Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Výhodné ceny cukru
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Čo ja nechápem je, že jednu vec na trhovom hospodárstve obhajuješ a druhú zakopeš pod čiernu zem. Trh je jednoducho trh, deformácie vytvára len kartel, dotácie a dumping. Všetko ostatné je vec predávajúceho ako si cenu nastaví. Mne je šuma fuk za čo nakupujú výkupcovia, je mi jedno, aká je cena v obchode, je mi jedno, za koľko predáva sused či za menej alebo viac. Pozriem si svoje náklady a rozhodnem sa. To je všetko. Prečo mám niekomu nadávať, že predáva za menej ako ja????
Já to vidím jako naprosto konzistentní se svými názory.
Dokonce jsem toto v rámci práce doporučoval, tedy že výrobce musí být nejdražší, aby ochránil své obchodní partnery a umožnil jim prodávat a propagovat svoje zboží. /A dějiny mi daly za pravdu. Smile /

A pokud se včelaři v ČSR nenaučí základy obchodu budou pořád skuhrat jak je drahý med v NSR, v Polsku i na Ukrajině. A každý je okrádá, za 150 od nich nakupuje a za 200 prodává - viz jinde. Smile

Takže si budete připadat hrozně svobodní ale chudí.
Zatímco v okolních zemích budou tržit víc, sice nesvobodně a budou se podřizovat pravidlům ekonomiky a marketingu.

Ale každýsi může svobodně vybrat na které straně bude. Smile

Doufám že neučíš občanku, ekonomii nebo matematiku? Smile
Si vedľa jak ta jedľaTongue

Ja nie som ten, kto vyplakáva nad cenou meduTongue Je pekné, že si ty pripadáš ako záchranca správnej ceny pre českých včelárov. Lenže svet sa mení a menia sa aj obchodné návyky. Ja osobne už drvivú väčšinu vecí nakupujem zvonku. Prečo by som mal platiť xyz medzičlánkom od výrobcu po mňa? A tak isto je to aj pri mede. U mňa zákazník neplatí xyz medzičlánkom.

Moja ekonomika aj marketing je v poriadku. Nie som odkázaný na žiaden výkup a s odbytom nemám problém.Tongue
Tak si dovez i ten cukr, když ti to tady nechtějí bez mezičlánků cukrovary prodat.Cool
patko79

Nerad, ale za vaše vidění reality to už jinak nešlo, neomlouvám se, vysvětluju.

Ne se vším, co jinde v jiných souvislostech KaJi píše, ale v tomto s ním nelze než souhlasit.

Ale KaJi. Někde se mluvilo o jakýchsi Xypsilonových třetinkách (jeho příjmení jsem vymazal aby mě nežaloval, neboli jsem líný dokazovat a nevím jak bych to dokázal po 23, či 24 letech). On prý byl první kdo vysvětlil českým včelařům, že včelař má dostat třetinu ceny co je pak v krámě. Druhou třetinu prý zpracovatel a třetí třetinu prý obchodník. A český včelař tuten blud sežral a dokonce se to přednášelo na "odborných" včelařských přednáškách.

Proč je to blud? Protože když bude hypotetická cena medu v maloobchodě třeba 150 Kč za kilo, pak včelař má prý dostat třetinu, tedy 50 Kč. Tak tu zlodějnu odůvodňovala ta banda, na jejíž jednu malou část dopadla příslovečná kosa na kámen a je z toho celosvazová ostuda a nevratné škody na pověsti. To je ale jen jedna ze souvislostí.

Proč to nazývám tak hanlivě? Prostě proto, že jestli má dostat včelař 50 Kč a zpracovatel taky 50 Kč, pak má zpracovatel 100% marži a to jde jen u drog a obchodu s bílým masem a podobně (a ještě je jim to málo a pančují to dovozama, jak se nevyvratitelně prokázalo že?). Jestli má pak maloobchodník dostat taky 50 Kč, což je přesně 50% vejvar z nákupky, tak to je taky daleko za hranicí slušnosti. Ovšem liberální obchod nezná pojmy jako slušnost, tak jsme zvlčili, že tomu už drtivá většina lidí věří a myslí, že to tak je správně. Není!!

Proto tvrdím, že určité regulace jsou nezbytně nutné. Nakonec dnes obdivujeme výnosy Karla IV, nařízení Marie Terezie a hlavně patenty jejího syna Josefa II a to nebylo nic jiného, než regulace!!!!!!!
tom.50

ale s týmto ja predsa súhlasím! Len nevidím dôvod, prečo by som nemohol podliezť cenu medu v obchode? Predávam bez medzičlánkov, tak prečo to tak niektoré medzičlánky strašne nasiera???

KaJi, budú časy, keď sa aj ten cukor bude dať doviezť bez medzičlánkov, tomu ver. Už dnes nie je problém objednať si celý kontajner a dopraviť ho až k domu. Čo potom ten náš skostnatený systém bude robiť, na čo sa bude vyhovárať??? Pre neho je totižto zákazník až na poslednom mieste!!! A ako tak pozerám, u teba asi tiež. Prístup našich "obchodníkov" sa nedá z tými zahraničnými porovnať. Presvedčil som sa o tom už neraz. Tu hľadajú spôsoby, ako sa čo nedá, tam hľadajú, ako by sa to dalo.
Patko ty jako malovýrobce si můžeš dělat skutečně co chceš, trh jako takový o tobě ani neví. Kdbyy jsi byl skutečný hráč na trhu, tedy s podílem od jednoho procenta, tak pak už nad tím jak funguje trh budeš muset hodně přemýšlet.

A že nakupuješ za lacino bez prostředníků ze světa???? SmileSmileSmileSmile
To můžeš leda v ČSR včelařských manufaktůrách a podobně.

Z tvých posledních 10 nákupů které prý děláš bez prostředníků.
Kolik z nich bylo od výrobců a kterých?
Skutečně by mě zajímalo kde se dá ve světě nakoupit u výrobce???
Uveď kde a jsi nakupoval, bez toho je to jen o zbožných přáních.


Tome ten pán Y, to je zbytečné řešit, ten se nanaučil ani matematiku, pletl si třetinky (tři stejné díly) se třemi díly.
A o trhu toho ví díky dotacím ze kterých žije jeho firma i on velmi málo, možná nic - viz jeho účast ve Valné hromadě Včelpa.

A patko tvoje ceny medu, pokud by jsi uměl počítat a nechtěl mít prachy hned na hromadě - a měl problém jak je chránit od inflace (skoro záporné úrokové míry) tak si spočteš o kolik přicházíš proti optimální strategii někoho kdo prodává málo za ceny v obchodech, zbytek do potřebného cashflow dá jiným za velko cenu rovnou tomu za co prodáváš ty v malém, a zbytek si necháš na skladě - třeba zase přide cyklus, kdy velko ceny budou nad předloňskými malocenami.

Si to můžeš spočítat za posledních pět let co bylo lepší, ceny znáš - svoje, na trhu, i výkupní. Jak ti to vychází, dobrá strategie nebo o kolik jsi přišel??? Smile
(19.05.2016 5:19)patko79 napsal(a): [ -> ]Len nevidím dôvod, prečo by som nemohol podliezť cenu medu v obchode? Predávam bez medzičlánkov, tak prečo to tak niektoré medzičlánky strašne nasiera???

Zkoušels to? Dodávat svůj med do místního obchodu a pak ho nabízet jeho zákazníkům z nižší cenu než by ho koupili tam?

Naprostá většina výrobců je na mezičláncích životně závislá a podle toho se k ním chová. I ty jako zákazník je potřebuješ.
Patko ne, on si pro banány a pomeranče jezdí. K čemu prostředník. A pro chleba a mlíko taky. Šije u krejčího a má boty od . . . . , pneumatiky - to si jezdí až do . . . .

Kurně který výrobce prodává pneu přímo? My ne. Ani vlastním zaměstnancům. Smile
Aby jsme nenakrkli zákazníky - překupníky. .-)
Nie ja iba nakupujem tam, kde si ten obchodník neprihadzuje 100%, ostatné kraviny ma nezaujímajúTongue Pokojne si nakupujte v obchodoch s premrštenými cenami, je to vaša voľba. Tak ako cena vami vyprodukovaného medu je vaša voľba. Ale nenavážajte sa tu do včelárov, ktorí predávajú lacnejšie ako vy. Môžu to byť ďaleko lepší včelári ako vy (aj ďaleko lepší ľudia) a nepotrebujú aby im tu niekto diktoval ceny a radil ohľadom "marketingu".

KaJi snažíš sa byť vtipný alebo iba natvrdlý? Asi je každému jasné, že aj v číne, amerike, anglicku, ... všade nakupuješ od obchodníka. Lenže ten si neúčtuje 100% ako u nás. Chceš dobehnúť západ? Na to zabudni, ten už svoje výrobné kapacity presunul na východ, kde vyrába za zlomok toho, čo by ich to stálo tu.

Zrazu sme my malý pre trh bezvýznamní. Tak čo vás kurňa vkuse na nás se..e??? Vy veľký predsa hýbete trhom, tak hýbteTongue
Doniesol som cukor s metra poškodený obal 1440kg. Bolo mi učtované ako 720kg po 52c./kg. Tak som sa dohodol že budem brať poškodený a včelám ta aj tak nevadí.Cool
(19.05.2016 7:54)patko79 napsal(a): [ -> ]Nie ja iba nakupujem tam, kde si ten obchodník neprihadzuje 100%, o
KaJi snažíš sa byť vtipný alebo iba natvrdlý? Asi je každému jasné, že aj v číne, amerike, anglicku, ... všade nakupuješ od obchodníka.

A o čem se tady od začátku bavíme - že se většinou nakupuje od obchodníků, ne?

Napřed nesouhlasíš a pak to sám tvrdíš.
patko79

Natvrdlý jste patrně vy. Tak vám to dám na příkladu který jistě pochopíte.

Zažil jsem maloobchodníka s koloniálem, nadšený, hned po Velkém Třesku. Vrátili jeho rodině dům s krámem, zařízeným po komnistech a tak prodával potraviny, vše koupil v malé rozkradovosti za hubičku, za odpisové = tedy zůstakové ceny. A bleskurychle si debil spočítal, jak té Jednotě a tomu dožívajícímu Pramenu natře a silně podlezl ceny. A furt se topil v prachách. Říkám mu, ale jednoho dne ti umře kotel, zač koupíš nový: "No vole, bylim tu, tak ho stejně musim koupit né?" Stejnou odpověď dával na rozbitou střechu, novou elinstalaci i na výměnu ještě olověné vodoinstalace.

Pak to přišlo, dům se začal sypat a najednou nebylo na opravy a nebylo ani na běžný provoz. Hlavně ho začaly drtit cizácké řetězce, tvrdě vykořisťující výrobce a protože se brzy staly jediným významným odbytem výrobců, začali ti svoje produkty šidit = například třeba párky které obsahují JEDNO % MASA. Tu prchla první prodavačka, pak druhá a nyní tam dře, pod českým řetězcem, jako soumar se svou, kdysi exkluzivní manželkou.

Vy si patko79 dopadněte se svou ekonomikou jak chcete, ale neku.vete to těm chytřejším kteří vědí, že musí investovat do obnovy vybavení (komunistickou terminologií //Marx tuším// to jsou základní výrobní prostředky), že byste měl taky vydělal na tak velkou část auta, kterou ohuntujete jezděním ke včelám a vožením těžkého cukru, tedy pokud vám ho nepřivezou číňani před barák kontejner a vy strávíte rok života než to po známých rozprodáte, prachy rozcundáte za kraviny a efekt zmizí ve vašem dobrém pocitu. Pak taky musíte opravovat a dokupovat úly (tady už slyším jak si je děláte ze svého dříví sám), a další pomůcky, obnovovat nátěry, něco stála medárna (ale to jste jen zadarmo pomocí vzduchu místo stavebního materiálu- zadarmo - zrychtoval v baráku, který stejně máte tak co), točíte jistě na medometu z první republiky, třírámkovém klikou a tak dále, a tak dál.

Tak si sedněte, v zimě, až bude čas, a napište si do sloupce hezky pod sebe co byste musel vydat, kdybyste teď začal včelařit a neměl nic jiného než že to umíte. Vyjde vám taková cifra, že zjistíte, proč třeba židi nikdy nechovali včely. Pak byste totiž musel žít 100 let a nebo prodávat med za několikanásobek ceny, kterou vy nyní podlézáte a ubližujete těm, co počítat základní počty - má dáti/dal
ovládají.

Tím z mojí strany končím tuto neplodnou debatu, lidi jako vy jsou věční.
(19.05.2016 7:54)patko79 napsal(a): [ -> ]Ale nenavážajte sa tu do včelárov, ktorí predávajú lacnejšie ako vy. Môžu to byť ďaleko lepší včelári ako vy (aj ďaleko lepší ľudia) a nepotrebujú aby im tu niekto diktoval ceny a radil ohľadom "marketingu".

Mají to zmáklé. Pokud je cílem co nejrychleji se vytočeného medu zbavit, je stanovení nízké ceny celkem dobrý marketingový tah.
Možná kdyby vzali tužku a papír, spočítali by si kolik stojí zabalení, skladování a prodej ve své podnikové prodejně ze dvora, vyšlo by některým že ještě lepší marketing je prodat celou produkci naráz obchodníkovi, který tyto náklady převezme na sebe.
(19.05.2016 8:23)tom.50 napsal(a): [ -> ]patko79


Vy si patko79 dopadněte se svou ekonomikou jak chcete, ale neku.vete to těm chytřejším kteří vědí, že musí investovat do obnovy vybavení (komunistickou terminologií //Marx tuším// to jsou základní výrobní prostředky), že byste měl taky vydělal na tak velkou část auta, kterou ohuntujete jezděním ke včelám a vožením těžkého cukru, tedy pokud vám ho nepřivezou číňani před barák kontejner a vy strávíte rok života než to po známých rozprodáte, prachy rozcundáte za kraviny a efekt zmizí ve vašem dobrém pocitu. Pak taky musíte opravovat a dokupovat úly (tady už slyším jak si je děláte ze svého dříví sám), a další pomůcky, obnovovat nátěry, něco stála medárna (ale to jste jen zadarmo pomocí vzduchu místo stavebního materiálu- zadarmo - zrychtoval v baráku, který stejně máte tak co), točíte jistě na medometu z první republiky, třírámkovém klikou a tak dále, a tak dál.

Čo to tu točíte za sprostosti vycucnuté z malíčka???? Kde si dal ty nejakú kalkuláciu na vyprodukované kilo medu???? Ja som to tu dával, nemienim to znova opakovať a bolo v tom zahrnuté všetko vrátane mojej "fiktívnej" ceny za hodinu práce.
Nemáš ani páru o tom, koľko ja do včelstiev investujem. Hodíš tu nejaký srdcervúci príklad, ktorý nemá so mnou absolútne nič spoločné.

Ja ti môžem dať tiež pekný príklad spôsobu obchodovania na slovensku. Minule som potreboval obyčajný prevodník. U nás v nay cena 49,9€. Mrknem na net, presne to isté aj s poštovným 9 €. Je mi šuma fuk, že je to obchodník z ázie. Koľko je teda dostatočná marža? 500% ??? Toľko si mám aj ja prihodiť na kile vyprodukovaného medu????

Kurňa až teraz som si všimol, že sa k tým 500 % jaksi blížim
Tady máte ukázku typické demence - novinář který snad nedokončil základní školu, nebo naposledy studoval VUML.


Velký mléčný byznys: na nákupu a prodeji se dá vydělat rekordních 137 %

Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/ceny-mleka-kle...ntent=main


Odhaduji že novinář má zvláštní školu, ani neví z čeho se počítají procenta.

A na konci sám napíše že lže a pracuje s nesprávnými čísly, navíc blbě.:
Mléko je silně promovaná kategorie a průměrná cena nejprodávanějšího polotučného se tak pohybuje v hrubém zaokrouhlení na hranici dvanácti korun

12/(12-7)= ????

A když odečte DPH z prodejní ceny, nebo přičte k nákupce, tak pak ???
Tak mi přišla mailem nabídka cukru - z cukrovaru za 17,40, s dopravou za 19 do konce června a pak se nečeká zlevnění.

Takže ke košíkům a do fronty. Smile

http://cukrvcela.webnode.cz/
od zítřka Kaufand za 9,90 Wink
No vidíš to svinstvo! U vás za 9,9Czk = 0,36€ a u nás v Kauflande vraj 0,57€ = 15czk a to je akcia.
Za prepočet ma neukameňujte, je iba približný.
Máte vyšší kupní sílu asi.
Referenční URL's