Odpovím blbě, ale přece. Větší balení jsem nikdy neřešil, protože, pro mě zcela nepochopitelně, pravidelně stálo víc než kilovky v hyper super a to i podstatně víc. Přesto, že jsem sledoval ceny přímo v cukrovaru (5,5 km vzduchem k varně), tak se mi nikdy nevyplatilo tam zajet, protože ten sám cukr byl jinde i za polovinu a spotřebovávám v množství, kdy vyšší cena nevyváží úsporu práce při odpytlíkování. No a skladovatelnost nějakých 25 - 50 Kg žoků proti desítce balení , které můžu navrstvit až ke stropu (dle nosnosti podkladu), taky není bůh ví jaká.
Mám asi dva, dva a půl metráku ještě za 8 - 12 Kč kilo. Cca půl roku čekám na nějakou akci. (jak bylo obvyklé před sezónou, v sezóně, výprodej starých zásob před kampaní...). NIC. Nepočítám Penny? za 12? Kč, někdy na jaře, kdy jsem tam přišel odpoledne a zjistil, že a) už není, b) max. kilo, c) penny dopoledne navštívilo asi 2 000 důchodců čemuž odpovídal stav prodavaček (to je konstatování fakt, nemám nic proti důchodcům - taky bych jednou chtěl být důchodce). Mezitím to vylezlo z asi 15 Kč na 19 Kč. Vzhledem k situaci jsem poslední týden začal při každém nákupu v hyper super (Tesco) strkat do košíku povolené 10 kg balení i za cenu 19 Kč (takže už mám 10 kg
). No a obdobně to dělám (už déle) i s dalšími věcmi, olej, těstoviny, trvanlivé potraviny co používáme a dají se skladovat bez zvláštních nároků (sucho temno). Stejně tak nějaké ty základní hygienické záležitosti, jako mýdlo, prášek na praní, dezinfekce, něco na zuby a pro ženy, toaleťák, atp. Prostě k nákupu vždy přihodím balení toho či onoho navíc. Chtěl bych to postupně dotáhnout tak na roční zásobu těchto komodit. Situace se sere, tyto věci se nekazí, takže se dají spotřebovat v běžném provozu (prostě si jen hlídám, abych novou várku v regálu šoupnul dozadu). Zatím jsem tak v polovině - jak s čím.
Zpátky k cukru. Řepa letos podle mě dobrá, nevím co současné počasí a cukernatost, ale zatím si nebylo na co stěžovat. Za normální situace by byl cukr na minimech někde okolo 10 Kč. Situace však normální není. Cukrovarnictví je docela dost energeticky náročná záležitost, dnes snad zcela závislá na plynu - do "našeho" cukrovaru budou zrovna dělat novou plynotrubku. No a kdesi kdysi v létě psali, že vstupy energií zdražily 5-6x (V LÉTĚ). Takže, za mě, lepší to nebude, proto dělám co dělám a hodlám tak dělat do ceny cca 30 Kč za kilo (doufám, že Kaufland exces za 36 Kč je ZATÍM anomálie před nějakou 50% akcí). On cukr se nekazí i desetiletí, stačí mu sucho, v podstatě je to nerost, minerál. To mi připomíná, že musím koupit sůl...
Zlepšení očekávám tak za tři až pět let. Optimisticky. Reálně (u nás) možná i deset. Myslím že to půjde, ale bude to trvat, než se infrastruktura a cesty přizpůsobí. Očekávám i změny zákonů pro urychlení výstavby kritické infrastruktury (ono se dá použít i ledacos již existujícího).
Tak asi tak...
PS(sst!): Když to po sobě čtu, tak asi ty nákupy zrychlím.
Pokud nějaký blbec nezmáčkne tlačítko...