Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Získávání vosku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Martine na staré ždímačce nemáš co předělávat, to je připravená k odstřeďování, co jí mám tak lis stojí v koutě.
Kudy vedeš páru? Já jsem potkal starou Frymetu, že bych vrtnul víko?
Já měl taky pocit že tady doporučovaly dohrivat ji párou aspoň bych ten vyvíječ po letech vytáhnul z kouta a měl pro něj využití.
U té mé je z boku díra akorát na hadici od vyvíječe.

(15.05.2019 13:44)Kamik napsal(a): [ -> ]Kudy vedeš páru? Já jsem potkal starou Frymetu, že bych vrtnul víko?


Do víka bych to nedělal.
Pára musí přijít mezi dno a buben. Plastový výtok se musí udělat kovový. Trubička od vyvíječe se dá do frymety strčit právě tímto výtokem, ale solo provedení je praktičtější. Proč nikdo nečte i starší příspěvky? Neustále opakovat jedno a to samé snad nemůže nikoho bavit!!! Zdraví R. S
Díru do pláště snad zvládne udělat každý pokud ji tam nemá , pak je plastový výtok ok alespoň u mě a to jsem to honil celý den.
Rudo, díky žes to zopakoval!
Jestli ti jde do Frymety pára 100 st. a fučí po dně tak ti výtok hodně změkne a zkroutí se. Pára ze zehora je nanic, protože na dně tj. nejchladnějším místě tuhne vosk a i když něco vytéká, za čas začne téct kolem hřídelky přes motor a to určitě není dobře. Zažil jsem a nikdy více. A to jsem přesně podle Karlova návodu tam měl cca 11/2 cm rantlík, aby se tak nestávalo. Určitě se tím řiď ušetříš si hafo starostí! Ono rozebírat zaizolovanou Frymetu, to je zážitek! Zdraví R. S.
(15.05.2019 12:14)tom.50 napsal(a): [ -> ]
(15.05.2019 10:41)zepr napsal(a): [ -> ]Tak jsem zrovoznil 80 let starý vařák co mám po tátovi.Vše je původní a funkční.
Pamatuju se že na něm lisoval i šťávu z malin a rybízu.Tak pro ostatní jenom na pokukWink

No tak to je bomba!! Ještě poctivá práce. Co mám já z komunistické éry (koupil jsem odúmrť a vnučka včelaře nevěděla přesně) asi tak z r 1980 je asi kopií tohoto. Jen to má mnohem menší kolečko nahoře a vy tam máte poměrně velké páky. Dovolím si vás varovat před mojí chybou.

Rval jsem šroub co to dalo abych jako vyždímal max vosku a utrhnul jsem dno, je jen přiletované cínem. Dva staří machři mi to odmítli spravit, že by to museli celé "rozešít" a až bývalý mistr z učňáku a včelař mi to opravil s tím, že už nikdy více! A abych to tolik neutahoval.

Protože jsem si vedl přesné zápisy o výtěžnosti, chtěl jsem vědět přesně o co lepší to je než parní vykapávání, tak jsem zjistil, že když lisuju víc než s citem, že ve výtlačkách zůstává jen o nepatrně víc vosku. Přesněji. Jestli je předtím výtěžnost 65-70%, po "rozumném" lisování klesla tak o 2-3%. Párou se mi nepodařilo dostat ze starých souší ani tolik vosku, kolik vážily mezistěny.

Údajně ještě o pár % účinnější než vařák s lisem je ždímačka. Kvůli pár %, tedy třeba 3 nebudu pořizovat ždímačku.

Tak jak píšete,stará poctivá práce,táta při lisování šťávy z malin ještě nastavoval vřeteno šroubu trubkouSmile,všechno vydrželo,zbyly jen pecky.
Nezměknul a nezkroutil.
Pre mňa to nebol moc kvalitný parný topič lebo nám vydržal max 2 roky lebo sa prasklo dno a začal tiecť keď som poriadne lisoval. A za dalšie tá úbohá tenká trubka sa zapchávala. spravil som taký z plechu a dal tam 3/4 " trubku a to už bolo super a topilo sa na ňom 15 rokov, prešiel som na varenie v kotli a bolo ta 100 x lepšie než taký soc. verklík. Známemu pri topení sa zapchala trubka a explodoval, zabilo mu syna + zaťa, moc bezpečné to ozaj nebolo za tú chudobnú trupku.
(15.05.2019 18:47)zepr napsal(a): [ -> ]
(15.05.2019 12:14)tom.50 napsal(a): [ -> ]
(15.05.2019 10:41)zepr napsal(a): [ -> ]Tak jsem zrovoznil 80 let starý vařák co mám po tátovi.Vše je původní a funkční.
Pamatuju se že na něm lisoval i šťávu z malin a rybízu.Tak pro ostatní jenom na pokukWink

.

Tak jak píšete,stará poctivá práce,táta při lisování šťávy z malin ještě nastavoval vřeteno šroubu trubkouSmile,všechno vydrželo,zbyly jen pecky.

Přesto bych se o nej bál a šetřil ho, tím spíš, když je to ještě stará poctivá práce.

(15.05.2019 14:57)richard1 napsal(a): [ -> ]Díru do pláště snad zvládne udělat každý pokud ji tam nemá , pak je plastový výtok ok alespoň u mě a to jsem to honil celý den.

Při mojí práci (kovovýroba) používám roky starou dobrou Perlu. Ta je nezničitelná a vydrží vážně moc. Určitě to zkusím, protože nalít do vařáku "kaši", pak pomalu lisovat, pak to rozšroubovat a výtlačky v pytli natřást, propařit a znovu zmáčknout lisem je zdlouhavé. Navíc by mělo "vypadnout" o pár deka víc.
Ale jak říká KTM, na těch pár vč mých a kámošů, dohromady asi 80, zatím vystačíme s vařákovým lisem a díky za info o ždímačce, jestli zase klekne vařák, víme jak na to. Díky.
Zepr, prvně než začneš s voskem tak se podívej na meziplášť. Z mé zkušenosti . je zde rez. A potom již pokazíš vosk.
Sám v muzeu vlastním tři podobné. Ani z jednoho není čistý žlutý vosk. Vše po ztuhnutí hnědé .........
Ale kousek je to paráda.Mám od Heinze z Oskavy též jeden,ale jiný válečný. Není tak mohutný. F.V.
chtěl bych se zeptat, jak cedíte vosk? Stačí jemné síto a zbytek se usadí při tuhnutí?
než jsem pořídil vařák s lisem tak jsem používal na cezení muší síto co je do oken (provedení takové šedivé - údajně je pevnější a vydrží více) - neměl jsem za cca 4 roky problém s pevností nebo praskáním

Ve vařáku už dávám košilky do toho pytlíku na vosk (podobná hustota, spíše jsou oka menší) a tady už necedím nic. Co je podle mě důležité je co nejpomalejší tuhnutí vosku = nepraská voskový koláč a usazeniny na spodku mají rovnější základnu = lehčí a jednodušší oškrábnutí nečistot.
(16.05.2019 11:54)Ondřej Štefan napsal(a): [ -> ]chtěl bych se zeptat, jak cedíte vosk? Stačí jemné síto a zbytek se usadí při tuhnutí?

Cedit vosk je docela problém. Jednou jsem rozvařil víčka, to jsem ještě neměl vařák a myslel si, že to přecedím přes vyřazený hustý kuchyňský cedník. Nejde to, ihned se ucpe a přestane to téct a když to někdo promíchává, projedou nečistoty skrz.
Když jsem to nechal ztuhnout, byl vosk "kropenatý".
Počkal až na vařák s lisem a k tomu účelu vyráběný sáček jak píše bobr.

bobr

Znal jsem starého praktika, který vosk z vařáku chytal do kýble se studenou vodou. To jsem od rodičů od dětství neznal a tak mě zajímalo proč jako. Ukázal mi koláče vosku, vylovil je z vody odvčera a na spodku koláčů nebylo nic, žádné nečistoty, ale jen čistý vosk s hodně zvlněným povrchem. Něco jako když v tavidle tavíte víčka, vyteče med a do něj kape vosk, takové jakoby bubliny vzhůru nohama nebo jak to napsat, jenže plné voskové a ne s dutinou vzduchu.
Starý praktik, obecně neoblíbený s pověstí vychcánka mi blahosklonně vysvětlil, že mu v obchodě strhnou 3% automaticky na nečistoty, tak prý když strhávají, aby měli za co strhávat. Mimochodem, na té logice něco je, je to stená debilovina jako když mě někdo nabourá autem, ale litr musím chrabré policii zaplatit i já jako účastník nehody i když bez viny. (nebo už to zrušili? neboural jsem 24 let)

Já, kdybych byl výkupcem vosku, tak bych výše popsaný vosk s pouhou srážkou 3% nevykoupil. S voskem musí být zacházeno tak, jak píšete a dole usazené nečistoty musí být oškrábány až na vosk. Srážka by měla být dávána až po viditelném znečištění vosku a měla by být odsouhlasena zákazníkem a že i "čistý" vosk má nečistoty by mělo být zohledněno "neviditelně" v ceně mezistěn.
(16.05.2019 11:54)Ondřej Štefan napsal(a): [ -> ]chtěl bych se zeptat, jak cedíte vosk? Stačí jemné síto a zbytek se usadí při tuhnutí?

Vosk cedím přes staré punčochy.
necedím,oškrabu
díky za rady, bude to moje první vyváření a v domácích podmínkách (hrnec), zkusím přecedit co to pude a pak pomalu odstát a oškrabat Smile
Bez lisování to nedělejte. Škoda práce, cezením to vážně nejde. To už snad radši tu páru.

Ale už jste velkej kluk, holt někteří si nedaj říctBig Grin
Referenční URL's