Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelařská WIFI váha - diskuze
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Nedělejme si iluze, že součástky, které nakupujeme v Číně na ebay a podobných portálech patří mezi ty kvalitnější. Na druhou stranu, samotný čip HX711 jsem u nás (ČR) nesehnal, musel jsem objednat opět z Číny.
(09.11.2018 21:29)joholes napsal(a): [ -> ]......, ale stačilo
přiložit prst na IO HX a váha letěla jinam.

To nemusí být teplotou, co když jsi se dotýkal prstem vývodů?

Možné ovlivnění teplotou tam je. Pro ověření by bylo nutné nahradit senzor nějakým nezávislým laboratorním zdrojem napětí. Pak by se dal udělat závěr.

Mám v provozu několik zařízení. Jen jedno je ovlivňováno teplotu víc. Jsou tam jiné senzory, než na váhách, které fungují velice dobře.

Nepochybně další vliv na přesnost má i délka drátů mezi senzorem a HX711, důležité je i proletování všech spojů (konektory nebrat). A není vyloučeno, že i délka drátů mezi HX711 a ESP má vliv. Mám podezření, zatím jsem neověřoval.
Souhlasím s Mirkem, těch zdrojů chyb může být více. Zkus dát celou sestavu váhy na topení a sleduj rozdíly.
Je třeba si uvědomit, že napětí, které leze ze senzorů, je tak malé, že ho běžným multimetrem nezměříte.
Dovedu si představit, že se do dlouhých drátů snadno dostanou nějaké "zprasky" z vysílačů a podobně.

Nebo si vzpomeňte, co se stane, když na vstup audio zesilovače položíte prst.
Souhlas s Honzou a Mirkem, těch důvodů může být spousta. Mohu jen říci, že mám jednu váhu se středovým senzorem a ať se to nezdá nemá takovou stabilitu jako váha se čtyřmi senzory a odchylky jsou na ni větší ale ne tolik jak udává joholes, vysledováno max cca 200g

A jak se ta váha chová, když ji necháš bez závaží?
Zdravím všechny, chci se zeptat na praktické zkušenosti ohledně tenzometrů. Prolistoval jsem celé vlákno. Kromě demontáže tenzometrů z vah, respektive použití vah jsem viděl konstrukce s jedním masivnějším čidlem
https://www.aliexpress.com/item/2PCS-lot...2256.html?
K takovému čidlu jsem našel i variantu deskové konstrukce oproti svařované H konstrukci z jeklů.
https://www.aliexpress.com/item/Electron...e5b6cdbadc
Myslíte, že taková konstrukce bude pro úl dostatečně stabilní?

Na použití 4 malých čidel jsem viděl spíš negativní reakce, hlavně kvůli horší přesnosti, případně nepřizpůsobené chování na trvalé zatížení.
Ještě než jsem tohle vlákno objevil, tak sem si objednal tyto čidla, tak uvidím, jak se to bude chovat.
Nemáte někdo obrázek konstrukce rámu pro taková 4 čidla?
https://www.aliexpress.com/item/RCmall-H...33edbZRSYo

Kromě rozšíření váhy o teplotní/vlhkostní čidlo se chci zeptat, jestli máte zkušenosti s mikrofonem v úlu a analýzou hučení včel. Viděl jsem, že se tím někdo zabývá, myslel jsem, že by to byl další dobrý doplněk k váze.

Snad úplně poslední dotaz, pokud je v řadě více úlů s váhami, někde se tu probírala varianta propojení všech vah, bez wifi modulu na každé váze. Má to někdo takhle udělané? Šlo by to propojit po I2C a jedním arduinem pak zajišťovat komunikaci přes wifi nebo ethernet?

Díky za reakce
4 čidla - jejich samostatný nákup nedává smysl. Do čeho je uložíš? Když na aukru koupíš osobní váhu za 150, máš čidla pěkně uložená v plastových pouzdrech. Ty uřízneš a přilepíš přímo na spodek dna úlu. Jednoduché, není třeba vyrábět žádný rám.

Jedno čidlo - to se mi nelíbí ani trochu. Musíš udělat kovový rám. Tyhle čidla jsou dělaná pro vážící plošinu o určitém rozměru. Hmotnost úlu přes metrák a manipulace s nástavky bude s čidlem pěkně kroutit.

Propojovat úly v řadě mi připadá zbytečné. Může to způsobit i komplikace (předchozí příspěvky a možnost ovlivnění přesnosti délkou drátů)
ESP je za pár Kč.

S mikrofonem zkušenosti nemám, měřit vlhkost je podle mě zbytečné, teplota - nevím, jestli má nějaký praktický význam.
Vážení smysl má.

Ještě doplnění, jak by jsi chtěl provozovat HX711 s I2C?
(15.11.2018 9:51)Martin Kolář napsal(a): [ -> ]. . .
Snad úplně poslední dotaz, pokud je v řadě více úlů s váhami, někde se tu probírala varianta propojení všech vah, bez wifi modulu na každé váze. Má to někdo takhle udělané? Šlo by to propojit po I2C a jedním arduinem pak zajišťovat komunikaci přes wifi nebo ethernet?

Díky za reakce

O komunikaci si pročti tohle https://www.arduinotech.cz/inpage/arduin...periferie/
Jsou tam detailně popsány různé druhy komunikací, jejich záludnosti a hlavně, k čemu a na jakou vzdálenost jsou použitelné.
(15.11.2018 9:51)Martin Kolář napsal(a): [ -> ]Zdravím všechny, chci se zeptat na praktické zkušenosti ohledně tenzometrů.........Na použití 4 malých čidel jsem viděl spíš negativní reakce, hlavně kvůli horší přesnosti, případně nepřizpůsobené chování na trvalé zatížení.

Jednu váhu se středovým tenzometrem mám, psal jsem o tom již zde a nebo zde a v podstatě není žádný zásadní rozdíl ve vážení a odchylkách o proti váze, kterou mám vyrobenou z tenzometry z osobní váhy. Ty rozdíly jsou nepatrné a těžko říci, jestli je to konstrukcí váhy, tenzometry, moduly a nebo součástkami, které na stavbu používám a převážně nakupuji v Číně. Nějaké rozdíly +- 200g a +- 1°C mě nějak nevadí. Je však pravdou, že váha z osobní váhy je stabilnější než váha konstrukce H se středovým tenzometrem. U této váhy když položím dlaň na víko a začnu lehce rukou pohybovat dopředu a dozadu tak váhu rozhýbu. Ale není to tak strašné a mezera je mezi rámy 10mm (7,5mm při zatížení) a rámy se při tomto o sebe nedotknou. Práce s tímto úlem je trošku jiná, protože pořád vnímám, že se ten úl v "" hýbe, ale je to o zvyku. Smile
Souhlasím s Mirkem, že je lepší si asi váhu koupit i s pouzdry, aspoň pro mě je to jednodušší. Koupil jsem malinko dražší než uvádí Mirek, ale jsem spokojen, pouzdra jsou uzavřená a šla krásně odlepit od skla Smile (Sencor SBS 113SL)
(15.11.2018 10:18)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Ještě doplnění, jak by jsi chtěl provozovat HX711 s I2C?

Váha pro jeden úl je kombinace tenzometr(y)+HX711+WemosD1mini/Nano/Uno...
Přes I2C propojit jednotlivé váhy (slave) přes Wemos nebo Nano do jednoho arduina (master) s ethernetem nebo wifi. Master by pooloval jednotlivé slave a zajišťoval komunikaci nahoru (do inetu). Tady snad jen dořešit ty pull-up rezistory (díky za odkaz na arduinotech).

Mám na zahradě dvě skupinky úlů, jedna skupinka je od chatky ve vzdálenosti asi 50m na jednu stranu a druhá asi 100m na úplně opačnou stranu. Každá skupina by měla svůj master.

(15.11.2018 11:54)Kosta napsal(a): [ -> ]Koupil jsem malinko dražší než uvádí Mirek, ale jsem spokojen, pouzdra jsou uzavřená a šla krásně odlepit od skla Smile (Sencor SBS 113SL)
Dík za tip, ono to s dopravou vychází prakticky stejně, tu původní na aukru za 150 jsem už nenašel.
(15.11.2018 13:06)Martin Kolář napsal(a): [ -> ]
(15.11.2018 10:18)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Ještě doplnění, jak by jsi chtěl provozovat HX711 s I2C?
Mám na zahradě dvě skupinky úlů, jedna skupinka je od chatky ve vzdálenosti asi 50m na jednu stranu a druhá asi 100m na úplně opačnou stranu. Každá skupina by měla svůj master.

Z mého pohledu divné. U každého úlu bude nějaké Arduino. Takže to může být klidně
ESPéčko (Wemos D1) . Proč tam dávat dráty?
V čem je "master" výhodnější než obyčejné APéčko připojené libovolně k internetu?
(16.11.2018 13:03)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Z mého pohledu divné. U každého úlu bude nějaké Arduino. Takže to může být klidně
ESPéčko (Wemos D1) . Proč tam dávat dráty?
V čem je "master" výhodnější než obyčejné APéčko připojené libovolně k internetu?

To je asi moje úchylka Smile, dráty mi vyhovují. Možná ta původní motivace byla i kvůli mikrofonu, kvůli analýze zvuku poběží moduly pořád, tak se bude muset řešit napájení, no a tím pádem když už tam bude jeden drát, tak proč ne dva.
Zdravím vás, přátelé, na dokreslení mých předchozích dotazů přikládám screen závislosti teploty a váhy.
Ty špičky teploty jsou v důsledku umístění zkušebního měření na zaskleném balkoně. Beru vaše oprávněné připomínky - ne všechny spoje mám letované, proto provedu úpravu a po ověření dám vědět.


[Obrázky: Screenshot-2018-11-18-17-48-05-817-com-c...ngview.png]
Letované spoje jsou základ, ani zasouvání modulů do dutinkových hřebínku není ideální. Tu teplotu měříš kde? Na HX711 (čip), na tenzometru, někde u celého zařízení?
joholes, když se podívám na vývoj teploty s porovnáním vývoje váhy, tak je to až neuvěřitelné Smile, co máš za teplotní čidlo, ta teplota je skutečně reálná (v odpoledních hodinách pokles o cca 18°C a zase nárůst teploty o 10°C) jak ho máš zapojené ?.....

Můžeš nechat váhu nějaký čas bez závaží (na 0 kg) a porovnat jak se chová s výkyvy teplot
Váhu mám na proskleném balkoně, vedle váhy HX711 (připojený orig.kabelem z tenzometru), vedle je Wemos mini Pro spolu s teplotním čidlem DS18B20. Tepl.čidlo snímá teplotu prostoru v blízkosti zařízení (je pouze odstíněno proti přímému slunci). Teploty jsou skutečně reálné - tak to funguje na proskleném balkonu (lodžii) pokud zůstanou skla v zavřené poloze a v části dne balkon osvítí sluníčko. V noci je potom vidět teplota o cca 5°C vyšší na balkoně, než reálná venkovní teplota (velice přibližně). I kvůli těmto poměrně rychlým teplotním změnám to schválně testuji takto. Po úpravě zapojení (proletováním) a nové kalibraci dám vědět. Díky za předchozí reakce.
Do problematiky, ktorú tu preberáte sa vôbec nerozumiem a preto vás veci znalých týmto prosím, pozrite si čo to ponúka stránka beehivemonitoring.com/sk/ . A skúste sem dať svoj názor. Ďakujem
Nabízí něco velmi podobného,jako tady probíráme.
Na muj vkus, je tam málo informací.
Zkus od nich získat podrobnější popis a dej nám taky vědět.
Tady ti asi nikdo nic podrobnějšího nenapíše.
Mám dotaz na p. Vochozku: Udělal jsem podle Vašeho návodu druhou váhu (liší se v rozložení čidel do obdélníku - pro Eurodadant), už funguje, ale potřeboval bych váhy rozlišit v ThingSpeak. Vidím, že když vytvořím nový kanál tak má jiné ID, ale jak to vyjádřit v kódu?
Referenční URL's