Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Výhodné ceny cukru
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Bol tu spomenutý cukrovar Hrušovany, tak som si spomenul na jednu epizódku z mojich čias študentských, z 80. rokov. Z našej školy sa chodilo na letné brigády na Státní Statek Hrušovany, na zber ovocia a zeleniny. V ten rok keď som tam bol aj ja bola veľká neúroda, takže náš turnus nedokázali úplne nevyužiť, tak nám našli prácu v spomínanom cukrovare, na dvoch linkách sme balili cukor. Na jednej z nich sme balili cukor do 15 kg papierových vriec. Keď som sa spýtal, že pre koho je také netradičné balenie, tak mi bolo povedané že pre včelárov... A balili sme to takmer dva týždne, denne niekoľko paliet, presné počty si už nepamätám. Takže kedysi to šlo, cukrovar robil balenie na mieru pre včelárov...
(15.07.2012 12:45)PetrM napsal(a): [ -> ]Max. 20 kusů na osobu/den

Na toto téma jsem psala už loni (viz obrázek):
Bolo by to na zasmiatie, ak by nebolo smutné. Socializmus sa vracia, resp. už dávno sa vrátil...
smutné je že to čo sa vracia, socializmom určite nieje. Socializmus máš možno v nórsku, možno vo švédsku ale to určite nie u nás. Socializmom nieje ani to čo majú v číne, nedajbože na kube. Ale tento príbeh mi navodil jednu otázku? V akej cene nakupuje ten Rakušan tie svoje 50kilove vrecia?
Pod pojmom socializmus si predstavujem to, že stát prehnane a úplne zbytočne zasahuje vo vecí, ktorým by mal nechať voľný priebeh. Nasadenie kvót na výrobu cukru a následné pokrivenie trhu je učebnicovým príkladom takéhoto socializmu.
krystal za 19,90 v Penny marketu v Mníšku pod Brdy
5kg/osobu/den
kilovky a 10xkilovka v igelitu
(pozor mají polobílý i bílý)
Z toho mnozstvi a ceny tam asi moc velka diskoteka u regalu nebude Surprised
Nevíte náhodou někdo , jak se hýbe cena cukru v Polsku??V okolí Těšína,,,Huh
(24.07.2012 23:37)dexter napsal(a): [ -> ].... Ale tento príbeh mi navodil jednu otázku? V akej cene nakupuje ten Rakušan tie svoje 50kilove vrecia?

Ten úvod je nezmysel, ale toto by som formuloval asi takto:
Koľko kg cukru si kúpi rakušan za svoju hodinovú mzdu?
Na hodinovou mzdu to přepočítat neumím, ale letos si stěžují,že je cena cukru oproti loňskému roku o dost vyšší.
firma Nordzucker: 25 kg = 33,26 E (= 1,33 E/kg)
V řetězcích v DE je v současné době za 0,85 - 1,19 E (cena je podle toho, jestli je v akci).
V Rakousku jsou ceny stejné, alespoň podle toho, co jsem našla na netu.

Ceník krmiv (nejen cukru, ale api-invertů) pro včely pro Německo je zde:
http://www.werner-seip.de/html/bienenfutter.html
Pokiaľ sa nebavíme o hodinovej mzde, nemá akákoľvek diskusia žiadny význam.
Ak napr. moja hodinová mzda je 4,-€ a v Nemecku za tú istú prácu má 21,-€. Ja si môžem za svoju "hodinovku" kúpiť cca 4kg cukru. Nemec - 21kg. A to je významný rozdiel. Výdavky majú menšie než my - voda, plyn, benzín, nafta, potraviny atď. Dokonca keď si väzmeme Lidl, tak ceny v Nemecku sú podstatne ale skutočne podstatne nižšie. Preto majú možnosť včelári predávať svoje produkty výhodnejšie a nemusia sa pritom spoliehať na akcie v hypermerketoch. A že "frflú" na každé, aj malé zvýšenie? V tom sme si podobný. Big Grin

(hodinová mzda - mesačný plat/160)
Pro ty, kteří by chtěli vzpomenout na staré "dobré" časy, chci jen připomenout. V roce 1988 jsem kupoval 1 kg cukru za 7,80 Kč. Průměrný plat v našem regionu byl cca 2 700,- Kč, tj. 364 kg cukru. V současnosti odhaduji průměr platů na cca 17 000,- Kč. Za tento průměr pořídíme 739 kg cukru. Tedy cca 2 x tolik. Med jsme tehdy prodali za 33 - 35,- Kč. Dnes za cca 110,- Kč. Mohli bychom říci, že oproti minulosti jsme na tom v tomto, ale jen tomto, ohledu lépe. Ovšem, kdybychom měli v naší politice lidi, kteří politiku pokládají za službu a povinnost ke své voličské veřejnosti, tak bychom nemuseli neustále vzhlížet k západu. Ale, to bychom asi chtěli mnoho....
JK
Maličko opravím, cena cukru byla 7,70/kg, ale to není nakonec vůbec důležité.
Takto to sice vypadá lákavě, kdy nebylo těch ale.....
Tak např. cena benzínu byla 4,- Kč nebo 4,30 Kč/litr, zákonné ručení z auta za 144,- , autobus jezdil do každé díry několikrát denně, nešlo prakticky bez všimného nebo fronty cokoli koupit. Zase na druhé straně jsem jel 170 km do Brna pro 270 lt mrazák, který stál tehdy 8.700,- (dnes je málem levnější), první barevné ruské televize stály kolem 15.000,- Kč a ještě nebyly. Na auta se čekaly pořadníky, zelenina ani maso v obchodě nebylo (alespoň na venkově), banány nebo pomeranče pouze 2 x ročně před Velikonocemi a Vánocemi. A to si všimněte, že dnes jsou za prakticky stejnou cenu, jako tenkrát. Je velmi těžké rovnat všechny aspekty pro a proti. Samozřejmě technický vývoj a produkce je dnes úplně někde jinde.
Na druhé straně, jestliže v Rakousku (Linz) dokážu v jejich Bille nakoupit cukr za 1,09 Eura, benzín, naftu, auto, bílou techniku nebo volání telefonem za srovnatelnou cenu při jejich platech, tak se moc věcí z tohoto úhlu pohledu rovnat nedá. To nedoženeme ani za 100 let, neboť tam je ta úroveň úplně někde jnde.
iRP
Co chcete, vždyť jsme jen východní německá kolonie.
To bylo pořád řečí o tom, jak je u nás nízká produktivita. Měla jsem možnost tochu nahlédnout Němcům pod pokličku, dělám v německé firmě. U nás se odvede daleko víc práce, zato Němci jsou v pohodě. Němec jde k lékaři, kdykoli uzná za vhodné, u nás si na totéž lidi berou dovolenou, protože se o tu mizerně placenou práci ještě bojí. Čech dokáže splnit německou normu i za 4 hodiny práce, Němec si ji rozloží na celý den a je vysmátý. Akorát Čech vidí na výplatní pásce pár šušňů, na rozdíl od naprosto srovnatelné práce v Německu. A to nemluvím o tom, že při nemocenské dostaneme pár korun, Němec plný plat, rovněž důchody jsou někde jinde. Mně by jen zajímalo, JAKO TO SAKRA TI NĚMCI DĚLAJÍ??
To začalo, už za toho pána co odklonil propisku. Trh vše vyřeší.
V Polsku je cukr o něco dražší než u nás.

(25.07.2012 20:39)asx147 napsal(a): [ -> ]Nevíte náhodou někdo , jak se hýbe cena cukru v Polsku??V okolí Těšína,,,Huh
Takže v porovnaní so susedmi je v CZ asi cukor najlacnejší,.takže neviem na čo sa vlastne sťažujete... Smile
Billa jen v neděli 5.8. 17,90Kč
Globus – Praha
Cukr moučka 18,90 Kč/kg

31. 7. – 6. 8. 2012
Max. 10 kusů na osobu/den



Interspar
Cukr krystal 17,90 Kč/kg

2. – 5. 8. 2012
Max. 5 kusů na osobu/den
Nakupuji v Německu a cukr v Lidlu a Aldi dlouhodobě za 85 centů bez omezení
Referenční URL's