Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Výhodné ceny cukru
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Globus – Praha
Cukr krupice 17,90 Kč/kg

17. – 23. 7. 2012
Max. 10 kusů na osobu/den
dobrý den ted je v tescu akce cukr krystal za 17.90kč http://www.akcniceny.cz/letak/-12406/p/1/
20.7-22.7
Nebo trochu jinak - včera jsem dovezl 800 kg nádherného krystalu v papírových pytlích fy AGRANA - cukrovar Hrušovany. Už je v kýblích po 10 kg a čeká na rozpuštění.
Cena 16,90 Kč/kg. Akorát ho potřebujeme ještě cca 5 tun.
K tomu celému řeknu jedno zamyšlení. Docela se těším, až mne jednoho navštíví zástupce velkoobchodu, že zítra pojedou okolo s cukrem, že by přizastavili..... Utopie? Nebo za několik let skutečnost? Když to takto funguje v celé vyspělé Evropě - poč ne u nás? Snad se toho ještě dožiju.....
iRP
docela by mne zajímalo za kolik to české cukrovary prodávají řetězcům, aby byly jako výrobce v zisku. Věřím tomu, že když se mezi sebou v každé ZO dohodneme na schůzi kolik kdo bude potřebovat cukru, tak to půjde vždy min. nad 5 tun. A obchodní zástupce by měl práce nad hlavu.
Jednoduché počty - plus minus 500 000 včelstex x min. 12 - 15 kg = ......
Pokud by Tě zajímala cena, najdi si situační zprávu ministerstva zemědělství Cukr a cukrová řepa - 05/2011. http://eagri.cz/public/web/file/125792/CUKR_05_2011.pdf Pokud by Vám to nedařilo najít, zadejte do vyhledávače "situační zpráva cukr". Ministerstvo zemědělství je od r. 2003 vydává každoročně - někdy i 2x. Tam najdeš průměrnou realizační cenu z cukrovaru a to by mohlo být docela dobrým orientačním vodítkem. Je od strany 21. A pamatuj si, že suprák udělá vše proto, aby měl marži alepoň 50%, samozřejmě nutno odpočíst DPH. Jinak do toho nejde.
A pozor - ta průměrná cena nebude nákupní supráku, ten bude mít díky množstevním odběrům cenu podstatně nižší.
Chtěl bych mít tak 1 % podíl akcií jednoho menšího supráku..... K životu by mi to docela stačilo.
iRP
to už je porce počítáme-li to na 12 kg na včelstvo. 6000 palet=tun. Tam jsi nad 72 miliónů počítáme-li kilo za 12,-Kč. Jdu se kouknot do peněženky...
kolegové, nakupováním cukru ze supermarketů jsem znechucen - žebrat po 10 kg., doufám že v budoucnu nám daj cukrovary šanci - já přecházím na invert.
(21.07.2012 19:32)Barbořák napsal(a): [ -> ].....doufám že v budoucnu nám daj cukrovary šanci - já přecházím na invert.

.... o je přesně to, na co oni čekají. Pokud budeš mít troje včely je Ti to jedno. Ale až budeš potřebovat odněkud oddělek nebo matku, nebude od koho. S prodělkem to totiž nikdo dělat nebude. Jedině si nechat poslat z Číny.
Dojdi se podívat, jak zásobování cukrem funguje např. v Rakousku, nebo SRN.
iRP
... a jak to chodí u sousedů?
Ale know how, jak jste se dostal na cenu 16,90,- je asi tajné Shy ... chápu. Taky doufám, že někdy přijde doba, kdy budou mít cukrovary zájem prodávat v tržním prostředí a hledat odbyt i jinak než přes supráky.
Možná by to šlo, ale to by naše slavná generalita z Křemencové musela zvednout zadky a jít se podívat, jak to ve skutečnosti s cukrem chodí. Třeba by to pak mohli místo naparování vyprávět zahraničním delegacím na různých sezeních, jak máme dobré a prosperující včelařství a jaké máme tradice. Kde je ale realita, ve své zaslepenosti bohužel nevidí.
Stále opakuji, že slavnou národní dotaci ve výši nějakých ušmudlaných 50 - 60 milionů je třeba zrušit. Místo leštění klik na ministerstvu stran této dotace do toho poprosit pana ministra Bendla a někoho z agrární komory, přibrat někoho ze Včelpa a vyvolat jednání např. v Hrušovanech.
Pokud uvážím, že průměrné včelstvo spotřebuje na zazimování 15 kg cukru a já ušetřím dejme tomu 6 Kč/ kg (namísto standartních 22,90 budu platit jen 16,90 Kč/kg),ušetřím na každém včelstvu 90,- Kč. Pokud si vezmu výši dotace, tak ta rozhodně není vyšší.
Ale jako obrovskou!!!!!! úsporu budu mít to potupné shánění cukru po 10 kg v supráku, nehledě na strávený čas a kilometry milionů aut, které to postupně jako velebnou svátost svážejí.
Státní rozpočet by ušetřil a včelaři by vyšli s velkým ziskem. Když nic jiného, alespoň času a potupného doprošování.
Jeden můj kamarád, jemuž vděčím za mnohé se mne jednou zeptal: "Víš co je největší zátěž na světě? To, co nezvedne žádný jeřáb? "
Odpověděl jsem, že samozřejmě nevím.
"Hochu, vlastní zadek. Pokud se rozhodneš, že se nezvedneš z kancelářské židle nebo z křesla od televize, žádný jeřáb to nedokáže."
A tak je to se vším. Měl jsem představu, že se příchodem nového vedení v Křemencové něco změní. Zatím ani snaha. Nebo o ní nevím.
A pokud ten zájem neprojeví sami včelaři systematickým bombardováním nejprve představitelů svazu a ten pak ministerstva a agrární komory, nemůže se nic změnit. Jenže jednoho dne se musí začít. Sice třeba špatně, ALE ZAČÍT!!!!!
Jo a to know how? Já si myslím že to je celé spíše shoda náhod. Rozhodně nic, na čem by šlo stavět. Možná i já budu muset nakonec pro zbytek do supráku.
iRP
Na papaláše nespoléhám a nikdy nebudu. Co chce mít člověk udělané pořádně, musí si udělat sám. Z toho co tu čtu mi přijde, že míříte moc vysoko. Z vlastní praxe vím že pokud mi zavolá například zemědělec, že potřebuje 3 malá čerpadla, nikdy nedostane dobrou cenu. Pokud náš regionální partner má slevu třeba 35%, nikdy nemůžu dát podobnou cenu někomu "malému". Je to velká potencionální hrozba. My mu dáme super cenu, on člověk zvídavý, se stejně půjde zeptat našeho regionálního partnera, a pak mu ještě vynadá do zlodějů, ten se naštve a mám to zpět jako bumerang.
Pro toho reg. partnera, ale tento zemědělec už malá rybka není a on mu po jednání dá i 20% slevu s tím, že si nechá jen zbylých 15%, jen aby ten kšeft měl.
Tím chci říct, že pokud Hrušovany a jiní dělají statisíce tun, Vaši 5t pro ně je mini rybička, která potencionálně může udělat bouři ve sklenici vody u velkých partnerů.
Zkuste mířit o stupeň níž, ideálně bych to viděl na ty co cukr nevyrábí, ale pravidelně a velkém kupují a zpracovávají. Třeba marmeládovny, výrobci kečupů, pekárny a pod.. Ti budou mít dobré ceny, věřím i pod 16,90. A pokud jim nabídnete, že od nich vezmete 5 tun, s tím že si oni můžou na každém kg nechat třeba 2 Kč, tak oni vydělají, vy ušetříte. Věřím, že se nebudou bránit, stejně to jen přefakturují a ve finále si cukr vyzvednete přímo ve velkoskladu, takže pro ně bez práce 10tis na dřevo. Samozřejmě asi ne ti jako Penam a United Bakeries, spíš někdo jako Zeelandia Chelčice, Goldfein Pardubice apod. dle Vašeho regionu.
Možná jsem vedle jako jedle, ale pár let v tom dělám a určité zákonitosti jsou všude stejné.
nejlepší by bylo, kdyby svaz (nebo kdokoli jiný) by místo jakýchkoli dotací vyjednal s nějakým malým cukrovarem dodávání cukru pro včelaře. 500 000 včelstev po 15kg už není zanedbatelné množství, že by byli vázaní na odběr nějakého supermarketu. A supermarket jim určitě neplatí ani 17Kč za kilo, což by včelaři brali všema deseti... nehledě na úspoře na balení, protože by to nemuseli balit do kilových pytlíčků... a za tuto cenu by určitě sehnali další spousty a spousty odběratelů (zahrádkáři do kvasu atd...) Jen se musí najít někdo solventní, kdo jim to nabídne... což by ČSV dle mého mohl být
Jak to chcete distribuovat? Nedovedu si představit, že důvěrníkovi naší ZO zazvoní u baráku řidič kamionu s tím, že mu veze těch 20t cukru, kde že má tu zdvižku, kterou se to bude skládat a kam s tím. Pak začne obvolávání včelařů a doprošování jestli by si náhodou pro ten cukr nechtěli přijít, no a nechtěli, bo ten zrovna nemá čas, a ten zrovna nemá prachy.
Nedovedu si to představit. Paleta cukru není pytlík s pásky Gabonu.
A to, že by se do cukrovaru trousili, jak šváby na pivo, včelaři pro svých 100kg, to už vůbec ne.
Na tuto cestu bych nespoléhal. Já si svých 160 kg hold odjezdím s košíkem. Pro ty co potřebují víc, nezbude než se zkusit spojit s pár podobnými a pak hledat zdroj, jak jsem psal výše a nebo v zahraničí.
Vážený příteli, jak Ty mi muvíš z duše!
Je velmi přesné přirovnání o těch čerpadlech, vždyť vlastně o tom samém mluvím!!!! Jen to zacílení je trochu mimo terč, lépe mířit.
Tím chci říci, že já jsem pro cukrovar samozřejmě malá ryba. Ale trochu nerozumím, proč by mne měl zásobovat někdo kdo např. steriluje okurky, nebo vaří pivo. Proč by mne neměla zásobovat vlastní organizace ČSV, tedy potažmo dceřinné Včelpo, které má m.j. tuto činnost v náplni? Tím myslím servis včelařům, ne servis prodejen s čokoládou nebo hospod. Pokud soustředím jen desetinu toho mého uvažovaného objemu do jednoho místa (na adresu "Včelpo Obora"), a vezmu ssebou svůj nadřízený orgán t.j. někoho z ČSV jako zřizovatele.....
A otázka rabatu je vlastně také na místě. Včepo koupí "s 35% slevou a jen zprostředkováním (tj. já si dojedu nebo nechám dovézt) pro další 3 kamarády přímo do cukrovaru - proč bych táhnul kamion do Obory, tady skládal, uskladňoval, trhal pytle, lámal palety, pálil naftu, otravoval lidi, znovu totéž při nakládání, když mám včelnici např. ve Znojmě!!!) mi může dát např. 25 - 30 % slevu. Nebo 25% při nákupu z rampy Včelpa a 30 při traťovém odběru.
Vždyť těch mnou uvažovaných 5 mil. kg je určitě pro cukrovar zajímavý klient a 20 tun pro Včelpo je asi také zajímavé. Navíc, když na "to" ve Včelpu prakticky vůbec nesáhnou!!!! Ve Včelpu by se to přece řešilo pouze formou plné moci pro speditéra, který by věděl, že z Hrušovan to má dovézt ke mně....
Uvedu jeden konkrétní příklad. Loni jsem sháněl cukr způsobem, který Ty doporučuješ - cituji:
" marmeládovny, výrobci kečupů, pekárny a pod.. Ti budou mít dobré ceny, věřím i pod 16,90....."
Takže konzervárna s potřebou 80 tun cukru ročně má tzv. "pod smlouvou" 40 tun, ostatní se řeší jak se řeší. Když dojde, nezbývá nic jiného, než vyrazit do cukrovaru s tím, že to nějak dopadne. Z řeči jsem pochopil, že by oni spíš cukr potřebovali, než ho mohou nějak nabídnout. K tomu, aby ho totiž mohli nějak nabídnout musí mít nějakou volnou, pro ně postradatelnou kvótu. A tu právě nemají.
Ápropós, také jste si všimli, že drtivá většina supráků má v této době cukr balený pouze volně po 1 kg a nikoli v balících po 10 kg?
A že si vezmeš 50 místo povolených 10? Velkoobchod - kde, jaký, dej adresu.
No a k vlastní distribuci - ten příklad s důvěrníkem a kamionem.....
Přece proboha Vám taky najednou zvoní řidič kamionu se zbožím které jste si vůbec neobjednali? Přece já ten cukr očekávám, musím mít zajištěno složení atd. Včelpo, když posílá plnou moc ví kam!!!! A teď si představ, že jsem měl prodejnu stavebnin - myslíš, že když jsem denně vymanipuloval 2 kamiony s cementem, několik palet cihel, vápna ...., že by se tam ten kamion s cukrem neobešel? A menší včelaři by si ho OBRATEM rádi rozebrali, protože by ho už měli objednaný a zaplacený. Včelpo by ho přece poslalo jen se zaplacenou zálohou, nebo myslíš jen tak? Na blind?
Takže já si znovu naprosto neochvějně myslím, že jiná dostupná cesta, než přes Včelpo a svaz do budoucna stejně nepovede. Vždyť naši pradědové, dědové a tátové si ten svaz tehdy zřídili přesně proto, aby jim pomohl řešit situace, které oni jako jednotlivci řešit nemohou a neumí. Když to jde centrálně s varroázou nebo dotacemi, proč by to nešlo s cukrem. Asi jsem zatím příliš naivní, ale já se toho ještě dočkám.
iRP
Rosťo, já být ve vedení svazu, nic takového bych dojednávat nešel. Proč...? Protože to tu už bylo.
Kdo nezná historii je odsouzen ji opakovat...
Jak to m.j. dopadalo...?
Včelaři řekli spolku (lokálnímu, ale sdruženém přes ústředí spolků včelařských) svoje požadavky, podle toho se cukr s předstihem objednal za nějakou cenu. Ale potom přišlo zlevnění - v obchodech šel sehnat za cenu lepší, než tu s předstihem dojednanou. Včelaři tak objednaný cukr nechtěli odebrat - a skončilo to soudy. A to bylo v době, kdy si o globálních trzích a výkyvech cen mohl svět nechat zdát. Co teprve dneska...?

Tyhle řeči jsou jen mlácení prázdné slámy. Kdyby to bylo tak snadné, už by se ve velkém sdružovaly objednávky třeba chovatelů psů ohledně granulí nebo hospodyň kvůli mouce (oboje doma v malém realizujeme už několik let...). Ale ono to ve velkém prostě nefunguje - proto máme maloobchody a každý se zásobujeme sám. Je to (bohužel nebo bohudík?) časem ověřený model...
Celé toto téma je sezónní a vrací se jako bumerang. Zá pár dní skončí a napřesrok by možná bylo lepší diskutovat touto dobou o zavařování okurek... Wink Užitku z toho bude víc...
Áno, Včelpo minulosti malo svoje prehry, ale aj úspechy. Ale veľa sa dá ošetriť zmluvne. Pokiaľ chce cukor, zaplatí vopred. Každý vie, že určité riziko zlacnenia cukru tu je. Ale aj opak. No ak si tovar neodoberie, bude za skladovanie platiť penále. Pokiaľ budú tieto eventuality v zmluve podchytené, nemá šancu žiadny súd vyhrať!

Nedovolím si tvrdiť, že to včelpo, čo existovalo predtým sa niečomu podobá tomu dnešnému. Bola to veľmi výborne organizovaná spoločnosť.

Dnes, keď organizácia niečo objedná, napr. cukor, kolega včelár ho nechá doviesť a skladuje ho u seba v garáži, má s tým množstvo práce a zažiada o manipulačný poplatok napr.30 centov, už ďaľší zazerajú, ako na nich zarába! Žiaľ, sme také národy. 5% pracujú a 95% sa ich vezie, kritizuje a prednáša požiadavky.
Na aktivity svazu bych opravdu nespoléhal. To, že by si ZO zajišťovaly dodávky cukru společně je holý nesmysl. Předseda naší ZO objednal paletu sklenic, stálo mu to měsíc na dvoře a doprošoval se těch, co se sklenice objednali, aby si je odvezli. Co s cukrem, toho by nebyla jedna paleta, pršet na to nesmí, kam to uskladnit? Jó, kdyby to nějakej trouba rozvezl po jednotlivých včelařích, to by byla jiná, krmili by už sami. Promiňte, já nechci být trouba ...

(21.07.2012 12:09)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]... Docela se těším, až mne jednoho navštíví zástupce velkoobchodu, že zítra pojedou okolo s cukrem, že by přizastavili..... Utopie? Nebo za několik let skutečnost? Když to takto funguje v celé vyspělé Evropě - poč ne u nás? Snad se toho ještě dožiju.....
iRP

Banky už dávno pochopili, že se jim vyplatí 100 malých úvěrů drobným střadatelům, něž jeden velký pro mega podnik. Teď je na čase, aby to pochopili i velkosklady, že zákazník, který si přijede s ufuňěnou škodovkou a na vozíku si odveze 100, 200 ... kg cukru má svůj význam, když jich ve frontě stojí 50.000.
... proč by to měl někdo někam vozit, každý hlásíme počet včelstev, máme reg. číslo chovatele. Tady stačí ta možnost si k dotyčnému skladu dojet osobně a přes svaz mít možnost si za tu výhodnou cenu nakoupit. Dopravu ať si každý řeší sám.
Pořád se jako káča točíme okolo jedné myšlenky - velkosklad, velkoobchod.....
Vy o nějakém takovém "velkoskladu" víte? SEM S ADRESOU A TELEFONEM!!!!!!!
Neexistuje síla, která by mne donutila zbavit se myšlenky, že by jedním z takových velkoskladů mohlo být např. VČELPO OBORA. Tedy NÁŠ podnik, podnik všech včelařů, který se doposud tváří, jako že peníze vůbec nepotřebuje. A tady leží na zemi, jen zvednout zadek. Jen malá kalkulace "pouhý" 1 mil. kg, tedy pouhá pětina nebo sedmina celkové potřeby pro včelaře při marži jediné koruny z kilogramu je milion Kč, vlastně čistého zisku, protože režie už ta firma má zaplacené. Ředitel, účetní, sekretářka, počítač, telefony, daně, odvody - to vše už tam je. Možná snad na výpomoc jedna dívčina na mateřské na poloviční úvazek během sezóny. Nic víc.
Proč to musí být proboha zrovna jakýsi Franta Flinta z Horní Dolní? Proč máme stále těm pitomým suprákům rvát docela těžce vydřené peníze do chřtánu a jako nejhorší se ještě potupně doprošovat? Proč to nemůže být naše svazová organizace, která má služby včelařům jaksi v popisu práce? A může nám o vrátit např ve formě jiného servisu, třeba lepší výkupní cenou medu.....
Já osobně bych se osobně domluvil s několika kamarády, do takového velkoskladu zavolal, aby mi poslali zálohovou fakturu třeba na 10 palet cukru, tu bych zaplatil a ten velkoslad by mi pouze vydal plnou moc k odběru přímo v cukrovaru. Domluvil bych se s nejbližší mojí spedicí, aby mi příležitostně, až pojedou okolo cukrovaru těch 10 palet přivezli. No a pak mi pošle velkosklad fakturu s platbou nula Kč, protože to vše bylo zaplaceno dopředu tou zálohovou fakturou.
Žádné zbytečné skládání ve velkoskladu, žádná nafta, žádní lidé, žádné skladování, žádné trhání pytlů, žádná manipulace s paletami. Jeden telefon, zda je to možné, jeden mail objednávka, druhý mail potvrzení platby a vystavení plné moci, nakonec obálka za 10 Kč s konečnou fakturou.
Cihly na celké stavby taky neobjíždějí celou republiku, protože dodavatel je bůhví, odkud. Vždy nejlevnější doprava je zdroj - spotřeba.
Nevím, co je na tom nepochopitelného. Frštéhe?????
No a jednou to celé zrealizuji já, podruhé jeden kamarád, potřetí druhý kamarád. No a ten, co bude potřebovat 150kg musí buď objíždět suprák, nebo zajede do velkoskladu, nebo ke mě. Já mu to samozřejmě po dohodě s nějakou rozumnou marží podle jeho volby nechám, nebo nenechám. Pokud se mu to bude zdát drahé, ať objíždí suprák, já ho přece nenutím.
Nikdo nic nebude rozvážet, prostě si vezmu to co budu potřebovat, nebo do čeho budu vidět.
Bude to stejné, jako ten příklad s těmi čerpadly. Taky si vezmeš čerpadel jen tolik, kolik..........
iRP
Referenční URL's