Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Získávání vosku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Tome, mám cca 30 včelstev a doposud jsem vosk zpracovával jako ty. Ale je to strašné drbání, proto pořizuji kotel a odstředivku. Vyjde mi to na cca 25k, ale ta úspora času a práce mi za to stojí.
Popravdě já o tomto intenzivně uvažuju.

Naběhnul jsem si na představu, že budu vyvářet celé rámky. Viděl jsem to a zkusil jsem si to, kotel byl na snad 300 litrů a stejně, i když se topilo jak o život, se po zanoření kleští s několika rámky voda ochladila a muselo se čekat. Rámky a hlavně drátky jsou tak zasrané, že, a i pan Turčáni to tu někde píše, se musí každý jeden drátek otřít něčím ostrým (nožem) od zbytků nečistot, jinak nelze novou mezistěnu zatavit. Zadrátkoval jsem si několik set rámků antikorem 0,4, které nejde přeříznout nožem když bych chtěl vyřezat staré souše z rámků. A tak váhám a chci zase drátkovat železným tenkým drátkem 0,3, souše vyřezávat a tavit jedno jak (asi párou). Zjistil jsem, že pak musím stejně drátky vypínat a k tomu koupená pomůcka (zvlňovač) mi nefunguje a neumím se to s tím naučit.

Suma sumárum. Vyváření celých rámků je pomalé, při nejlepší snaze zůstanou potřísněné nečistotami a musí se čist a musí se znovu vypínat drátky. Naproti tomu vyříznout plást, oškrábnout rámek nožem je proti tomu mnohem rychlejší. Nepotřebuju drahý kotel, spoustu paliva atd.

Zadrátkovat nový rámek mi trvá i s vypnutím (ne vypínání zvlňovačem) drátku 2 minuty, za hodinu jich udělám i s pauzou na smrkání a vyčurání asi 25. U vyřezaných rámků by byl ten čas delší jen o propíchnutí dírek šídlem a nebo vrtačkou, obojí má své + i mínus................... Nevíte kdo to psal příspěvek 583 Ať se daří Zdeněk
(27.03.2020 12:01)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Tome, mám cca 30 včelstev a doposud jsem vosk zpracovával jako ty. Ale je to strašné drbání, proto pořizuji kotel a odstředivku. Vyjde mi to na cca 25k, ale ta úspora času a práce mi za to stojí.

Za více než 50 let jsem viděl ledascos a vyzkoušel mnoho způsobů, tohle je pro mě nejlepší.

Uvažuju takto, Pro 30 vč potřebuju ročně po max 6 M = 180 a u 24 je to asi 12 kg vosku. Odstředivka 30+, kotel 15+ = cca 45.000 nejméně.

Kilo vosku se dá na výměnu koupit za 220 Kč (teď jsem kupoval 35 kilo dokud je od koho) 45.000 : 220 = 204 kilo mezistěn : 12 = 17. 17 let můžu házet staré rámky do hnoje a jsem na svých a ušetřil jsem stovky hodin práce a mohl jsem třeba rybařit, relaxovat.

Medák to asi nezkusil, a co psal pan Turčáni jsem samosrbou četl a není to vůbec pravda, já mám rámky čisté, bez šahnutí, jen se musí vypínat drátky. Ale jak kdo chce, jeho boj. Uvažoval jsme bohužel stejně, taky jsem spousty rámků zadrátoval železem a nyní hořce lituju.

Úvahy o tom jak dlouho trvá nové zadrátování ku vypínání drátků jsou správné a to i v případě, že mám drátky bez dočišťování čisté. Než vypnu drátek (vehementem mi to taky nejde), mám pomalu zadrátokovaný jiný. Nejraději dělám nové rámky. Jenže "recyklovat" staré se musí.

Nejhůř za.rané rámky jsou z páry (z tavidla taky), to než dočišťovat, tak s tím radši seknout do hnoje!

To ochlazování vody je pravda a proto ty rámky koupu po jednom, kleště nic neušetří, jen je to o opřaření.

Udělat cokoli pomocí drahého zařízení samosebou lze. Kumšt je ale dosáhnout stejného efektu za lacino.
Dělám to stejně jako Tom, jen na ohništi, doba ohřevu vody je přibližně stejná, některé rámky je potřeba dočistit, to ale nestojí za řeč.
kdo chce "koupat" rámky ve vroucí vodě, doporučuji jít cestou nějaké spíše obdelníkové vany. Po krátkém čase se začne tvořit hodně bordelu z rámků, a když máte obdelník a topeniště v jedné půli, bordel má snahu se přemístit do klidnější části lázně. Kruh a ještě malý průměr toto neumí.
Tom napsal.....................................Medák to asi nezkusil, a co psal pan Turčáni jsem samosrbou četl a není to vůbec pravda, já mám rámky čisté, bez šahnutí, jen se musí vypínat drátky. Ale jak kdo chce, jeho boj. Uvažoval jsme bohužel stejně, taky jsem spousty rámků zadrátoval železem a teď toho lituji..........................................................................​......................

Tome já se odvolavám na Tvůj příspěvek 583 z r. 2016 buď jsi prozřel nebo to za tebe píše někdo jiný. Když se psalo o kotlu a ostředivce tak jsi to zepsul (přečíst 583). Teď propaguješ vyvařovaví rámků v hrnci souhlas,ale kotel a ostředivka je vyšší level třeba za čas. Ať se daří Zdeněk
(27.03.2020 9:26)zdenda3 napsal(a): [ -> ]Taky dosud to dělám v přepravce na maso. Je to zoufale pomalé jedna dávka více jak hodina času.

To je pravda, ale nemusím u toho vůbec být.
(27.03.2020 14:29)Medak napsal(a): [ -> ]Tom napsal.....................................Medák to asi nezkusil, a co psal pan Turčáni jsem samosrbou četl a není to vůbec pravda, já mám rámky čisté, bez šahnutí, jen se musí vypínat drátky. Ale jak kdo chce, jeho boj. Uvažoval jsme bohužel stejně, taky jsem spousty rámků zadrátoval železem a teď toho lituji..........................................................................​......................

Tome já se odvolavám na Tvůj příspěvek 583 z r. 2016 buď jsi prozřel nebo to za tebe píše někdo jiný. Když se psalo o kotlu a ostředivce tak jsi to zepsul (přečíst 583). Teď propaguješ vyvařovaví rámků v hrnci souhlas,ale kotel a ostředivka je vyšší level třeba za čas. Ať se daří Zdeněk

Já si nepamatuju co jsem psal v uvedeném příspěvku. Každý se nějak vyíjíme, ve článku ve Včelařství (je k dohledání na netu) vysvětluju krok za krokem, jak jsem dospěl k tomu, co dělám teď. Ještě pochopím mladého chlapa, že investuje. V mém věku je to ekonomický nesmysl, když to po mě nikdo nebude dělat. Jiná věc je estetika a hobby a i to umím pochopit, že někdo třeba i tratí, hlavně že ho práce baví a těší tím, že dělá s hezkými věcmi. Nejde všechno furt přepočítávat na peníze. Tak jste to myslel?

Jo kotel a odstředivka je nepochybně vyšší level. Jen se snažím říct, že mě se zdá ta investice kvůli TŘEM DNŮM V ROCE jako neadekvátní.

Nechce se mi ten příspěvek hledat. A nebo jdu ho najít, fakt nevím, co myslíte.
Zdá se mi, že utrácíte na tak "špinavou práci" jako je tavní vosku zbytečně moc peněz. Nerez kotel na 180 l mě stál 2500, 2 ždímačky Frymeta 800. Ročně tavím plus minus 700 plástů. Když mám dobré dříví, za 2 hodiny vařím. Pak je to tak na celé odpoledne do tmy. Druhý den jen očistím koláče a uklidím. Ostatní až "někdy" v dílně při výrobě mezistěn a nebo při vytápění dílny kamínky. Výtěžnost je velmi dobrá, lepší než z vařáku, snažit se o nějaké další množství vosku druháku je pro poměrně bezvýznamné množství zcestné. Jo vosk je za trest, ale bez něj to nejde. Zdraví R. S.
Medák

Našel jsem to a v čem je rozpor? Vyzkoušel jsem si to u jednoho velkovčelaře a přesně jsem popsal jak to šlo s kleštěmi a po hodně (asi 6 nebo dokonce 8? už nevím) rámcích blbě. Tak jsem šel do napařování a to je taková kravina, že zlaté pomalé vyáření. A tehdy mě napadlo, co to nedělat po mnoha rámcích v kleštích v kotli, do kterého bych musel investovat, ale po jednom? A u toho pána to byl kotel antikorový z nějaké vyvařovny na 1.000 l a byl obezděný a topilo se pod ním lacino dřívím (uhlím). Dotyčný měl za kotlem vařák ze železa a vosk od něj byl černozelený hnus, nad kterým při výměně zvedali obočí (ale brali ho), jen dávali větší srážky než 3%.

Odtředivku jsem nikdy nevyzkoušel a ani neviděl v reálu, jen mi přijde 30 táců (asi víc) docela dost a nemám možnost si jí sám udělat (nemám z čeho a neumím) z nějaké staré ždímačky. Šel jsem nejjednodušším a nejlacinějším způsobem s výtěžností, kterou jak jsem zjistil odstředivka překoná o asi 3, max 5%. Takže zda starý vařák na inzerát za 3 a nebo odstředivka za 30 byla jasná volba, nemyslíte? To samé kotel, děsné obezděné monstrum (neumím sdehnat za pár korun vyřazený kotel z antikora) a stejně pomalé a nebo obyčejný hrnec, který mám po rodičích a je amortizovaný tisíckrát? + hořák v akci za pár korun.
Tome není to rypání,ale myslíš že narolovat v tomto tématu na příspěvek 583 je pro tebe problém? Při tvé pamětí na různé odvolávky a články je to zaražejí. , Nebo říct mylil jsem se tady nejde o cenu nebo nástupce ale princip.Malá poznámka ten plynový vaříč Kewa na který se odvolaváš v Tesku byl v akci tak před 6 měsíci doprodej ,Bež ho koupit dnes a ty už vaříš rámky tak roky......Ať se daří Zdeněk
Vzdy mne fascinuje,kam na ty ceny chodite.Novy parak na brambory jsem koupil za 3000,dreva je plny les,vody plne sudy pod okapy a zdimacku jsem si dovezl ze zberneho dvora (mohl jsem si vybrat asi z 5,cena par kg.medu..Varak na vosk jsem daroval.Neskutecna drbacka.
Vyvarim vosk,parak umyju,schovam na zabijacku.Pravda je,ze 360 dni v roce stoji v kulne,ale chleba to nezere.Souse vyrezavam,proklepnout dirky a znova nadratkovat je otazka chvilky.
V lete tavim na tavidle na 6 ramku se silnym dvojsklem,ktere vzniklo podobne za par korun.Kosilky susti,pocinovany dratek ztraci pevnost,trha se jak nit,mezerniky musim dat pryc,roztavilo by je to..
No nikdy jsem to nedělal, tak daleko jsem nedospěl, takže nejsu zasvěcený. Jen jsem si všiml v celých dvou stranách dohadů jedné zásadní věci, v čem je tomovo vaření dobré, nepatlavé a podepřené od TomasoFernando v 1505 a to je umístění zdroje tepla na straně. To zjevně řeší celý problém co píše Medak "drátky jsou tak zasrané, že, a i pan Turčáni to tu někde píše, se musí každý jeden drátek otřít něčím ostrým (nožem) od zbytků nečistot, jinak nelze novou mezistěnu zatavit" a co zprotiví tento způsob těžby vosu, pokud se uvedená výhoda (finta) nevyužije.
(27.03.2020 21:04)JosPr napsal(a): [ -> ]Vzdy mne fascinuje,kam na ty ceny chodite.Novy parak na brambory jsem koupil za 3000,dreva je plny les,vody plne sudy pod okapy a zdimacku jsem si dovezl ze zberneho dvora (mohl jsem si vybrat asi z 5,cena par kg.medu..Varak na vosk jsem daroval.Neskutecna drbacka.
Vyvarim vosk,parak umyju,schovam na zabijacku.Pravda je,ze 360 dni v roce stoji v kulne,ale chleba to nezere.Souse vyrezavam,proklepnout dirky a znova nadratkovat je otazka chvilky.
V lete tavim na tavidle na 6 ramku se silnym dvojsklem,ktere vzniklo podobne za par korun.Kosilky susti,pocinovany dratek ztraci pevnost,trha se jak nit,mezerniky musim dat pryc,roztavilo by je to..

Košilky šustí, no to je bomba! Ale kolik vytavíte z jedné souše vosku a kolik vosku bylo potřeba na mezistěnu pro tu souši.

Tak polopatě a zrovna vám to vysvětlovat, no to mě posadilo na řiť!

V celé republice se rozmohla kravina s vyvíječi páry a nevyzíská se ani to, co bylo v mezistěnách a pak chybí vosk. Další úbytek je ve svíčkách a pak mnozí hází staré souše do hnoje. A výsledek se nemohl nedostavit!

Ptám se vás Josefe. Kolik vosku vytavíte z například 10 starých černých souší míry 39x24. Výš jasně uvádím, že musíte vytěžit o cca 65 deka víc, než kolik bylo v souších z kila mezistěn. O ničem jiném se tu nebavím.

Ali.

Přesně jste na to kápnul. Chtěl jsem na inzerát Brutar, ale neměl bych jistotu, že bude vařit u strany a to je celé to kouzlo.

Ale i když už je hladina moc plná, že není to místečko s kypěním vřelé vody, tak když se kopue rámek po jednom, jde to udělat tak, že je to naprosto čisté.

Kdysi jsem se živil odléváním rybářských olůvek. Myslel jsem si, že forma na 20 otisků bude mít o 100% vyšší produktivitu než ta na 10. Není tomu tak. A idea, že kleště a vařit hodně rámků najednou je teoreticky správná, v praxi má za následek, že je to práce hnusná, protivná, zdlouhavá - voda chladne a prostojuje se, rámky zasrané a každý drátek se musí očistit a tak se zdá, že vyřezat voští je snazží a ono to opravdu tak je. Málokdo chce něco zkoušet, něco, co teoreticky nemůže fungovat. No tak jo.

Někde jsem se tu zmínil, že jsem vymyslel způsob, jak na volnou stavbu bez voskové linky, bez proužku mezistěny, bez drátků a přitom i panenský rámek vydrží plné točky medometu (vyzkoušeno na 39x15 po 4 sezony). Pak se jen vyvaří v improvizovaném hrnci ala Tom a po uschnutí se dá do včel, ony ho zase postaví a tak dokola. Žádné drátky, tudíž žádné vypínání ani dočišťování drátků, žádné mezistěny (a JosPr by přišel o kšefty) a tedy žádná rezidua ničeho ve vosku z mezistěn, rámek funguje dokud se stářím nerozpadne.
Nikoho to nijak nezajímalo. No tak jo. Co víc bych měl dát do placu?
(27.03.2020 21:08)Ali napsal(a): [ -> ]No nikdy jsem to nedělal, tak daleko jsem nedospěl, takže nejsu zasvěcený. Jen jsem si všiml v celých dvou stranách dohadů jedné zásadní věci, v čem je tomovo vaření dobré, nepatlavé a podepřené od TomasoFernando v 1505 a to je umístění zdroje tepla na straně. To zjevně řeší celý problém co píše Medak "drátky jsou tak zasrané, že, a i pan Turčáni to tu někde píše, se musí každý jeden drátek otřít něčím ostrým (nožem) od zbytků nečistot, jinak nelze novou mezistěnu zatavit" a co zprotiví tento způsob těžby vosu, pokud se uvedená výhoda (finta) nevyužije.

Aby to upřesnil prošel jsem vývojem od vařaku na vosk po parní kotel přes elektické vyvařovaní ve vodě až po kotel na dřevo s ostředivkou.Sluneční tavidlo na rámky, nejmenší výtěžnost vosku naročné na čistění rámků. Velmi dobré přes léto na trubčinu a divočinu Kotel na vodu a rozvaření jej nejlepší co je ,voda můsí vařit u jednoho kraje klokočem, když se voští rozvaří odplaví se na druhou stranu a přes ten klokoč rámek ven a oklepnu přes hranu.Rozvařené voští vybrat cedilkem Rámek celkem čísty nedomaštěný potom malinko dočistit a to ,když tam byl zaviječ a propolis zachovalé drátkování došponovat.Ostředivka meně práce oproti vařáku a větší vytěžnost Ten článek co jsi mysliš ,že je můj tak naroluj na příspěvek 583 tohoto tématu a potom zjistíš kdo ho psal možná jsem to špatně podal.....Ať se daří Zdeněk
Tome nikdy jsem se z vyteznosti u tavidla necrcal,ale dava takovy zar,ze kosilky susti.Zkousel jsem je v zacatku jeste prevarit,pac u tavidla se udava nizka ucinnost,ale zbytecne,vosk v nich proste uz neni.Pro predstavu,az nekdy budete stat na benzince u pultoveho stojanu na colu a podobne napoje,omrknete na nem dvere.Zelezny ram a v nem 3-4 mm dvojsklo utesnene nejakou gumou..Komercne prodavana tavidla to jsou pouze hracky pro deti se skutecne mizernou ucinnosti.A znovu to cele stalo par kg medu za svareni plechove vany do drevene bedny,na kterou doseda zelezny ram s dvojsklem.Jedinou nevyhodou je vaha ramu a dvojskla,ma to odhadem vic nez 50 kg + drevena bedna a plechova vana.A to mam vyhledove v planu tavidlo,kde hodlam pouzit malou vylohu,teoreticky by melo vzit 18 ramku 39x30 na jeden zatah.
Vážení kolegové, vše je o velikosti včelařského provozu, rentabilitě a možnostech. Protože nepatřím mezi včelařské "oligarchy", mám nyní jen 15 produkčních včelstev a ročně vyvářím v zimě pouze 250 - 300 starých souší pořídil jsem si vlastníma rukama varný kotel. Nerezovou vanu jsem si nechal svařit ve svářečské škole, v té době jsem nerez ještě neuměl. Ostatní jsem došmoulil v garáži. V kotli vyvařuji po 2 souších 42 x 17, nebo jedné 42 x 35 cm. Topím PB dvojitým hořákem, místo varu a "klidové zóny" v kotli reguluji ventily hořáků jejich a posouváním pod kotlem. Košilky lisuji ve vařáku vyhřívaném tělesem z automatické pračky Tatramat. Konečným produktem po opětném převaření vosku jsou cihly, které svou velikostí vyhovují pracovnicím ve Stražisku. Nyní jsem dospěl i do stadia soběstačného výrobce mezistěn z vlastního vosku. K tomuto způsobu zpracování vosku jsem dospěl přes vařák, sluneční tavidlo, vyvářecí kotel v prádelně přes odpor manželky až po současný stav. Kotel na vyváření souší používám i na rozpouštění cukru pro podzimní dokrmování a též i na sváření šmakulády na medovinu a částečně i jako pomocný pracovní stůl. Možná, že někomu se bude moje zkušenost hodit.
JK

[Obrázky: DSC01700-1.jpg]

[Obrázky: DSC02173-1.jpg]

[Obrázky: DSC02174-1.jpg]

[Obrázky: DSC02175-1.jpg]
Asi jsem protivnej, ale mě prostě zajímá kolk vyzískám vosku ze souše ku kolik vážila mezistěna na tu souši.

Jinak Josefe díky. U nás ale ve sběráku nic nedostanu. Tady je svědomitý soudruh, na každý cajk dá ihned po převzetí od klienta čárečkový kód a nejde s tím pak už hnout, vše je evidované. Tady ze sběrného dvora udělali tak sofistikovanou vědu, že ani v evidenci vozidel takový pořádek nemají. Ale díky za inspiraci, kámoš mi nabízel podobné věci sehnat. Víc mě trápí motýlicotěsný sklad souší, jak prázdných, tak i plných a právě u velkých chlaďáků prý bývají i dokonale těsné dveře, kterými se dá chodit. A jsou tepelně izolované.
(28.03.2020 23:02)tom.50 napsal(a): [ -> ]Asi jsem protivnej, ale mě prostě zajímá kolk vyzískám vosku ze souše ku kolik vážila mezistěna na tu souši.

Nevím jak kdo, ale já se nikdy takovýma blobostma nezabýval. vytěžil jsem maximum vosku, co umožňovala použitá metoda.
To je stejné jako byste řek, že se blbostma, jako třeba kolik vám dají v práci na hodinu, nezabýváte.
To by byli lidi ještě na stromech či v jeskyních kdyby nebylo pár těch, kdo se zabývají blbostma, jak dělat věci efektivněji.

Neříkám nic jiného, než že právě váš přístup má za následek nedostatek a v důsledku pančování vosku. Ale neřešte to. Někdo se třeba tím, kolik vytěží vosku ze starých plástů zabývat chce a já se jen snažím těmto lidem pomoci.
Referenční URL's