Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelařská WIFI váha - diskuze
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Já mám taky problém. Připojil jsem váhu k trafu. Vše chodí ale chtěl jsem to připojit k telefonu, který bude už konečný. Vytvořil jsem stejný hospot a nepřipojuje mi to. Nevím kde je chyba nenapadá Vás něco?
(20.04.2018 8:55)Pavel Neumaier napsal(a): [ -> ]Připojil jsem váhu k trafu.
Prosím, vysvětli k jakému trafu? To nechápu.

Hotspot z mobilu jsi zkoušel na stanovišti?
Pavle Tvé otázce není moc rozumět. Jaké připojení máš zadáno ve sketch, a kam data posíláš. Pokud zařízení má komunikovat s hotspotem telefonu musí být e sketch toto připojení zadáno a telefon musí mít další spojení (třeba GSM) s cílovým místem ukládání dat.
Hotspot je pro váhu jen takový odrazový můstek pro přenos hodnot na web. Takže váha musí umět komunikovat s wi-fi telefonu (přístup na tu wifi musí být v programu váhy) a telefon posílá dále přes data po mobilní síti na server, na kterém se ti zobrazuje výsledek vážení.
Jj vše v pořádku. Už to chodí. Telefon jsem vrátil do tov. Nast. a vytvořil hospot znovu. Už to jde. Vše mám podle sketche od Míry. Díky
(10.04.2018 21:40)Kosta napsal(a): [ -> ]Mám na váze jeden a není s tím zaím žádný problém
Chtěl jsem psát SZ, ale na poslední chvíli jsem si o rozmyslel, protože si myslím že by to mohlo zajímat i ostatní.
Zdravím Kosta,
ty používáš váhy s jedním čidle uprostřed. Jak jsi spokojen se stabilitou úlu a celkovou spolehlivostí váhy? Jaký jsi použil materiál? Přemýšlel jsem nad rámem z jaklu 30x30x2 a PL6. Jen mám strach aby se to neprohýbalo. Jakou máš mezeru mezi dvěma rámy? Nevím kolik mám počítat ohyb čidla při prázdném a plném úlu, mám včelín a musím upravit podstavce a výlety podle váhy. Stále čekám na čidla z číny, jinak bch již zahájil testování, ted je vymíšlím a přemýšlím.
Ahoj, o nějaké spolehlivosti a stabilitě se dá zatím těžko hovořit, mám ji krátce, ale zatím se váha chová stejně jako z klasické osobní váhy. V současné době se dle hmotnosti nedá dělat žádný závěr, váha lítá nahoru, dolů celý den. V noci se se to ustálí s odchylkami cca 100 g nahoru dolů. Stejně tak váha se čtyřmi tenzometry. Původně jsem si také svařil rám z jeklu 30x30x2 mm a když jsem to měl hotové, tak se mi to zdálo moc těžké a tak jsem svařil ještě jeden z jeklu 20x20x1,5 mm a na ten jsem osadil tenzometr. Mezeru mezi horním rámem a spodním jsem nechal 10mm. Při zatížení váhy 110kg se mezera sevřela o 2,5 mm. Co to bude dělat při dlouhodobém zatížení se teprve uvidí.
(22.04.2018 11:20)Kosta napsal(a): [ -> ]. . .
V současné době se dle hmotnosti nedá dělat žádný závěr, váha lítá nahoru, dolů celý den. V noci se se to ustálí s odchylkami cca 100 g nahoru dolů.
. . .

Právě pro to si myslím, že odečítání v krátkých časových intervalech je jen pro oko, ale skutečný význam nemá. Odečítat 1x 24 hodin, někdy hodně brzo ráno (4 hodiny). Létavky jsou doma a většina čerstvé sladiny je odvětraná na rozumnou mez. Takže odečítání oproti předešlým 24 hodinám probíhá v přibližně totožných podmínkách.
Já jsem si to myslel také (někdy v zimě, když jsem váhu dle pana Vochozky začal realizovat a u D1 nešlo více snížit četnost vážení). Nyní tedy vážím 20 x denně: bez problémů bych měl poznat rojení, loupež, apod. koukám na to kdekoliv v mobilu a stojí mne to 0,40 Kč.
Navíc jsem k tomu přidělal excelový výstup - tabulku, kam denně (zatím ručně) zapisuji jen jednu váhu - tu poslední (cca ve 23 hod.), teplotu ve 13 hod. a do poznámky zapisuji hlavní zásahy do včelstva - aktuálně např. "Přidání 2.NN". Předpokládám, že za rok tak vznikne kompletní "Záznam o včelstvu", kde bude vše podstatné, půjde se k tomu vracet, porovnávat s dalším rokem, včelstvem a pod.
Já provádím měření každých 30 minut. Na prohlížení používám plnou verzi ThingView Full aplikaci, kde si mohu nastavit zobrazení zaznamenaných dat v rozsahu jedné hodiny až jeden rok s intervalem od 10 min až po 24 hod.


(23.04.2018 23:16)Čeněk Burkoň napsal(a): [ -> ]Navíc jsem k tomu přidělal excelový výstup - tabulku, kam denně (zatím ručně) zapisuji jen jednu váhu - tu poslední (cca ve 23 hod.), teplotu ve 13 hod. a do poznámky zapisuji hlavní zásahy do včelstva - aktuálně např. "Přidání 2.NN". .....

V Thingspeak si můžeš nastavit až 8000 záznamů na jeden Field a data exportovat ve formátu CSV, kde máš všechny data ve sloupcích se kterými můžeš pracovat v excelu
Ahoj všem,
já řeším problém s připojením. Koupil jsem tu datovou kartu od tmobile, ale mám včelín úplně na hranici s Polskem a nechodí mi to. Asi špatný signál. Nevíte někdo a nějaké variantě s Polským operátorem? Já polsky neumím. Děkuji Smile
Tak mně přestala odesílat váha.Stalo se to čeho jsem se obával,na stromech narostly listy,tráva je taky dost vysoká a WIFI to asi nezvládá.Kompletní elektronika váhy je pod dnem úlu cca 20cm nad zemí.U druhé váhy mám Wemos s akumulátorem v krabici na metrovém kabelu a vyvěšen nahoru na bok úlu, ta funguje.Zrovna ,když jsou údaje zajímavé tak to klekneConfused
Kosta: Vaše náměty - už jich bylo víc - mě vždy posunují dál. Děkuji. Ten export z Thingu jsem už vyzkoušel, ale zatím jej nepoužívám - zapisuji také tu teplota, kterou ve váze ještě nemám.
(24.04.2018 18:35)Nojmik napsal(a): [ -> ]Ahoj všem,
já řeším problém s připojením. Koupil jsem tu datovou kartu od tmobile, ale mám včelín úplně na hranici s Polskem a nechodí mi to. Asi špatný signál. Nevíte někdo a nějaké variantě s Polským operátorem? Já polsky neumím. Děkuji Smile

Zde na stránkách T-mobile si můžeš zvětšit mapu pokrytí a když v místě, kde máš umístěná včelstva klikneš levým tlačítkem myši a chvíli podržíš toto tlačítko, tak se Ti načte dostupné pokrytí T-mobile (rychlost, typ sítě)
Děkuji, už to fungovalo. Teď mě zase zlobí to, že hmotnost lítá dolů nahoru. Včera jsem to vypnu a zapnu, tak to zvážilo dobře a dnes jsem zase z cca 73kg na 23! Nevím co s tím Sad
já musím konstatovat, že odečet ráno ve 4 hodiny, má smysl Smile - viz příloha - posledních 14dní (jedná se o "čistou" váhu = bez nástávků, dna, střechy, rámků)

graf váhy
Martine můžu se zeptat jak si tedy upravil skech?(taky bych to chtěl 1x) mám skech od Míry a tam to je po těch 10min. A v jakém to máš programu?
(30.04.2018 9:55)Nojmik napsal(a): [ -> ]Martine můžu se zeptat jak si tedy upravil skech?(taky bych to chtěl 1x) mám skech od Míry a tam to je po těch 10min. A v jakém to máš programu?


já to mám celé trochu jinak Wink

data sbírám normálně po 10 minutách - odesílám je přes mqtt a zpracovávám na vlastním serveru (raspberry) v NODE-RED, kde je ukládám jednak kvůli historii do InfluxDB a potom i na 48 hodin do MySQL, odkud si potom scriptem "vytáhnu" průměrnou hodnotu z období mezi 3-4 hodinou a tu si uložím pro zobrazení v grafu. Grafy zobrazuji pomocí Grafany (umí zpracovávat vstup jak z MySQL, tak z influxu)
Jo, to už je jiná liga!
(30.04.2018 13:11)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Jo, to už je jiná liga!

Smile tohle mě baví, tak ladím -> možná pro někoho pro inspiraci Smile - [Obrázky: vcelky.jpg]
Referenční URL's