Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelařská WIFI váha - diskuze
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44
(23.08.2019 11:25)Jan Voleský napsal(a): [ -> ]Dobrý den chtěl bych se zeptat jestli máte někdo zkušenosti s wifi váhou z portálu chytrevcely.cz. Pořizovací náklady jsou 6700,kč a roční 600kc za licenci software.

Zkušenosti s váhou nemám .
Na webu je uvedeno, jaký snímač váha používá. Jen snímač se samostatně prodává za 1700 Kč (pro posouzení ceny).
Problém mám s roční licencí za 600 Kč. Trvalá závislost na výrobci je podle mě nepřijatelná.
Celková cena - možná pro mnoho včelařů bude přijatelná. Jenže, je třeba si uvědomit, že jedna váha je málo. Když koupíš větší počet vah, tak se nedoplatíš.

(23.08.2019 17:01)Jan Voleský napsal(a): [ -> ]......, výrobu zavrhuji slovům můstek, tenzometr nerozumim.

Těm slovům ani rozumět nemusíš. Stačí jen dobře propojit několik drátů.
Podle toho návodu váhu postavilo pár včelařů, kteří nikdy před tím netušili, co to je tenzometr, převodník, Wemos . . .
Videa z Linux Days a zvláště s Petrem Stehlíkem jsou skvělá, doporučuji si je dohledat a shlédnout.
Ahoj,

už jsem trošku zoufalý, tak bych Vás požádal o pomoc. Třeba se s tím taky někdo setkal. Zapojil jsem vše podle návodu. Váha odesílá data a zdá se, že vše funguje. Pro kalibraci váhy jsem použil excel, který jsem našel v diskuzi. Do excelu jsem zadal hodnotu které váha odesílala bez zatížení a pak se zatížením (zatěžoval jsem 6 kg). Po použití rovnice váha bez zatížení odešle hodnotu 0 kg a při zatížení 6 kg odešle hodnotu 6 kg. Problém nastává, když jí například zatížím 1 kg, pak se odešle hodnota -0,82kg (každou váhu jsem měřil několikrát). Při zatížení 3kg se odešle hodnota 0,46 atd. A takhle pokračuji než váhu opět zatížím 6 kg a odešle se správná hodnota. Nějaký nápad? Děkuji.
Tady asi těžko radit bez více informací, pošli tabulku excelu, kde jsi zadal uvedené váhy a výpis sketche jak jsi tam parametr zapsal
Taky nedokážu poradit, moc to nedává smysl.
6kg na kalibraci je málo. Jako závaží jsem používal při nastavování sám sebe. Stačí zjistit svoji aktuální hmotnost.
Na kalibraci jsou dobré balíky s cukrem.
Zdravím,přátelé má někdo zkušenosti s "medováhou" od SEA-Praha? http://medovaha.cz

(31.10.2019 8:09)Martin Kolář napsal(a): [ -> ]Na kalibraci jsou dobré balíky s cukrem.

stačí 2l ¨PET láhev s vodou (2kg)
(30.10.2019 21:06)Pabloxbezx napsal(a): [ -> ]Nějaký nápad? Děkuji.

Něco mi říká, že problém může být v zapojení čidel, zkontroluj, jestli jsi někde neudělal chybu (bez záruky)
Děkuji za odpovědi. Koncem následujícího týdne udělám další měření a pošlu bližší informace.
Ahoj,

pokud by někdo měl chuť se tímto zabývat, tak jsem provedl testovací vážení v rozmezí 0 - 6 kg (krok 1 kg). Každá hodnota je vážená 3x. Naměřené hodnoty najdete v excelu v přiloženém Odkazu. Přidal jsem tam i pár fotografii zapojeni, aby to bylo jasnější. Všechny spoje jsem zkusil už po několikáté přepájet a všechno projít. Zkoušel jsem použít i další dvě ESP d1 mini pro. V podstatě s podobným výsledkem. Díky
A sketch (nahraný kod) by nebyl, toto nic neříká

Ještě bych vyzkoušel přehodit zapojení černých kabelů a bílých, jak máš zapojeny černé zapoj bílé a černé zapoj jako bílé
Zkusil bych i jinou knihovnu k HX711, to by také mohl být problém. Sám, jsem si s tím kdysi užil své.
Čau,

tak jsem vyzkoušel pár věcí.

1) Nejprve jsem zkoušel kombinace pozic zapojení na HX711(A+, A-, E+, E-). Při testování jsem zjistil, že při správném zapojení a opakovaném měření stejného zatížení dostáváme podobné hodnoty. Při špatném zapojení váha hází stejnou hodnotu pro různé zatížení. Asi nic překvapivého.

2) Vyzkoušel jsem větší zatížení pro kalibraci tj. 0 a 90kg. Pří vážení 14 kg, jsem dostal asi 12,7 kg a při vážení 30 kg jsem dostal hodnotu okolo -12 kg. Takže problém zůstává.

3) Pokusil jsem se použít jinou knihovnu pro HX711, ale tady mám problém s přepsání sketche. Do odkazu jsem přidal původní sketch a upravený (nefunkční).

Prosím vás, pokud byste si někdo našel čas a podíval se na to tak bych Vám byl velice vděčný.
Když jsem si prohlédl tvůj Sketch a hodnoty, které jsi nám poslal před týdnem, tak si myslím, že máš špatně zapsaný výpočet váhy ve sketch. Když vemu v podaz původní sketch, tak by tam mělo být podle tebou zadaných hodnot při kalibraci (na 6kg) tento řádek s těmito hodnotami

url += ((hx711.read()-8236398)/13760.0);
Ahoj,

to se omlouvám. Já už to mezitím ladil na větší zatížení a nedošlo mi to.
To nevadí, stačí, když tam dáš tento řádek, mělo by to snad fungovat.
Já to předtím měl nalezené podle přiloženého excelu. Takže jsem použil vzorec pro kalibraci na 6kg (pravděpodobně stejný co posíláš). Včera než jsem sem nahrál sketch, tak jsem to ještě měnil, protože jsem zkoušel kalibraci na svojí váhu a zapomněl jsem to vrátit. Takže to neodpovídá prvnímu měření na 6kg. Ale moc děkuji, že jsi se na to podíval. Asi mi není souzeno to zprovoznit, ale budu to zkoušet dál Big Grin
Zkoušel jsi přehodit ty černé drátky s bílými ? Už se mi to taky jednou u jedné váhy stalo a dost jsem se natrápil, než jsem na to přišel

nebo mi pošli kalibrační hodnoty (bez zatížení, se zatížením a velikost závaží) a já ti zkusím nějaký sketch napsat

Můžeš poslat třeba do SZ
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44
Referenční URL's