Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelařská WIFI váha - diskuze
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43
Tak jsem to znovu ověřil, na více kalibračních a měřících sketchích. prošel jsem více verzí knihoven, ale všechny to dělaly. Až ta, kterou používá Mirek Q2HX711.h se tváří rozumě. Zatím mi sype surová čísla, která musím dále zpracovat na hmotnost, ale to je možná to nejlepší, co může být.

Jedna technická poznámka, při pitvání knihoven a datasheetů jsem zjistil, že čip HX711 umí režim spánku. Ta knihovna, kterou jsem používal to umí. Projdu tu výše uvedenou, třeba tam ten spánek také je, popřípadě by nemusel být problém ji o spánkový režim rozšířit.
Ja pouzivam klasicku kniznicu HX711.h . Senzory si raz skalibrujem (prepoctom zo surovych cisel a rozdielu pri znamej zatazi), konstanty ulozim a potom uz len prepocitam pri kazdom vazeni zo surovych dat. Ziadne tare, nevidim zmysel. Vazim tak stale to, co je polozene na vahe, vaha sa resetuje kazdych 20 minut pri zobudeni z deepsleep modu.
Tato kniznica pozna aj power_up() a power_down(), podla vsetkeho to funguje spravne, lebo spotreba prevodnikov v spanku je naozaj zanedbatelna.
Podle mého probuzení ze spánku není to samé, co reset.
Ten režim spánku HX711 bude mít smysl při dlouhodobějším měření, respektive velmi častém.
Preco myslis, ze zobudenie ESP8266 z deep sleep nie je to iste ako Reset ?
Ved na to, aby si vedel ESPcko zobudit z deep sleep, musis prepojit GPIO 16 a RST piny (resp. zodpovedajuce piny na Wemose, Nodemcu a ostatnych derivatoch). V deep sleep bezi len RTC, vsetko ostatne je vypnute.
Neznám úplné detaily režimu spánku, ale ESP nemůže být úplně mrtvé, něco ho musí probudit (čítač?). Otázka je, co se v režimu spánku a následném probuzení děje. Jestli se program spustí od začátku, nebo jen pokračování smyčky.
Honzo ESp v DS ma OFF : Wifi, Systemclock, CPU. Bezi jen RTC. DS jsou ještě 4typy:
ve sleep option si je můžeš zvolit.
deep_sleep_set_option(0) The 108th Byte of init parameter decides whether RF calibration will
be performed after the chip wakes up from Deep-sleep.

deep_sleep_set_option(1) The chip will make RF calibration after waking up from Deep-sleep.
Power consumption is high.

deep_sleep_set_option(2) The chip won’t make RF calibration after waking up from Deep-sleep.
Power consumption is low.

deep_sleep_set_option(4) The chip won’t turn on RF after waking up from Deep-sleep. Power
consumption is the lowest, same as in Modem-sleep.

Jinak běží program odzačátku, nevoláš pouze lopp, ale jseš init,setup.
Zdenku, díky za upřesnění.
Jen tak na okraj, vypadá to, že jsem na dobré cestě ke kalibraci váhy za provozu, bez potřeby zásahu do programu. Snad to nakonec nebude slepá cesta a bude to použitelné v praxi.
Co si mám představit pod "kalibrací váhy za provozu"?
Nechápu to.
Nebude potřeba pro výpočet kalibračních koeficientů zasahovat do programu. Bude možné např. před každou sezónou provést automatickou kalibraci váhy. Řekl bych, že jsem na 80 % cesty. K Arduinu přibudou 2 tlačítka, jedním se spustí kalibrace nezatíženého tenzometru, pak se na váhu dá známá hmotnost a druhým tlačítkem se spustí výpočet zatížené váhy. Jediné, co musí být předem v programu je hmotnost té kalibrační zátěže. Mám tam výpočet průměrných hodnot z x měření, výsledky se musí převést na binární číslo a výsledek rozsekat po 1 bitu a uloží do EEPROM. Z té se potom budou načítat pro samotné vážení. Můžeš to udělat např. před každou sezónou, nebo podle potřeby. Prostě odpadne celá procedura výpočtu, kterou dáváme do čtení z HX 711.
Dost jsem se u toho zapotil, jako amatér jsem musel dost věcí načíst a pochopit, abych vůbec tušil, jak to zapisovat a s daty pracovat.
Mám dotaz, Jaká je u Vás hranice síly signálu, kdy se ještě provede uspešné poslání na THS? Pohybuju se kolem -92 až -89dBm Takže hoodně nahraně. A připojení prostě padne resp. připojí se, ale data odesílá nebo neodešle a padne.
V Lese se dostávám i k -75, kde jedu přes stromy a 450m od AP a to klasickym ESP-12.
Momentálně to řeším to v kotelně ve sklepě. A zatim si brutálně lámu zuby s vedení od dalaskejch čidel...9 čidel vzdálenost do 4m.. sakra Sad

/*
long rssi = WiFi.RSSI();
*/

(21.02.2018 10:49)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Nebude potřeba pro výpočet kalibračních koeficientů zasahovat do programu. Bude možné např. před každou sezónou provést automatickou kalibraci váhy. Řekl bych, že jsem na 80 % cesty. K Arduinu přibudou 2 tlačítka, jedním se spustí kalibrace nezatíženého tenzometru, pak se na váhu dá známá hmotnost a druhým tlačítkem se spustí výpočet zatížené váhy. Jediné, co musí být předem v programu je hmotnost té kalibrační zátěže. Mám tam výpočet průměrných hodnot z x měření, výsledky se musí převést na binární číslo a výsledek rozsekat po 1 bitu a uloží do EEPROM. Z té se potom budou načítat pro samotné vážení. Můžeš to udělat např. před každou sezónou, nebo podle potřeby. Prostě odpadne celá procedura výpočtu, kterou dáváme do čtení z HX 711.
Dost jsem se u toho zapotil, jako amatér jsem musel dost věcí načíst a pochopit, abych vůbec tušil, jak to zapisovat a s daty pracovat.
Těším se na výsledek, zní to velmi zajímavě! Wink přeju uspěch a co nejmíň zacyklení Smile
Zdenku, když jsem blbnul s NRF, taj jsem vydedukoval, že to silně ovlivňuje kov (např. střecha úlu). A taky velikost antény (1/4, 1/2 vlny ...) a její umístění, respektive tvarování vysílacího diagramu.. Hodně obecně, svisle umístěná vysílá do dálky (vhodné do terénu), vodorovně do výšky (vhodné do domu, signál je i v patře).



(21.02.2018 10:49)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Nebude potřeba pro výpočet kalibračních koeficientů zasahovat do programu. Bude možné např. před každou sezónou provést automatickou kalibraci váhy. Řekl bych, že jsem na 80 % cesty. K Arduinu přibudou 2 tlačítka, jedním se spustí kalibrace nezatíženého tenzometru, pak se na váhu dá známá hmotnost a druhým tlačítkem se spustí výpočet zatížené váhy. Jediné, co musí být předem v programu je hmotnost té kalibrační zátěže. Mám tam výpočet průměrných hodnot z x měření, výsledky se musí převést na binární číslo a výsledek rozsekat po 1 bitu a uloží do EEPROM. Z té se potom budou načítat pro samotné vážení. Můžeš to udělat např. před každou sezónou, nebo podle potřeby. Prostě odpadne celá procedura výpočtu, kterou dáváme do čtení z HX 711.
Dost jsem se u toho zapotil, jako amatér jsem musel dost věcí načíst a pochopit, abych vůbec tušil, jak to zapisovat a s daty pracovat.
Těším se na výsledek, zní to velmi zajímavě! Wink přeju uspěch a co nejmíň zacyklení Smile
[/quote]

Výsledky už mám, počítá to v pohodě. Samostatné směrování pomocí tlačítek a podmínek do podprogramu už mi taky maká. Teď se peru s převody na binární čísla a rozsekáním po 1 bytu (tolik umožňuje zapsat do jedné buňky v EEPROM). Pak to už jen složit dohromady. Ale nyní už vím, že to funguje a ta myšlenka nebyla zcestná. Snad to do konce týdne dopíšu. Pak ještě nějaké testování, než to pustím ven. Chybným programem je možné EEPROM zcela odvařit, má omezený počet zápisů (cca 100.000), tak chci být opatrný, nerad bych nějakým cyklením za půl hodiny paměť odpálil.
Zajímavé (ta kalibrace).

Něco k síle signálu.
Dnes má WIFI možná i splachovadlo na WC. Proto je pásmo samozřejmě přetížené a bude to jen horší.
Co v lese není problém, v obytné části nefunguje.
Kanálů je málo.
Vliv překážek je také jasný. I v lese se to na jaře zhorší, až budou listy.
Koruna stromu přes zimu není problém, jak se zazelená, je zle. A když je mokrá (déšť), tak je to ještě horší.

Teď jsem zkoumal, jakou spotřebu má WIFI router, klient, AP, opakovač. Ten nejlevnější za 250Kč bere při 9V 0,12 A.
To je rozumné, na mém hlavním stanovišti s dosahem WIFI jeden "opakovač" spustím. Poběží na fotovoltaický panel.
[quote='Havelka Jan' pid='191534' dateline='1519203175']
Zdenku, když jsem blbnul s NRF, taj jsem vydedukoval, že to silně ovlivňuje kov (např. střecha úlu). A taky velikost antény (1/4, 1/2 vlny ...) a její umístění, respektive tvarování vysílacího diagramu.. Hodně obecně, svisle umístěná vysílá do dálky (vhodné do terénu), vodorovně do výšky (vhodné do domu, signál je i v patře).

Honzo vím, vyzařovací charku antény ESPčka sice nezměřím, ale nebude to nic moc (vlny a vedení na ČVUT prof.Škvor brr Smile )
Jak píše Míra, ono to pásmo je šíleně zarušené. A přesvědčit souseda, že má router na stejném kanálua, že je to jaksi blbost--neřešitelné... nerozumí a bohužel je jaksi dominantní ke svému přesvědčení-broukuspytlíkus infektus Surprised
Zkouším přehodit ale nic moc. železobeton strop sklepa. Asi se provrtám do patra nad...
Jedním z důvodů, proč jsem ESPčko zavrhl hned zpočátku je zarušení (a spotřeba), to je na tom nyní podobně jako 433 MHz.
Jako rozumná cesta se jeví RFM69 a 866 MHz. Na toto pásmo už přecházejí zabezpečovačky. Mám doma pár modulů, ale není čas.
Místo drátkování se hrabu v Arduinu a místo řešení komunikace v kalibraci Sad
Kosta - jak se daří s modulem Wisol?
Miro nějak na to nemám čas, už mám modul doma i Pro Mini 328 Mini ATMEGA328 na kterém to chci postavit. Jsem pořád v jednom kole a o víkendech zase makám na úlech, rámcích a čas je nějak neúprosný. Ale v průběhu března bych to chtěl mít hotové a jak se půjde do včel tak to hned usadit. Jak začnu budu informovat o průběhu oživování Smile
S časem jsem na tom podobně, teď nebylo kdy.
Chladné dny musím využít na dokončení všech vah, co hodlám letos provozovat.
Wisol mám ve stavu, kdy funguje, sketch je včetně HX711 (na dvě váhy). Modul HX 711 zatím nepřipojen.
Stačí jen připojit a kalibrovat - mělo by to fungovat.

Začal jsem dělat váhy odděleně - čidla a HX711 na jednom místě, vysílací část a baterie jinde.
Je to z důvodu možnosti změny vysílací části - možnost prohodit Wisol za ESP nebo pro případ poruchy.
Potvrzuji, že moje myšlenka automatické kalibrace váhy opravdu funguje.
Nyní jsem ve stavu, že do Arduina nahraji sketch, bez jakýchkoliv údajů o vážení. Jen potřebuji znát hmotnost kalibračního závaží.
Po spuštění měření váha nedává žádné údaje o hmotnosti, po spuštění autokalibrace (1 tlačítko) změří průměr z několika měření prázdné váhy, dále váhu osadím závažím o známé hmotnosti a spustím pokračování kalibrace (2 tlačítko). O průběhu kalibrace Arduino informuje různým blikáním LED (samozřejmě si nyní stavy výpočtů a směrování smyček vypisuji na ser. monitor). Po ukončení kalibrace váha umí klasicky vážit a výsledky odpovídají skutečnosti.
Už testuji práci s EEPROM, aby kalibrace byla trvalá i po vypnutí napájecího napětí.
Poslední odpoledne jsem z toho dost šílel, výsledky měření vůbec neodpovídaly realitě, prostě to vracelo nesmysly. Nakonec jsem v zoufalství zjistil, že jsem si vytrhl káblík z tenzometru Huh Ještě že jich mám doma několik.
Honzo už sem napnutý Smile až uznáš tak se poděl Smile
Ohledně těch nevysvětlytelných chyb a závad.. To bych mohl vyprávět Smile
Určitě to pustím do světa, nebudu na tom sedět jak na zlatým pokladě Smile
Ale prošel jsem několik slepých cest, nejsem mistr na Arduino, učím se za pochodu a trvá to. Navíc se snažím ten kód udělat trochu blbuvzdorně, aby to nedělalo kopance.
Až budu mít pocit, že to maká, poslal bych soukromě těm, co se tady aktivně bastlením zabýváte na testování. Jiné oči vidí víc. Pak bych byl pro zveřejnění.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43
Referenční URL's