Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelařská WIFI váha - diskuze
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Špatně jsem se vyjádřil, sketch nenapíši, ale upravím ten tvůj Smile
Pabloxbezx - dej sem fotky, ať vidíme, jak to máš reálně zapojený. Tohle je věštění z křišťálové koule.
Prohlížel jsem si ty první fotky a jestli to má zapojeno k HX711 tak jak to má popsáno na fotce tak to má dobře (pokud nejsou zaměněny barvy kabelů od tenzometrů, což už se mi taky jednou u jedné váhy stalo), jen nevidíme jak je HX711 připojeno k WeMos, dle sketche, co poslal by z DT mělo jít na D3 a z SCK na D4, ale to bohužel nevidíme. Také pořádně nevím, jestli v pravém dolním roku váhy na fotce je E+ nebo E-, předpokládám, že E+.

(19.11.2019 20:39)Pabloxbezx napsal(a): [ -> ]Já to předtím měl nalezené podle přiloženého excelu. Takže jsem použil vzorec pro kalibraci na 6kg (pravděpodobně stejný co posíláš). Včera než jsem sem nahrál sketch, tak jsem to ještě měnil, protože jsem zkoušel kalibraci na svojí váhu a zapomněl jsem to vrátit. Takže to neodpovídá prvnímu měření na 6kg. Ale moc děkuji, že jsi se na to podíval. Asi mi není souzeno to zprovoznit, ale budu to zkoušet dál Big Grin
Nevzdávej to Smile, rádi ti poradíme a pomůžeme, podle tvého sketch by jsi to měl mít zapojeno jako je to na obrázku



[Obrázky: VAHA.gif]
Ahoj, chtěl bych se zeptat, zda se někomu podařilo zprovoznit váhu s senzory vykuchanýma z osobní váhy Sencor SBS 113SL. Hraju si s tím celý den ale bez výsledku. Zapojené to mám snad dobře, používám Wemos D1 mini a čip XFW-HX711 (umožňuje přepnutí 80Hz vs 10Hz oproti "normálním" verzím, ale to snad nemá vliv). Vrací mi to vždy pouze hodnotu 8388607, což je maximum. Když zapojím jiné 4 noname Aliexpress senzory do můstku tak to funguje. Vypadá to, že je tedy asi problém v těch senzorech z váhy Sencoru, což ale nechápu, vypadají skoro stejně, jen místo bílého drátku je tam 2x bílý a 2x zelený. Zkoušel jsem i ESP32, stejný problém....

Zapojení XFW-HX711 -> Wemos D1
GND - GND
DT - D2
SCK - D4
VCC - 5V (nebo 3.3V, nemá vliv)

Zapojení senzorů: https://cdn.instructables.com/F36/2JAR/J...fit=bounds

Díky!
Takže jsem ještě proměřil původní PCB váhy, pořádně se podíval jak jdou dráty z těch senzorů a je to tak, jak už kdosi psal výše - barvy neodpovídají "zažitým standartům" Smile Ve většině examplů jdou na HX711 červené kabely (prostřední kabely čidel). Ale u téhle Sencor SBS 113L jsou uprostřed bílé a zelené kabely. Takže červené se zapojují do můstku a bílá/zelená na HX711. Pak už je to OK.
Ano, je třeba proměřit všechny kabely mezi sebou a u kterého bude nejvyšší odpor ten je středový a přijde připojit na HX711

[Obrázky: prom-en-vodi-senzoru.jpg]
Může Vás zajímat (nejen pro váhu)
V létě jsem u T-mobile pořídil Twist kartu na využití jejich neomezených dat. Nakonec nebyla použita.
Teď jsem řešil, co s ní. Zajímavý se mi ukázal Internet na rok, kde za 500 Kč bylo 12 krát 600 MB dat, (600 MB na každý měsíc). Jenže došlo ke změně, překvapivé je, že k pozitivní. Na měsíc už dávají 1GB dat!
Při prvním dobití karty dostanete bonus 100 Kč. Takže dostanete 1GB každý měsíc za 33,3333 Kč.
Ahoj,
nechal jsem pár týdnů v kumbále zatíženou Sencor váhu za dvě stovky (cca 30kg) a chová se vcelku rozumně. Nijak moc to neteče, váha se drží stále stejná +- 100g, což je i udávané rozlišení váhy při stálé teplotě. Když jsem ji hodil ven, tak to s váhou lítalo trochu víc dle teploty, ale taky žádná hrůza. Při poklesu teploty se váha zvyšovala a naopak, stále v řádu stovek gramů. Nevím jak moc lineární tato vlastnost je ale softwarově by se to při známé teplotě dalo odstínit. Mimochodem používám tuto velmi pěknou knihovničku, můj projekt je zde.

Chtěl bych se zeptat, jestli je tu reálně někdo, kdo už třeba jednu sezónu takovou váhu za pár kaček venku má a jestli to dává nějaké rozumné výsledky. A taky jakou váhu používáte k vykuchání. Tyhle váhy sice mají senzory v plastových krytech, ty nicméně nejsou voděodolné a navíc jsou nahoře většinou zalité v jednom díle plastu. Zkoušel někdo třeba nějaký knoflíkový tenzometr (např. tento)? Vypadá to ale, že se nedají zapojit do můstku a cenově je to taky asi jinde.
Mám dvě váhy - první funguje 2 roky a je z váhy ETA, druhou mám 1 rok a 4 senzory z Číny (load cell) jsou přilepeny v ocelovém rámu (obdélník pod úlem Eurodadant). Pro účely, které včelař potřebuje jsou naprosto dostačující: nesledujeme absolutní váhu, ale trendy jako jarní rozvoj, medobraní, doplnění zásob a jejich zimní postupnou spotřebu. Určitě by tyto váhy spolehlivě zaznamenaly úbytek po loupeži nebo po vyrojení, ale to jsem v úlech na nich neměl. Jsem víkendový včelař a váhy sleduji pomocí Thingview v mobilu.
Výstižně napsáno, naprosto souhlasím.
Nejstarší váhu mám trvale pod úlem už 4 roky a pořád funguje (je trvale zatížená). Nevím, o kolik "ujela". Je mi to jedno.
Jedu váhy taky na značce SENCOR za 200KČ a zatím bez problému a spokojen. Jednu váhu typu H mám na upraveném kódu z BeeLogger, kde se snažím kompenzovat hmotnost na základě výstupů z HX711 a´DS18B20, toto zkouším teprve první rok. U původních vah jsem to neřešil, ale trochu mě na to navedl (i na stránky) kamarád a tak jsme se tím zabývali a bavili loňskou zimu Big Grin. Jsou tam zajímavé věci.
A DS18B20 se zapouzdřeným kovovým koncem a černým metrovým kabelem?
Tohle čidlo si myslím se hodí i pro použití do úlu. Bral jsem dřív teploměry DHT11/22, ty mají i vlhkost, ale zrovna to vlhkostní čidlo absolutně lže. Teploměr na DHT22 funguje celkem obstojně při porovnání s lepším (mým referenčním). V listopadu jsem objednal DS18B20, nedávno mi přišel, ale ještě jsem ho nezapojil a netestoval.
Jinak pro běžnou indikaci trendů hmotnosti bohatě stačí váha bez teplotní kompenzace s tím souhlas.
Díky za reakce. Ještě by mě zajímalo, jakým způsobem tedy nesledujete absolutní váhu ale přírůstky: znamená to, že třeba vždy o půlnoci váhu "vynulujete" a berete jen to, co během dne přibyde nebo ubude? A nemáte náhodou někde fotky toho, jak váhu (třeba to Sencor, tu mám taky) umisťujete na stojan? Zrovna nad tím dumám. Díky!

Ještě k těm teplotním čidlům, s DHT čidly nemám dobrou zkušenost, už pár let používám tyto SHT31 čidla teploty a vlhkosti. Jednoduchá komunikace po I2C (spousta knihoven), mají ADR pin takže jich můžu mít na jednom zařízení teoreticky neomezeně mnoho a v testech jsou uváděna jako vcelku přesná. Nejsou teda vodotěsná, mám je pod fóliemi nahoře.
Ano, do úlu používám DS18B20 se zapouzdřeným kovovým koncem a černým metrovým kabelem a jeden DS18B20 mám nezapouzdřený přímo u HX711 v pouzdře samotné váhy. Váhu mám na stojanu umístěnou na pevné podložce a umístění úlu na váhu jsem popisoval zde
(01.12.2019 11:16)Kosta napsal(a): [ -> ]Ano, je třeba proměřit všechny kabely mezi sebou a u kterého bude nejvyšší odpor ten je středový a přijde připojit na HX711

[Obrázky: prom-en-vodi-senzoru.jpg]

Ahoj všem vývojářům úlových vah, chtěl bych se omluvit za špatnou informaci viz výše, správně je tato, ještě jednou se omlouvám


[Obrázky: prom-en-vodi-senzoru.jpg]

Zde pro upřesnění

[Obrázky: tenzometr.jpg]
Dostal jsem v SZ dotaz na zkušenosti s váhou. Nejsem příznivcem řešení přes SZ, určitě to zajímá víc uživatelů fora. Proto odpovím tady.
Wifi váhu jsem dál nezdokonaloval, tak, jak je popsána v návodu na výrobu, funguje spolehlivě už několik let. To jistě potvrdí každý, kdo ji vytvořil.
Vyrobit ji pro nikoho nemohu, protože je nutné váhu dobře znát pro úspěšné používání. A potřebné znalosti se získají právě výrobou.
Kdyby váha byla dokonalá, blbuvzdorná, vyráběl bych ji profesionálně.
Návod na výrobu je tady návod
Chtěl bych poděkovat M.Vochozkovi za perfektní přístup k tomuto tématu. Jsem také zastánce teorie čím jednodušší tím lepší. Jako úplný elektro analfabet jsem se však pustil do této výzvy. Již mám vše objednáno a čekám na "suroviny", abych mohl začít vařit.
Našel jsem na netu tuto váhu. Mají ji ve výprodeji za 139,-, tak bych se chtěl zeptat na názor, zda by mohla posloužit k danému účelu. Kdyby ano rád zveřejním kontakt. mají jich dostatek.

[Obrázky: r271.jpg] [Obrázky: R271-0-6.jpg] [Obrázky: R271-2-1.jpg]
Podle pohledu zdola to vypadá, že má 4 tenzometry. Pro to, jestli se hodí, bude nutné rozdělat ten plast a připojit vodiče z tenzometrů k můstku HX. Je to těžké odhadnout, ale možná nepůjde oddělit jednotlivé tenzometry, ale asi by ji šlo použít kompletně, tj. udělat dřevěný mezikus zdola a shora, aby to stabilně stálo na podložce a dal se na to dobře postavit úl. Myslím, že to tu někdo psal, že tenzometry neoddělává, ale používá váhu jako komplet.
Přesně tak, tyto váhy použávám tak jak jsou vyrobeny, jen volím vhodnou podložku pod dno. Váha jde určo rozdělat, odpojit org. elektroniku od tenzometrů a připojit HX711 a od něj pak ke komunikačnímu modulu, jaký si kdo vybere Smile
Ahojte

otazka na tych ktori vahu uz vyuzivate mimo dosah vasej domacej wifi a mimo dosah elekrtiky :

1. ako ste vyriesili wifinu tam
2. mozte zaslat obr - schemu ako mate vyrieseny zdroj elektriny na wifi modem (tel.) na odlahlom stanovisti.

Dakujem vopred.
Referenční URL's