Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Výhodné ceny cukru
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(24.09.2022 22:09)Včelařík napsal(a): [ -> ]Dneska cena cukru v Globuse 19,90,- Kč/kg a řepná kampaň začla tento týden.
Bohužel tato kampaň bude o jiných nákladech za energie. A nikdo dotovat výrobu cukru nebude.
PN.
Jak jsem psal 21.9., tak jsem i nakupoval. Moc jsem toho nestih - tak 40 kg
Včera v Tescu ještě krupice za 20 (19,90) Kč za kg.
Dnes 35 (34,90) Kč za kg.
Kromě ceny žádná změna (návoz nových palet) - pohledově stejné jako včera - lidi to za tu cenu prostě neberou - zatím.
Kauf to začal a už to jede.
Tak jsem zašel vedle do Lidlu a tam ještě kg za 19,90. Vykoupil jsem posledních necelých 40 kg na paletě (žádná pitomá omezení).
Ve čtvrtek opět zkusím Lidly (další dva co ve městě jsou) a koupím ještě něco.
Když nic jiného blíží se vrchol ovocnářskovinařského roku - tradiční šípky a pozor, letos u nás budou i trnky! Tam taky pár kilo zašustí...
A pokud bude nějaká akce, tak klasika 40-50% a jsme zase na +- 20 Kč / kg a ještě to bude pytlík na osobu.
Já vím, žabařím po desítkách kil, ale pro mě to význam má.

Byvše pesimista, tipuji, že příští rok bude cukr tak za 50 možná i 70Kč kg. Loni se mi za 15 Kč kg zdál drahý a to takový svrab ještě nebyl...
No a obecně potraviny za ten týden pocitově zdražily zase tak o 10%.
Příjem se mi určitě 3-5x nezvýší...
Doba pesimistům přeje - to mám radost!
Až na kost...Big Grin
Ahojte, jedna z vecí, prečo je akciový cukor v obchode vždy lacnejší ako v cukrovare, je tá, že obchody majú dosť agresívnu politiku cenotvorby a tlačia na dodávateľov. Prípadne to kompenzujú inými cenami, ale skôr to prvé.

Preto nikdy Bigbag rovno z cukrovaru nebude lacnejší ako cukor v Tescu. Z množstevného hľadiska chodím do Metra, kde nikto nezazerá keď beriem 3 košíky plné cukru a oželiem tých 10 centov navrch.

Čo sa týka úrody repy 2022 bolo sucho, repa bola malá, potom napršalo a repa narástla, napila sa vody ale cukornatosť sa znížila. Niekde aj pod % o ktoré majú cukrovary záujem a teraz je to hop alebo trop.

Boli už aj roky, kedy repári doplácali cukrovaru obdržané zálohy.

Plus sa k tomu pridá energia, niektoré cukrovary modernizovali v posledných rokoch napr. na plyn. A doprava. A problémy a pokusy s morením osiva v iných štátoch Eu, kde teraz nemajú úrodu. Cena nebude taká, na akú sme si zvykli v 2015...
No po rozstřílení dvou plynovodů do EU už nemusíte o levném cukru ani přemýšlet. Celý průmysl se tady sesype jako domeček z karet. Bez levného plynu nebude levných potravin ani dalších komodit.
No nic, med budu muset zase zdražit.
Dnes Kaudland Ratiboř ( Raciborz - PL)

při přepočtu 22 Kč/ kg, mají ho tam hromady.

V ČR už nekupuji téměř nic, je tady všechno předražené. Máme štěstí, že jsme u hranic.
Stavební práce - fasáda češti zedníci - 420 tis. , polské firmy 312 tis - a to mají ještě kvalitnější PS ( vyšší pevnost) , výměna rozvodů na Citroena C 5 včetně olejů, filtrů atd komplet mě vyšla do 6 500 kč. PHM ani nemluvím, dnes benzín 33 a nafta 36 ( Auchan)
Příští týden jedu pro brýle atd. ...

Tady u nás v ČR zavládnul nešvar, že lidé mají hodně peněz, tak jim od nich pomůžeme.
Viz předchozí příspěvek včera cukr za 20, dnes za 36, přitom úplně stejné zboží.
Cukr i přes zdražení je levná komodita a nevyplatí se ji vozit daleko, tak se stačí domluvit a cena 37 kč. se stane realitou.

P.
Vyšší cena = vyšší zisky. Vyšší zisky = vyšší daně. Vyšší daně = větší blahobyt. Takže pomáháš k blahobytu Polákům.
A západ republiky pomáhá k blahobytu Němcům, jih Rakušanům a Slováci nám. Vždycky příhraniční oblasti využívaly výhodné nákupy v sousedním státě a kecy typu Vyšší zisky = vyšší daně, jsou tak pro studenty Ekonomické fakulty.
Když čeští podnikatelé a firmy se nebudou chovat jako zloději, tak nikdo nebude dávat vydělávat v Polsku či Německu. Ti co křičí by tam nakupovali také, ale díky vzdálenosti nemohou či se jim to navyplatí.
PN.
V Bavorsku se cena cukru zatím pohybuje mezi 0,60 - 0,85 euro. A to u stejných řetězců jako tady. O jiném zboží a nesrovnatelné kvalitě je škoda mluvit. Nakupovat v Čechách nema smysl. V zemi, kde už dávno nejsem občan ale pouze plátce, výčitky které ekonomice tím pomáhám rozhodně nemám. Ostatně každý, nejen kdo v Čechách nakupuje jistě vidí jak účelně jsou spotřební, ale i jiné daně využívány k blahobytu a spokojenost občanů.
bohemia.gall, ty sa sťažuješ na Čechy? Tak poď k nám na Slovensko, aj švajčiari nám môžu závidieť....
40 centov v paletách, balený v kilovkach Slovenský cukor, ešte vrátia DPH..Cool
(29.09.2022 12:27)Peter Veliky napsal(a): [ -> ]bohemia.gall, ty sa sťažuješ na Čechy? Tak poď k nám na Slovensko, aj švajčiari nám môžu závidieť....

Na Čechy vůbec ne. Jako čistokrevný hybrid vím dobře jak je ve druhé polovině moji vlasti. Máme v mnohém společný úděl. Objektivně s politováním musím říct, dobře nám tak. Nemyslím tím nám dvěma, to je jasný.
Ono s tím zahraničím to není tak úplně pravda, že jsou ceny jinde.
Pouze u nás, když se vyvolá panika, tak se zdraží okamžitě, co je na skladu a je to jedno, jestli je to cukr .... nebo benzin a nafta ... v Česku se večer vyvolá panika v televizi a ráno jsou ceny na stojanech poskočeny a tak je to i teď s cukrem.

Takže Německo i Rakousko se během dvou měsíců taky bude pohybovat na 1,2 - 1,5 Euro/kg, teď ještě prostě dojíždí zásoby, tak jedou za standardní ceny, co v ČR byly ještě tři týdny zpět.
A kdo že stojí za těmi nenažranými obchodníky (supermarkety, benzinky...), co si přiráží nemravné marže? Němci, Poláci... Kolik řetězců (supermarketů, benzinem...) je v držení českých majitelů?
Nemyslíš si, doufám, že český majitel bude mít soucit?
Cukru je aj tak prebytok a keď nebude tak dodá zeleny mužiček, lebo bude potrebovat lóve a že prišiel o svoje uzemie tak bude tam cukor prebytok.Cool
(22.09.2022 20:39)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Já mám informaci z jednoho regionálního prodejce potravin, že velkoobchodní cena bude 25 Kč. K tomu marže a dph.

(22.09.2022 20:47)#beekeeper napsal(a): [ -> ]...a seš na 38 Kč.

Od pondělí bude za 37 Kč. Dnes ještě "jen" 20 Kč
Kdepak od pondělí, Lidl zdražil už dnes odpoledne, ráno ještě za 20 a večer už 35.
V globusu dnes krystal 37.50.Surprised Tak jsem si cestou koupil cukr na jaro v penny za 19.90Confused To tu do jara máme inflaci jak ve Výmarské republiceAngry
Taky jsem ještě metrák za 20 vzal. Celkově mám asi na dvě sezony. Rozhodně dobrá investice.
Referenční URL's