Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Výhodné ceny cukru
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Penny market ode dneška do 16.4. cukr krystal 17,90.
Já už na ty výhodné nákupy kašlu. Pořád někde nacházím nasyslené balíky ztvrdlého cukru.
Už to tady někdo někdy psal - je potřeba to ihned po nákupu rozbalit a nasypat do sudu a zavřít - ztvrdne jen škraloup na povrchu.
Já bych se i divil, kdyby to cukr nedělal. Vzdušnou vlhkost v domácích podmínkách nejde pomalu ani vyloučit. Taky během návštěv supermarketů, když narazím na slevu, beru cukr i pro včely. Dělám to průběžně během roku a samozřejmě během zakrmování mám cukr ztvrdlý. Ale nikdy jsem tomu nepřikládal žádný význam. Práskl jsem s rozumem s každým kilovým balením o zem, cukr povolil a nasypal jsem ho do 4 l lahví, které používám. Ano, zůstanou tam nějaké větší hroudy, ale ty se ve vodě samy rozpadnou. A zdrželo mě to snad o 10 sekund navíc na jedno balení cukru. Nevím, připadá mi, že bychom neměli být až takové máničky. Nikdy není nic 100% a tendence vedoucí k dokonalosti překlene více včelstev nebo jiné zájmy. Nikdy jsem si na tvrdnutí cukru nestěžoval, a to mám pár včelstev.
Navíc mi přijde jednodušší praštit ztvrdlým pytlíkem o zem než odvažovat cukr nabíraný ze sudu.
(11.04.2014 0:22)Jarinek napsal(a): [ -> ]Nikdy jsem si na tvrdnutí cukru nestěžoval, a to mám pár včelstev.
V podstatě jsi si odpověděl sám - ztvrdlý cukr je totiž při větším a velkém počtu včelstev k zbláznění...
Takové laciné plastové nádoby na lepidla, barvy atd a tak se používají na med.

Do těch co mám já se vejde - nyní nevím přesně ale snad 30kg. Takže je pak jednoduché jich definovaný počet nasypat do sudu - 150kg na 200l sud a zamíchat čerpadlem. Nic se nemusí vážit a je to ještě manipulovatelné.
(11.04.2014 8:53)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]praštit ztvrdlým pytlíkem o zem


Když to jde. Ale cukr od některých výrobců se mi časem zhmotní do vodovzdorné konzistence kamenné soli pro jeleny.
Tak dnes opět veliká legrace. Kaufland v letáku cukr krystal 20 kg osoba/den. Nebaví mě se dohadovat, tak jsem se rozhodl to respektovat - a ejhle. U pokladny oznámení, že od včerejška prý nařízení jen 10 kg, leták neleták, najednou to není směrodatný Smile. Měl jsem ve vozíku 20 kg krystalu a 20 kg krupice, tak jsem zkusil, jestli třeba od každého druhu bych si mohl vzít aspoň těch deset. Ne, nejde to. Neměl jsem chuť zdržovat lidi za mnou ve frontě a dohady by stejně neměly smysl, tak jsem to vzdal... Jen je to pro mě další novinka - zákazníku, respektuj informace z letáku, my to dělat nemusíme.
U nás v Kauflandu když maj akci na cukr, tak vždycky pak od pondělka bez omezení. Někdy stavěj palety do cesty aby se cukru zbavili.
Zdravím vás přátelé !!
Jsem zde nový a začínám letos včelařit.Chci zeptat, zda mi bude někdo z Vás zkušenějších schopen říci, zda mohu použít pro krmení včelstev zbytkový cukr, který mi nabídnul výrobce cukrové vaty. Tento cukr je ve stavu , kdy jej lze rozpustit, ale nevím zda je v pořádku po stránce stravitelnosti a toxicity pro včely. Jistě je pravda, že zkaramelizovaný cukr se stává pro včely toxický, což se potvrdilo po požárech cukrovarů atd. Tento cukkr z výrobníku cukrové vaty ovšem není ve formě karamelu, ale je to ten cukr, který se usazuje vystříknutý na míse, ve která chytá vatař vatu. Vata jako taková dle mého názoru není karamelizovaná .
Jedná se o nezanedbatelné množství, za letní sezonu mi je ochoten prodat za směšnou cenu cca 300 Kg cukru z jeho 3 stánků.Je pravda, že cukr jeochucený a přibarvený. Proto se ptám zda s tím má již někdo zkušenost . Za odpovědi budu velice rád.
David.
Nemyslím si že by tím, to nějaký včelař kdy krmil, ale zkusit to můžeš. Dej to oddělku a uvidíš. Jinak pokud mu není nic po chemické stránce tak je to třeba vyzkoušet.
Vataři si udělají byznysBig Grin.
Když včelám nevadí bonbónky, tak proč by jim měla vadit cukrová vata? Holky jsou od přírody na sladké. Wink

Francouzské včely vyrábějí modrý med. Mohou za to barevné bonbóny

A abych si z toho jen netropil legraci, já bych do takové nabídky osobně nešel. Straší mě tam ty přídavky pro výrobu cukrové vaty. Bůh ví, jak by to v budoucnu ovlivnilo med určený ke stáčení. Můj názor.
Ti co mají blízko do Polska, by se nejpozději do čtvrtka měli stavit v Intermaši, nebo v Bedrunce, protože tam mají cukr krystal do 14,- Kč za kilogram, snad prý bez omezení množství. Já tam taky zajedu a při tom natankuji i naftu, protože ji maji kvalitnější. GL.
Doplňujem: Jablonka 2,19 zl - neobmedzene, palety po dohode
!!! Neodporúčam pre rozmaznané včely!!!Wink
Tak já jsem dnes 15.04.2014 kupoval cukr krystal v Lídlu v Polsku za 1.99 Zl v přepočtu asi 13:35,-Kč za 1 kg. Vzal jsem 40 kg bez problému. Big Grin
ma si bez problémom zobrať 200kg
Big Grin
(15.03.2014 14:04)Green napsal(a): [ -> ]Nevím jak na Slovensku, ale u nás co se pravidelně objevují závadné potraviny, tak většinou z Polska. Počínaje vejci, přes přebalené shnilé ryby, konče posypovou solí v potravinách.

Říkal mi chlap že v Polsku se vyrábí jenom jedna sůl. Jedlá od posypové se liší pouze balením. Je to pravda?
To je asi jako u nás, když obchodník velí výrobnímu závodu za kolik chce vyrobit. O tom to je. Takže ne všechno je v Polsku nutně špatné.
To je asi jako kdyby televize odvysílala reportáž že výrobce použil jako surovinu pro výrobu potravin cukr pro včely?
Referenční URL's