Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelařská WIFI váha - diskuze
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44
Chlapci mate moj velky obdiv ja chapem z vasej diskusie akurat zavrit a to se u mne tyka dveri nebo okna. Smekam klobouk a prominte oftopick.
Dělal jsem to v Libre Office a nabídlo mi to automaticky uložení v csv, ale jak jsem uvedl, TS to odmítl. Teď už jsou tam nové záznamy a nechám to být.
Přátelé, chtěl jsem vás upozornit na náš web, kde jsme soustředili on-line data zatím z osmi míst (12 úlů) na jižní a střední Moravě. Je tam už vidět docela pěkné srovnání míst. Používáme různé váhy, data jsou ale soustředěna na ThingSpeak.com a odtud jsou pak vykreslovány grafy. Pokud byste se někdo chtěli přidat, budeme rádi.

Adresa je:
http://www.pshhady.cz/sledovane-lokality
Zdravím vás přátelé,
Především všem na tomto fóru mnoho díků !!!! Proč ale píšu a volám POMOC !!!!!!!
Postavil jsem váhu dle návodu Mirka Vochozky a na první váhu jsem použil modul Wemos D1 mini. Fungovala super. Protože jsem ale potřeboval lepší pokrytí, objednal jsem 2 kusy Wemos D1 mini Pro a postavil dvě nové váhy. Testy super, testy v domácích podmínkách výkyvy max. 100g a ve venkovních max. 200g a tak šly pod úly. Měří perfektně. Objednal jsem tedy další dva kusy Wemos D1 mini Pro a postavil třetí váhu, která taktéž měří super. A teď nastává můj problém. Začal jsem kompletovat čtvrtou váhu. Postupoval jsem přesně jako u předešlých vah, nahrál sketch od Mirka (používám tu druhou vylepšenou variantu) a chtěl jsem kalibrovat.
Sériový monitor u prázdné váhy ukázal mínusovou hodnotu, tedy - 46,24 s kalibračním číslem 8247278
Po zatížení váhy jsem ale zbystřil, protože monitor ukázal hodnotu -64,84 s kalibračním číslem 7855869. Už to mně bylo podezřelé.
Přesto jsem hodnoty vložil do tabulky pro výpočet vzorce HX711 a zde mi naskočila samozřejmě minusová hodnota (......()-8247278)/-36262,0); Po úpravě sketche a nahrátí do Wemos D1 mini Pro monitor nejprve ukázal správnou nulovou hodnotu u nezatížené váhy, ale při zatížení ukazoval nesmysly. Hodnoty nekorespondovaly s přidávanou zátěží ( např při přidání závaží 5kg ukázal monitor nárust jen o desítky gramů)
Překontroloval jsem vše, vyměnil HX711 - vše stejné. Pak jsem odpojil wemos D1 mini Pro a místo něj jsem připojil wemos d1 mini a ejhle, váha šlapala jako hodinky.
Myslel jsem, že byl wemos mini Pro vadný a objednal jsem dva nové. Dnes dorazily a po zapojení se situace opět opakovala - u obou.
Někde je problém !!!! ale nevím kde. Prosím, můžete někdo poradit, jsem z toho už na práškyUndecided
Díky moc pokud se někdo ozve....
Je problémové wemos D1 mini Pro od stejného dodavatele/výrobce?
To co píšeš nedává logiku.
Moduly máš propojené jakým způsobem. nemohl by být problém ve vadném propojení? Co tenzometr? Zkusil jsi jiný?
Víc otázek než odpovědí . . .
Děkuji Honzo za tak rychlou reakci, sám jsem z toho jelen.
Jednotlivé moduly Wemos D1 mini Pro jsou od různých dodavatelů.
První je z ebay - funguje perfektně, druhý je z aliexpresu a taky funguje perfektně.
Pak jsem objednal 2 ks zase z aliexpresu, ale od jiného dodavatele. Jeden je nainstalovaný na třetí váze a funguje a ten druhý dělal problémy. Pak jsem tedy objednal opět z aliexpresu 2 kusy, ale úplně od jiného dodavatele a ty se také chovají jak jsem popisoval.
Na váze mám tenzometry z osobní váhy propojené do můstku. Všechny váhy co jsem vyrobil jsou naprosto stejné !!!!!!! včetně propojení. Vše proletované.
Modul HX711 je přímo u tenzometrů na konstrukci. Modul Wemos ... je v krabici. Propojeno kabelem. V krabici je baterie a v dual shieldu zasunut modul Wemos mini pro.
Mně právě zaráží, že pokud modul Wemos mini Pro vytáhnu ze shieldu a místo něj zasunu Wemos mini (oba moduly mají nahrané totožné sketche), tak váha normálně funguje !! To je ten hlavolam Huh
Přemýšlím o tom a napadá mě, že je v Espéču jiný firmware. První kus váhy jsem dělal jen s čistým esp a zkoušel různý firmware. Fungoval mi jen jeden, jedna verze.
Víš co mám na mysli??
Já jsem laik a neodborník. Jen si hraju, skládám a nezlobím ?
Jak to tedy napravit? Tedy kde najít a jak nahrát firmware ...
Rád to zkusím
(03.05.2019 19:11)Rona07 napsal(a): [ -> ]....... To je ten hlavolam Huh

Ještě nám prosím řekni, jakou verzi WeMos D1 mini Pro používáš
V2.0.0
V1.1.0
V1.0.0
a jaká verze mini Pro ti funguje. Jakou knihovnu WeMos máš nastavenou při nahrávání, možná by jsi nám mohl poslat foto jak to máš sestveno
R..
Ještě jednou díky všem - vidím, že jsem zasadil brouka
Ty Wemos D1 mini pro co nefungují mají verzi V1.0.0
Zítra skočím na včelnici, něco nafotím a zjistím jakou verzi mají ty fungující.
Jinak níže foto:

[Obrázky: IMG-20190503-203948.jpg]

[Obrázky: Wemos-D1-mini-Pro.png]
Pokud ti v tom jde jiný modul, začal bych pájenými spoji. Překontroloval a přepájel bych včechny spoje s piny a pak přeměřil horní pájku se spodní části pinu. Studený spoj je sviň.... Smile
Máš výhodu, že máš funkční váhu. Až projdeš a ověříš kvalitu propojení, jednu se stejným HW začni postupně nahrazovat komponenty z té nefunkční. To by v tom byl čert, aby jsi na to nepřišel.
Takhle už dnes pracují i profesionální autoservisy Big Grin
Pánové, četli jste toto:

(03.05.2019 19:11)Rona07 napsal(a): [ -> ]Mně právě zaráží, že pokud modul Wemos mini Pro vytáhnu ze shieldu a místo něj zasunu Wemos mini (oba moduly mají nahrané totožné sketche), tak váha normálně funguje !!

Jen vymění jeden modul za druhý a funguje/nefunguje. Stejné sketche. Jen je prohodí v patici!
Z mého pohledu jasné, ty nové kusy jsou "jiné"
Tady je jen otázka, jestli vyhodit a koupit jiné nebo při dostatku času a chuti zkoušet změnu firmware.

Špatné zapojení u nových kusů lze vyloučit, když ESP nevidí HX711, tak prostě nefunguje.

Jednoduše, ESP8266 je holý kus železa, stejně jako počítač bez operačního systému.
Proto se nahrává do ESP operační systém pomocí ESP8266Flasher.
Když koupíš Wemos D1 mini, výrobce už tam nějaký nahrál. Kdyby ne, s Arduino IDE tam žádný sketch nedostaneš.
Firmware by měl jít u Wemos D1 mini také přehrát (nemám ověřeno)
Tady je nějaké video, minimálně zjistíš, co máš hledat.
Teda Mirku, tu větu o výměně modulů z patice jsem přehlédl . . . Pro stromy nevidím les Smile
Jsem si zase nevšíml, že mu do dělají dva nové moduly a asi je blbost, že by u obou špatně pájel Big GrinBig Grin
Zde něco o nahrání firmware a zde spousta jiných informací o WeMos
Mirek na to kápl Wink - jinak díky za odkazy...
Byl jsem na včelnici, podívat se na ty funkční moduly. Tak na první váze mám Wemos D1 mini Pro z Ebay - verze V1.0.0. Na druhé je tentýž modul z Aliexpresu - verze V1.1.0
Na třetí váze je modul s verzí V1.0.0 který jsem kupoval opět z Aliexpresu ve dvou kusech. Ten druhý jak jsem uváděl nejede. Další z Aliexpresu ve verzi V1.0.0 - dva kusy také nejedou jak jsem popisoval. Tedy celkem 3, slovy tři !!!!! To je pech Wink
Zkusím se podívat na ten firmware. Možná s tím budu potřebovat pomoc.
Na něco jsem však náhodou narazil a možná to s tím bude souviset. Zkusím to popsat.
Dnes jsem kompletoval a kalibroval tu čtvrtou váhu a použil jsem ten funkční modul Wemos D1 mini. Sketche do modulů nahrávám na PC a u váhy v pracovním prostoru používám starý noťas jen pro kontrolu seriového monitoru pro kalibraci (je už za zenitem, ale pro toto stačí). Po nahrátí sketche po opravě kalibrace v PC jsem modul připojil nejprve k váze a dále k noťasu. Jakmile se modul připojí k noťasu, začně se (laicky řečeno) připojovat a načítat a při tomto svítí ledka V tomto okamžiku v průběhu načítání v době kdy svítila ledka jsem náhodou klikl na seriový monitor a ejhle. Seriový monitor počal ukazovat načítání a připojování wi-fi a vypsal hodnotu -47,60 a další jako normálně fungující.
Počkal jsem až se modul "načte" a resetl jsem a váha fungovala normálně. Zkoušel jsem různé závaží a fungovala super přesně.
Nedalo mi to a zkusil jsem to znovu - tedy odpojil jsem modul od noťasu, znovu připojil a v průběhu "načítání" (svícení ledky) jsem zase spustil seriový monitor a situace se opakovala, váha navážila -47,55 kg.
Možná to bude inspirace k vyřešení problému s těmi nefunkčními, protože přesně tyto hodnoty ukazují ty "vadné" moduly. Nenapadá vás něco ?

ještě nějaké fotky:

[Obrázky: z-kladn-konstrukce.jpg] [Obrázky: IMG-20190504-090015.jpg] [Obrázky: IMG-20190504-085225.jpg]

[Obrázky: IMG-20190504-085019.jpg] [Obrázky: IMG-20190504-084953.jpg] [Obrázky: IMG-20190503-203948.jpg]
Teď mě neukamenujte Big Grin, ale zas mě napadadá studeňák, ale teď na Dual Base Shield, předpokládám-li správně, že ty, potažmo vadné moduly dáváš stále do stejného Dual Base Shield. Vezmi jeden modul WeMos D1 mini Pro, který je v "" vadný a píchni ho do jiné váhy, kde ti to funguje Smile
Tady už poradit nedokážu.
Jen pro zajímavost, teď jsem dodělával jednu váhu rozdělanou loni. Bylo třeba doplnit jen ESPéčko. Pro zjednodušení jsem použil také Wemos D1 mini.
Po připojení napájení váha odeslala vše normálně. Jenže se neprobouzela. Při hledání chyby jsem zjistil, že i normální reset nefunguje. Musí se resetovat 2x za sebou. Poprvé ledka jen krátce mrkne, podruhé vše proběhne jak má. Je málo času, tak jsem použil jiné ESP - funguje. Není kus jako kus.

Ještě Vás možná bude zajímat, operátoři zase znovu obnovují funkci dat zpomalenou rychlostí po vyčerpání koupených dat. Podrobně jsem to nezkoumal (zatím), rozhodně je to dobrá zpráva.
Zvláštní je důvod. V nějaké politické diskusi s pracovníkem ČTÚ jsem zaregistroval, že si jen operátoři po svém vysvětlily nějaké nařízení.
Kosto, i toto jsem již zkusil a obešel. Zapojil jsem Wemos D1 mini pro napřímo s modulem hx711 a situace stejná, nefunguje. Pak jsem zapojil wemos D1 mini taktéž napřímo a váha funguje.
Teď bojuji s firmware. Zkusil jsem nahrát dle návodu Mirka, nic se nezměnilo. Zkusím ještě jiné postupy a uvidím. Pak s tím šlahnu a objednám další. ?. Divím se, že jsem u toho tak dlouho vydržel !
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44
Referenční URL's