Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Získávání vosku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(16.05.2019 18:21)Ondřej Štefan napsal(a): [ -> ]díky za rady, bude to moje první vyváření a v domácích podmínkách (hrnec), zkusím přecedit co to pude a pak pomalu odstát a oškrabat Smile

V začátcích mého včelaření jsem to dělal stejně. Není to žádný zázrak, ale dá se to.
(16.05.2019 18:21)Ondřej Štefan napsal(a): [ -> ]díky za rady, bude to moje první vyváření a v domácích podmínkách (hrnec), zkusím přecedit co to pude a pak pomalu odstát a oškrabat Smile

Pokud budeš jen cedit, tak toho plno zůstane v košilkách. Já když to dělám taky takto, tak cedím přes staré punčochy a pak se snažím to vymačkat, ale chce to po menších dávkách. Chci si na to udělat jednoduchej dřevěnej lis co používají v rusku, nedávno jsem tady dával odkaz.
jj ten lis jsem viděl Smile No já mám 4 včelstva. Chci zkusit vytěžit alespoň něco, ale moc mordovat se s tím nechci. Chci to zkusit vymačkat přes takový ten špičatý cedník po malých dávkách za stálého nahřívání tak snad z toho alespoň něco bude. Ještě přemýšlím až v létě vyndám trubčinu co s tím? Uvařit i s trubcema? Jak se to řeší?
Bože, chlape, hoďte to do hnoje, udělejte šichtu v práci navíc - ta šichta bude méně hodin než co plánujete (a asi v práci nehrozí opaření a energii platí někdo jiný a to nemluvím o bordelu jaký uděláte) a můžete si koupit mezistěn na deset let pro ta 4 vč ne?Big Grin

Jo a dělejte to jen v noci, jakmile není zima a včly létají, budou vás neskutečně otravovat a do všeho vám vlezou. To myslím vážně.
Jo jasně že by to takto v malém šlo, ale je mi to těžce proti srsti voští vyhodit a ty rámky + drátkování bych taky musím nějak očistit abych je mohl dát zpět do oběhu.
A víte, že než dočistím velmi pěkně vyvařený a skoro čistý rámek, než vypnu starý drátek, než poopravím rámky rozvolněné schnutím a stářím, že bych měl za tu dobu vypletený fungl nový rámek?

S tím voštím máte pravdu, jen vás zlobím. Ale než to dělat jak říkáte, fakt bych sehnal ve svém okolí někoho, kdo vybavený je a udělal bych si to po dohodě u něj, s ním, je dobré to vidět abyste věděl co a jak.
Hodiť včelý vosk do hnoja môže iba barbar. Nemá ísť o to, či je to tzv. prodělečná činnosť, ale je to produkt včiel a preto si ho treba vážiť a nie hádzať na hnoj. A aj hnoj má svoju cenu, v mnohých prípadoch väčšiu, ako niektorí ignoranti. Aspoň pre mňa a som na to hrdý.
Abych byl správně pochopen, měl jsem za to, že jsem to tu důkladně vysvětlil. Jestli dám do jedné várky tolik souší, že na jejich postavení bylo potřeba kilo mezistěn (u míry 39x30 je to asi 11 ks podle výrobce), pak když vyzískám zpátky 1,65 kg vosku je výtěžnost 65%. Neboli, ke kilu vosku mnou vloženého v podobě mezistěn k nim včely přidají 65 deka vosku nového. Ony asi přidají víc, jenže to nedokážeme vytěžit.

Pro nás méně chápavé je docela složité správně pochopit že 65% z 1 + 0.65 je 1,65
Mám málo včelstev. Zatím souše rozvařím v hrnci a pomalu leju do síta.Když je síto plné, přitlačím druhé síto na něj a lisuji. Něco se vytlačí dolu, něco nahoru, kde to sbírám lžící. Lžící to zároveň stlačuji k sobě. Jde to vymačkat solidně.Je to pracné, ale funkční. Do budoucna plánuji malou ždímačku.
Ždímačku nemusíš plánovat, tu pořídíš za pár stovek.
Myslíš bazarovou nebo máš nějaký dobrý typ?
Bazárová stačí bohatě.
tak ako minulý rok aj tento rok som dal vyďobať trubčinu sliepkam s tým že vosk spracujem ... nechal som to pri nich tento krát asi 5 dní... keď som sa vrátil rámik bol ako nový našpanovaný bez vosku a trubcov Big Grin tak že najbližšie to budú sliepky ďobať pod mojím dohľadom...
Ty pak nesou, to budete zírat! Za tu kapku vosku to stojí, měly holky posvícení Big Grin

Já to dávám sýkorkám, ty to odborně s chirurgickoiu přesností vyčistí a vosk nezničí, mají přece jen menší vercajk.
(17.05.2019 17:12)Ondřej Štefan napsal(a): [ -> ]jj ten lis jsem viděl Smile No já mám 4 včelstva. Chci zkusit vytěžit alespoň něco, ale moc mordovat se s tím nechci. Chci to zkusit vymačkat přes takový ten špičatý cedník po malých dávkách za stálého nahřívání tak snad z toho alespoň něco bude.

Já použil na první pokus toto (po babičce, takže zdarma):
https://www.gastromex.cz/cz-detail-28845...-aero.html

Ale je to pekelně pracné (výtěžnost sice dobrá, ale "never more"...)
V sobotu jsem ulovil ve sběrném dvoře starou malou ždímačku "Perla," krásně točila a tiše vrněla. Až bude trochu času, tak na ní zapracuju, a zařadím do série s brutarem. Pro začátek - máte někdo zkušenost s povrchovou úpravou? Mám dojem, že ten buben je snad pozink a ten plášť místy porezlý. Má cenu to něčím natírat, aby vosk nepřišel do styku s kovem, a čím?
Perla je skvělá jak píšu někde výš, ale nemám jí vyzkoušenou na vosk. Jo abylo jí mnoho variant, vyráběla se snad 40 let, asi nejběžnější lidová ždímačka.

Vařák, který jsem koupil, je pocín a cín je na mnoha místech pryč (to je u pocínu normální) a je to jen "černé" nebo jak to říct a vosk je nádherný. Zkuste nejprve, vosk v tom nebude dlouho. Třeba u nás se odjakživa používala (když ještě nebyly plastové kýble) hliníková vložka z várnice na zychycení a ztuhnutí vosku a nikdy to vosk nezničilo. Až později jsem se dověděl, že hliník nemá s voskem přijít do styku - asi to v tom není dlouho tak proto.
Prostě to zkuste.

Nejsem technicky zdatný a uvažuju o stejné ždímačce. Potřeboval bych vyřadit spínač spuštění zavřením deklu, aby se vlévala rozvařená břečka do běžícího stroje a nebo je to jedno? Může se to nalít v klidu a pustit až pak? A jak s tím sáčkem, který tam přece nemůže nebýt při nalévání za chodu?
Sdělte, prosím, zkušenosti. Někdo mi to už psal v SZ nebo tady veřejně, už nevím, jenže při dnešní hyperstručnosti jsem to nepochopil.

Jo a někdo tu píše o foukání páry na dno pod buben, že tam je chladné místo a vosk tam prý tuhne a jmenoval mě neznámou ždímačku. Já mám z odstředování ocelových pružin ve velkém od oleje zkušenost opačnou. Přehřívá se. Jednak nebyla konstruovaná na to, aby běžela hodně dlouho a jednak tím, jak se intenzivním průvanem prádlo vlastně vysouší, tím se to dno ochlazuje (a nebo jen průvanem, který ten buben dělá značný - je to přece vlastně cyklon). Takže u Perly podle mě tuhnutí vosku na dně pod bubnem nejen že nehrozí, ale spíš bude velmi hicovat motor a tudíž celý ten prostor pod tím dnem. A co dát opačnou vrtulku k motoru, jestli fouká pod motor a ven z pod stroje aby hnala teplý vzduch z motoru na to dno, nevím jak to tam je, nezajímalo mě to.

A taky jsou bubny děrované po celém povrchu bubnu a jiné s dírkami jen dole u dna bubnu (ne dna prostoru pod bubnem) a v tom bude zásadní rozdíl. V prvním případě bude vosk s vodou stříkat na celý plášť ždímačky a tam asi tuhnout, v druhém případě bude voda s voskem nucená tlačit se po vnitřní stěne bubnu až k jeho dnu a teprve pak vyletí. Zajímají mě třeba tyhle dvě odlišnosti.

Něco mi říká, že pro nic za nic těch 30 litrů za ždímačku na vosk nechtějí, že tam nějaký háček bude.
Háček tam je velikej...Jmenuje se "DOTACE"
Ale jdi ty, dotace je půlka, pořád zbývá 15 táců a i to je asi tak 5x víc než si myslím, že by to mohlo stát.

Hele a co máš furt s dotacema? Kupuješ určitě cukr za plnou cenu a ne ve slevě za polovic, že ne, zásady jsou zásady, chápuBig Grin

Jasně, že to není totéž, ale princip je stejný.
No ta půlka je presna..
To máš hodně krátkou paměť...Víš moc dobře že nejezdím kupovat kilovky do marketu to tam musím být a vemu si balík ale pokud si vzpomeneš beru 50 kg pytle krystal a ten jste nikdo nechtěl protože není za 8kc....takže mne nikdy nepotkáš jak tocim nákupní vozík v marketu kdo by to rozbalovat.Jinak cena v obchodě je dána takže nechápu jak to souvisí s tím že pak musíš předkládat doklady nějakou dobu zarizení mít a pak čekat na žebrotu kolik vratej..Hele mne včely na medomet vydělaly takže dotace nepotřebuju.
Jinak zrovna věci na práci s voskem jsou díky dotaci neskutečně předražený třeba takovej ruční lis na mezisteny.To nemluvim o tom za kolik sem dovážejí válce a jiný zařízení z Číny nebo Ruska (jenže se musí vzít víc kusů)a za kolik to tu pak jde do prodeje.
Referenční URL's