Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Výhodné ceny cukru
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Tohle mi, prosím, vysvětlete: Jak může obchodník oželit 30% z nákupní ceny? To je nějaký divný? Kdyby z prodejní ceny - tak bych tomu rozumněl, ale takhle?

Jen aby to byla pravda o dotované ceně cukru! To jako myslíte dotovaná cena = prodejní cena je pod výrobními/nákupními náklady?! Nejde jen o rozhýbání zákázníků změnou ceny = rozhýbání v přesvědčení zákazníka ke koupi i nepotřebného v dané chvíli s tím, že zboží v tuto chvíli má nižší cenu než bylo včera?

Krásná hra konzumního života!
NB1
Presne si to uhádol, napr. taký dôchodca potrebuje možno 2-3 kilá , lebo viac aj tak nodnesie v taške, prečo? lebo do obchodu ide MHD alebo v Prahe metrom, žije sám , deti má ďaleko , ale ked už je tam tak kúpi,salám atď.......a obchodník zarobí.Ty si sa nestretol stým že ti niekto dal niečo k nákupu zadarmo , len preto lebo si mal plný nákupný košík?????? Ja ano a väčšina z tohto fóra tiež, tak prečo sa tomu čuduješ? Apropó ,cukor je majetkom obchodníka a je jeho vec za akú cenu ho predá, a zbytočná starosť teba a štátnych úradníkov? Pamätáš ked sa otvorili hranice z Nemeckom a Rakúskom v 1989? Čo všetko si si doniesol GRÁTIS???? uvažuj.........
Grátis si neodneseš nic - vždy to zaplatí zákazník, když né v ten den ty, tak někdo jiný! Nikdy to ale není obchodník = jinak by zkrachoval! Veškeré podnikání je činnost tvořená za účelem zisku, né kvůli dotování cen. Nejde o charitu ze strany obchodníka, jak z tvého příspěvku vyznívá.
(24.03.2013 22:24)ladapropala napsal(a): [ -> ]dneska kaufland brno krystal 16 90 20 kg osoba
No nevím nevím,,,,
Škoda že to je tak daleko, ale při této akci 16 90 20 kg na osobu , by se to i tak vyplatilo, kde ve finále dostanu 16 90 20 = 126 kg na osobu a ještě bez peněz.HuhSurprised
sorry bude to asi tou medovinou co jsem vypil 16 90KčBlush
(25.03.2013 18:43)NB1 napsal(a): [ -> ]Tohle mi, prosím, vysvětlete: Jak může obchodník oželit 30% z nákupní ceny? To je nějaký divný? Kdyby z prodejní ceny - tak bych tomu rozumněl, ale takhle?

Teoreticky by se řetězci mohlo vyplatit jít pod nákupní cenu, je to vlastně forma reklamy. Příjdeš pro levnej cukr a uděláš nakup na cely týden.

Ale prodej pod nakupní cenou by bylo porušení antimonopolních zákonů.

Takže spíš to budou prodávat za nákupní cenu. I když v supermarketech
chce prodávat každý, takže si můžou diktovat, pak zavolaj do cukrovaru,
chceš u nás prodávat cukr tak udělej dvakrát do roka akci, nebo změníme dodavatele. A zase se supermarket neoškube.

Docela by mě zajímalo kolik by stál takový menší cukrovárek, Svaz by nějakej cukrovar mohl koupit/postavit. A myslím, že by to byla nejlepší svazová investice za posledních mnoho let.

Honza Vrana

PS: Dnes na mě spáchaly v Kauflandu v Olomouci sabotáž na rozdíl od neděle kdy byl cukr v desetikilovem balení, dnes volně na paletě po kilech. Takže sem těch 120kg pěkně po balíčkách několikrát přerovnal.
Nakonec jsem je naskládal do krabic od paprik výrobce BEE PEPPERS Big Grin
(25.03.2013 18:43)NB1 napsal(a): [ -> ]Tohle mi, prosím, vysvětlete: Jak může obchodník oželit 30% z nákupní ceny? To je nějaký divný? Kdyby z prodejní ceny - tak bych tomu rozumněl, ale takhle?

Jen aby to byla pravda o dotované ceně cukru! To jako myslíte dotovaná cena = prodejní cena je pod výrobními/nákupními náklady?! Nejde jen o rozhýbání zákázníků změnou ceny = rozhýbání v přesvědčení zákazníka ke koupi i nepotřebného v dané chvíli s tím, že zboží v tuto chvíli má nižší cenu než bylo včera?

Krásná hra konzumního života!

Ono to je trošku jinak. Obchodní řetězec podepíše smlouvu s dodavatelem na určitý objem zboží, současně odběr podmiňuje provést prodejní akci X-krát za rok za cenu mínus 30%. Tu akci neplatí řetězec, ale dodavatel. A rád na to přistoupí. Dovede si spočítat, že když se bude cukat, nemá šanci takové množství, které od něj řetězec odebere sám prodat. A ztráta "prodejní akcí" je pro něj menší, než kdyby prodával za plnou cenu, ale v mnohem menším objemu. A nebuďme naivní, že akce jsou proto, aby byl zákazník spokojený s nižší cenou. Proč je asi omezení např. na 10 kg/osobu/den? Nepotřebují nájezdy včelařů, kteří vykoupí cukr po paletách, ale potřebují dostat na plac běžné zákazníky, kteří si koupí pár kg levného cukru a k tomu kvanta blbostí, které si původně ani koupit nechtěli.
U nás mívá Kaufland akci od čtvrtka 10 kg na osobu. Od pondělí pak co hrdlo ráčí, aby se toho zbavili. Protože ti co nakoupil blbosti přijdou pro jiné blbosti zas až další čtvrtek kdy bude sleva na máslo.
Když zbude cukru víc, postaví palety do cesty tak aby o ně včelaři zakopávali.
(25.03.2013 22:15)vraja napsal(a): [ -> ]... Docela by mě zajímalo kolik by stál takový menší cukrovárek, Svaz by nějakej cukrovar mohl koupit/postavit. A myslím, že by to byla nejlepší svazová investice za posledních mnoho let. ...

Taky jsem nad tím přemýšlel - a řešení to podle mě není. Výstupy by z toho totiž mohly být jen dva:
  1. Tento "spolkový" cukrovar by prodával pro včelaře za pro ně výhodnou cenu. Pak by z toho včelaři těžili, ale cukrovar by z pohledu tržního prodělával, protože kdyby prodával nevčelařům, vydělal by víc. Jeho vlastník - spolek, resp. vedení cukrovaru - by se tedy nechoval hospodárně z pohledu majitele (srovnejte s ČEZem). Nevydělané peníze by se v porovnání s konkurencí musely někde projevit - třeba v platbách producentům řepy (nemuseli by chtít dodávat), v zaměstnanecké politice (důsledkem by mohl být výrazně vyšší "spad cukru z náklaďáků"), v investicích do technologie, ... ... ... Z pohledu účetní analytiky je to také problém (např. uvnitř jednoho podniku).
  2. Anebo by se choval tržně, ale pak by to celé mělo smysl jen jako investice. A o smysl spolkových investic už je to zcela jiná debata... Existují sice funkční družstva, ale zrovna ve včelařství máme i příklady, kdy vlastnictví spolkového podniku byl docela problém (Včela Předboj).
Celý problém podle mě vznikl přejmenováním historické podpory včelařů ve formě levnějšího cukru na podporu "zabezpečení opylování zemědělských hmyzosnubných plodin". Být to nazvané postaru, byla by každá debata o levnějším cukru pro včelaře bezpředmětná, bo bychom jej měli dotovaný. A levnější cukr z rotací kolem pokladen v supermarketu by byl jen cestou, jak si přivydělat (ve formě úspory) namísto sledování telenovel. Tím to neodsuzuji (ty rotace), ba naopak.
Ono obchodnici v SR maju inu strategiu - zurivo vsetci svorne drzia ceny okolo 1.1 eura.
Proto stále nakupuji v Německu za konstantních 85 centů. Mám to jen 30 km do krámu....
Kaufland: Cukr krystal - cukrovar Hrušovany: 17,50,- Kč Uráááááá
ďakujem za info
jo, v Kauflandu v Brně na Staré osadě jsem se včera 6x otočil a 120kg je doma, dnes zopakuji Smile Dávají to po 20 kg na osobu pěkně balené v 10 kg balících. Zmršená EU má prý kvóty na cukr takže světová cena cukru je výrazně nižší než v EU. No co už.
Kde jsou ty doby , kdy byl za 7,30Sad
A aj mlieko bolo za dve koruny....
A výplata 1 200 kčs!
Hoši je rok 2013 Undecided
Pánové, už se to tu řešilo. Nevolám po cenách, které byly před 20 lety, ale byla doba, že se cukr z naší republiky vyvážel, cukrová řepa se pěstovala více než řepka. Teď ve světě seženete cukr za ceny, které jsou poloviční než jsou ceny, za které kupujeme v akcích. Problém je clo EU a její mizerná politika.
Kde ve světě seženeš laciný cukr v drobném? Tedy myslím nějakou tu tunu a ne lodě?
Referenční URL's