Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Výhodné ceny cukru
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Cukr se ve světě vyrábí z cukrové třtiny, u nás z řepy. Výsledný produkt je stejný - sacharóza. Mluví o tom i zaměstnanec cukrovaru v pořadu Jídlo s.r.o. na Streamu.
Cukr ze třtiny je hlavně levný, neboť třtina je "trvalka" navíc z oblastí s levnou prac. silou.
Kdyby na trhu nebyl, tak nic nestlačuje cenu řepného cukru a je cukr nadále za 4násobek mouky.
A komoditní burzy nerozlišují původ, jen barvu a kvalitu. Třeba cukr bílý č.11 - myslím, to je to co je pro nás zajímavé.
(13.06.2016 5:49)Kohout napsal(a): [ -> ]Cukr se ve světě vyrábí z cukrové třtiny, u nás z řepy. Výsledný produkt je stejný - sacharóza. Mluví o tom i zaměstnanec cukrovaru v pořadu Jídlo s.r.o. na Streamu.

Nepochopil jste, patrně, otázku a asi ani KaJi.

Jistěže jde o sacharozu. Jenže z technologie nejprve vyjde hnědý, surový polotovar, který se teprve čistí. Znova se to rozpustí a s nějakým vápenným louhem vaří a říká se tomu rafinace. No a z té třtiny v cukru (byl tmavší) prý zůstávalo víc pro včely nestravitelných zbytků asi tak, jako nyní z invertů (pak se to stravitelností -nestravitelností podobá melecitóze).

Nevadí, zjevně o tom nikdo nic neví, odvál to čas a třeba je dnes i třtinový vyčištěný dobře a nebo to tenkrát nebyla pravda. Jen jsem se zeptal.
Co by nepochopil. Cukr může být bílý i hnědý ať je z řepy nebo třtiny. Byl to jen jiný výrobek.

Wikipedie.
U finálního výrobku nelze určit, zda byl získán z cukrové třtiny, nebo z cukrové řepy, neexistují žádné spotřebitelem zaznamenatelné rozdíly.
Nemám na mysli rozdíly rozpoznatelné spotřebitelem člověkem, nýbrž rozdíly zaznamenatelné zažívacím traktem včely medonosné. Řekl bych, že je v tom rozdíl, co myslíte vy?

Tehdy to byl cukr bílý (vypadal a lidi říkali že je "špinavý", prostě nevypadal dobře, nebyl bílý úplně). Cukr hnědý, nerafinovaný, ten se na pultech krámů objevil až později, tuším v 80 letech, je něco jiného, to se včelám nedá dát vůbec. Ale jak říkám, děkuju.
Maminka tvrdila že cukr ze třtiny je špatný. Není špatný, zřejmě byl "špatný" (nevhodný pro včely) jen ten konkrétní výrobek.
Pravděpodobně jsou oblasti kde včelaři krmí včely cukrem a řepný neznají, jen třtinový.
Přesně tak, bývaly to hnědé kostky. Za takový cukr je dneska příplatek v bioprodejnách.
A ještě se povídalo že to nesladí atd.
(13.06.2016 7:24)tom.50 napsal(a): [ -> ][quote='Kohout' pid='147801' dateline='1465789743']
... No a z té třtiny v cukru (byl tmavší) prý zůstávalo víc pro včely nestravitelných zbytků asi tak, jako nyní z invertů (pak se to stravitelností -nestravitelností podobá melecitóze).
To o těch invertech neplatí obecně, prosím, nemaťte ostatní jen proto, že nemáte rád inverty.
Jiří
(13.06.2016 7:46)KaJi napsal(a): [ -> ]Přesně tak, bývaly to hnědé kostky. Za takový cukr je dneska příplatek v bioprodejnách.
A ještě se povídalo že to nesladí atd.

hnědé kostky? Ty jim dáváš kostovej? Big Grin
Ten přece používá Dvorský jen proti MVP. Na Vd má moučkouvej!
Ne, to byla jediná forma cukru kdy jsi poznal původ, jinak to byl ten samý cukr - bílý. Bez ohledu na původ.
(13.06.2016 7:43)Kohout napsal(a): [ -> ]Maminka tvrdila že cukr ze třtiny je špatný. Není špatný, zřejmě byl "špatný" (nevhodný pro včely) jen ten konkrétní výrobek.
Pravděpodobně jsou oblasti kde včelaři krmí včely cukrem a řepný neznají, jen třtinový.

To jsem měl na mysli, chtěl jsem vědět, zda si to někdo pamatuje a jestli to tak bylo skutečně a nebo jen pověra.

(13.06.2016 16:39)KaJi napsal(a): [ -> ]Ne, to byla jediná forma cukru kdy jsi poznal původ, jinak to byl ten samý cukr - bílý. Bez ohledu na původ.

Tuhle větu nechápu, potřeboval bych překlad, ale proboha raději mi na nic neodpovídejte, nevysvětlujte, neptám se, je to jen řečnické zvolání.
Jen řečnicky.
Prodávaly se tehdy kostkový cukr, který nebyl tak dokonale rafinován a bylo poznat že je hnědší a o tom se povídalo že je od Castra.

Pokud se ten cukr prodával jako krystal či krupice, platila ČSN kde byla požadována vysoká čistota tak jako nyní a nebylo poznat co bylo surovinou. Sacharoza je sacharoza a je jí tam 99,99%
Norma udává min podíl sacharosy 99,7% u bílýho a extrabílýho cukru - 99,99% je sice možné ale spíš je to už až moc čistý . A jinak velikost zrna neříká nic o čistotě cukru.
Od zítřka cukr v Č(t)ESCO za 9,90 ,-.
Globus 16.-22.6. krystal 10,90 - max.10 ks/den...
Penny za 9,50 Kč = € 0,36
Nevíte do kdy? Nemůžu to najít v letáku.
Mam obavy, zda uz akce v Penny neskoncila Sad u nas za 15.90,-Kc
Včera tam stála paleta v uličce. Nějaké blbka měla vedle košík - úzké místo přímo vybízí k timu, aby si tam někdo stoupnul nebo aspoň něco požil.
Ani jsem nezišťoval ani kolik si mohu koupit.
Referenční URL's