Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelařská WIFI váha - diskuze
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(23.10.2020 9:07)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]...Tato technologie naopak umí řádově kilometry.

Kolega stavi neco na tomhle: https://makeradvisor.com/esp32-sx1276-lo...1306-oled/
TTGO LoRa32
Ale trosku si myslim, ze k dosazeni vetsich vzdalenosti (ty kilometry) to bude chtit lepsi anteny (smerove, pro konkretni pouzitou frekvenci).

.. a jeste jednou z jineho soudku

Par nas tady psalo, ze na vaze analyzujete i rojeni (pripadne dalsi veci? ted me tedy nic nenapada, ale moznosti zajimave analyzy dat je jiste vic....)
Jak to delate? Na thingspeak matlab analyzou? Mate uz odzkousene, ze vami zvolene parametry (pokles o y za x casu) funguji, rojeni casto zachyti, a davaji minimum falesnych signalu? Nebo teprve ladite?
Vy co zadne analyzy nedelate, ale vahu a zaznamy mate, a vite kdy se rojilo, jste ochotni poskytnout zaznamy k analyze?
Prave se do toho poustim, nejake grafy jsem nasel ... ale uplne se mi nechce objevovat objevene, a psat vlastni matlab analyzu na thingspeak, pokud by nekdo byl ochotny sdilet.


Mozna by si tahle vec, analyza vsech vcelich dat, zaslouzila i vlastni vlakno (treba je, jen jsem nenasel ..) .. detekce stavu vcel podle frekvenci zvuku, atp...
Uvedený modul neznám, jdu cestou RFM95W. Zatím ho nemám fyzicky v ruce, čekám na dodání. Ale dost jsem blbnul s RFM69HW. S běžným pendrekem v SMA konektoru to šlapalo dobře.

Ten modul s ESP32 bude na dlouhodobé napájení dost žrout (datasheet jsem nepročítal). Ale přítomnost napěťového regulátoru a USB převodníku dost naznačuje.

Co se týká analýzy, tak tu samotnou nepoužívám. Na hlídání manipulace s úlem mám (mimo jiné metody) i pravidelné hlídání změny hmotnosti (v rámci periody spánku Arduina, tedy 8 sec.) Uložím hmotnost před spánkem, po probuzení a porovnám, je-li mimo toleranční pole, tak vyvolá poplach. Tento princip by šel využít i na hlídání rojení. Pouze dát delší časové okno a rozdíl hmotnosti. Když se to dobře nastaví, mohlo by to mít slušnou úspěšnost vyhodnocení. V podstatě stačí znát, jak dlouho může trvat opuštění úlu hlavní části roje a kolik asi váží.

Zima bude dlouhá, na hraní je času dost Smile
kolegove, ja vam fandim, sam bych si chtel take poridit vahu, bohuzel ji budu muset koupit, protoze tomu, co tady rozebirate a diskutujete nerozumim, takze si ji vyrobit - a predevsim zrovoznit a nastavit - za soucasneho stavu vedomosti nedovedu.

...ale...k tomu sledovani rojeni mi to prijde - takove divne....v tom smyslu, ze rojeni je individuální vec, z pohledu kazdeho jednoho vcelstva...takze aby se to dalo sledovat a zachytit, tak by ta vaha musela byt na kazdem vcelstvu, ktere se muze teoreticky vyrojit.

coz je podle mne rozdil oproti situaci, kdy je postacujici mit vahu na jednom vcelstvu za ucelem sledovani snusky...kdy je celkem dost prwvdepodobne, ze kdyz n3co nekde ve velkem v dobe snusky kvete, tak to najdou vsechna vcelstva, a proto vaha na jednom vcelatvu pro monitoring snusky staci.

a proto si myslim, ze co se tyce rojeni, tak by to chtelo vymyslet nejakou vahu a prislusenstvi, ktere by se cenou dostalo do hodnity ulotleho roje a promarnene snusky, a soucasne idealne, aby treba jedna vaha mohla sledovat a indikovat rojeni u vice nez jednoho vcelstva...treba dvou ci tri, za predpokladu, ze by byly vsechny stejne silne plus minus a na stejnem poctu nastavku.

letos sem mel ze 4 vcelstev asi 5-6 roju, ale bohuzel jsem ani v jednom pripade neudelal pokus, abych zvazil roj a vcelstva pred a po vyrojeni....problem byl taky v tom ze pouze jeden roj jsem sledoval po dobu rojeni, ale i tak jsem nebyl u uplneho zacatku a nevim presne, z kterejo ulu se vyrojil...a hlavne jsem nemel ty uly zvazene pred vyrojenim....takze bohuzel nedokazu prispet do diskuse s informaci o tom, o kolik se zmenila hmotnost ulu / vcelstva po vyrojeni.
Rojení také neřeším, jen jsem nahlas uvažoval, jak by bylo možné rojení diagnostikovat.

K té váze, než vyhodíš spoustu peněz, podívej se na návod, který dal dohromady Mirek Vochozka. Je to snad ta nejjednodušší elektronická váha, kterou můžeš na koleně postavit.
https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Vcela...-na-vyrobu
Mirku a Honzo - velké díky!!....pustím se do toho a zkusím ji podle Mirkova návodu sestavit a zprovoznit.
Když bude problém, ptej se v tomto vlákně, je pro uvedený návod přímo určené. Je tu dost lidí, co ví jak poradit.
Nejdriv bych chtel vsem co tohle rozjeli podekovat za spoustu sdilene prace a navedeni na proslapane cesty.

Jak jsem psal, zkousim si s vahou hrat, a zkoumat co mi muze jednoduseji naznacit, bez toho, abych musel grafy pravidelne zkoumat. Pouzivam k ukladani dat ucet na Thingspeak. Prisly mi k tomu vhodne nastroje, co thingspeak nabizi (napr. integrovana Matlab analyza).

Jako prvni jsem zkusil vytvorit z dat vazeni novy set dat, denni prirustky (nebo ubytky).
Postup vytvoreni matlab analyzy dat je nasledujici:

[Obrázky: mathlab1.jpg]



[Obrázky: mathlab2.jpg]

To co vlastni analyzu provede, vypada nejak takhle :

Kód:
% ------ nasleduje zacatek kodu -----

% Spocita denni prumer za den aktualni a predchozi
% Izoluje z dat hodnoty lezici mimo
% Prumerny rozdil dnes/vcera uklada do noveho kanalu

% Kanal Ulu - s ulozenymi hodnotami. Predpoklada se vaha ulu v prvnim sloupci
channelID = **(modre cislo)***;
% Kanal Ulu - misto kam se maji ukladat denni prirustky
channelIDprirustky = ***(zelene cislo)***;


% ThingSpeak  API key Alert (zde nepouzite)
% alertApiKey = '*************';
% ThingSpeak  read API key kanalu s hmotnosti (hmotnost v prvnim sloupci).
readAPIKey = '***(zlute cislo)***';
% ThingSpeak  write API key kanalu s prirustky (dalsi, prazdny kanal).
writeAPIKey = '***(fialove cislo)***';


% Nacist data aktualniho a predchoziho dne
weightDatatoday = ThingSpeakRead(channelID,'NumDays',1,'Fields',1,'ReadKey',readAPIKey);
weightDatayesterday = thingSpeakRead(channelID,'DateRange',[datetime('yesterday'),datetime('today')],'Fields',1,'ReadKey',readAPIKey);


% vyradit z dat outliery (hodnoty lezici mimo, napr. usednuti kocky)
outlierDataIndex = isoutlier(weightDatatoday);
cleanDataIndex = ~outlierDataIndex;
outlierDatatoday = weightDatatoday(outlierDataIndex);
cleanDatatoday = weightDatatoday(cleanDataIndex);
display (outlierDatatoday, 'Odstranene outliery dnes');
% display (cleanDatatoday, 'Cista data dnes');

outlierDataIndex = isoutlier(weightDatayesterday);
cleanDataIndex = ~outlierDataIndex;
outlierDatayesterday = weightDatayesterday(outlierDataIndex);
cleanDatayesterday = weightDatayesterday(cleanDataIndex);
display (outlierDatayesterday, 'Odstranene outliery vcera');
% display (cleanDatayesterday, 'Cista data vcera');

% Spocitat denni prumery

avgweighttoday = mean(cleanDatatoday);
display(avgweighttoday,'Prumerna hmotnost dnes');
avgweightyesterday = mean(cleanDatayesterday);
display(avgweightyesterday,'Prumerna hmotnost vcera');

deltaweight = avgweighttoday-avgweightyesterday

% Ulozit do thingspeak kanalu hodnotu mezidenniho rozdilu

thingSpeakWrite(channelIDprirustky,deltaweight,'WriteKey',writeAPIKey);

% ------ konec -------
Jen mala neumela ukazka, co lze s daty na thingspeak delat. Vsechno to je samozrejme resitelne i jinak, napr. primo v arduinu, nebo v jinem prostredi. Jen mi prisly nastroje na thingspeak hezke a kdyz uz ho pouzivam k ukladani dat, skoda nevyuzit i zbytku.
Dalsi napady co s daty z ulu delat (postupne zkusim napsat matlab kod pro analyzu). Budu rad, kdyz nekdo prida co by se libilo jemu, co pokladaji ostatni za uzitecne.

- Alarm mozneho rojeni a jine manipulace s ulem - poslani emailu (mam rozpracovane, tady bude asi potreba nejvic ladeni a sdileni zkusenosti, k odstraneni co nejvic falesnych zprav, a zachyceni skutecneho rojeni)
- Alarm nizkeho napeti baterie
- v pripade ze ma vaha dalsi cidla, tak napr. nejvyssi/nejnizsi teplotu,
- s cidlem zvuku se pokouset o detekci rojeni uz pred, zkouset diagnostikovat bezmatecnost (ale to je asi na hoodne dlouhou trat)
- ?
Něco k lora.
Mám tyto dva kusy s lora.
Už nový je připraven ke zkouškám, stačí připojit baterie. Jeden kousek vysílá druhý je na příjmu. Proto je možné hned vyzkoušet dosah. Jenže ouha, zklamání, z lesního stanoviště to nedá ani necelé 3 km. Proto už přes rok zařazeno mezi šuplíkové zásoby. Sigfox je jiná třída.

Proto stále dávám přednost možnosti vytvořit WIFI na stanovišti i když je to energeticky náročnější.
(27.10.2020 13:00)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]...Jenže ouha, zklamání, z lesního stanoviště to nedá ani necelé 3 km. ..

S jakou antenou, s tim ocaskem? To bych cekal, ze 3km neda. 3km mozna, mozna ... s necim smerovym.
Je primo videt, nebo vetsi cast jde "pres les"? Lesa to podle me da tak 200-500m.
Taky se mi zatim zda u vetsiny aplikaci jako levnejsi, a na laborovani jednodussi, vytvorit tam wifi (at uz gsm, nebo lepsi antenou nekam kam je videt), a vyssi spotrebu resit solarnim dobijenim.
Ano, s tou dodanou antenou. Většina vzdálenosti je přes les.
Přímá viditelnost je v praxi asi vyjímečná.
Mirku, jak si prosím tě vyřešil tu vážící plochu, na které úl stojí? Pamatuji si, že když jsem před časem tak různě brouzdal tímto vláknem, tak bylo zmiňováno, že důležité je, aby ty senzory byly zatíženy rovnoměrně.
Zatím jsem si objednal ty dva moduly, váhu jsem ještě neřešil, ale chtěl bych mít představu, jak to má být, abych to nějak začal řešit a shánět, co je k tomu třeba, k výrobě nějaké té vyážící desky. Mám úly, které mají boky dna udělané tak, že vlastně dno stojí na 4 rozích. Tak budu muset tu váhu rozloženou do těch 4 rohů/nohou přenést na tu vážící desku/ čidla váhy.
díky za tip.
Je to popsaný v návodu. Koupíš nejlevnější osobní váhu a máš čidla.
(27.10.2020 17:48)TomasK1 napsal(a): [ -> ]Mirku, jak si prosím tě vyřešil tu vážící plochu, na které úl stojí? ...........

Já používám celou váhu, vykuchám jenom elektroniku, místo ní osadím HX711 a jedno DS18B20 a na váhu položím podložku úlu. Popisoval jsem to zde a nemám s tím žádný problém Smile
Mirku, prosím tě, dneska jsem koupil pokusnou váhu za 200 v Datartu, nedělám reklamu, jen kdyby někdo chtěl za stejné peníze pro své pokusy, tak dávám tip.

zde: https://www.datart.cz/osobni-vaha-hyunda...-seda.html

první kroky: váží a jde rozebratSmile

tady je fotka toho plošného spoje a drátů.
ta řada "kontaktů" nalevo je od 4 senzorů, vždy po třech drátech. Ty dva dráty dole jsou od baterky.

v pondělí by mi měly dorazit ty moduly, takže se do toho chci hned pustit, a proto se chci zeptat - podle čeho prosímtě poznám, kam připopjit ty dráty, které v tvém návodu na fotografii vedou z modulu HX 711 na tištěný spoj od váhy?

ptám se takto dopředu, protože nevím, kdy se dostaneš k odpovědi a jsem hrozně nedočkavej až to propojím a naprogramuju a jak to bude fachatSmile...druhý vánoce budouSmile

díky!
[Obrázky: v-ha-Hyundai-OVE950-20201030-235235.jpg]
Je třeba udělat foto i druhé strany plošňáku, je oboustranný.
Na první pohled je zřejmé, že je váha vhodná.

Asi si taky ještě pár kousků udělám.
posílám tady detailní foto druhé strany plošňáku a druhé větší foto druhé strany plošňáku včetně "vnitřku" těch snímačů.

[Obrázky: 20201031-102947.jpg]

[Obrázky: 20201031-103004.jpg]


půjde to? dík!
ještě jedno foto přidávám, zkušenějším je to asi jasné z těch předchozích fotek, ale mě to došlo až teď...
ta "kolejnička" napravo přebírá informace z toho plošňáku z řady kontaktů na pravém okraji plošňáku aby se zobrazily na displeji váhy

tak jen pro úplnost fotodokumentace a zjištění, kam ty dráty z modulů připojit na plošňák z váhy.

dík!
[Obrázky: 20201031-110321.jpg]
už je to vyřešeno/pochopeno, gupa mi to vysvětlil, díky!
Hezký den,
škoda, že odpověď není veřejná, řeším stejný problém, ale s jinou deskou váhy. Nechtěl jsem plevelit fórum duplicitní otázkou. Pokud by bylo možné odpověď uveřejnit, nebo přeposlat, byl bych rád.
Díky Marek
Marku, ta DPS je tam úplně zbytečná a není tam třeba, už to zde je popsáno jak připojit váhu k HX711Smile
Referenční URL's