Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Získávání vosku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Mě to někdy udělalo i s destovkou!
Myslím, že hlavně potřebuje vědět jak to napravit. Proč se to stalo už ví. Jestli je cesta jak z mýdla zpět na vosk, tak to nevím.....
Jak to bude pomaleji chladnout tak to bude ok. Při chladnutí vosku tu nádobu něčím obal, i shora aby to chladlo pomaleji.
Ono to tak o měkkosti vody až tak není. Asi jsi vařil jak o život. Rozpusť a lehce povař ho znovu s panákem kyseliny sírové a vše bude OK. Zdraví R. S.
Já používám nerezový vařák, po vyřezání souší, trubčiny a pod. (dělám to v průběhu celého roku tak jak vyřezávám) naleju do 50L sudu vodu a souše a pod. naházím do sudu, na vrtačku nasadím míchadlo na maltu, kde mám ve dvou řadách nad sebou navařené dva 150 hřeby do kříže a všechno rozbiji na kaši (navíc se na toto míchadlo namotají drátky z vyřezaného vosku), toto naleji do dalšího upraveného sudu s dírou a sítem na dně, kde voda vyteče ven. A jak toho mám v tomto sudu více, naházím to do sáčku na vyvařování vosku a vyvařím ve vařáku. Na vytékající vosk používám vyřazené nerezové hrnce z domácnosti, které mám při vyvařování a chladnutí vosku podložené odřezky ze styroduru, aby vosk vydržel co nejdéle teplý a řádně se vyčistil. To, co zůstane na spodku koláče řádně oškrabu a jde to znovu do sudu s voskem.
Díky za diskusi, zkusím destilku nebo deštovku, snad to bude ok.
Tak jsem včera vyvářel asi 400 plástů, aby se mi do nich nedala motýlice. Nejdřív jsem odstředil zbytky po horkovzdušném tavení a byl jsem překvapen, kolik vosku jsem ještě získal, možná 40%. Takže hodně ztrátový způsob. Ždímačka prodělala velké předělávky a prospěly jí. Narazil jsem u pytlů z juty, které se po 2 - 3 odstředěních trhaly. Už jsem se chtěl vrátit k proplavování, ale napadlo mě použít silonový pytel od obilí a rázem vše začalo fungovat jak má. Později jsem už vršek ani nezavazoval, což je mezi námi akorát tak poukaz na opaření, jen konec zakroutil a klackem nacpal na dno. Funguje to také! Zjistil jsem, že nejlepší je aby ždímačka neposkakovala naplnit ji plnou, při malých dávkách skáče. Po odstředění naklepat, obsah rozhrnout, uprostřed udělat důlek a přes síto zalít 3 fankami vroucí vody z kotle, kde se vaří plásty. Znova pustit. Kontrolní proplavování na konci žádný zbytkový vosk neukázalo. Začal jsem topit pod kotlem ve 14 00 a končil jsem lehce před osmou, vosk v nádobách. Jelikož jsem vypil u toho asi 2 kávy a 3 piva, pracovní tempo nebylo nijak vysilující. Samozřejmě ždímačka vyhřívaná párou. Takže zhruba po půl století včelaření jsem byl poprvé s těžbou vosku spokojen! Třeba to někomu pomůže! Zdraví R. S.
Rudo chystám se na něco podobného. Jen nemám ždímačku, ale lis.
Chcu to, ale dělat venku a nejsem si jistý jestli je snůška dost silná na to, abych to mohl dělat přes den? Dělal jsi to venku nebo uvnitř a co včely, lítaly kolem?
Já jsem si sestavil z věcí co jsem našel kolem baráku tenhle stroj.

Ja vyvaroval venku pres den a vcely to uplne ignorovaly. Mozna semtam vcela se koukla, ale jinak pohoda...
To keď je znáška nepôjdu a keď skončí tak kúrava včiel po vosku. Ja som tiež topil lebo po vytočený prv=ho medu som mal vyradené plásty a odviečkovance,
Včely si mě ani nevšimly, pouze jedna sršeň slídila v kůlně a občas se na mě přilétla podívat. První fáze proběhla poměrně rychle, teď jsem uprostřed druhé a to je úklid, neboť jsem vše kolem kůlny a kotle nechal až po vosku. Vosku jsem vytěžil překvapivě hodně, velmi nepřesně spočítáno nad 1,5 x víc než byla váha mezistěn. Chci touto cestou poděkovat Karlovi Mišoňovi, který mě inspiroval svými skvělými články v MV něco s tím udělat! Škoda, že dnes už o nich nikdo neví! Zdraví R. S.
U mě to dělalo cca 1,372x víc než váha mezistěn. Ale některé rámky byly volná stavba a k tomu ještě nedokončená, takže vpodstatě to odpovídá těm 1,5.

Dřív jsem získával v malém vosk z voští které jsem dával na sito které bylo nad hrncem s vařící vodou. A tam jsem se rozhodně nedostal ani na tu váhu mezistěn.
Také jsem nedávno tavil a pak počítal - povedlo se mi ziskat 172 % váhy mezistěny.
Technologie podobná, více zde: http://vcelky.cz/zpracovani-vosku-01.htm - s pár drobnými úpravami (odstředivka aj.).
(03.05.2018 16:54)Kohout napsal(a): [ -> ]Já jsem si sestavil z věcí co jsem našel kolem baráku tenhle stroj.

https://www.youtube.com/watch?v=76dZaRco3tc

Tenhle lis jsem už párkrát na ruských videích viděl a chtěl bych si ho taky sestavit, jen teď nemůžu najít znovu to video, kde byl i návod s rozměrama. Musím trochu to znovu projít a snad to do podzima stihnu vyrobit.
(04.05.2018 10:15)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]. . . Chci touto cestou poděkovat Karlovi Mišoňovi, který mě inspiroval svými skvělými články v MV něco s tím udělat! Škoda, že dnes už o nich nikdo neví! Zdraví R. S.

Pokud si vzpomínám, šlo o proplachování košilek horkou vodou, byla u toho velmi dobrá vítěžnost.




A ještě jedno video

No to si pamatuješ velmi málo. Proplavování je tam také, ale až po odstředění a to několikrát po sobě.Tuto část jsem si trochu přizpůsobil, protože když jsem u toho sám, tak dvě ohniště rozhodně ne. Ale proplavuji také viz minulý příspěvek. R. S.
Pamatuji si to, co v danou chvíli považuji za důležité. A když potřebuji více informací, dohledám si je.
Vytaveno systémem ala "včelky".
202 rámků a 22kg vosku před pročištěním.
Hoj,
nekde zpet v tomto tematu se nekdo ptal, jak je to s vyteznosti ze slunecniho tavidla a vyvareni/listovani. Zde je ma odpoved - zvazena zkusenost : v kosilkach ze slunecniho tavidla jsem mel 38% vosku, ktery jsem ziskal pak vyvarenim samotnych kosilek a lisovanim. Kosilky jsem z tavidla daval do kbeliku, kdyz byl kybl plnej, s trochou vody jsem to vyvaril a lisoval.

Priznam se, ze tolik procent jsem teda necekal...
Referenční URL's