Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Výhodné ceny cukru
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Jako kluk si pamatuji, jak se za našeho milovaného, alkoholika Klémy, chodilo po krámech s lístky a nůžkami. Na chleba, na mouku, na cukr atd. A i prodejce byl vyčů....ý a klidně zapřel, že nůžky má, jen aby se nedaly lístky dělit. Podobný způsob dotací by vyřešil svalovce, skladové prostory, dopravu a čas. Jenomže čecháček, by kupóny prokšeftoval a potom stejně nadával. A to by stoupl počet včelstev.Big GrinBig Grin
Na druhou stranu, když si spočítám počet včelstev a 15kg cukru na včelstvo se slevou 5 Kč. Tak je jasné, že náš Míra, nejlepší ministr financí, na to nesežene dotaci, zvlášť když má teď řešit třeba církev.
Ale kdyby se ten nápad svazu podařil, tak už teď se hlásím o své palmáre.Big GrinBig GrinBig Grin
Sice ne jako dříve na lístky, nebo příděl, ale jen v omezeném množství. A zájmeci trénujte běh. Je to zdraví prospěšné.
(11.08.2012 0:57)Zdeněk Brentner napsal(a): [ -> ]Já jsem sice blbej a v době mého začátku, jsem mohl být aktivní k neudržení a stejně bych žádnou dotaci nezískal. Tobě budiž přána. Ale dotace D1, tak jak je koncipována, stejně nemá opodstatnění. Opylovací činnost našich včel, by měl dotovac zemědělec a ne stát. Ten na tom vydělá, a ty vlastně taky. Po prvotním, náročném vkladu, mi dnes včely vrací vše bohatě a to nemluvím ještě o tom srdečním. To, že jsou včely užitečný, hospodářský hmyz nikdo nepochybuje, ale i jiná hospodářská zvířata jsou užitečná a dotaci nedostávají.
A dotace křiví charakter, a u malého čecháčka tím víc. Teď by se sem hodil plačící smail.

Ahoj Zdeňku. Chtěl bych ti trošku oponovat. Veškerá hosp. zvířata jsou dotována.A nejem zvířata,ale i polnosti který zemědělec kvůli zvířatům obdělává.Má dotace na hektar na kus dobytka na pořízení strojů na pořízení budov atd.Takže nevidím důvod,proč by včelaření jako jedno z odvětví zemědělství,nemohlo být dotováno.Je pravda,že z opylování má zisk zemědělec,ale potažmo i stát.Minimálně na daních-pokud je umí vybírat.Ale to patří někam jinam.A pokud stát dotuje pastevní odchov dobytka kvůli tvorbě krajiny,tak si myslím,že včely se také nemalou měrou podílejí na tvorbě krajiny.A to bez ohrad, plotů,rozdupaných luk(záleží samozřejmě na soudnosti chovatele) a onoho často zmiňovaného oxidu uhličitého který údajně produkují nemalou měrou.
V jiném tématu toto k mé naprosté spokojenosti, již vysvětlil jdjd. Já bych teď musel opakovat stejné. Přesto si myslím, že by bylo asi rozumější, nejdříve specifikovat různé dotace.
TERNO - 18,90 Kč
http://terno.cz/retezec-terno/?m=1
do 14.8.2012
Já bych o potravinových lístkách radši nemluvil, Mirek má nohsledy všude. Ale jinak, jak velké množství cukru jsem jako včelaři, dejme tomu na tomto fóru, schopni reálně poptávat? V Čechách existuje a funguje sedm cukrovarů ,z toho dva zcela soukromé. Zkoušel někdo z Vás je oslovit? St. Vlk Huh
Já ano, můžete to skusit je to fakt síla...mnohdy nestačím žasnout v jak skorumpovaném prostředí dokážeme žít a ještě něco tvořit.
V současné době se pokouším dojednat cukr v Bulharsku,možná to půjde snáz a levněji....pokud to nenarazí na české "tržní" prostředí.
Uvidíme za rok....
Tesco: 22.8. - 24.8.:
17.90 Kč
Omlouvám se za OT, ale je to ve všech prodejnách Tesco? Byl jsem ve 2 různých prodejnách a 2 různé ceny. Jedni to měly za 18,90 a v druhém za 22,90.

Díky
Potřebuji ještě 200kg cukru.
Kde JE LEVNĚJŠÍ.
DĚKUJI
j.b.
Doporučuji pročítat letáky marketů, popřípadě zkontaktovat některého z velkoodběratelů. Sezóna zavařování je v plném proudu, markety určitě nějakou akci nabídnou. V každém případě se vyplatí cukr kupovat když je v nabídce v průběhu celého roku, ne až když ho potřebujeme.
Tesco těš se ,zítra beru transita a 9 ti členou rodinu Smile
KAUFLAND od 23.8 krystal za 16.90 Kč, max 20 ks na os.
GLOBUS Pardubice, Brno, Olomouc, Opava, Ostrava - cukr Krystal - 17,9Kč/kg - 10ks osoba/den
(20.08.2012 7:29)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]... V každém případě se vyplatí cukr kupovat když je v nabídce v průběhu celého roku, ne až když ho potřebujeme.

... pokud ho máš kde v suchu skladovat. V opačném případě je problém ho pak zpracovat - rozpustit Undecided
(21.08.2012 22:51)jdjd napsal(a): [ -> ]
(20.08.2012 7:29)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]... V každém případě se vyplatí cukr kupovat když je v nabídce v průběhu celého roku, ne až když ho potřebujeme.

... pokud ho máš kde v suchu skladovat. V opačném případě je problém ho pak zpracovat - rozpustit Undecided

Nouze naučila Dalibora housti - a tak je to se vším. Mám určitou možnost sehnat cukr za docela zajímavou cenu celoročně - balení pytel 50 kg. Co s ním? Cukr je hygroskopický, t.j. odebírá vzdušnou vlhkost a tvrdne. Pokud se mu to dovolí, rozbíjet pouze palicí. Tak mne napadlo - což ho takhle vysypat a dát do kbelíků po 10 kg, nebo rovnou do plastového sudu s víkem? A pak ho nabírat, třeba těmi kbelíky ve chvíli, kdy ho budu potřebovat. Pokud si nehrajete na dekagramy, ideální řešení. Stejně ho někdy musím vysypat, lhostejno zda z 1 kg pytlíků, nebo z 50 kg pytle. A pokud je uzavřený, ......
iRP
Do hoboku se mi vejde myslím 35 kilo - skladovatelné a ještě manipulovatelné. 5 jich vysypu do 100 litrů v sudu. Tedy lépeřečeno. V 200l sudu je čárka na 100litrů vody a sypu pak do ní dokud to není těsně pod okraj. Když jsem měl 50 kilové pytle, tak mi zhruba tak vycházelo.

Není podstané ani tak ten poměr, ale aby to čerpadlo rozpustilo - třeba záv. na teplotě vody, možná i kyalitě cukru.
Rosťo, i v plastových 10kg kbelících se mi na povrchu udělala větší či menší vrstva krusty. Rozhodně to bylo ale lepší než v originál pytli. Budu-li to muset znovu řešit, budu hledat cestu přes nějakou suchou místnost. S trochou zbytku z loňska se mi to povedlo v dílně, mít větší kotelnu šel by cukr asi tam. Případně vrátkem na půdu, ale to už je dost krkolomné.
Každopádně hrudky dělají problém kalovce - mít místo ní vrtuli, bylo by to asi jednodušší. A roztloukání palicí je "opravdu zábava". Ke konci sezóny si to člověk obzvláště užívá...
Cukr mám v 50Ltr. sudech, s utěsněným víkem s obručí. Krusta se trošku udělala, ale ta šla lehce rukou rozdrobit. Bez suché místnosti by to ale mohl být problém, sudy nejdou zcela parotěsně uzavřít, ale v této velikosti se s nimi dobře manipuluje. O to taky jde, zbytečně si nestrhnout záda, máme jen jedny, u včel se navzpíráme až až.
Mám cukr v modrém potravinářském 120l sudu s víkem které má těsnění a obruč. V místosti je 80procent vlhkost, v zimě se tam netopí - teplota okolo 2C-5C. Měl sem ho tak od loňského podzimu a neztvrdl.
Stejně skladuju mouku, pšenici a není problém.
Referenční URL's