvětlení.
Jen pro úplnost - je to Tvoje domněnka (EDIT: či zjištění z vlastních pokusů) nebo vycházíš z nějakých pramenů - literatury?
Případně prosím o uvedení zdroje.

Za sebe - ve starších článcích o získávání vosku (viz zdroje na konci článku zde) se naopak často pro zvýšení výtěžnosti doporučuje souše na několik hodin předem namočit. Košilky se tak nasají vodou a při následném vyvařování se do nich už nedostane tolik rozpuštěného vosku - již jsou "nacuclé".
Máš dobrú literatúru! Big Grin Mám to odskúšané a je to pravda.
vyřezáno z jednoho úlu, 1,8 kg, po vyvaření 0,2kg čistého vosku a to máme teprve duben. Nutno ale podotknout, že né z každého včelstva jsem získal tolik...
Referenční URL's