Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Získávání vosku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(01.09.2022 7:50)Boris napsal(a): [ -> ]A co dělat s voskem, který je načichlý od košilek?
Vosk z tavidla vždy pěkně voní, ale onehdy jsem zkusil vyvařit ve vodě přímo celé tmavé souše Sad
Jde ten vosk ještě napravit?
Včelám nevadia a nikdy nevadili medzistienky s tmavého vosku.. Cool
Viac x pretopiť vo vode a bude vosk svetlý..Cool
Narazil jsem zde na metodu "proplavování". Vyhledal jsem všech 8 odkazů na toto slovo na tomto foru a ani v jednom případě není vysvětleno o co se vlastně jedná. A ve zbytku internetu mi strejda Google taky neporadil.
Mohl by prosím někdo alespon naznačit co to "proplavování", v souvislosti se získáváním vosku, zanamená?
Dík
Proplavování je sice možný způsob, ale žádné velké výhody nemá a proto je málo rozšířeno. Výtěžnost je ale dobrá. Kdysi jsem ho dělal tak, že jsem do jutového pytle naházel kousky plástů, ve velkém hrnci zalil vodou dal rošt a zatížil a vařil,poté nechal vychladnout a pak sebral koláč vosku. Postup jsem několikrát vylepšil a nic pozitivního ani chytrého jsem v tomto způsobu nenašel. Možná jiní. Zdraví R. S.
BOB Rudo ti "proplavování" už vlastne vysvetlil...
ale
dodám..
ide o preplachovanie košieľok horúcou vodou, dobrá výťažnosť...
Kolega to rieši obdobným vrecom, aké sa používa do varáku Môžu byť aj vrecia na zemiaky/brambory... Všetko v tom vreci zaťaží kameňmi vo veľkom kotle a vyvarí. Košielky zostanú vo vreci na dne s kameňmi a vosk vypláva na hladinu, kde aj stuhne.
To se mě nijak neosvědčilo, pytel jsem na dně připálil. Z toho jsem usoudil, že musí být i spodní rošt, aby byl prostor vespodu na cirkulaci vody. Nejlíp se dařilo, když jsem nalámané kousky přikryl pytlovinu a připevnil natěsno rozpínací obručí na stěnu nádoby /šroubek/ pytlovinu hodně našponoval a fest dotáhl. Nad pytlovinou musí být hodně vody. Jak jsem napsal tavením celých plástů a pak ždímačka se separátorem je zatím nejlepší co můžeš mít. Proplavování za tu práci nestojí! R. S.
Přesně tak, vyhřívaná odstředivka je to nejlepší z toho, co je dostupné. Snadná obsluha a manipulace, velmi dobrá výtěžnost.
rudolfe prosím co je separator?
Už jsem o tom párkrát psal, MV autor př. Mišoň. Zdraví R. S.
Stačí si vzpomenou, že zde funguje vyhledávání...
Stačí pouze zadat separátor, přepnout na prohledat všechno, autora zadat Rudolf Stonjek a u zobrazení vybrat příspěvky.
Výsledek může vypadat třeba takto: https://www.vcelarskeforum.cz/search.php...order=desc
Př. 1267 a tak nějak kolem. Zdraví R. S.
https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Ziska...#pid210369
(07.11.2016 14:55)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Rovněž separátor i když jsem mu dal čas na sedimentaci žádnou velkou kvalitu neodváděl. Takže suma sumárum porovnám li můj způsob proplavování s odstředivkou vítězí jasně proplavování. Zdraví R. S.

jasne napísané...rozumiem...

(22.09.2022 19:33)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Jak jsem napsal tavením celých plástů a pak ždímačka se separátorem je zatím nejlepší co můžeš mít. Proplavování za tu práci nestojí! R. S.

...jasne napísané...rozumiem...

Rudo len by som potreboval vyjasniť, obe tvrdenia sú pravdivé?
Problém je v tom, že vše se vyvíjí a vzniklé potíže se řeší. Proplavoval jsem a šlo to. Pak jsem zkoušel ždímačku solo, později se separátorem ovlivněn články př. Mišoně v MV. To mě zkraje moc nešlo a musel jsem na tom hodně makat abych tomu vychytal mouchy a naučil se to. Takže z dnešního pohledu to vidím jako nejlepší řešení, ale když jsem poprvé roztočil Frymetu, myslel jsem že jsem se zbláznil. To je jako s úly, Začal jsem v Budečácích pak tak různě a skončil jsem u kombinovaných úlů.Prakticky jsem byl jeden z prvních kdo na Internet hodil zprávu, že na výšce 35 se dobře včelaří. No a kolik nás je dnes! Teď v nich mám OP a zase to vyvíjím a vychytávám a Sedláčka beru jako zdroj pobavení. Tak to prostě je. Včelaří se čím dál hůř a tak se musíme snažit. Nikdo jiný to za nás neudělá! R. S.
No já by som si posmech zo Sedláčka nerobil a musím sa ho zastať, aj ked nie je mojim oblúbencom. Oproti minulému roku to OP podstatne vylepšil a je to vidieť aj na sile včelstiev. Na zasmání Rudo boli tie rozhádzané medzisteny v plodisku,čo už nemalo z OP takmer nič.
No já si Sedláčkovy projevy na You tube převedu do praxe většího až velkého včelaře a teprv pak se tomu směju. Stačí si například pustit jak brání rojení, odhadnout čas a pak násobit počtem včelstev. Rád se i u včelaření rád bavím. R. S.
Rudo a k to je vo včelárení dokonalí? Táto módna vlna nových včelárov to je strach a hrôza.
Tie názory,tá metodika,tie liečebné postupy,zakrmovanie, rojovky a všetko ked to trochu sleduješ čo nám táto generácia natáča na kanáloch,tak sa chce z toho človekovi grcať. A každý si myslí ako to robí dobre v súlade z tým čo včely potrebujú. Šak stačí čítať aj tu na fóre a hned je to lepšie zavrieť a nepozerať. To ten náš pán Sedláček je oproti tomuto pán včelár. A keby jeho nebolo,tak já osobne by som v OP nevčeláril. Z toho čo tu bolo popísané na fóre ten guláš,z tých informácii by som do toho nešieľ. A som rád,v 11 rámikových dadantoch to nebolo to pravé orechové. Teraz to je iná liga včelárenia,ale radšej o tom nebudem ani písať lebo to je zbytočné,tie informácie tí mladý aj tak nebudú vedieť uplatniť a pôjdu si podľa seba. Dnes o informácie aj tak veľa včelárov nestojí a aj preto tá kvalita z tohoto fóra v podobe skúsených včelárov vymizla a už sa nevráti,tie zvučné mená sú už jednoducho preč.
Rychlý dotaz - na kosmetické účely je potřeba panenský vosk, nebo je vhodný i ze zaplodovaného, který se nepotkal s léčivy? Např. ze stavebního rámku.
Kdyz chcec kosmeticky trhat chlupy, tak je vhodnej jakejkoliv vosk.
Nevim, co jinyho do toho vosku zensky ocekavaj, ze bude delat.
Vosk se přidává např. do kosmetických krémů apod.
Mimochodem, mohou je používat i muži.
(06.09.2023 11:08)Boris napsal(a): [ -> ]Rychlý dotaz - na kosmetické účely je potřeba panenský vosk, nebo je vhodný i ze zaplodovaného, který se nepotkal s léčivy? Např. ze stavebního rámku.

Na krémy používám nejraději vosk s můstků a výplní pod fólií, protože už obsahuje nějaký propolis (který i tak přidávám).
Jinak panenský (samozřejmě z volné stavby!)
m.
Marku, tak v tom pripade me napada rekneme "idealni prirodni mix vosku a propolisu" v podobe panenskeho dila z volne stavby v medniku ktere se po vytoceni necha vcelam nad plodistem a ony potwhnou hormi okraje bunek propolisem.....sice pak prijdes o souse ale mas kosmeticky vosk s propolisem tak, jqk ho namichaly vcely.
Referenční URL's