Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelařská WIFI váha - diskuze
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44
Mirku, od začátku debaty jsem se na to snažil upozornit, že Wemos jako modul je komfortní, má své USB rozhraní, regulátor napění atd., ale tento komfort baští energii, která je při napájení z baterie velmi cenná. Nikdo mě moc neposlouchal. Ale na druhou stranu, tohle je postupný vývoj.
Já jsem prostě netušil, že existuje ještě něco úspornějšího. Až si zase někdy nějakou váhu udělám, bude trochu lepší.

To ale nemění nic na tom, že i verze s Wemos D1 mini je plnohodnotně funkční. Jen se častěji nabije baterie.
A protože chodíme na včelnice často, není to vůbec problém.

Wemos je nepochybně vynikající pro první zkušenosti. Je vidět, že to několik lidí chytlo a u nich nezůstane jen u váhy.
Možnosti, na co to použít, jsou nevyčerpatelné.
Jen ten čas, kdyby byl.
V každém případě je Wemos a tvoje aktivita první opravdový počin, který tady na VF vedl k výsledkům, které jsou použitelné v terénu.
Osobně si myslím, že jen otázka času, kdy opustíme platformu wi-fi, která je energeticky náročná a je nutné řešit dostupnost sítě nebo ji vytvořit pomocí telefonu.

Jo, čas je to, co šíleně chybí, to hraní dokáže sežrat spoustu večerů, navíc chystáme na sezónu, rámky, nástavky ...
Doma mám rozdělaných několik myšlenek, ale nejde to časově ukočírovat. Zvláště, když člověk není opravdu machr v programování a spoustu informací musí pracně dohledávat.
Díky Mirkovi jsem se zas dal do programování ! Takže jen díky němu. Serepetiček z alliexpresu jsou dvě plné šuplíkové skřínky (Marsky). Kotelna je osázená. Domácí informační panýlek je taky (nedolaďěn). Není čas, strašně málo času... Sad A ty vědomosti už jdou taky hůř Sad
(03.02.2018 10:11)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]……………….. To ale nemění nic na tom, že i verze s Wemos D1 mini je plnohodnotně funkční. Jen se častěji nabije baterie.
A protože chodíme na včelnice často, není to vůbec problém.

Wemos je nepochybně vynikající pro první zkušenosti. Je vidět, že to několik lidí chytlo a u nich nezůstane jen u váhy.
Možnosti, na co to použít, jsou nevyčerpatelné.
Jen ten čas, kdyby byl.

Ano, já jsem s Wemos D1 mini co mám na váze na zahradě spokojen, úbytek napětí 0,01V denně (odesílá data každých 30 min) a není problém vyměnit baterii. A navíc už mám v hlavě další nápady jak využít Wemos na jiné věci Smile Jako je otvírání a zavírání garážových vrat přes net, kontrola zda jsou garážová vrata zavřena, zda tam auto stojí či ne a jiné věci, jenom mít nějaký čas navíc si trochu hrát Shy. Jenže čas je neúprosný a příprava na sezónu nepočká a tak každou volnou chvilku věnuji stloukání rámků, nástavků den apod.. Surprised

(05.02.2018 10:45)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]V každém případě je Wemos a tvoje aktivita první opravdový počin, který tady na VF vedl k výsledkům, které jsou použitelné v terénu.
Osobně si myslím, že jen otázka času, kdy opustíme platformu wi-fi, která je energeticky náročná a je nutné řešit dostupnost sítě nebo ji vytvořit pomocí telefonu.

Jo, čas je to, co šíleně chybí, to hraní dokáže sežrat spoustu večerů, navíc chystáme na sezónu, rámky, nástavky ...
Doma mám rozdělaných několik myšlenek, ale nejde to časově ukočírovat. Zvláště, když člověk není opravdu machr v programování a spoustu informací musí pracně dohledávat.

Taky musím hodně studovat a číst Smile, ale bez Mirkova nakopnutí bych se asi k amatérské elektronice nevrátil (v mládí za éry 8 bitových počítačů jsme si sami stavěli různé turbozavaděče, mini plotry a v BASICu tvořil ovládací kódy a tak, krásná léta Big Grin )

To co nemám doma v dosahu, ale v lese budu řešit přes SIGFOX (už je mám na poště – už je zase mají), rok je dlouhá doba a pak uvidím.
(25.01.2018 10:57)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]

Tento týden jsem zprovoznil testování levných čínských tenzometrů, mám to přes Arduino Pro mini, k tomu čidlo teploty DHT11, HX711 + tenzometry, uspávám a budím to přes RTC a data ukládám na SD kartu. Spotřebu jsem zatím neřešil, nebylo to cílem testu. Mám to v medárně, zatížené pořádným kusem železa a jsem zvědavý, co z toho vypadne. Měřím každých 15 minut. Jestli se donutím, přidám k tomu ESP a data na web. Chci tím otestovat teplotní závislost tenzometrů při trvalém zatížení.
Veškeré periferie napájím přes PIN Arduina, po změření odpojím jejich napájení. To by určitě prospělo i snížení spotřeby u ESP.

Vytáhl jsem si z SD karty prvních cca 700 měření. Mrtvá zátěž je cca 80 kg, tedy odpovídá cca něco přes 25 % maximální zátěže mé váhy.
V grafu je zaznamených cca 700 měření, maximální hodnota hmotnosti byla 80,511 kg, minimální 79,056. Rozptyl tedy cca 1,5 kg. To mi připadá docela dost, na to, že hmotnost byla stále stejná. Teplota se pohybovala od -1,2 °C do + 4,2 °C Škoda, že ta teplota u nás nelítá ve větším rozsahu, třeba by to napovědělo více, jak tenzometry reagují na teplotu. Přes celou sezónu to tam určitě nenechám, na to nemám tolik místa, abych to pořád obcházel.

[attachment=5053]
Ještě to tam Honzo nech, třeba nějaké větší mrazy koncem února ještě přijdou Smile
Do jara to tam zůstane, snad nebudu nějaký modul z toho potřebovat. Nakonec jsem to dal do kůlny, s plaňkovými dveřmi. V medárně to bylo víc izolované, nyní je to přímo na venkovní teplotě, jen na to nemůže déšť, sníh, kočky, nosorožci ... Smile
Ale jak se začne dělat venku, už by to překáželo.
Ja som vahy po dlhsom odkladani vylozil von pred 2 tyzdnami. Jednu pod ul, druhu s fixnou zatazou (72,6 kg strku a olova) na paletu vedla ulov, prekrytu ulovou strieskou, aby na to neprsalo/nesnezilo a neskreslovalo to tak meranie. Chvilu som potom bojoval so starym wifi routrom, kym som ho presvedcil, aby fungoval ako AP, takze suvisle merania sa zbieraju len par dni.

Grafy su tu, postupne sa budu aktualizovat:
http://vcely.iceweb.sk/ulova_vaha_referencna.html
http://vcely.iceweb.sk/ulova_vaha.html

U mna robi teplotna zavislost okolo -85g/1°C. Priebezne si ten koeficient prepocitavam na tej referencnej vahe s fixnou zatazou.
Jedna vec ma ale celkom prekvapila a neviem, ci je to nahoda alebo to vyplyva z nejakeho technickeho principu, ktory som zatial nepochopil. V kazdej vahe mam 2 tenzometre (kazdy do 200 kg). Obe vahy vykazuju opacnu teplotnu zavislost na oboch tenzometroch (do grafov vyssie som to nevynasal, kvoli prehladnosti). Ciastocne sa tak kompenzuje ich teplotna zavislost. Ale su to plnomosty, takze tomu fakt nerozumiem.
iceage - prosím co znamená teplota váhy popřípadě tenzometru ?? Popřípadě jak tuto teplotu měříš. Děkuji
Jak prosím řešíš dva plnohodnotné můstky na jedné váze? Já si na dvou můstcích na jednom HX711 dost natloukl.
Chci na váhu dát 4 můstky, do každého rohu jeden, nízké tenzometry a váhu mít co nejnižší.



Něco si matně vybavuji, že tu byla nějaká zmínka o umístění teplotního čidla přímo do snímače. Nebyl to náhodou iceage?



Podle toho, že má ve váze 2 tenzometry 200 kg předpokládám, že to budou typu single point, tedy celý můstek na jednom tělese, teplotně stabilní. Ta teplotní stabilita je dle mého základ úspěchu. O tenzometrech jsem načetl spoustu materiálů, něco i vyzkoušel. Mám pocit, že levné plechové tenzometry se často vyrábí v domácích podmínkách a prodávají na různých portálech. Podle toho, co jsem četl o lepení tenzometrů pochybuji, že tito výrobci dodržují potřebná pravidla a odrazí se to v jejich kvalitě. Takže cesta, kterou zvolil Mirek Vochozka vykucháním domácí váhy je dle mého taková ta zlatá střední, levné tenzometry v rozumné kvalitě. U tenzometrů kupovaných v Číně na e-bay a pod. nikdy nebudeme vědět, co vlastně kupujeme. A tak se musíme rozhodnout, co chceme. Kvalitu, nízkou cenu, přesnost, teplotní stabilitu? prostě je to jen na nás, co požadujeme a co si pořídíme.
Uz som to tu pisal v zopar predoslych prispevkoch.
Tenzometre (full bridge, nalepene na hlinikovych blokoch) mam 2 kusy na jednu vahu, pod bokmi ula uzavrete v "L"kovej joklovine (konkretne takto: http://vcely.iceweb.sk/img1.jpg).
Uz ked som sa s tym zacal "hrat", tak som si vsimol, ze namerana hmotnost je dost zavisla od teploty. Zacal som preto prepocitavat nameranu hmotnost podla teploty vzduchu a vysla mi nejaka konstanta.
Potom sa ukazalo, ze tenzometer ma vacsiu teplotnu zotrvacnost - pomalsie reaguje na zmenu teploty ako okolity vzduch. Prepocitany koeficient tepelnej zavislosti tak lietal hore dole v radoch.
V druhej verzii vahy (tej referencnej) som preto navrtal otvory priamo do telies tenzometrov a do nich som do teplovodivej pasty vlozil snimace DS18B20. To je ta "teplota tenzometra" v grafe. Sprava sa to ovela stabilnejsie, tep. koeficient momentalne "lieta" v rozpati 0,08 - 0,11 . Stale to nie je idealne, som zvedavy ako sa to bude spravat pri 30-stupnovych teplotach (tenzometre som kalibroval pri 23°C, takze dT bude mensie ako teraz).
A "teplota vahy"? V tej "zivej" vahe pod ulom mam v krabicke s Wemosom zavrety aj snimac BMP280, co je snimac tlaku vzduchu a teploty. Tlak v grafe zatial vyneseny nie je.
Celkom by ma zaujimalo, ako sa spravaju "profesionalne" full bridge tenzometre za nasobok ceny ako tie nase. Ci je ich teplotna zavislost naozaj taka dobra.

@Havelka Jan - pre kazdy tenzometer mam samostatny HX711. Pri cene tychto modulov nema zmysel sa trapit s druhym kanalom na jednom svabe, ktory ma navyse nizsie zosilnenie. Spotrebu maju zanedbatelnu, jediny realny dovod na "setrenie" poctom prevodnikov vidim nedostatok I/O pinov na MCU (ale ty ides myslim cestou Atmelu/Arduina, takze pinov by si mal mat dostatok).
Ak chces 4 nizke tenzometre (do kazdeho rohu jeden), pouzijes polomosty? Lebo co som zbezne pozeral, tak taketo full bridge tenzometre boli dost drahe. A 4 kusy na jednu vahu to uz dost predrazia.
Mám dotaz je jedno jak jsou umístěny tenzometry viz obrázek (obálka myšleno podložka) nebo je lépe je nějak vůči sobě otočiti? Děkuji Smile

[Obrázky: 20180213_093646.jpg]
(13.02.2018 10:02)iceage napsal(a): [ -> ]@Havelka Jan - pre kazdy tenzometer mam samostatny HX711. Pri cene tychto modulov nema zmysel sa trapit s druhym kanalom na jednom svabe, ktory ma navyse nizsie zosilnenie. Spotrebu maju zanedbatelnu, jediny realny dovod na "setrenie" poctom prevodnikov vidim nedostatok I/O pinov na MCU (ale ty ides myslim cestou Atmelu/Arduina, takze pinov by si mal mat dostatok).
Ak chces 4 nizke tenzometre (do kazdeho rohu jeden), pouzijes polomosty? Lebo co som zbezne pozeral, tak taketo full bridge tenzometre boli dost drahe. A 4 kusy na jednu vahu to uz dost predrazia.

Měření jednotlivých kanálů mi makalo, ale ne jako celek, prostě každý kanál zvlášť a nebyl jsem schopen to sladit. našel jsem na webu úvahu o postupném přepínání vstupů (obr. 1), ale nikde jsem nenašel, že by to někdo přivedl k životu. Taky jsem našel schéma paralelní zapojení 4 snímačů (obr. 2). Kdysi jsem to řešil s technikem z Číny. Psal, že by to mělo šlapat, ale snímače by měly být z jedné série, aby nebyly na opačných koncích tolerančního spektra. Zatím jsem nezkusil, ale mám doma 3 ks plnomůstku 25 kg, tak bych to mohl testnout.
Pokud dám více snímačů pod váhu, tak musím koupit rozumnou kvalitu z Číny. U nás bych se nedoplatil. Možná nakonec budu dávat ty z koupelnové váhy, jak dělá Mirek. Zatím si jen hraji, tedy nezlobím Smile
https://galoce.en.alibaba.com/product/60...571bes6yAb
https://galoce.en.alibaba.com/product/60...571bes6yAb

Umístění teplotního čidla přímo do tělesa snímače je chytré. Dalo by se testovat v inkubátoru na líhnutí matek Smile

[attachment=5056] [attachment=5055]



(13.02.2018 10:50)David Jurečka napsal(a): [ -> ]Mám dotaz je jedno jak jsou umístěny tenzometry viz obrázek (obálka myšleno podložka) nebo je lépe je nějak vůči sobě otočiti? Děkuji Smile

[Obrázky: 20180213_093646.jpg]

Ono to je úplně jedno, důležité je, jak na snímače tlačí zátěž. Já bych je ale otočil kabely do středu, protože předpokládám, že elektroniku budeš mít pod úlem, respektive pod váhou.
I na váze, kde jsou umístěna včelstva po měsíci měření je čitelná teplotní závislost tenzometrů (základ os. váha SENCOR) na grafu vynechat začátek a nastavit od 14. ledna - je to lépe čitelné

Data zde
Pánové, technický dotaz (nemám váhu dle uvedeného návodu postavenou). Když resetujete zatíženou váhu, dá to výsledek nula, nebo nějakou hodnotu? Bavím se vymýšlením autokalibrace a moje zkušební váha (Arduino, ne Wemos) po resetu vrátí vždy nulu bez ohledu na zátěž. Dost mi to komplikuje život. Jinak je skvělá zábava pitvat knihovny a snažit se je pochopit ...
Pokud si dobře vzpomínám, tak to dávalo vždy aktuální hmotnost, která byla na váze, ale není problém to o víkendu vyzkoušet znovu, mám to na zahradě
Reset proběhne při každém startu po uspání - a výsledek je aktuální hmotnost.
Další kalibrace je nežádoucí.

Důležitá je použitá knihovna, pokud si dobře pamatuji.
Kalibracne konštanty máš predsa zapisane po prvej kalibracii prázdnej váhy, nie? Tare-ovat váhu po resete so záťažou asi nedáva zmysel.
(15.02.2018 19:56)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Pánové, technický dotaz (nemám váhu dle uvedeného návodu postavenou). Když resetujete zatíženou váhu, dá to výsledek nula, nebo nějakou hodnotu? Bavím se vymýšlením autokalibrace a moje zkušební váha (Arduino, ne Wemos) po resetu vrátí vždy nulu bez ohledu na zátěž. Dost mi to komplikuje život. Jinak je skvělá zábava pitvat knihovny a snažit se je pochopit ...
Honzo nevím přesně jak to myslíš. Pokud uděláš reset tj tare, tak aktuální hodnotu zapíšeš do pomyslné nuly a od ní se pak odčíta/přičítá podle hodnoty z HXa.
Máš pravdu je dobré otevřít knihovnu a podivat se jak je psaná. někdy to je zajímavé Smile
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44
Referenční URL's