Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelařská WIFI váha - diskuze
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(11.09.2018 14:50)Kosta napsal(a): [ -> ]Řešit by se to ještě dalo modulem microSD, nechat data zapisovat na kartu a jednou za den odeslat celý balík na WEB, nebo jiné datové úložiště.

A kolik těch dat je, že je na to potřeba karta?
To bylo myšleno tak, že když odečítá data ze senzorů každou hodinu, tak se ukládají na kartu a jednou za den se komplet odešlou na web nebo jiné určené místo, aby se snížily náklady na odesílání dat přes internet. Jinak by to bylo každou hodinu 1MB a nebo 1MB za den celý balík
(11.09.2018 14:02)Milan König napsal(a): [ -> ]A osobně.. Kdyby to bylo trošku možné (vím že leckdo může mít špatnou zkušenost s pokrytím), šel bych do Sigfoxu, nebo jiné sítě. Jsou tady myslím 3. Je poměrně pravděpodobné, že alespoň jedna pokrytí mít bude. Samozřejmě je potřeba nějaká anténka. 40s pro GSM na poslání pár bajtů.. To je... Hm.. Marnotratné.

V porovnání se Sigfoxem to marnotratné není.
Například 10 zařízení Sigfox a cena za službu pro koncové zákazníky.
Když 10 vah realizuješ přes GSM, vyjde to ekonomicky lépe.
Souhlas Miro, mám kartu a na ní 500MB za 200 Kč (na celý rok) a tyto data by měla stačit na celý rok, za tyto peníze ani nekoupím modul SIGFOX a to nepočítám službu k němuSmile
(12.09.2018 7:07)Kosta napsal(a): [ -> ]To bylo myšleno tak, že když odečítá data ze senzorů každou hodinu, tak se ukládají na kartu a jednou za den se komplet odešlou na web nebo jiné určené místo, aby se snížily náklady na odesílání dat přes internet. Jinak by to bylo každou hodinu 1MB a nebo 1MB za den celý balík

Nevím přesně, co máš v projektu. Ale přece.. Do 1 bajtu dáš 8 bitů ne? To je tedy rozsah měření 256 hodnot. Pokud budeš měřit s přesností na jedno desetinné místo, tak můžeš ukládat hodnoty od 0.0 do 25.6 kg. Přesněji nemá cenu. Stejně tam máš jenom nějaké nepřesné snímače určené do osobní váhy nevhodné pro stálou zátěž. Takže měření na jedno desetinné místo je až moc. Zkreslení bude větší než 0.1 kg.

Nebo škálu můžeš někam posunout. Třeba od 50.0 do 75.6kg. To samo o sobě by IMHO stačilo. Tahle můžeš uložit do 1MB milion hodnot.

I když by ses rozhodl být velmi marnotratný a ukládat do krátkého integeru, tak to jsou 2 bajty na hodnotu a poměrně velkorysých a zcela zbytečných 65 000 hodnot na škále pro jedno měření. I tak bys uložil 500 000 hodnot do jednoho MB. Co do té karty proboha dáváš? Má určitě minimálně několik MB. SD karta se právě používá pro případ, že nemůžeš posílat data a DLOUHODOBĚ se na místo nedostaneš. Pak ukládáš na kartu a jednou za velmi dlouhou dobu přijdeš a data stáhneš přes kabel pryč.

Pro stovku úlu ti stačí primitivní EEPROM jako třeba 24C08 s kapacitou 1 000x8bitů. Jednoduše adresovatelná přes I2C. Stojí 7-8 korun mimochodem (k tomu nějaký menší kondenzátor za desetníky). Na ovládání potřebuješ Wire, kterou tak jako tak už linkuješ a +- 5 řádků kódu. Ale IMHO by sis vystačil i s nějakou jednodušší pamětí v ceně kolem 4 korun. SD karta je zhola zbytečná.
To je marný, my o voze a ty o koze Big Grin
(12.09.2018 7:23)Kosta napsal(a): [ -> ]Souhlas Miro, mám kartu a na ní 500MB za 200 Kč (na celý rok) a tyto data by měla stačit na celý rok, za tyto peníze ani nekoupím modul SIGFOX a to nepočítám službu k němuSmile

GSM moduly se někde rozdávají zadarmo?

GSM modul stojí okolo 500 korun ne? Možná jsou i levnější, to nerozporuju.
Sigfox modul 300-500 korun. Zhruba.

Nebudu se hádat, co je levnější, ale je to minimálně srovnatelné.

Srdce mi trhá, když někdo píše, že mu bude stačit 500MB za rok na posílání údajů z pár vah. To je přece 500 000 000 bajtů.

(12.09.2018 7:12)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]V porovnání se Sigfoxem to marnotratné není.
Například 10 zařízení Sigfox a cena za službu pro koncové zákazníky.
Když 10 vah realizuješ přes GSM, vyjde to ekonomicky lépe.

Proč 10 zařízení Sigfox? 10 vah přece bez problémů obsloužím s jedním modemem..
(12.09.2018 9:03)Milan König napsal(a): [ -> ]Proč 10 zařízení Sigfox? 10 vah přece bez problémů obsloužím s jedním modemem..

To zase srdce trhá mě. Zadrátovat včelnici nechci.
Cena modemů a služeb Sigfox atd. by měla být taková, aby bylo možné zabudovat modem s gps třeba do každého nástavku. To mi dává smysl.

U GSM používáme Wifi, to znamená náklady jen jednou.
?? Natáhnout kabel 10 čísel v zemi je problém? Wifi, které ti může kdekdo zarušit je lepší? Mnohem složitější řešení.

Samotný chip od Wisolu pro komunikaci se sigfox sítí stojí tady v ČR při odběru jednoho kusu kolem 170 korun (to stačí na poskládání toho co potřebuješ).

Ale připadá mi velmi neefektivní dávat modem do každého úlu. Máš je tam v řadě. Nebo alespoň velmi poblíž. U každého (který chceš měřit) máš kus HW, který fyzicky provádí to měření.

Jak to máš dneska? To máš u každého úlu MCU, které provádí měření, má svoji baterku a komunikuje přes wifi s GSM modulem, který to posílá dál?

To by snad šlo vymyslet i lépe ne?

Když už bych to chtěl dělat bezdrátově, tak místo wifi jednoduché RC moduly (spolehlivější než wifi a s mnohem menší režií). Jeden 433MHz RC modul (přijímač a vysílač) stojí asi dolar. Obsluhuje se velmi jednoduše. Na krátké vzdálenosti velmi dobré.

Ale osobně bych teda zakopal (spíš zaryl) do země kabel.

Ale OK. Kdo jsem já, abych se divil tomu, že někdo nacpe zbytečně někam SD kartu, na primitivní úlohy nutně potřebuje Arduino MEGA, pro přenos pár bajtů s měřeními počítá stovky mega…

Hlavně že vám to funguje (a já věřím tomu, že to funguje) a máte z toho radost.. To je myslím hlavní.
Sigfox byl prezentován ve stylu: postavíš čidlo, přiděláš baterku a celé zaliješ do betonu. 10 let bude zasílat data. Tak to chápu já.
Nejde o cenu modemu. Jde o cenu služby a je otázka, jestli bude dostupná pro jednotlivce. Zajímavé je sledovat dostupnost služby v zahraničí. Sigfox se chvástal s celosvětovou dostupností. Jaká je skutečnost? Stačí se podívat do jejich map. Rakousko nula, Německo sem tam něco. Co je důležité, nic se nemění. Pro mě je to mrtvé. Pozitivní je, že jsem se trochu vzdělal a jedna váha mi v lese funguje.
Taky to tak mám, až mi skončí roční zaplacená služba tak to asi taky předělám, budou na to dlouhé zimní večery Smile, teď na to fakt není čas Big Grin

Pokrytí na mapách je u nás dobré, ale stejně dochází k výpadkům, kdy to třeba půl dne nefunguje
Milan - máš plno nápadů, jak to vyřešit. Otevřeně píšu, že takové schopnosti nemám, abych realizoval něco podle tvých představ. Pro mě je to moc složité.
Váhu s ESPéčkem jsem stvořil, protože je jednoduchá a levná. Profi výrobky jsou cenově z mého pohledu nepřijatelné.

Pochlub se nějakým vlastním funkčním výtvorem, ať taky přispěješ do společného snažení.
Mám včely první rok... Váhy (prozatím tak 4) chci skládat v zimě. Mám vybrané senzory (jednoduché - 0.7$ za jeden 50kilový. Nepočítám s velkou přesností. Obyčejné senzory do nějaké váhy) , lokální ovládání pravděpodobně přes kapacitní senzory ("odjištění/zajištění", aby mě to neměřilo zrovna když budu mít rozkuchaný úl), případně přes bluetooth a nějakou jednoduchou aplikaci do mobilu. Ale víc se mi líbí kapacitní senzory (je to prakticky nezničitelné a přitom jednoduché) a asi i na místě nějaký malý display (LCD 4x20, něco s řadičem Hitachi HD44780. Dá se na tom udělat i slušný bodový graf), na kterém bych si mohl zobrazit vývoj v úlech bez toho, abych sebou tahal tablet. Energie skladovaná v supercapech (ještě jsem nic nespočítal, takže nevím jaké), nějaké solární zdroje mám (uvidíme jestli budou stačit). MCU něco hodně malého. Mini asi. Mám doma spoustu Uno, Nano i Mini. Vývojové desky a k tomu hrst samostatných chipu pro hotový projekt. Uvidíme. Chtěl bych to mít i jako nějaké základní bezpečnostní zařízení s pohybovým senzorem. I když IMHO bude asi stačit, že tam viditelně nějaká elektronika bude. Ono je pak vcelku jedno jaká, ale pobertu to přesvědčí, aby šel jinam. To nezní moc hezky (já vím), ale je to pravda.

Přenos buď přes Sigfox (neodzkoušel jsem zatím pokrytí), ale uvažuji o něčem přímějším. Vzdálenost pár set metrů. Skoro přímá viditelnost (stanoviště mám výš než dům. Na úbočí protilehlého kopce). Možná zkusím nějaký přenos přes 433MHz (výkonnější zařízení, než to za dolar, o kterém jsem psal pro místní pokrytí), nebo něco jiného. Tam tápu. Rád bych se všeobecně vyhnul jakékoliv síti a radši si provozoval doma jednoduchý server. NAS už stejně doma mám, asi bych na něm dokázal rozchodit nějakého démona, co by mi ta data přijímal.. Ale tohle nevím, jestli se povede.

Mám problém, že když si hraji s něčím podobným, tak přidávám další a další blbůstky a systém bobtná a pak ho ne a ne dokončit. Tentokrát se snažím o klasický návrh a pak už do toho nebudu sahat. Jenom to poskládám a odladím.

Ono popravdě. Já nejsem školený elektrotechnik. Nikdy jsem se to ve škole neučil. V tomhle jsem samouk. Než jsem vstřebal Ohmuv zákon, Kirchhoffův zákon a další věci a nějak se je naučil použít při návrhu desky... To mi chvíli trvalo. Ale jsem v tom pořád začátečník a rozhodně nejsem expert. Použít tranzistor, paměť a další jednoduché diskrétní součástky zvládám. Ale programuju skoro 30 let (i když v poslední době spíše neprogramuju, než programuju). Velké ERP systémy a to k MCU nemá až tak moc blízko, ale formální myšlení se hodí.

Pár věcí doma poskládaných mám. Ještě víc poskládaných a po nějaké době zase rozložených Wink Nicméně dokumentaci moc nemám, takže se ani nemám čím chlubit. Až udělám váhy (jestli to přes zimu zvládnu), rád se pochlubím.

A mimochodem. Já jsme nechtěl, aby ty moje předchozí příspěvky vyzněly nějak kriticky.. Proto jsem ještě nakonec dopsal, že hlavně ať to funguje a dělá radost. Mě jenom nešlo do hlavy, proč je potřeba sd karta, MEGA a další věci. Ale ok.. Jak jsem napsal. Hlavně že to funguje a člověk se u toho zabavil a udělal si radost..
No to už je Milane lepší příspěvek, ale původně to vyznívalo tak jak jsi popsal Big Grin
Večery se prodlužují, proto jsem občas čuměl do počítače a zjišťoval, co by bylo vhodné na stanoviště bez internetu. Měl jsem "cukání" něco na zkoušku objednat. Snaha byla být nezávislý na operátorech, mít vlastní bránu (gateway). Udělat to nepochybně jde. Mám pocit, že je vše na začátku, modemy jsou celkem drahé. Hotové brány také.
Hlavně mi chybí u modemů to, co je u ESPéčka z mého pohledu nejdůležitější. Nepotřebuje další mikroprocesor a výroba čidel je rychlejší.
Údajně se něco chystá a Wisol (modemy pro Sigfox) už má verzi, kde lze aplikaci nahrát do modemu podobně jako u ESP8266.
Budu čekat, až začne více výrobců něco takového dodávat. A hlavně, až klesnou ceny.
ESP8266 se dá momentálně koupit za 1,5 Dolaru. Proto zatím zůstávám výhradně u ESP.

Ještě pro zajímavost - našel jsem mapu vysílačů (bran) Sigfox. Přesné umístění je údajně tajné.
Můj odhad byl správný. Modem z lesa vysílá na vzdálenost 20 km a více! Proto je to tady tak mizerné až nepoužitelné.
Mirku, pořád mám pocit, že nejlépe vychází přenášet data přes GSM. Nasbírat je za časový úsek a pak najednou poslat na server.
Ty IoT modemy u nás ještě nějakou dobu budou na okraji zájmu Sad Očekával jsem lepší podmínky, než v současnosti jsou.
Myslím, že je to hodně variabilní, jak je třeba data odesílat a zpracovávat. Pokud se data odesílají v balíčku jednou denně, je potřeba mít zabudovaný přesný časovač. Ten není nutný, pokud se data posílají online třeba na ThingSpeak, odkud se dají docela jednoduše přebírat. O2 a TM mají datové tarify na elektroniku, ale je to dost drahé. V podstatě pro GSM se asi vyplatí spíš předplacenka, kde vhodná nejmenší data stojí 100/měsíc, účtují se po bajtech a nemusí se to teoreticky platit ani celý rok.
Jo, vhodnej tarif je problém.
Miro, zde by se nějaké karty daly nakoupit a nějaký čas by to vydrželo Big Grin
Omlouvám se, nedal jsem odkaz. Tak ještě jednou a lépe Big Grin. Odkaz na karty zde
Referenční URL's