Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Získávání vosku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Mluvil jsem se známým, a ten mi říkal, že se s jakýmkoliv tavením vosku vůbec nezabývá, jediné co taví, jsou víčka z odvíčkování, která roztaví ve vodě, ztuhlý koláč očití a vyměňuje za mezistěny.
K tomu přidává několik pytlů voští a jede s tím do Stražiska.
Říkal, že tolik vosku, který mu z toho odhadují, by z voští doma nedostal.
Tedy investuje pár hodin v autě, odváží mezistěny vyměněné za vosk z víček a voští a ještě s několika tisíci za prodané voští (vosk).
Má to bez pořizování a uskladňování zařízení na tavení a veškeré té špinavé práce okolo toho.
V podstatě to měl na podzim za dopoledne vyřízené.
Má okolo čtyřiceti včestev.
Máte to někdo také takto spočítané, že se to doma vůbec nevyplatí dělat?
nejsem schopen posoudit ekonomiku a ani to dělat nebudu.

pokud ale v hospodářství zavedete uzavřený koloběh vosku, při kterém máte jistotu. co do včel dáváte uvedený způsob nepřipadá v úvahu
10 sousi 39x24 je pro vcelare,ktery se obrati na Strazisko 1 kg mezisten 39x24 nebo 110 kc na ruku.Jestli dokaze vcelar z 10 sousi 39x24 vytavit 1 kg vosku a z 10 sousi 39x24 vyrobit 14 mezisten,to ponechavam bez komentare a na zvazeni kazdeho,kdo se tavenim vosti a vyteznosti zabyva.Pokud ja osobne tavim doma,o kilu vosku z 10 sousi si muzu nechat tak leda zdat..0,10 vosku na sous nevytavim,kdybych se rozkrajel.

Nejak po uzavrenem kolobehu netouzim,ani pro nej nemam duvod.
Jen doplnim,vosku vytavenemu ze sousi se da verit,ze na nem vcely stavet budou,da se verit jeho kvalite z pohledu vyrobce,na rozdil od vosku,ktery domatavem rada vcelaru znehodnoti stykem s kovy,pripalenim ci mensim ci vetsim stupnem zmydelneni.(v patek jsem byl kvuli dokumentaci ve vyrobne,vcelar-tavic chtel udat cca 20 kilo "mydla",ktere vytahoval z prepravky na maso v rukavicich-v ruce se nedal udrzet,po odmitnuti prevzeti vynadal obsluze do darebaku a .....,"vosk" nasupal do popelnice u rodineho domku !!! a vztekle odjel..I takovi jsou nasi vcelari.Omlouvam se za pleveleni vlakna,ale pokud nedokazete vosti kvalitne zpracovat,radsi to nedelejte.
(07.01.2018 13:32)JosPr napsal(a): [ -> ]Nejak po uzavrenem kolobehu netouzim,ani pro nej nemam duvod.

Jsou tu ale treba chovatele, v jejichz ule uz leta nebylo z leciv nic jineho nez KM ci KS.
Ti maji pro uzavreny kolobeh padny duvod Idea

Pockej, az se treba objevi obdobna kauza, jako byla antibiotika v medu, u vosku. Treba rezidua fluvalinatu...

Proc k vam do Straziska dava treba Kolomy v uzavrenem rezimu?
Nebo proc si VUVc zaridil uzavreny kolobeh ve vlastni rezii?
Příspěvek: #1063RE: Získávání vosku
10 sousi 39x24 je pro vcelare,ktery se obrati na Strazisko 1 kg mezisten 39x24 nebo 110 kc na ruku.Jestli dokaze vcelar z 10 sousi 39x24 vytavit 1 kg vosku a z 10 sousi 39x24 vyrobit 14 mezisten,to ponechavam bez komentare a na zvazeni kazdeho,kdo se tavenim vosti a vyteznosti zabyva.Pokud ja osobne tavim doma,o kilu vosku z 10 sousi si muzu nechat tak leda zdat..0,10 vosku na sous nevytavim,kdybych se rozkrajel.


Kdyz čtu, tak se chci zeptat kde je prostor na zisk...rozuměj provoz, zamestnanci,energie apod.Kdyz tedy budu uvazovat ze to tento dela pro zabavu a chce byt alespon na nule,nejak mi to nevychází....Nebo z deseti sousi oni dokazi vytavit zazrakem více?
Při výměně za mezistěny zaplatíš přece příplatek.
Jiste,zpracovani neni zadarmo,v cene je i zisk.
Netvrdim,ze zavirat kolobeh vosku je spatne reseni.Delame v soucasne dobe Kolomeho,Adamcovou a dalsi farmare z jejich vlastniho vosku.Pro zavreni kolobehu je dnes spousta moznosti,velka vyrobna a adekvatni davka vosku,mala vyrobna a male mnozstvi vosku,nebo si delat mezisteny doma na kolene-kazdy si muze vybrat,co je mu libo.Ja osobne ho zavirat nebudu,testuju kvalitu mezisten na vlastni vcelnici.
Nechci se pouštět do nějakejch zběsilejch diskuzí, ale získat 1kg vosku z 10 souší 39x24 je naprosto normální věc. Ač už jsem to dělal v parním hrnci nebo ted v parním tavidle od Kováře. 1kg beru z těch nejčernějších souší a u stavebních rámků je to až 1,3kg. A to nemluvim ještě o tom, kdybych měl odstředivku.
O víkendu jsem tavil souše. Z 20ti tmavých souší získáno 2,2kg vosku. Tavím parním vyvíječem v dřevěné bedně. Vosk hezky žlutý, lepší než z rozvařovaných souší.
Zdravím všechny po dlouhé době. Mám jeden problém a toto téma mi připadá jako nejlepší.

Prosím o radu - jak řešíte vytavování vosku a rušení díla plného zásob ze včelstva, které nepřežilo zimu? Tavil jsem už ledacos a vždy to fungovalo dobře. Tavit ale natřískané rámky medem (zimování na vlastním medu) a další plné pylu, to je opravdu očistec, o škodě ani nemluvím. Z cca 50 rámků z tohoto včelstva a dalšího starého díla jsem po dlouhém několikahodinovém vaření získal asi 1kg vosku a 5 kbelíků plných hnědého hnusu, s kterým nevím co, protože ať to dám nebo vyleji kamkoliv, včely na to půjdou. Zkoušel jsem jak páru, tak klasické vaření ve velkém hrnci.

Zásoby jsem samozřejmě nechtěl dávat do jiného včelstva kvůli možné nemoci (jak včelstvo sláblo, začínala i nosema) a vytočit rámky plné medu také nemohu, protože jsem je ještě dokrmil 5 litry cukerných zásob (a ani bych nikdy med po zrušeném včelstvu netočil z mnoha důvodů).

Dostávám se tím k celkem nemožnému řešení - pálit to sice lze, ale na obrovském ohni a i tak je to problém, vyhodit to nelze, vytavit je to obrovský problém a šílená spotřeba jak plynu, elektřiny, tak i vody a výtěžnost žádná. Navíc z toho zbydou litry a litry odpadu, který také nemohu jen tak někam vylít.

Jak tohle řešíte? Díky moc
Je to asi hlavně otázka množství. Mně se nejvíc osvědčilo po vytavení dát sladkou složku sežrat bakteriím, které žijí v našem kompostu o rozměrech 2x2x1m. Zvládaly cca kilo za tři dny což bylo množství, které bylo ze slunečného tavidla. Samozřejmě sladinu bylo potřeba přikrýt obsahem kompostu a nestalo se, že by včely nebo vosy šmejdily kolem.
(14.03.2018 10:50)Krolth napsal(a): [ -> ]Zdravím všechny po dlouhé době. Mám jeden problém a toto téma mi připadá jako nejlepší.

Prosím o radu - jak řešíte vytavování vosku a rušení díla plného zásob ze včelstva, které nepřežilo zimu? Tavil jsem už ledacos a vždy to fungovalo dobře. Tavit ale natřískané rámky medem (zimování na vlastním medu) a další plné pylu, to je opravdu očistec, o škodě ani nemluvím. Z cca 50 rámků z tohoto včelstva a dalšího starého díla jsem po dlouhém několikahodinovém vaření získal asi 1kg vosku a 5 kbelíků plných hnědého hnusu, s kterým nevím co, protože ať to dám nebo vyleji kamkoliv, včely na to půjdou. Zkoušel jsem jak páru, tak klasické vaření ve velkém hrnci.

Zásoby jsem samozřejmě nechtěl dávat do jiného včelstva kvůli možné nemoci (jak včelstvo sláblo, začínala i nosema) a vytočit rámky plné medu také nemohu, protože jsem je ještě dokrmil 5 litry cukerných zásob (a ani bych nikdy med po zrušeném včelstvu netočil z mnoha důvodů).

Dostávám se tím k celkem nemožnému řešení - pálit to sice lze, ale na obrovském ohni a i tak je to problém, vyhodit to nelze, vytavit je to obrovský problém a šílená spotřeba jak plynu, elektřiny, tak i vody a výtěžnost žádná. Navíc z toho zbydou litry a litry odpadu, který také nemohu jen tak někam vylít.

Jak tohle řešíte? Díky moc
Zatím neprokázáno, že by kromě spor MVP na zásobách nějaké patogeny (viry, NC NA) ty předchozí mrazy přežily. Věčná škoda, ideální pro oddělky.
Přesně jak píše Pavel, za 17 let včelaření jsem ještě nevyvařil jedinej rámek zásob z nějakého úhynu, vždy jsem vše zužitkoval. Ani krajní plesnivé rámky nevyvařuju a dám je do středu plodiště a za den jsou jak dětská prdelka.
Věčná škoda to je, ale radil jsem se se svojí organizací a ty mi řekli po předchozích fotografiích, ať raději vše vytavím, že nemá smysl něco riskovat, což jsem si myslel taktéž.
O MVP se nejedná, díkybohu, ale i přes všechno léčení o přemnožení roztoče a postupné oslabování včelstva. Rámky jsem vytahoval s posledním mrtvým včelstvíčkem velikosti pěsti, našel jsem dokonce i matku, všude jinde byly na rámkách mrtvolky a pod tím trochu nakáleno na rámcích. Někde taktéž nevyběhnutý mrtvý plod, larvy které se nedovyvinuly, ale nijak zasažené.

I za takové situace jednoduše oklepete mrtvolky a použijete rámky do oddělků? Mě to přijde jako sice mrhání zásobami, ale zase nezanáším do oddělků, jakožto zdravých nových včelstev, další možnou nákazu. Asi jsem naivní, ale já po zrušeném včelstvu i dezinfikuji rámky a bedny plamenem. Vzhledem k počtu včelstev si toto předběžné opatření ještě můžu dovolit Big Grin

Přes to všechno, moje otázka zní, jak s takovým "odpadem" nakládáte, určitě se Vám někdy stalo, že jste včelstva museli se vším všudy zrušit.
No prdelky našich dětí bych si teda do medu občas fakt nedal Wink

Taky toho mám letos mraky a chystám se to zkrmit oddělkům. Kdybych ale nechtěl nebo měl obavy z těch důvodů co píšeš, vytočil bych to a vykvasil z toho medovinu, myslím že ani obsah pár kilo cukru jí neznehodnotí.
Ja mrtvy vcelstva probiram a ramky co nejsou pokaleny davam zvlast a do prazdnyho nastavku nad tim davam do misky kyselinu mravenci65% na odpar.
Zbytek co je pokalenej (NC+ dle rozboru) nemilosrdne pretavuju. Ramky po oschnuti vezmu plamenem, to samy nastavky kde je to opravdu pokaleny. Nastavky pak vystrikavam Beesafem...
Ani trochu pokálené rámky nevadí!!! Co se dá tak ošrabat a jinak tomu nic není. Je to příroda. Výkali které přešli mrazem už v sobě nemají zárodky nosemi a jsou neškodné. Nesmíte do toho míchat lidské vnímání hygieny. Pak vám včelstva stejně létají na hnojiště na naředěnou močuvku.
Smile Aha, ok. Jen jsem z toho nervozni. Muzes definovat trosku pokalenej ramek ? Jestli to mam chapat jako nekolik pokaleni na dm2 ?
Diky.
Barnat: To je také pravda ... je fakt, že na co občas zalétnou, to se člověk nestačí divit Big Grin
Referenční URL's