Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Získávání vosku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Mít 100% jistotu, že zpracovatel použije jen můj vosk a prodejci vosku byli solidní, nekupoval bych lis na MS. Když nepočítám práci - a to jako hobby včelař u včel nepočítám, pak návratnost ceny lisu je v horizontu cca 150kg vosku. Nebyl jsem sám, komu loni kolabovaly MS od nejmenovaného soukromníka, vydávané za " z vlastního včelího vosku". Ale stavěly na nich stejně rychle (dobře), jako na jiných z nejmenované letité výrobny.
(12.05.2020 22:49)tom.50 napsal(a): [ -> ]Rozumím vám dokonale co se týče té práce a zisku vosku. Jenže zapomínáte, že čistý vosk bez panče asi neseženete.

Nerozumím tomu druhému převáření, proč to děláte? Vy to neždímete ve spešl sáčku, co je na vyváření? Pokud ano, proč se s tím znovu trápíte? Já mám vařák s lisem a o ždímačce jen sbírám informace.

Ve ždímačce používám takový ten sáček na vyváření vosku, který se běžně prodává na internetu. Je to nějaké umělé vlákno, jako síťovina. Znovu pak rozpouštím a filtruji přes plínu, protože plína je jemnější a z vosku ještě vybere, (ne nějak moc), ale přeci jen nějakou tu jemnou nečistotu. Když jsem to tak nedělal, měl jsem na hotových mezistěnách takový jako černý čmouhy. Včelám nevadili, ale mě se nelíbili. Taky při tomhle filtrování scelím třeba více malých koláčů dohromady. Nutné to myslím není.
(13.05.2020 5:36)Kamik napsal(a): [ -> ]Mít 100% jistotu, že zpracovatel použije jen můj vosk a prodejci vosku byli solidní, nekupoval bych lis na MS. Když nepočítám práci - a to jako hobby včelař u včel nepočítám, pak návratnost ceny lisu je v horizontu cca 150kg vosku. Nebyl jsem sám, komu loni kolabovaly MS od nejmenovaného soukromníka, vydávané za " z vlastního včelího vosku". Ale stavěly na nich stejně rychle (dobře), jako na jiných z nejmenované letité výrobny.

A teď si Vem kolik tun toho vosku tady koluje. Spousta lidí si myslí, že když ty špatný vyvaří bude to půl na půl s voskem novým a posílají to zpětně do výroby a to je prostě špatně. Mám doma cca už v deskách 250 kg vlastního a další ještě budou a na podzim opětovně roztočím válce pětiletky.
Souhlas, úplně první várku koupenou na eshopu, která následně ve včelách spadla, jsem vyházel postupně do popelnice (dnes bych to dal do svíček). Kolik lidí to ale takhle udělá? Běžně se objevovaly na FB rady "dej to do výměny". Josef by určitě mohl vyprávět, toho skutečně musí být tuny...
Takže co je doma, to se počítá, víčka dávám zvlášť, panenský zvlášť. všechny oškrabky zužitkuju, nic nepřijde nazmar. Ještě trubčinu bych potřeboval zmáknout. Ptáci mi na to nejdou, slípky to roztahají, když tavím ve slunečním tavidle, je to mix vosku a trubců. Někde jsem tu viděl, jak chlapík odřízne víčka a trubce vyklepne - to se mi nedaří.
Paradoxně výrobce nebyl nadšený, že jsme si dali jen paneské a víčka, špatně se jim z toho prý dělá, lépe se jim to dělá z vosku ze starých souší, kde byla mezistěna (a tudíž parafín?). Já si pamatuju ze starých časopisů z meziválečné doby cosi o přimíchávání 10% parafinu kvůli snazší zpracovatelnosti na mezistěny. Ukazuje se, že to je asi blbost a nebo dávno zapomenutá praxe, dnes se to vědomně nedělá, ono asi stačí bohatě to, co do vosku vědomně napančují podvodníci. A nebo je lepší zpracovatelnost vosku ze starého voští (kde byly mezistěny) způsobena něčím jiným a ne parafínem, lojem a nevím co ještě do vosku lumpové přidávají.

Trubčinu dávám vyzobat ptáčkům pod přístřešek na slunce, kde zápach nevadí. Co nevyberou ptáci to zaschne a i když je to smrdutý eklhaft, vosk z toho nijak nesmrdí. Z vosku z víček je cítit vůně ovoce a propolisu, zápach shnilého masa z trubčiny ne.
(13.05.2020 10:37)Kamik napsal(a): [ -> ]Souhlas, úplně první várku koupenou na eshopu, která následně ve včelách spadla, jsem vyházel postupně do popelnice (dnes bych to dal do svíček). Kolik lidí to ale takhle udělá? Běžně se objevovaly na FB rady "dej to do výměny". Josef by určitě mohl vyprávět, toho skutečně musí být tuny...
Takže co je doma, to se počítá, víčka dávám zvlášť, panenský zvlášť. všechny oškrabky zužitkuju, nic nepřijde nazmar. Ještě trubčinu bych potřeboval zmáknout. Ptáci mi na to nejdou, slípky to roztahají, když tavím ve slunečním tavidle, je to mix vosku a trubců. Někde jsem tu viděl, jak chlapík odřízne víčka a trubce vyklepne - to se mi nedaří.
V slnečnom tavidle je dobré mať: - 1. pod rámikom sito - napr. včelárske, aby materiál neležal priamo na plechu. Vosk odtečie,sito očistíš od odpadu oškrabaním... - alebo - 2. viečka trubčiny odrež a plást s trúdmi daj do medometu...
(20.04.2020 6:38)Kamik napsal(a): [ -> ]VMa, díky za odpověď, a jakou technologií těžíš?

Tome, napařuju a následně ždímám košilky.

Do kotle s vodou rozvařit rámky, pak sebrat fankou a šup s tím do té drahé elekricky vyhřívané ždímačky. Ždímačka byla k.r.a drahá, (jak psali zkušenější několik stránek zpět, jde sehnat nějaká starší a nová elektrická je zbytečně velká nesmyslná investice), ale ani pro svých pár včelstev toho nelituji, "udělal jsem si radost". Investici na vytěžené kg vosku zatím nepřepočítávám, na to ji mám málo let Smile).
I tak to zabere dost času - než to člověk vytahá ven na zahradu, ohřeje se voda, vlastní vytavení, uklizení...ano, dá to dost práce, a bylo to drané, ale postupně jsem se dopracoval ke slušnému množství vlastního vosku z víček a trubčiny a jak psal tom.50, hřeje mě dobrý pocit, že postupně přidávám mezistěny z vlastního vosku a vyřazuji ty původní.Smile
Ještě předtím než jsem koupil ždímačku, tak jsem těžil vosk způsobem, že na smetišti koupil pultový mrazák, do kterého vložll rámky a do mrazáku hadicí "hnal" páru z pařáku na brambory. Investiční náklady tohoto řešení byly samozřejmě výrazně menší....
a ještě předtím, než jsem měl ten půltový mrazák, tak jsem vyřezával souše a těžil vosk v lisu na kamnech a znova drátkoval rámky.
OK, ale pochlubte se výtěžností? O tu taky přece jde, nebo ne?

Dokonale rozumím tomu, co píšete, chci mít prostě pocit z dobře vykonané práce, o ten mi jde víc než o peníze a chci mít pocit a nebo spíš vědomí, že jsem udělal maximum pro kvalitu svých produktů, i když to nikdo nijak a už vůbec peněžně neocení.
Výtěžnost s odstredivku už tu byla hodnekrat popsána a věřím, že se nijak razantně lišit nebude. Píše, že ho hlavně těší dobrý pocit mezisten z vlastního vosku a s tím mohu jen souhlasit.
Jinak výtěžnost z různých postupů popisuje například pan Balaštík a jiní, stačí dohledat.
Já se neptám konkrétního přispěvatele na výtěžnost jiných, ale na výtěžnost jeho.
Však sem Vám slušně odpověděl tak proč se hned čertíte.
Mokrou míchací cestu jsem překonal pasivní tavbou odtokem středem díla za pomoci páry se zbytkem suchých košilek. Pára je nepřekonatelná, pára musí být kvalitní bez železa, srovnatelný výtěžek při nesrovnatelně nižší námaze oproti mokré cestě s rozvařováním.

Před mokrou cestou s rozvaření a odstředivkou jsem dělal rozvařeno s mlýnkem, před mlýnkem s rozvařeno s parním tavidlem co má utahování jaký se používá na krtuše, před tím rozvařeno ponořený pytel pod děrovaným plechem v kotli. Před tím nebo někde mezi, už se nepamatuji, hladinový sběr přes síťovaný odtok vosku a zbytek košilek ve výše vypsaných variiantách. Mokrou cestu už nikdy více opakovat nebudu.
Z odstředivky sem dostal více vosku s rozvařením než napařením košilek. Ale už sem slyšel i opak.
Je potřeba být u páry trpělivý, výhoda je to, že nedojde ke smíchání košilky s voskem, prostě pomalu a jistě odteče beze zbytku. Výkon 8kW pro cca 100 rámků je na 70 min. 6Kw když 1,75-2hodiny. 10kWhx5Kč/kwh za elekt. energii je 50Kč. Bych se mohl zvysoka na pekelné rozvařování a smrad vykašlat i kdyby stál vytěženej rámek 1Kč. Vše hlídají dva časovače, relé atp. zpravidla pařím a odstřeďuji med současně ve dvou oddělených prostorech. To znamená že pařba je už jen takové naskládání a čekání na upozornění časovače kdy rámky dále dočistit a dát další vyřazeno dávku díla z vytáčení medu které právě probíhá.
Základ tavení dělám taky párou a uznávám že je to lepší jak voda, ale následně jdou košilky do vroucí vody před odstřeďováním. Může se i opakovat rozvařování.
Odstřeďování kosilek jen z páry mě prostě nefunguje, podle mě musí být pořádně promočené, protože voda na sebe váze vosk. Možná se pletu nebo jsem to jen špatně napsal.
(14.05.2020 0:30)tom.50 napsal(a): [ -> ]OK, ale pochlubte se výtěžností? O tu taky přece jde, nebo ne?

Dokonale rozumím tomu, co píšete, chci mít prostě pocit z dobře vykonané práce, o ten mi jde víc než o peníze a chci mít pocit a nebo spíš vědomí, že jsem udělal maximum pro kvalitu svých produktů, i když to nikdo nijak a už vůbec peněžně neocení.

Klidně se pochlubím znovu, i když jsem se pochlubil výtěžností v příspěvku 1586 - "Já jsem na nějakých cca 55% +/- 5%. (počítáno dle tvého vzorečku) "
I jsem dostal od Vás za to v příspěvku 1587 pochvalu. Smile
Ale chápu, že se ptáte, protože to je už dávno co jsem to psal a nit se ztratila.

A souhlasím s tím co píšete dál...
V návaznosti na svůj příspěvek:
https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Ziska...#pid234707
kde popisuji získávání vosku rozvařením v kotli +odstředivka (získáno 76g na rámek 42x17), jsem zkusil porovnat výtěžnost se slunečním tavidlem.

Vytaveno 20 plástů 42x17 - 10ks světlé dílo, 10ks tmavé vyřazené souše.
Z toho bylo získáno 1,38 kg vosku, čili 69 g na rámek 42x17.
To je při hmotnosti vložené mezistěny 48g zisk 21g na rámek a při porovnání s rozvářením je to o 7g na rámek méně.

Podotýkám, v mých podmínkách a na uvedeném zařízení.

Čištění rámků z tavidla je navíc pracnější, je nutné očistit loučky i drátky od zbytků košilek a propolisu, při vyváření jsou rámky mnohem více čisté.

Za mě sluneční tavidlo pro zpracování menšího množství nahodile vyřazených plástů a víček v sezóně, jinak vyváření v kotli.

[Obrázky: 2011-003.jpg][Obrázky: 2011-004.jpg][Obrázky: Photo2702.jpg][Obrázky: Photo2703.jpg][Obrázky: Photo2708.jpg]
Docela by mě zajímaly JEN černé souše bez světlých. S polovinou světlých (ty to velmi zkreslují) máte výtěžnost
44% a to je na tavidlo úžasný výkon (proto by mě zajímaly jen černé souše).

Kde se zmiňujete o vaření, těžíte 58% a i to je super, i když se dá dosáhnout o malinko víc, mě se daří mezi 60-65% a podotýkám, že jen černé souše, žádné mladé či panenské a žádná divočina, jen ty plásty, ve kterých byla mezistěna.

Kdyby všichni dosahovali vaší výtěžnosti, na českém trhu by se rázem objevilo mnoho tun skvělého vosku ročně navíc. Držím palce, jen tak dál.
Mám v záznamech, když jsem začal používat tohle sluneční tavidlo (někdy 2012),
že ze třech jenom tmavých souší 42x17 mi vycházel průměr 195 g, takže 65 g na plást.
Referenční URL's