Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelařská WIFI váha - diskuze
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Capalainen - díky, že jsi se podělil s praktickými zkušenostmi.

Ten sníh a déšť ukazuje, že i ovlivnění teplotou není pro sledování hmotnosti úlu problém.

Teplotní čidlo je možná lákavé, také jsem o něm uvažoval. Z mého pohledu nemá takový význam jako vážení a proto ho nedělám (i když jsem měl vše připravené)
Uváděná odchylka cca 300 gramů je doslova zanedbatelná. Myslím, že Mirek rozebráním koupelnové váhy našel rozumný kompromis mezi kvalitou a cenou tenzometrů.
Jaké baterie používáte k napájení? Už pomalu finišuji na váze s Arduino Pro Mini 3,3V a přenosem s RFM69 868 MHz a budu navrhovat vlastní desku. Tak budu řešit i nějaký rozumný držák na baterie.
Baterky mám staré vyřazené LI-POL z RC letadla(asi 5let staré).Dva ks 2200mAh spojené do jednočlánku.Když dobiju nyní prvního dubna,tak by to snad mělo vydržet až do začátku prázdnin.
Zdravím všechny. Jsem zapálený bastlíř a taky se zabívám touhle problematikou a IOT. Sice nejsem včelař,ale moji známí mě požádali o výrobu včelařské váhy. Tak už skoro rok pracuji na vývoji. Napadla mě myšlenka, navrhnout vývojový kit přímo pro tuhle aplikaci. Tak pokud by měl někdo zájem tak koukněte na můj web a produktech se podívejte. Taktéž prodávám hotové váhy.Kdyby měl někdo zájem pošlu podrobnější info a schéma.Neberte to jako reklamu, ale myslel jsem, že by to hodně z vás pomohlo se posunout dál. Kit je volně programovatelný v Arduino IDE.
Provozuju taky databázi, kde mi váhy posílají data a uživatelé se dívají přímo na grafy a stav svých úlů. ( podobně jako ThingSpeak ). Pro zajimavost se můžete kouknout po přihlášení jako uživatel: test , heslo: test
Kdyby měl někdo zájem o Vývojový kit, tak mu bude přiděleno ID a vytvořen účet na vyzkoušení. Má myšlenka je taková, vytvořit komunitu a tvořit si analízu dat a funkce dle požadavků včelaře...Vše je ještě vy vývoji.
Děkuji Lukáš
Bezvadné. už jen kvůli hotovému návrhu, pcb atd toho kitu, a za velice slušné cenové hladiny.
Děkuji za upřímný názor. Začínal jsem taky na arduinu Nano a po té esp8266, ale pořád přibívaly nápady na různé funkce a náročnost aplikace. Esp32 byla jasná volba. Při reálných měřeních kdy ESP32 je ve sleep modu a HX711 + 2kusy DS18B20 jsou trvale na napájení 3,3V byl odebíraný proud 0,6mA. Největší žrout je stabilizátor 3,3V ten,ten si vezme 0,45mA. Pořád to jsou dobré hodnoty pro bateriové použití + solární dobíjení. Při komunikaci přes Wifi vyskočí odběr na cca. 130mA max. S komunikací GPRS s modulem SIM800C je sleep mode celkem 0,75mA.
Chápu to dobře, že v případě zakoupení této váhy budu i tak měsíčně platit 80Kč za "správu dat"?
Já nadšením ani trochu nejásám.
Jeden z důvodů, proč jsem zveřejnil návod, byly na můj vkus nestoudné ceny.
Například za 13000 Kč jedna váha, to je fakt síla.
V poslední době jsou váhy dostupnější, ale pořád je to moc.

I nabídka od Timm, není nic zajímavého. Třeba nájem na rok - 12x280Kč, trochu divné, když cena váhy při nákupu je asi 4000 Kč. Pak správa dat , jak píše Kamík.Huh

Je třeba si uvědomit, že jedna váha pro včelaře je málo. Potřebuje jich několik. Kam se pak dostane s cenou?
Možná některý výrobce pochopí, že je třeba váha levná, jednoduchá, bez dalších víceméně zbytečných funkcí.
Nějaká závratná přesnost taky není třeba.
Prostě levná, jednoduchá orientační váha.
Ano, i po zakoupení váhy je nutné platit poplatek 80 kč. Je to z důvodu toho, že v ceně jsou služby spojené se správou webu a servis zařízení. Spíše bych to viděl na vážení referenčního úlu na stanovišti a porovnávat s jinými stanovišti. Cena jedné váhy je adekvátní, jedná se o pozinkovaný rám osazený kvalitním tenzometrickým snímačem ZEMIC L6E3 200kg. Samotný snímač stojí kolem 1800,- kč. A další komponenty taky něco stojí a co samotná výroba?... Spíš jde o to, že je to hotová funkční váha s kompletní službou sbírání dat. A přehlednou formou prezentováno uživateli.V případě připojení většího počtu vah je cena na dohodě.

Kdo má možnost si udělat něco po svém, tak je jisté že cena bude jiná. Už na začátku jsem spíše chtěl nabídnout vývojový kit, nebo se podělit o technické řešení této problematiky. Elektronika je na tom to nejlevnější. Proto nabízím jednotlivé komponenty pro ty, co si chtějí vytvořit něco vlastního.

Otázkou je, jakým nejlevnějším způsobem snímat hmotnost bez závislosti na okolních podmínkách (teplota a td...) v trvalém zatížení.
Cena váhy imho není zas tak marná a za ty peníze už by se mi líbila. Ale ty poplatky? Do deseti let už jsme na ceně konkurenčních bezpoplatkových vah.... Předplácet si servis, proč? - 2 roky záruka stačí případně dokup dalších let. Správa webu, nač? Stačí aplikace do PC nebo na mobil a hotovo dvacet. Pro ty, kteří umí počítat, to není. Kdo chce hodně, zpravidla nedostane nic.
(06.04.2018 13:08)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Já nadšením ani trochu nejásám.
Jeden z důvodů, proč jsem zveřejnil návod, byly na můj vkus nestoudné ceny.
Například za 13000 Kč jedna váha, to je fakt síla.
V poslední době jsou váhy dostupnější, ale pořád je to moc.
. . .

přiznám se, že jsem nabídku takto detailně nepročetl, protože mě nezajímala. A vidím, že je to zase cesta nikam.

(06.04.2018 21:34)Timm napsal(a): [ -> ]Ano, i po zakoupení váhy je nutné platit poplatek 80 kč. Je to z důvodu toho, že v ceně jsou služby spojené se správou webu a servis zařízení. Spíše bych to viděl na vážení referenčního úlu na stanovišti a porovnávat s jinými stanovišti. Cena jedné váhy je adekvátní, jedná se o pozinkovaný rám osazený kvalitním tenzometrickým snímačem ZEMIC L6E3 200kg. Samotný snímač stojí kolem 1800,- kč. A další komponenty taky něco stojí a co samotná výroba?... Spíš jde o to, že je to hotová funkční váha s kompletní službou sbírání dat. A přehlednou formou prezentováno uživateli.V případě připojení většího počtu vah je cena na dohodě.

Kdo má možnost si udělat něco po svém, tak je jisté že cena bude jiná. Už na začátku jsem spíše chtěl nabídnout vývojový kit, nebo se podělit o technické řešení této problematiky. Elektronika je na tom to nejlevnější. Proto nabízím jednotlivé komponenty pro ty, co si chtějí vytvořit něco vlastního.

Otázkou je, jakým nejlevnějším způsobem snímat hmotnost bez závislosti na okolních podmínkách (teplota a td...) v trvalém zatížení.

Už mě mrzí, že jsem z pozice moderátora příspěvek nesmazal jako komerční ...
Trh je plný úlových vah za velké peníze a poplatky za provoz, tady díra na trhu není a nebyla. Včelaři spíše vítají kit/stavebnici za rozumný peníz bez dalších skrytých poplatků za provoz.
Za mě radši GPL apod. řešení, než uzavřený formát HW / SW. Kdykoli v budoucnu můžete upgradovat HW i SW.

Spolupracuje za váha i s Linuxem?
Abych řekl pravdu účelem mého příspěvku bylo nabídnout hotové řešení hardwaru ve formě kitu ESP32. Který není závislý na žádných poplatcích nebo službách. Prostě si tam nahrajete soft, který komunikuje na ThingSpeak nebo cokoli jiného. Podpora HSPI umožní připojení TFT displaye pro lokální zobrazení... Takže si s tím můžete dělat co chcete a nemusíte nic bastlit na nepájivém poli....Nechtěl jsem tady propagovat svou váhu a služby s tím spojené. Já osobně programuju ve VisualStudiu s nástavbou Arduino. Pro linux je taky Arduino IDE pokud vím...
Dobrý večer,
dnes jsem z aliexpressu objednal nové tenzometry. Ty malé plechové se mi mc nelíbí a tak jsem si vyhlédl tyhle:
https://www.aliexpress.com/item/2PCS-lot...2256.html?
počítam že dám dva kusy pod úl, což by mělo zajistit stabilitu (povětrnostní vlivy neřeším mám včelín). Ale ještě než mi přijdou tak už řeším problém, že nevím jak je zapojit do HX711. Nákresy které jsem zde nalezl počítají se čtyřmi tenzometry s tím, že každý má tři dráty. Jenže já mám dva tezometry se čtyřmi dráty z každého čidla. Řešil jste to někdo? Našel jsem jiná řešení, jenže jeden snímač pod úlem mi příjde málo.
Dík za rady
Mám na váze jeden a není s tím zaím žádný problém
mám pocit že při plném zatížení by se to mohlo kroutit. Proto jsem to chtěl zkusit na dva. jenže mě nenapadlo, že bude jiné zapojení
Niekde v starších príspevkoch nájdeš aj moje riešenie s 2 tenzometrami. Každý tenzometer je pripojený na samostatný prevodník HX711.
a pokud použiji 2kusy HX711 zůstává sketch pro arduino stejný? a jak připojit HX711 k wemos D1? Nemám problém s výrobou, ale v elektrotechnice tápu.
Sketch musí být náležitě předělán.
Pokud nemáš zkušenosti, nevytvářej si zbytečné problémy a udělej vše, jak je v návodu.
Možná tě to taky chytne , pochopíš, a pak ......
Referenční URL's